Автор Тема: Опростачването на България  (Прочетена 47998 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Опростачването на България
« Отговор #105 -: Март 21, 2010, 16:47:41 pm »
Особености на националната логорея

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5374106,00.html

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 376
Re:Опростачването на България
« Отговор #106 -: Март 21, 2010, 18:28:39 pm »
Хубава статия.Че има говорене има,а то си е вид омайване.Въпросът е, че има и много верни слушатели. ;D
« Последна редакция: Март 22, 2010, 13:11:34 pm от Mirotvorec »

Неактивен moisseus

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 11
Re:Опростачването на България
« Отговор #107 -: Март 22, 2010, 04:23:34 am »
щип-щибиди-тип-тип, както пеят обратната захапка и жена му, или мъжа му, не знам кой кой е.

Видях за евреи 4е се говори малко по- назад, ами мразят ни я! Щото миришем хубаво дори кат сме потни! хахахаха .  Кръвосмешение за запазване на синята кръв, дръндрън, проблема им е 4е никой не ще да си легне с пор! хахахахаха. Миришат, майката си е...бало. Те за тва и парфюмите са измислили, и са накарали хората да свикнат с тях. Инак няма скриване в тълпата, щото вси4ки ша им сторят път хванати за носа. И скриване няма. Ама ся лесно, БАМ! габана за 100 евро и минава лайното навсякъде за свеж елемент, нали! Богоизбрани! Ви пикая на миризливия бог дет ва е избрал.

А за хората и опроста4ването, тва е тъжно, ама той простака се ражда, рядко се опроста4ва нормален 4овек. Аз мисля 4е просто са дали идеални условия за доразвиване на простащината, а тя тва и 4ака. Знам 4е има здравомислещи хора в България, неизвестни, и именно в тях е силата, която трябва на страната ни. Пушели момите, ебяли са момците, ам то от лоза дюля не става (примерно).

Никой не може , и нищо не може да затрие Българина, ама никога!

ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ!!!


       Питат ли ме дееей зоратааа, ме огряла първи пъъъъът,
       пиитат ли ме деййй земята щоооо най-любя на светъъъът.
       ....................................................
       БЪЛГАРИЙО ДРАГА МИЛА................................
       МООООЯ ПОКЛОН ПРИЕМИИИИИИИ.

 А да видим кой кого!!!!

Неактивен Zarathustra

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 49
Re:Опростачването на България
« Отговор #108 -: Март 23, 2010, 17:05:03 pm »
moisseus иронизира българското. Смея да твърдя, че дори не е българин, ами евреин целящ създаването на противоречиви настроения. Такива съм виждал на по не един или два сайта.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

Неактивен Blue|_Star

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 639
Re:Опростачването на България
« Отговор #110 -: Април 09, 2010, 00:04:18 am »
insomnia1304,тея са луди.
"Спортът е зверски, но е с хуманни правила към животните“, твърди един от собствениците,"...-Хуманни правила към животните?Тоя собственик гъбарка ли се или какво?
Макар че,ако оставим "грижата" за кучетата и се замислим как доста родители се отнасят със собствените си деца,положението наистина става трагично в България(както и по други места в света).Просто думи нямам...
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Опростачването на България
« Отговор #111 -: Април 21, 2010, 00:27:36 am »

Граници без репортери (и без тоалетни)
 :o
http://www.atanas.fr/articles/categories/cityzens/249-border

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Опростачването на България
« Отговор #112 -: Юни 14, 2010, 23:06:19 pm »
България – гнусна страна в Европа. Ние, българите, сме радиоактивни и заразни
 :o
http://e-vestnik.bg/9338/balgariya-gnusna-strana-v-evropa-nie-balgarite-sme-radioaktivni-i-zarazni/

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 376
Re:Опростачването на България
« Отговор #113 -: Юни 15, 2010, 20:49:47 pm »

Да правилни констатации, но не обхващат все пак всички българи в БГ.

Защо обаче тези писачи не дават рецептата за излизане от този омагьосан кръг.
Щото и на тях им харесва да живеят н беззаконието. >:(
Щото ги е страх от хубавото, което може да последва-да станем правова,бяла държава.
« Последна редакция: Октомври 19, 2010, 23:20:23 pm от Mirotvorec »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Опростачването на България
« Отговор #114 -: Август 17, 2010, 20:55:56 pm »
Антропология на боклука

Според Вико,

http://en.wikipedia.org/wiki/Giambattista_Vico

 цивилизацията е възникнала, когато хората са започнали да идентифицират определени неща като боклук, да го отделят и да го изхвърлят. Да го избутват далеч от жизненото си и представително пространство и същевременно и от погледа си. И сега си мисля, че по начина, по който една култура се отнася към боклука си може да се правят някои любопитни изводи за самата нея. Нали културата е и организиране на пространството, йерархия на ценностите, пропаганда чрез образи… всичко това се изразява толкова ярко и синтетично в боклука.

Боклукът е това, което вече не трябва, което е загубило смисъл. Огризка от храна, опаковка от нова покупка или стара дреха. А това са културни понятия, защото биха били различни в различна среда и ситуация. Аз може да изхвърля нещо, което за баба ми е ценна употребима вещ, а за един американец е ценност за музея, или поне за антикварните магазини (или казано по американски, за антики).
http://en.wikipedia.org/wiki/Antique#Antiquing

 Боклукът е това, което сме отхвърлили, това, което е загубило стойност и ни пречи. Ако не отговаря на тези критерии, то не е боклук.

Затова, макар че Господин Х не хареса снимката по-горе (ъгълът не бил достатъчно красноречив визуално), аз я храресвам. Защото в нея присъства църквата Св. Неделя, емблематичният някогашен ДетМаг, който се приготвя да излезе от „пашкула“ на новата опаковка и да се покаже в целия си блясък на Салваторе Ферагамо… всичко това на фона на боклука. Колко символично. И колко показателно, че в йерархичното пространство на един градски център боклукът заема същото географско място като и един източник на статус символи (луксозният магазин) и един източник на трансцендентална легитимация, като църквата.

Както казах при легионера, при различните общества пазената чиста територия има различен обхват. Може да варира: да обхваща само собствения дом, да се простира и до стъпълата пред него, или пък да стигне и до околното пространство. Може да се простре чак докъдето стига погледа на човек или докъдето е ежедневната му периферия, като стигне до територията, на която някога е стъпвал. Всички се притесняваме от боклука, който е под балкона на апартамента ни. Дразним се от гледката на боклука по улицата. Но терзаем ли се нощем от мисълта на градското сметище? Онзи там боклук е и наш. Но ние никога не ходим на неделна разходка там и може би това ни дава спокойствието. Отхвърлили сме го от нашата подредба на обитавания свят. Просто сме организирали пространството по един йерархичен начин и боклучарникът не ни разсейва със своите противоречиви, хаотични безсмислици. Защото боклукът е и омешан, освен че е изпразнен от смисъл.

Парадоксалното е, че колкото повече е индивидуализмът в даденo общество, по-голяма се оказва територията, в която се чувства задължен да пази чисто. Колкото по-колективна (да не кажа стадна) е културата, толкова по-малка е тази територия и толкова по-безгрижно сее боклуци. Как така?

Единственият възможен отговор, който ми идва на ум, е че индивидуализмът кара индивидът да се чувства по-общественоотговорен, включително и по отношение на боклуците. Колективността е ангажираност с благосъстоянието на дадена група, но тази група е много по-малка от ангажираността в едно индивидуалистично общество. Примерно в колективистичната култура групата е семейството и рода, махалата и мрежата от познати и роднини. Но в същото време, макар и ангажиран с групата, отделният човек в такава култура прехвърля и повече отговорност на останалите хора в нея, включително и грижата за чистота от боклука. Защото правенето на боклук лесно може да е анонимно деяние и да не се превръща в черна точка в репутацията на отделния човек. Ако не го видят, няма проблем с него в колективистичната култура.

Докато в индивидуалистичните общества индивидът носи повече отговорност за собственото си благосъстояние и като парадоксално следствие се грижи да прави по-малко боклук. Или да го прави подредено, поддържайки установения смисъл в средата си. Затова в индивидуалистичните общества е много по-вероятно отделни хора да организират доброволно почистване на публични пространства, към които те формално нямат отговорност. Индивидуалистът е по-съвестен и към непознатите за него същества, не само към групата роднини.

Малко примери. Разбира се, колкото по-високо в йерархията стои даден човек, толкова по-висок е неговият престиж и съответно имиджа на представителност. Затова се предполага и че непоносимостта му към боклук в собственото пространство ще е по-висока. Но какво става, когато се сблъсква с боклука на другите, по-долу от него в йерархията? В Латинска Америка например богатите нямат никакви проблеми да се сблъскват с боклука на бедните, който е навсякъде около тях. Богатите живеят в островчета-луксозни квартали и дори за да отидат от едно островче до друго трябва да минат през море от боклук с различен интензитет. От претръпналост от гледката или по други причини, това не ги терзае. Техният цивилизационен ареал на чистота е само до къщата и квартала. Средата на бедните и без това няма заслужаващ поддържане смисъл, така че боклукът там не ги притеснява.

Питам се обаче, след всички тези съображения, как да изтълкувам боклука на фона на Салваторе Ферагамо и най-предпочитаната за сватби софийска църква.

Всичко това са мои предположения и свободни съчинения и ще се радвам, ако някой антрополог ме поправи по въпроса.

http://razmisli.wordpress.com/2008/10/28/bokluk/

Неактивен Sirius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Re:Опростачването на България
« Отговор #115 -: Септември 01, 2010, 16:44:53 pm »
Българите тънем в неграмотност

16:43 01-09-2010 ХРИСТИНА РАФАИЛОВА, ТИХОМИРА МИХАЙЛОВА

Образованието не ни дава умения да се справяме със собствения си живот
България се нарежда на едно от последните места в Европа по степен на образованост на населението. Това показва проучване, поръчано от германския медиен концерн "Бертелсман". Единствените страни, които имат по-лоши показатели, са Гърция, Унгария и Румъния, като северната ни съседка се оказа в дъното на класацията. Изследването идва малко след проучване на Световната банка, в което българите бяха обявени за една от най-грамотните нации. Изследването на немската медийна група е в четири категории, отговарящи на дефиницията на ЮНЕСКО за образованост. Категориите са „образование за знание", покрито от официалното образование, "образование за извършването на определена дейност", свързано с усъвършенстване на работното място, "образование за съжителство", свързано със социалните дейности, извършвани в свободното време и "образование за организиране на собствения живот". По последния показател страната ни се оказа обаче на последно място. Уменията на българите да градят кариера и да създават нормални условия на живот се оказаха най-недоразвити в цяла в Европа.
„Много често изследванията, които правят в Европа, не се съобразяват с родните учебни програми и планове. Понякога се получават изкривявания на информацията”, коментира пред "Новинар" шефката на учителския синдикат Янка Такева. Тя опроверга изследването с факта, че около 5-6 хиляди българчета учат в немски университети, при това били много добри студенти. По думите й има малко пренебрежително отношение към българските младежи, които обаче не били за подценяване.
„Те са също толкова конкурентоспособни, колкото и европейските им връстници”, смята Такева. По думите й нашето образование дава широка обща култура. Дори често в Европа ни критикували за това. Тя даде пример с факта, че ученик от Франция едва ли ще даде правилен отговор на въпроса къде се намира България или ще отговори, че столицата на страната ни е Букурещ. Такева изтъкна още, че нашите средни специалисти, например от сферата на туризма, са предпочитани по курортите във Франция и Италия. Въпреки това Такева не скри, че родното образование има и пропуски. Според нея е необходимо по-задълбочено изучаване на природо-математически науки.
 
Учителите - виновни за слабите оценки


Причината България да се нарежда на едно от последните места по степен на образованост са учителите. Това заявиха пред "Новинар" представители на родителските организации у нас. Според тях учениците биха били много по-концентрирани в учебния процес и биха усвоявали по-добре материала, ако учителите полагат повече старание. Усилията на педагозите трябвало да бъдат насочени към превръщането на уроците в интересни за малчуганите. Преподавателите трябвало да променят и отношението си към децата в положителна насока, категорични са родителите. Другите пропуски в образователната система били липсата на практически занятия, които да дават на децата социални умения и да ги подготвят за живота извън класната стая.

От Асоциацията на частните училища пък цитираха изследвания, които доказвали, че българчетата са във висока степен образовани. По думите на председателя на асоциацията Милка Славчева програмите за децата в частни и държавните учебни заведения се припокривали на 90%. Според нея в частните училища се залагало много на практическите занимания и така се добивал повече опит за реалния живот.

Източник: http://www.novinar.net/news/balgarite-tanem-v-negramotnost_MzM2MzsyMw==.html

Неактивен smarinov

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 39
Re:Опростачването на България
« Отговор #116 -: Септември 01, 2010, 16:57:20 pm »
Смях в залата. Учителите били виновни, аз се чудя журналистите ли така ги измислят или родителите така си го представят. Това е като да си поръчаш пържола, да ти я сервират сурова и да обвиниш сервитьора вместо готвача.

Неактивен Sirius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Re:Опростачването на България
« Отговор #117 -: Септември 01, 2010, 18:49:34 pm »

И според мен това си е една въпиюща недомислица. Все някой трябва да бъде виновен каточе ли. А къде остава възпитанието през първите и най-важни 7 години? Телевизията и улицата имат огромен дял в оформянето на личността в тази най-крехка възраст.
« Последна редакция: Октомври 19, 2010, 23:20:49 pm от Mirotvorec »

Неактивен Aquarius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29
Re:Опростачването на България
« Отговор #118 -: Септември 22, 2010, 19:00:36 pm »
http://e-vestnik.bg/10019/berbatov-i-balgarskite-kompleksi/

Бербатов и българските комплекси

Радой Радев  

Да вкараш три гола не на кого да е, а на „Ливърпул”, е събитие във футболния свят. Това изпълнение на Бербатов го нареди сред най-големите голмайстори във футбола. Не че досега не е правил хеттрик, при това в английския шампионат, но сега спортната преса в Европа е леко смутена и респектирана.

Три гола в мач на такова равнище е нещо, което може да се оцени само в сравнение с други звезди. Съотборникът на Бербатов Уейн Руни игра безславно на световното първенство, без да вкара гол. А от началото на английския шампионат никакъв го няма.

Суперголмайсторът Лионел Меси, на когото неведнъж се е случвало да вкарва по 2-3 гола на мач, също завърши безславно световното с един вкаран гол, а букмейкърите залагаха, че той ще е голмайсторът на първенството. Същата съдба споходи и Кристиано Роналдо - само един гол на световното срещу Северна Корея.

Как се възприемат футболните реалности и успехи по света и у нас?

Има съществени разлики. Западната преса оценява възторжено Бербатов, но без квалификации и екзалтирани епитети. Това е и част от професионализма във вестниците - новини се пишат без епитети. Българската преса е истерична и лепи на Бербатов етикети като: „велик”, „фамозен”, „божествен”, „гений”…

Ето някои от заглавията в чуждестранната преса за успеха на Бербатов срещу „Ливърпул”:

“Goal.com”: “Шоу на Бербатов”
“Билд”: “Гала на Бербатов в Англия”
“Кикер”: “Бербатов направи разликата”
“Ас”: “Хеттрик на Бербатов довърши Ливърпул”
“Марка”: “Подвиг на Бербатов на “Олд Трафорд”
“Екип”: “Бербатов - спасителят на дяволите”
“Франс Футбол”: “Манчестър Юнайтед благодари на Бербатов”
“А Бола”: “Манчестър Юнайтед победи Ливърпул с хеттрик на Бербатов”
“О Жого”: “Бербатов в ролята на герой”
“Спорт Експрес”: “Бербатов! Джерард!! Бербатов!!!”
“Проспорт”: “БербаШОУ”

Ето и заглавия от българските спортни вестници и агенции:
Sportni.bg - Великолепен Бербатов сам победи Ливърпул
Sportal.bg - Извънземен Берба сам победи Ливърпул - исторически хеттрик на българина
Gong.bg - Велик Бербатов с  феноменален хеттрик срещу Ливърпул
Ring.bg - Фамозен Бербатов сам смаза Ливърпул с исторически хеттрик
Topsport.bg - Велик Бербатов постави Ливърпул на колене
Gol.bg - Божествен Бербатов отчая Ливърпул
в. „7 дни спорт” - Бербатов разпра Ливърпул с хеттрик
в. „24 часа” - Геният Бербатов съсипа Ливърпул с хеттрик

От цитираните най-професионално е заглавието в „7 дни спорт” - без епитет. Но то не е защото това е най-професионалният вестник, а по други причини… Непрекъснато, в продължение на около 2 години, „7 дни спорт” пишеше за Бербатов унизителни коментари със злобни заглавия, клевети, клюки и т. н. Това предизвика голмайстора да отговори в блога си (виж тук), а малко по-късно да се откаже от националния отбор. Не че заслугата е само на този вестник, но общата атмосфера, която създават истеричните български вестници може да доведе само до това. Сега треньори, министри и премиер-министри ще се изтрепят да кандърдисват Бербатов да се върне в националния. Натискът върху него ще е огромен, защото в момента на власт е най-големият футболен запалянко от всички български премиери досега, а мениджърът на Бербатов Емил Данчев е един от хората подкрепили създаването на ГЕРБ. Връщането на Бербатов в националния ще се превърна в политическа цел за Борисов и той със сигурност няма да пожали сили да успее и да се похвали с това. Ще бъде жалко Бербатов да се поддаде. Защото и спортната преса, и футболните среди у нас трябва да осъзнаят своята нищета и да се научат да ценят таланта.


По подобен начин преди 14 години Стоичков престана да играе в националния. И тогава по подобен начин някои вестници се гавреха с него, а треньорът Бонев се направи на велик и не го включи в отбора. И отборът се провали тотално. Сега е същото. Журналистите, които до вчера обвиняваха за слабото представяне на България Бербатов, сега ще осъзнаят как без него може да е далеч по-зле.

На Бербатов обаче напускането на националния му се отрази много добре. Трябва да е луд да се върне. Фрустрациите, които получаваше от слабите мачове и обидите в пресата, вече не влияят на формата му и може да покаже на какво е способен. Може ли да упрекнеш един футболист, че е предпочел личната си кариера пред националния отбор, заради който постоянно е получавал обиди?

Това люшкане на българските медии между „Осанна” и  „Разпни го” вероятно е свързано с националния манталитет. И не се отнася само за футбола. Затова в България всеки успех е толкова труден, а всяко лично постижение е равносилно на героизъм. Трябва да идеш в чужбина, за да можеш да постигаш целите си без да те мачкат.
« Последна редакция: Септември 22, 2010, 19:02:01 pm от Aquarius »

Неактивен Polymorpher

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 212
Re:Опростачването на България
« Отговор #119 -: Септември 25, 2010, 22:36:48 pm »
Аз така и не мога да проследя кога се е пръкнал тоя елемент на "Каквото и да правиш мачкай другите" по нашите земи. Но на моменти ми се струва че е много-много вързрастен.

Родители такива, техните родители такива, праотците също, пра пра отците... Дори да игнорирам всички исторически твърдения. Само по думи и спомени на хора това животинско поведение си го има много отдавна у нас.

Според мен комунизма само е добавил собствените си елементи а не го е създал така както вечно се жалват неоправданите.
The main thing you can accomplish by arguing with idiots is working up the nerve to strang

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
4301 Прегледи
Последна публикация Юли 04, 2010, 22:40:11 pm
от elunez
1 Отговора
3424 Прегледи
Последна публикация Септември 17, 2010, 00:07:22 am
от insomnia1304
3 Отговора
3476 Прегледи
Последна публикация Декември 24, 2010, 14:53:07 pm
от cassio
5 Отговора
4977 Прегледи
Последна публикация Април 14, 2013, 01:40:01 am
от forcomnet
91 Отговора
41190 Прегледи
Последна публикация Февруари 19, 2012, 00:37:45 am
от Bibl

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27