Форум за конспирации, уфология и мистика.

Конспирации => Български конспирации => Темата е започната от: sidewinder в Септември 30, 2009, 11:52:29 am

Титла: Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Септември 30, 2009, 11:52:29 am
Когате сте потопени и израствате в една среда, вие не усещате бавната промяна, но когато си поставите за цел да сте 3-и наблюдател, пред вас се открива една друга гледка:Младите момичета пушат, вървейки по улицата, облечени като проститутки, младежите, не приличат на бъдещи мъже, а на изнежени гейове, слушащи чалга от GSM-те си. Псуват, плюат по улицата, говорят на висок тон. Дъвчат мазни дюнери вървейки. Хвалят се колко алкохол са изпили, а не колко книги са прочели. Наркомани се хвалят, че вече са чисти и се боцкали само веднъж седмично. 300 000 алкохол зависими, 30 000 наркозависими. Дебели деца се тъпчат в McDonalds с бургери формат бисквитка с ниска себестойност за много пари. Броят на моловете, чалга заведенията и дюнерджийниците расте. Криза е, няма пари, а хората пълнят кафенетата в работно време и колони от прескъпи коли създават трафик на кръстовищата. Всеки гледа да си купи последен модел GSM за две средни работни заплати, при положение, че получава една средна работна заплата.

Кредити и лихви задушават населението:

До тук стигна Светът заради безмерната човешка лакомия. Давайте, купувайте - ето ви кредити, няма значение колко ви е заплатата!! Купете си телевизор, джип, втора, трета къща…. Не, чакайте - тоя телевизор отпреди 3 месеца е вече остарял - сега излезна нов…той пак същият, ама има две нови копчета на дистанционното…не знам за какво са, ама е за някава система, където ще се използва след 3 години… Важно е да купувате. Взмете кредит да върнете предишните 4 кредита и пак си купете телевизор…

Убийства, нелепи инциденти, катастрофи, обири, наркопласмент, джепчии, просяци, пребити полицаи, корумпирани политици, кич, проституция, секс между непълнолетни, култ към чалгата, зомбиращи реклами, жълти вестници, турски сериали, реалитита, толк шоута, джамии, пълзяща ислямизация, цигански гета, боклук по улиците, мръсни жилищни входове, порутени сгради, кални улици, дупки по пътищата, некачетвена храна с консерванти и подсладители, опашки пред магазините за захарни изделия, пустеещи магазини за плодове и зеленчуци, шуробаджанащина, телефонни измами, имотни измами, некачествени услуги, престъпно скъпи стоки, свинско с горски плодове - 40гр./11лв., мутри, мутреси, BMV, чалгаджии, финансови злоупотреби, престъпни банки, имотни заменки, незаконна сеч, приватизация, монопол, опикани сгради, кучешки екскременти по тротоара, циганки висят пред болниците за социални помощи, незаконни постройки, клошари, овчедушие, безхаберие, мързел, домашен терор, нарушаване на обществения ред, силна музика след 0:00h, клюки, интриги на работното място, стрес, ниско платена работа, безработица, скъпи битово-комунални такси, смрад, болна нация, цигари, алкохол, наркотици, всеки 4-ти младеж не работи и не учи… и още и още и още…

Това ли е България? Каква беше, а каква стана тя?
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: kossev в Септември 30, 2009, 11:59:13 am
Ти лично какво си направил за да не продължава така?
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Септември 30, 2009, 12:11:50 pm
Аз лично:

Събирам отпадаци от улицата, посаждам дървета, подавам жалба за вдигане на шум, правя забележка на хора, които си хвърлят боклука на улицата, изхвърлям си боклука разделно, въпреки че се съмнявам в ефективоността на това. Помагам с това като не правя нищо от горе описаното и уча хората около мен също да не го правят. Не ставам съпричастен и не им блъскам на тия дето са я надробили тази попара. Не карам скъпа кола - да не кажа, че въобще не карам, карам колело, ходя пеша, храня бездомни животни. Не се храня в McDonalds, не се дрогирам, живея здравословно. Не гледам телевизия, не пуша, не пия. Отглеждам растения, които после засаждам навън.

Такива провокиращи въпроси не се харчат вече.

Ти си наред
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: kossev в Септември 30, 2009, 12:37:11 pm
Защо да е провокиращ въпроса?
Просто попитах.
Нещо ме навежда на мисълта,че пускаш тази тема само за да видиш колко хора са на това мнение,относно държавата ни.
Ами много са.Аз лично не познавам хора ,доволни от положението в България.

А това,че не караш скъпа кола и не пушиш и не пиеш,с какво изобщо помага на държавата?  :unknown:
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Септември 30, 2009, 12:44:49 pm
Мен, ако питат каква е изобщо ползата от обмена на информация в интернет, ще кажа - никаква. До момента, в който тя не изкристализира в съзидателни действия с реален резултат.

Всичко е свързано в едно относително затворено общество. Винаги е полезно за едно общество, ако се спъват престъпните отрасли на икономиката, които се интересуват само от печалбата.

Много от нас имат и нямат вина за това. Но, когато това опростачване е предумишлено и отвън се наливат камиони с пари това да продължава, какво можем да направим аз и ти или всички останали?

За да съществува едно статукво, значи има условия за това. Хората са тези, които създават част от условията. Ако хората се осъзнаят, ще спрат да поддържат условията, които са предпоставка за всичко това.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Септември 30, 2009, 13:21:57 pm
А пък аз като отида на работа, всеки ден използвам повече от 30 пластмасови чашки на ден за пиене на вода и повече от 40 найлонови пликчета. :) Наистина съм ги броил. Любимото ми е да крада ролки пликчета от чистачите, да ги надувам с въздух и да ги пукам.
После всичко в кофата, за да я напълня до преливане и да им отворя работа.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Септември 30, 2009, 13:33:27 pm
С нетърпение чаках твоя пост. Излишно бунтарство лъха от него.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Септември 30, 2009, 13:48:55 pm
Неее...Просто исках да кажа, че неизползването на найлона(само пример давам с него) няма да доведе до нищо.Защото няма да намали производството му.Ако те ИСКАТ да го произвеждат, ВИНАГИ ще го правят.И дори да не прееба тия чашки, те вече са произведени - те РАНО или КЪСНО ще стигнат в природата.Излезли ли са от завода, те ВЕЧЕ са в природата, аз съм само междинна спирка.

И тия боклуци, с които се бориш, те ВЕЧЕ са на свобода.РАНО или КЪСНО те ще стигнат до улицата, или бунището...няма значение къде са.
Те вече са производствено-емитирани.


А за растенията, дето засаждаш - пита ми тъкмо онзи ден се нахвърли на две млади дръвчета и ги прегриза, бяха дебели само колкото човекша китка.Май общината ги беше засадила.
Просто...той не е човек и няма моите ценности.И е малоумно да му ги натяквам, животните знаят какво правят.Не съм го насъсквал срещу дръвчетата, просто отиде и ги скапа.

Просто искам да кажа, че ако ще да засаждаш по 10 дървета на ден, в природата на ден покълват страшно повече от 10 дървета дневно.

Просто бидейки пример в случая, мисия "bell ringer" както е подписа на Жоро Велев, в случая не е актуално решение.НИКОЙ не може да го вземе от нашето ниво - то идва много отгоре.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Септември 30, 2009, 14:26:09 pm
Само да напомня, че темата не е ЕКОЛОГИЯ и ОПАЗВАНЕ на ОКОЛНАТА СРЕДА!!! Нещо се отплеснахте.

Сравнението с питбула ти така ме зарадва, че даде смисъл на деня ми. Докато ние спахме, някои направиха милиарди от изсичане на горите. За това става въпрос. А не, че кучето ти си е поиграло с две фиданки. Докато има консуматори на простотия, ще има и предлагане. Това е.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Септември 30, 2009, 14:55:15 pm
Чудесен коментар по тази тема може да е темата на Гален за евгенията...просто трябва да я прочетеш :)

http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,11902.msg184100.html#msg184100
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Септември 30, 2009, 16:11:27 pm
А пък аз като отида на работа, всеки ден използвам повече от30 пластмасови чашки на де нза пиене на вода иповече от 40 най-лонови пликчета  Наистина съм ги броил.Любимото ми е да крада ролки пликчета от чистачите, да гинадувам с въздух и да ги пукам.
После всичко в кофата, за да я напълня до преливане и да им отворя работа.
...

И това го казва притежател на блог за човешка еволюция!
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: lightworker в Септември 30, 2009, 16:45:05 pm
За позитивното въздействие на личния пример (от каталога на личните ми преживявания) ;)
Миналата година бях на море в Синеморец. На 5 км от селото има малък залив с девствена и чиста природа. По-скоро имаше, защото откакто все повече столичани започнаха да го посещават(без да засягам живеещите там, просто всички на плажа бяха от София), от девствената и чиста природа остана само спомена за нея. Преди време на плажа имаше само една барака, която предлагаше кафенце, бира, картофки и цаца. С нарастването на летовниците, бараката се превърна в плажна форма на верига за хранене. И естествено с нарастването на хората, с нарастването на асортимента, нарастна и буклука на плажа. На всяка втора хавлия се плюеха семки. Угарките от цигари бяха повече от мидите, а опаковките от кроасаните и пластмасовите чашки по плажа, както и пластмасовите торбички, които спокойно си плуваха по повърхността на водата, с нищо не дразнеха окото на почиващите сред т.нар. девствена природа.
За разлика от тях, мен ме подразни мръсотията. И първото нещо, което направих, след като постелих хавлията си, бе да взема една от плуващите пластмасови торбички и да събера буклука, който бе в радиус 1 м от шезлонга, на който в следващите няколко часа щях да се наслаждавам на отпуската си. Може би няма да се учидите, ако ви кажа, че я напълних догоре. Интересното бе, че околните започнаха да ме надблюдават с интерес и да си шушукат. Някои дори направиха първи опит да си загасят и хвърлят цигарата не в пясъка, а в пластмасовата чашка, която се въргаляше празна в краката им. Но имаше и "бунтовници" ;)
Две привлекателни млади дами, след като с финес изядоха кроасаните си, започнаха бавно да заравят опаковките в пясъка като ме поглеждаха  с отвръщение, което бих превела като "Тая пък, кво се прави на интересна!"
Но така или иначе позитивният ефект от личният пример бе положителен. Много от тези, които надблюдаваха моите действия в началото, преди да си тръгнат от плажа събраха своите буклуци и угарките от цигари около тях. Бях щастлива и доволна! Не за себе си, а за природата и за красивото заливче!
та в заключение мога да кажа, че нашите действия, независимо от това дали са положителни или отрицателни, имат въздействие не само върху нас, но и върху тези, които ни гледат и впоследствие подражават. Та бесмисленото пукане на торбички е едно негативно заредено действие. То води само до повече боклук. Отделно демотивира индивида да се стреми да промени средата в която живее. Да не забравяме, че промяната започва от мислите...  
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Септември 30, 2009, 17:50:26 pm
А пък аз като отида на работа, всеки ден използвам повече от30 пластмасови чашки на де нза пиене на вода иповече от 40 най-лонови пликчета  Наистина съм ги броил.Любимото ми е да крада ролки пликчета от чистачите, да гинадувам с въздух и да ги пукам.
После всичко в кофата, за да я напълня до преливане и да им отворя работа.
...

И това го казва притежател на блог за човешка еволюция!

Именно.Защото този притежател на блог за човешка еволюция размишлява за нещата в достатъчно голяма дълбочина, за да му е пределно ясно, че от неадекватните действия на зелените няма никакъв смисъл.И това, което предлагат, е малоумно.

Работата е там, че далеч не е нужно да имаш блог на тема "човешка еволюция", за да видиш безсмислието на това да не разхищаваш пластмасови чашки.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: apolon в Септември 30, 2009, 17:56:07 pm
Тези момчета и момичета ги възпитават или са ги възпитавали хора, които са живеели в по-различна среда и са имали цели. За мен примера в семейството е най-важен. Повечето родители има изкривени морални възгледи и нехаят какво правят децата им, а като научат не вземат адекватни мерки.
Другата причина е, че държавата е абдикирала от функциите си.  :negative:


Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: daskala в Септември 30, 2009, 20:01:30 pm

Другата причина е, че държавата е абдикирала от функциите си.  :negative:

Мисля че не си прав. Според мен това е една от точките в програмата за унищожаване на българския народ част от програмата ран-ът и държавната администрация ги следва,
защото прост народ по лесно се управлява.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Септември 30, 2009, 20:04:29 pm

Другата причина е, че държавата е абдикирала от функциите си.  :negative:

Мисля че не си прав. Според мен това е една от точките в програмата за унищожаване на българския народ част от програмата ран-ът и държавната администрация ги следва,
защото прост народ по лесно се управлява.

Точно затова исках да намекна.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Септември 30, 2009, 20:12:29 pm
Работата е там, че далеч не е нужно да имаш блог на тема "човешка еволюция", за да видиш безсмислието на това да не разхищаваш пластмасови чашки.

Тук не си прав и съм убеден в това. Че зелените са същите подлоги и манипулатори на обществото, така е. Но не можеш да ме убедиш, че изкарването на фосилни горива над повърхността на Земята, не и вреди. Просто това е примитивна технология за енергия, с която притежателите й упражняват контрол над потреблението й и могат да дърпат лостове.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: hung в Септември 30, 2009, 20:51:36 pm
Браво lightworker! :-* Вдъхнови ме!
За да  променим света, трябва да започнем от себе си.Ти си запазила човешката си същност и ще търпиш развитие, останалите като спорт-здрач, ще си живеят още хиляди години в матрицата, търсейки вината и проблема - винаги извън себе си.Сигурен съм че хората които СЪЗНАТЕЛНО замърсяват природата, през следващия си живот ще обикалят кофите за смет или ще имат постоянна работа на сметището :blum1: :hi:
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Октомври 01, 2009, 08:57:02 am
Както казах - това поведение на управляващие на света се обяснява с евгенията, но някой ми е изтри лпоуста.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: apolon в Октомври 01, 2009, 09:49:15 am
Далие е програма за унищожаване или нещо друго, абдикирането е факт. Когато педофили и убийци се разхождат по улиците, хората не могат адекватно да сеи ползват правата, бюрокрацията е навсякъде - това е абдикиране.
За въпросната програма - ако народа не иска да бъде унищожен това няма да стане.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Октомври 01, 2009, 11:11:02 am
Когато педофили и убийци се разхождат по улиците, хората не могат адекватно да си ползват правата, бюрокрацията е навсякъде - това е абдикиране.

Това са само следствия...и даже и да не бяха следствия, тва са страшно лесно решими проблеми.

Работата е в създаването на еволюционна пропаст между управляващия елит и робската човешка раса.Чрез мутиране, болести и специална обработка на съзнанието в продължение на поколения:
-техните гени се подобряват чрез селекция на сношенията и новите им поколение...
-нашите гени се влошават чрез селекция на сношенията и на новите поколения, но в обратна посока - към деволюция.

И така докато се създаде непреодолима пропаст във физическото и ментално същество на робската раса и на владеещата раса(защото робската раса хора вече ще са нещо друго от хора - нещо много по-нисше, а управляващата каста ще са еволюирали, подобрили се човеци).И тази пропаст ще е такава, че всяко надигане на бунт да е просто немислимо - управляващата каста и робската каста ще са два различни вида същества, произлезли от човека.

Трябва с ръка на сърцето да кажа, че това е просто гениално и че се възхищавам на тази дълбочина на мисъл.Само дето съм причислен към робската каста и въпреки възхищението ми, нещата не са розови.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Октомври 01, 2009, 11:49:00 am
Излиза, че според теб е излишно да се опитваме да противодействаме на това, така ли? Всички сме обречени да регресираме до груб човекоподобен ресурс.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Октомври 01, 2009, 12:37:21 pm
Противодеяствието е сложно, тъй като действието идва от много посоки и засяга всеки един елемент от живота ни.Едно противодействие, ако въобще се стреми към ефикасност, ще трябав да се занимава с всеки един аспект от ежедневието.И поради тази сложност, всеки ще трябва да го прави индивидуално.

Основните аспекти са:
-култура на дишане
-култура на хранене(поемането на вещества и отделянето на вещества)
-култура на натоварване(култура по поемането на битови натоварвания и изтощение и култура по начина на възстановяване и почивка)
-култура на битовите навици, свързани с личността и нейното психическо и телесно здраве

Човек бързо ще види, че ако трябва да предприема нещо в посока на спиране на деволюцията по всички тези точки, то животът му ще стане много сложен, а ежедневието му - обвързано в правила.
Това произхожда от факта, че ако човек осмисли еволюцията и деволюцията, бързо ще види, че обществото и цивилизацията са вредни за него среди на съществуване.От друга страна - те са му необходими.Този парадокс(нарочно създаден) прави ежедневието на човека, правещ постъпки против деволюцията си, сложен и нелек.

На това също има решение - да се организира живот на ново място, с ново общество и нова цивилизация.Но това е малко далече, а групите, които вече са го осъществили(било то скоро или от векове) са се погрижили да са труднодостъпни.

Затова трябва да почне мот себе си, преди да се мисли в тази посока.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Октомври 01, 2009, 12:41:47 pm
Ето, така вече ми харесваш.  :hi:
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: neven в Октомври 01, 2009, 13:03:23 pm
Затова трябва да почне мот себе си, преди да се мисли в тази посока.
Според мен първото, което трябва да направим е да изхвърлим  телевизорите си.

(http://s47.radikal.ru/i115/0904/47/b5f4ae4ea557.jpg)
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Октомври 01, 2009, 13:10:18 pm
Да, наистина това е първо важно условие. За да може човек да си отдахне първо, да си направи равносметка и едва тогава да започне етапите на духовна и физическа репарация.

Човек трябва да спре първо войната "ОТ ВЪТРЕ".
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: apolon в Октомври 01, 2009, 14:10:47 pm
........

Работата е в създаването на еволюционна пропаст между управляващия елит и робската човешка раса.Чрез мутиране, болести и специална обработка на съзнанието в продължение на поколения:
-техните гени се подобряват чрез селекция на сношенията и новите им поколение...
-нашите гени се влошават чрез селекция на сношенията и на новите поколения, но в обратна посока - към деволюция.
......
Трябва с ръка на сърцето да кажа, че това е просто гениално и че се възхищавам на тази дълбочина на мисъл.Само дето съм причислен към робската каста и въпреки възхищението ми, нещата не са розови.
Ох, не съм от тези дето са толкова извисени. За мен са по-важни малките неща и неглобалните конспирации.  :blum2:
От една друга гледна точка, аз мога да си помисля, че ти си програмиран и че световният елит те кара да мислиш гореописаните ти неща и да се възхищаваш. :dance:
Всеки може да направи опит да вкара ред в собствената си среда. Когато нещата се оправят вътре (човек, семейство), ще се оправят и навън (държава, свят).  :unknown:
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: lightworker в Октомври 01, 2009, 14:27:57 pm
Hung, радвам се че си успял да се вдъхновиш от това, което споделих. От друга страна, не бъди така сигурен какво ще се случи на друг човек (в случая Спорт-Здраве) в неговото следващо преживяване/прераждане. Освен това твоята визия за него е в случая негативна. Пожелай му нещо хубаво, пожелай му повече светлина и любов. Това ще е много по-ценно за теб самия, защото ние всички сме ЕДНО.
Говорейки по-общо, искам да ви обърна внимание на факта, съфорумци, че такива размишления относно опростяването на един народ имат много негативен заряд. Това е концентриране на енергията на мисълта в деструктивна насока и следователно поражда повече негавитет в живота на всички нас. Нашите мисли градят нашият живот. Ако констатирате, че една нация деволюира, това означава, че тези които излъчват позитивни мисли са много малко. Всеки е съпричастен! Не може да хвърляме вината на невидимото правителство, на държавата, на матрицата (все наши продукти), без  да включваме нашите действия и мисли. Ако кумулираме възмущение, отвръщение към нашите съжители, как да очакваме позитивна промяна?! Всяка промяна започва от мислите и когато все повече хора започнат да мислят еднакво, тогава това става и наша реалност. Спрете да се държите като жертви!
 На всеки, който ви дразни и от всеки, на който се възмущавате, пратете мисловно в сърцето му лъч на любовта си и радостта си. Пожелайте му нещо хубаво, докато се разминавате по улицата. Благословете го! ( благославям = благи слова).  Благодарете всеки ден на Създателя за възможността да преживявате творението във всичките му форми и благодарете за възможността да се учите. Това правя аз! Всеки ден, когато се събуждам благодаря и изпълвам сърцето си с радост, светлина и любов. Така нагмагнетизирам пространството около мен с позитивна енергия.
Давам личен пример на моите приятели и околните с начина ми на живот и не го натрапвам на никого! Който има очи, който е подготвен ще го види и последва! Дори и само един да е! Това е грандиозна победа!
Към Спорт-Здраве..
Не е необходимо да се преселваме в други светове, преди да сме научили уроците си тук. Тези други светове не са недостъпни за нас. Ние самите сме преградата, а не те! Никой не е обречен да регресира! Това са влечугоподобни мисли! Това е, което те искат да мислиш! Това са мисли на роб!  
Нека светлината и безкрайната любов на Създателя изпълнят сърцата ви!
Namaste
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Октомври 01, 2009, 15:05:49 pm
Не си ме разбрал, lightworker. Исках да кажа, че ще си стоим в този живот и на тази планета...никой в никакъв друг свят няма да ходи.Исках да кажа да се излезе от цивилизацията и обществото, да обособи друга цивилизация и друго общество.

А по повъд отделянето на негативни мисли - нещата, които говориш, може да разполагат със стотици книги и описания, но нямат нито капка практическо покритие.В действителността това, за което говориш, просто не се случва.Защото това, за което говориш, е зависимо от мащабите си.

Искам да кажа, че колкото и да се убеждаваме в положителни неща, че еволюираме например - ще се заблуждаваме докато не умрем.И тия добри мисли нищо няма да направят по въпроса на нашата слепота.

Не е въпросът да се правим, че не забелязваме очевидното! Било то добро или зло! Напротив - колкото повече се констатира и посочва очевидното, толкова по-добре.

А аз не се държа като жертва :) По-скоро ти се държиш като потенциална бъдеща жертва, ако продължаваш да се правиш, че не забелязваш очевидното.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: lightworker в Октомври 01, 2009, 18:11:04 pm
Спорт-Задраве,
Очевидното е твърде субективно! Това, което е очевидно за мен, за теб може би няма стойност, и обратно!
Дали се държа като потенциална жертва?
Какво е жертва? За мен жертвата се оплаква, хленчи, възмущава се, критикува. Жертвата обвинява тайните правителства в заговори, възмущава се от некъдърността на правителството, от корупцията, от лъжите на политиците. Тя е все ограбена, излъгана, подведена, в безнадежно положение. Тя все възстава против несправедливостта! Защото ако не е жертва, а господар, положението би я устройвало прекрасно! Тя има очи за лошото, а когато нещо красиво се случи или каже ...казва ДА, АМА....и пак по старому.
Не мога да те убедя в положителните неща, изписани в хиляди книги. Това е въпрос на лично преживяване и мога да говоря само за себе си.
На мен ми беше много трудно да се науча да прощавам. Прошката е антипода на осъждането! Все още се уча да прощавам! Стигнах до извода, че без грижливо да разгръщам в себе си енергията на любовта и светлината, не съм способна да проявявам търпение, разбиране и състрадание към хората около мен. Ние всички сме ЕДНО, ние всички сме еманации на Твореца! Ако осъждам другите, осъждам себе си! Всеки един човек, който ангажира моето внимание е мое огледално отражение! Всеки от нас е на различно ниво в своето развитие и е нормално да прави грешки! Ние сме тук да се учим! А положителни примери за следване и подражание има малко! Бъди един от тях! Следващия път вместо да създаваш работа на чистачките, като пълниш кофата с буклук, направи нещо друго! Остави я празна, кажи на чистачката, че вместо да й създаваш безсмислена работа, искаш да й разкажеш нещо весело, интересно. Накарай я  да се засмее, да се зарадва! При следващият път или пъти, тя ще започне да се открива пред теб и споделя, или търси съвет. И тогава може би ще й помогнеш да заживее по-здравословно и по-щастливо.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: rado89 в Октомври 01, 2009, 18:32:04 pm
Браво на lightworker - единственният съществен пример по темата.Коментирайки началният пост - ДА,светът и обществото се плъзгат по една обратна спирала към едно консуматорско забвение бягайки подир мимолетни удоволствия.И това е защото в нагона си към физически и технологичен перфекционизъм човечеството неглектира развитието на душата.Но както е казал Тупак Амару Шакур "Не се залъгвам че ще променя светът,но живея с надеждата да запаля искрата която ще исгори този лес от омраза в който живеем". Това е мото което всеки би могъл да приложи към ежедневието си.Към потребител спорт-здраве4 четири искам да отправя бележка че е крайно ограничен във величавите си,псевдо-дълбоки,на моменти копирани изказвания.Осъзнат човек на момента усешта фалшивото във израза - пък било той и писан.И ако не си се усетил "колега" - ти си продукт на своето общество - пък било то и повече от колкото ти се иска.
Бъдете искри ;)
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: daskala в Октомври 02, 2009, 20:23:12 pm
Браво на lightworker - единственният съществен пример по темата.Коментирайки началният пост - ДА,светът и обществото се плъзгат по една обратна спирала към едно консуматорско забвение бягайки подир мимолетни удоволствия.
Бъдете искри ;)

Слушайте по-често песента на Валди Тотев " Светлината"
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Октомври 04, 2009, 13:04:53 pm
В разговор с хора на възраст от 40 години и нагоре на тази тема и за планът ран-ът, оставам с впечатление, че голяма част от тях не искат да повярват, че това се случва с България. Всички обвиняват сляпо политиците ни.  Повечето не допускат, че може да има външна намеса. В това е проблема според мен. Те са програмирани да не вярват в подобни теории.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: remalyks в Октомври 04, 2009, 13:11:00 pm
http://btv.bg/news/new_details.pcgi?cont_id=141476
(http://static.btv.bg//media/new_section/new_photo_141476_1.jpg)

03.10.2009 / 19:25

Образователното ведомство се опитва да мотивира децата да участват повече в учебния процес
Гледай видео материал
 
Грамотността на българските ученици спада

 Българските ученици масово са неграмотни. За да пресече тази тенденция, Министерството на образованието започва разработването на програми, които ще мотивират децата да вземат по-голямо участие в учебния процес. Това съобщи министър Йорданка Фанкъдова в Ардино.

По време на посещението си в малката родопска община тя коментира, че владеенето на български език не трябва да се разглежда като проблем само в смесените региони, а в цялата страна, защото вече е на лице спад на грамотността сред учениците.

"Имаме спад на грамотността. Знаете международните изследвания. За това обръщаме внимание на тази тема. Докато в предходните години говорихме повече за чужди езици, за информационни технологии, които безспорно са важни за развитието на децата. Смятам обаче, че сме пропуснали точно вниманието към грамотността и към българския език", заяви министър Фандъкова.

В следващите 2 години ще се търсят възможности и за въвеждането на задължителното предучилищно обучение от 5 г. възраст, а не от 6, както е в момента.

"Това е важно, включително и по отношение на грамотността, защото когато децата получат в детската градина своята подготовка за училище, тогава можем да говорим за равния старт и за равните възможности", заяви още тя.

По време на визитата си в Началното училище в Ардино министър Фъндъкова подари на децата от 3 клас книжки с български народни приказки, за да ги мотивира да четат.

:rofl:
Доста смешно ми става! :rofl:http://btv.bg/videos/search_videos.pcgi eто и тук има видеото "
Българските ученици масово неграмотни"
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Black Adder в Октомври 04, 2009, 16:00:22 pm
И в други теми съм споменавал, че точно бТВ са едне от телевизиите с ОГРОМНА заслуга за опростачването на Българите. Аз телевизия не гледам от близо 5 г, но следя все пак какво става.
Обърнете внимание на предаванията, като почнете от сутрешния им блок, водещите и темите и свършите с предавания като "Шоуто на Слави"   :bad: а за десерт си оставите многобройните американоподобни "Идиотшоу-та', дето даже имената им не мога да запомня.
На второ място са разбира се Нова Телевизия, да не ми се обидят и те де.
Но хайде да не я подхващам темата, че ще трябва БЛОГ да отворя :)
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Октомври 04, 2009, 16:44:33 pm
В разговор с хора на възраст от 40 години и нагоре на тази тема и за планът ран-ът, оставам с впечатление, че голяма част от тях не искат да повярват, че това се случва с България. Всички обвиняват сляпо политиците ни.  Повечето не допускат, че може да има външна намеса. В това е проблема според мен. Те са програмирани да не вярват в подобни теории.

Много точно казано! Мнимото заключение най-накрая се написа от някого.
Мислят си, че политиците са виновни, мутрите са виновни, ДС е виновно...и когато стане дума за нещо, идващо отвън, мозъците на старите поколения достигат до евреите и това е предела на интелектуалните им възможности!

С една дума - да не разчитаме на тях.А те да си знаят, че са неблагонадеждни и да стоят надалече от работите на младите хора.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Mirotvorec в Октомври 04, 2009, 21:07:22 pm
Правилно, напълно достатъчен е ефектът от опростачването от страна само на младите хора.   ;D
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: daskala в Октомври 04, 2009, 22:09:37 pm
В разговор с хора на възраст от 40 години и нагоре на тази тема и за планът ран-ът, оставам с впечатление, че голяма част от тях не искат да повярват, че това се случва с България.
Много точно казано! Мнимото заключение най-накрая се написа от някого.
Мислят си, че политиците са виновни, мутрите са виновни, ДС е виновно...и когато стане дума за нещо, идващо отвън, мозъците на старите поколения достигат до евреите и това е предела на интелектуалните им възможности!

С една дума - да не разчитаме на тях.А те да си знаят, че са неблагонадеждни и да стоят надалече от работите на младите хора.

 Това действително се случва в България. И за да се случи това действително са виновни политиците. Защо андрей луканов /евреина/ кани господата ра-ът да създадат програма за "развитие" на България , която провокира упадък на България и бедност на българите. В тази програма участват и "наши политици" от ранга на иван костов и доста други. Натиска за този процес действително е външен и той е бил доста голям.
Само че младото поколение, ако не разчита на опита и мъдростта на възрастните хора,няма да я докара до никъде или по точно ще докара до унищожаването  на БЪЛГАРИЯ.


Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Октомври 04, 2009, 23:35:41 pm
Ехех, леко с изказванията.Защото ако аз бях послушал възрастинте хора, щях да пропадна стремглаво.И винаги, когато съм си позволявал да ги слушам, съм стигал до нещастие и заблуда.

НИКОГА възрастен не ме е послушал, но изслушал ли ме е, е преставал да ми дава акъл.

И стига с тия политици и евреи! Ще нагазваш ли в дълбокото, или ще ловиш скариди в парламента?
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Зигфрид в Октомври 19, 2009, 13:30:35 pm
Когате сте потопени и израствате в една среда, вие не усещате бавната промяна, но когато си поставите за цел да сте 3-и наблюдател, пред вас се открива една друга гледка:

Младите момичета пушат, вървейки по улицата, облечени като проститутки, младежите, не приличат на бъдещи мъже, а на изнежени гейове, слушащи чалга от GSM-те си. Псуват, плюат по улицата, говорят на висок тон. Дъвчат мазни дюнери вървейки. Хвалят се колко алкохол са изпили, а не колко книги са прочели. Наркомани се хвалят, че вече са чисти и се боцкали само веднъж седмично. 300 000 алкохол зависими, 30 000 наркозависими. Дебели деца се тъпчат в McDonalds с бургери формат бисквитка с ниска себестойност за много пари. Броят на моловете, чалга заведенията и дюнерджийниците расте. Криза е, няма пари, а хората пълнят кафенетата в работно време и колони от прескъпи коли създават трафик на кръстовищата. Всеки гледа да си купи последен модел GSM за две средни работни заплати, при положение, че получава една средна работна заплата.

Кредити и лихви задушават населението:

До тук стигна Светът заради безмерната човешка лакомия. Давайте, купувайте - ето ви кредити, няма значение колко ви е заплатата!! Купете си телевизор, джип, втора, трета къща…. Не, чакайте - тоя телевизор отпреди 3 месеца е вече остарял - сега излезна нов…той пак същият, ама има две нови копчета на дистанционното…не знам за какво са, ама е за някава система, където ще се използва след 3 години… Важно е да купувате. Взмете кредит да върнете предишните 4 кредита и пак си купете телевизор…

Убийства, нелепи инциденти, катастрофи, обири, наркопласмент, джепчии, просяци, пребити полицаи, корумпирани политици, кич, проституция, секс между непълнолетни, култ към чалгата, зомбиращи реклами, жълти вестници, турски сериали, реалитита, толк шоута, джамии, пълзяща ислямизация, цигански гета, боклук по улиците, мръсни жилищни входове, порутени сгради, кални улици, дупки по пътищата, некачетвена храна с консерванти и подсладители, опашки пред магазините за захарни изделия, пустеещи магазини за плодове и зеленчуци, шуробаджанащина, телефонни измами, имотни измами, некачествени услуги, престъпно скъпи стоки, свинско с горски плодове - 40гр./11лв., мутри, мутреси, BMV, чалгаджии, финансови злоупотреби, престъпни банки, имотни заменки, незаконна сеч, приватизация, монопол, опикани сгради, кучешки екскременти по тротоара, циганки висят пред болниците за социални помощи, незаконни постройки, клошари, овчедушие, безхаберие, мързел, домашен терор, нарушаване на обществения ред, силна музика след 0:00h, клюки, интриги на работното място, стрес, ниско платена работа, безработица, скъпи битово-комунални такси, смрад, болна нация, цигари, алкохол, наркотици, всеки 4-ти младеж не работи и не учи… и още и още и още…
Това ли е България? Каква беше, а каква стана тя?

Аз не знам каква промяна искате ,като в момента България се управлява от децата и внуците на комунистите ,на тези които дойдоха от партизанските землянки и селата на 10-ти IX 1944 г. избиха всичко което успяха да избият с животинско настървение,под мотото ,че Убитите са Фашисти и врагове на Народа ,на кой народ ? Същите тези Изроди се нанесоха в жилищата на Българските Интелектуалци и  Буржуазия и започнаха УБИЙСТВОТО на България ,под "Мъдрото ръководство " на чифутите комунисти от СССР! Понеже тук някъде във форума ,някой беше написал ,че ако си инициативен и борбен можеш да направиш много пари и да живееш Богато в България !Това е най смешното твърдение което съм чувал , то даже не е смешно а е тъжно!
Ще кажете защо ,отговарям ви , ако НЕ си син, внук,пра внук (на някой комунист) или просто самия комунист, дали ще си от Висшата номеклатура на БКП, от партийните секретари в провинцията, от ДС или други комунистически "тайни служби" или от тези на които още преди 10-ти XI 89г. им раздадоха куфарчетата ,за теб няма място в Големия Български Бизнес ,не говоря за малки квартални кръчмички,магазинчета и кафета говоря за Бизнес от който се правят много пари ! Според вас,кой организира така наречените борци след 10-ти XI 89г. и защо !?Да ,да комунистите ги организираха ,защото те бяха създадени за да притесняват и рекетират, тези които не бяха определени от партията да Богатеят и да крадат на гърба на Българския народ.България умира ,ако вече не е умряла, не може сина или внука на ятака и партизанина да се водят за Бългатски елит,не може да се налага с пари на целия народ просташката сръбска музика ,наречена тук чалга и да се очаква нещо добро!Не може да се налагат само насилието,бабаитлъка и простотията ,като ценности и да очакваме младите да бъдат интелигентни ,добри и възпитани ! Аз не знам вие в какво общество си мислите ,че живеем, но аз си мисля ,че това е някаква "комунистическа демокрация" в която демокрацията и просперитета са в сила само и единствено за комунистите и техните наследници !   
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: loengrin в Октомври 19, 2009, 13:48:10 pm
Невероятно казано Зигфрид!!!Просто нямам какво да добавя!В сравнение с това,което направиха с тази държавица за 65 години турците с техните 500 години са като лек повей!!!
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: fishbone в Октомври 19, 2009, 14:20:13 pm
 
.......А фашистите какво правеха през това време техните потомци каде са сега някой няма ли да каже нещо за техните извращения.?
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: ultrafutur в Октомври 19, 2009, 14:39:51 pm

Шехерезада без крайВ България преклонението пред известни имена като елемент на масовата култура лесно прераства в телешки възторг пред всякакви второразрядни знаменитости

Ако попитате някой германец от средната класа за името на най-популярния актьор от следобедните телевизионни сериали, може и да ви изгледа твърде неразбиращо. В България нещата стоят другояче, пише Бистра Узунова за “Дойче веле”. И на Запад има хора, които истерично почитат всякакъв род поп-звезди и звездички, актьори с мускули или русокоси хубавици. И там фенове тичат след тях и са способни на какви ли не чудатости. По правило това са тийнейджъри или определени среди на светското общество, за които луксът и блясъкът са професионално занимание.Масовото съзнание на българското общество


В България преклонението пред известни имена като разбираем и донякъде нормален елемент на масовата култура лесно прераства в телешки възторг пред всякакви второразрядни знаменитости. Публичното българско обожание към турската “Перла” Инджи и красавеца Мехмет, очевидно е смаяло и самите актьори, защото подобен интерес досега били виждали само в арабските страни. Те явно не знаят, че в България подмяната на действителното с желаното си има традиции, дори политически. Симеон Сакскобургготски също беше посрещнат навремето като холивудска звезда, което решително обърка представите за България не само на западните наблюдатели, но и на самия Симеон. Вярата в чудотворни явления и въздействия, макар и постоянно да води до нови катастрофи, не секва. Спасители, врачки, чудодейни изцелители – са фактори, които се ползват с реална тежест и авторитет. Разнасянето на чудотворни икони, блъсканицата около уж-лечители на нелечими заболявания и гадателки запълва и немалко от времето на редица български телевизии.


Без ред нищо не става

Какво че повечето българи не си знаят правата като потребители и не са в състояние да ги отстояват, какво че финансовата им култура е изключително ниска и трудно боравели с продуктите, предлагани от банките. Показателно е например, че няма видима съпротива срещу нежеланието на банките да осигурят по-голяма прозрачност в условията на кредитните договори… Когато дойдат сметките за парно и ток, всички пищят от високите суми, но патардията опира до апела държавата да внесе ред в това или онова. После всичко замира в летаргия. Без ред, разбира се, нищо не става. Но така също и без личен интерес и ангажимент. А той изисква активност – търсене на информация, създаване на граждански сдружения за защита на личните или групови  интереси. Будното отношение към реалността е онова, което ще донесе ползи на всички, а не сладостният шербет на телевизионните шехерезади. Не телевизионните “перли”, а икономическите страници на вестниците са онова, което би трябвало да вълнува българите!

Източник: Бистра Узунова, “Дойче веле”
http://bg.altermedia.info/


respect, Зигфрид! =) Има нещо болезнено вярно в думите ти...
Погледни и тази тема, в която гласът ми така си и остана глас в пустиня: :)
http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,3530.30.html
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Зигфрид в Октомври 19, 2009, 17:30:20 pm

.......А фашистите какво правеха през това време техните потомци каде са сега някой няма ли да каже нещо за техните извращения.?

През кое време и за какви извращения ми говориш !? Аз не знам в България да е имало Фашисти ,единият ми дядо е бил царски Генерал а другия е от много известна богата Буржуазна Софийска фамилия  .Да ти кажа ли какво стана с тях ,единия го убиха , другия  е платил за живота си с много злато (което с баба ми някак си са успяли да спасят от ЛУМПЕАНИЗИРАНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО СТАДО, наречено  народна власт) след това  са изселени от София до началото на 70-те години на миналия век , на дядо ми му беше забранено до края на живота да работи каквато и да е държавна работа ( а тя до 1989г. беше само такава) той умря няколко години преди 1989 г. а беше печелил много битки на бойното поле за Майка България  но проблема му беше ,че е Родолюбец ,в превод за комунистите  ФАШИСТ.Дядо ми беше завършил Воена Академия в Германия и е имал много приятели висши офицери, които след това са били членове на NSDAP и той беше Нацист, но никога не съм чувал от него,че по времето когато такива като него са ръководели Българската Войска, той или някой друг Генерал или министър  да е искал да  заличи България от световната карта и да я направи част от някаква си Южнославянска федерация или 16-тата република на СССР! Той и другите Български Генерали  заедно с Германската войска върнаха в пределите на ОТЕЧЕСТВОТО ни  всичките ОТКРАДНАТИ територии от ПРЕСТЪПНИЯ ньойски договор.Явно за комунистите  истинските Българи като дядо ми са ВРАГОВА на Народа и Фашисти (нищо ,че направиха България пак на 3 морета) ,аз питам на кой народ са врагове истинските Българи като дядо ми , на тези които изпълзяха, като червей на 10 IX 1944 г  от партизанските землянки, това ли е Народа !?  тези :

-които се самообявиха за СЛАВЯНИ за да са славянските братя на руснЯците,
- които  подписваха декларации за вярност към Съветския съюз  !?
-които премахнаха на най-българския от всички български химни „Шуми Марица“ и  го замениха с вулгарната еврейска пошльотина, почти копие на съветския химн,  мила родино.
-които изравниха руския език с българския език в училищата.
-които премахнаха  старите български народни обичаи и църковни празници, спазвани от векове, и ги замениха  с националните празници на чужда държава и чужди годишнини.
-които замениха  имената на българските футболни отбори, като „Левски“, „Славия“, „Шипка“, ЖСК и други, със съветски имена, като „Динамо“, „Торпедо“, „Спартак“ и прочие.
-които замениха   старинните имена на българските градове, като Добрич и Варна, с имена на съветски личности. Масово назоваване на улици, училища, университети, индустриални обекти, селски стопанства с имена на съветски служители.
-които преправиха  българската история и фалшифицираха  исторически факти с единствената цел да служат на съветските интереси.

Това ли е Българския Народ ,Не господа това не е Българския народ, това е Неграмотната комунистическа пасмина ( със завършен 3-ти клас), която докара България и Българския народ до ПРОСЕШКА ТОЯГА ,а ОБОГАТИ НЕИМОВЕРНО за сметка на Българския народ тях неграмотните червени лумпени ,живяли до 1944 г. в земляники и обори !

PS Понеже питаш къде са потомците на (така наречените от вас комунистите ) Фашисти ,ето аз съм потомък .Искаш ли да ти кажа ,колко пъти съм пребиван в Софийско градско и на други места от милиционерите и служители на ДС. Бях ученик в 8-ми клас ,когато ме прибраха за първи път  и ме обвиниха ,че съм бил „организирал Фашистка група”, която се готвела да сваля „народната власт” ,когато ме прибраха, въобще не знаех за какво става дума,(тогава нямах и 15 години )   какви нелегални Фашистки групи ще организирам за сваляне на властта,  но ме пребиха като куче ,нищо ,че бях дете и не знаех за какво ме бият ,а освен това докато ме биеха ми крещяха ,че съм бил МРЪСНО ФАШИСТКО КОПЕЛЕНЦЕ !  Да ти разказвам ли за другите ми (ИЗФАБРИКУВАНИ от ДС)  задържания за „подривна дейност срещу народната република” , как ме заплашваха и че ще Убият  майка ми и баща ми ако не си призная ,че съм организирал  подривна група  и с нея съм  щял да свалям народната власт  и тем подобни малоумни комунистичски безумия и простотии ,да продължавам ли ? Горе долу разбра ли как си живеехме и си живеем „безгрижно” Ние  Фашистките потомци ! Имаш ли предства ,че почти нищо не успяхме (до ден днешен) да си върнем  от Национализираните предприятия ,къщи ,хотели и апартаменти  ,които “ добрите комунисти “ национализираха след 9-ти 1944 г.  Не защото нямаме Крепостни и Нотариални Актове ,а защото  голяма част от имотите ни са купени някак си от червени бизнесмени (без да ни платят на нас СОБСТВЕНИЦИТЕ !?) ,а “независимия и безпристрастен” червен съд иска да ни пробута компенсаторки за реално съществуващите ни имоти !   Ето така “безгрижно и весело” си живеем ни е Фашистките потомци ,ти сигурно се радваш , нали , така ни се пада на  ФАШИСТКИТЕ КОПЕЛЕНЦА ,нали ?
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Гален в Октомври 20, 2009, 00:21:31 am
Ако искаме да бъдем реалисти, наистина трябва да разглеждаме опростачването на България от 44-та год., та до ден днешен. То не започва от 89-та г. Материала-пример на ultrafutur е кулминацията му и показва, че днес действат с кадифени ръкавички от екрана.
Примерите, които дава Зигфрит показват, че в началото е играла сопата.../меко казано/!

Ето, и какви ги вършеха простаците, които опростачваха от високите нива...
Примера е за младите, дето не знаят...

(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL25ldy92ZXN0aS5iZy93d3cvbXVsdGltZWRpYS9waG90b3MvbmV0aW5mby9QQU5DSE8va3Vzc19waG90by5qcGc=&w=375&h=249)

Това са "великите ръководители"- Брежнев и Хонекер.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: fishbone в Октомври 20, 2009, 02:26:58 am
Не съм комунист нито фашист, моите уважения и съболезнования, Зигфрид, просто ми е мъчно и за битите комунисти, които всъщност не са били такива, а са ги изкарали такива, не мислиш ли, че може и да има и :hi: такива. :D
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Зигфрид в Октомври 20, 2009, 11:15:26 am
Не съм комунист нито фашист, моите уважения и съболезнования, Зигфрид, просто ми е мъчно и за битите комунисти, които всъщност не са били такива, а са ги изкарали такива, не мислиш ли, че може и да има и :hi: такива. :D

Съжалявам ако съм те обидил с квалификацията (комунист),но за съжаление,тази тема е доста деликатна за мен, а и няма как всичката простотия изляла се върху мен от дете, да не е оказала някакво влияние. Нали не искаш точно аз да ти отговоря, за "битите" комунисти,но все пак ето ти един пример ,колко "ХУМАННИ " са комунистите - да направиш ТЕРОРИСТИЧЕН атентат (през 1925г.) в христянска ЦЪРКВА  да избиеш 213 невинни и да раниш тежко над 500.... ,това сигурно за ония от позитано 20 е "ДОСТОЙНО и велико дело"...,  според теб тези страхливци ,като какви би ги определил, добри - невинни ....? Имайте също в предвид, че евр(ейската)опейската (EC) пропаганда ,мълчи за зверствата на американските,ингелизките и съветските войници в Германия (по време на настъплението и след войната)а и във всички останали страни ,които са били на страната на Германия, навсякъде се лее антиФашистка пропаганда и всичко, което не се харесва на еврейодемократите или трябва да се заклейми като лошо,се лепва етикета Фашистко ! В СССР са избити над 35 000 000 неудобни на съветската власт ,в България са избити над 320 000 ,в  комунистически китай цифрата е над 70 000 000 избити ,в малка куба са стотици хиляди ,но никой ев(рейски)ропейски "демократ" не обелва и дума по въпроса,защо ли така !!!???  
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: daskala в Октомври 20, 2009, 22:21:05 pm
Невероятно казано Зигфрид!!!Просто нямам какво да добавя!В сравнение с това,което направиха с тази държавица за 65 години турците с техните 500 години са като лек повей!!!

Това мнение в резултат на незнание ли е или неразбиране? За 500 години имате ли представа колко български деца за взети от родителите им, потурчени и изпратени да се бият и умират за интересите на Османската империя и еврейския капитал? Защото финансовата система в османската империя е в ръцете на богоизбраните.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Зигфрид в Октомври 21, 2009, 11:06:48 am
Значи комунистите нищо лошо не са направили България да е в това УМРЯЛО състояние ,за ПАГУБНОТО състоянието на България СЕГА ,са виновни само и единствено турците !!!???
А Римляните,а Византийците, а Кръстоносците нямат ли и те някаква вина ,еми "имат разбира се",казваш само да не пипаме комунистите и да ги обвиняваме несправедливо тях,за състоянието в което в момента се намира България ,нали така ли !
Аз знам много добре какво са направили турските мангали за България и не го отричам,но не мога да разбера ,турците ли ти налагат чалгата ,турците ли ти налагат просташката борческа култура ,турците ли разбиха Българската икономика ,турците ли създадоха ДПС ,турците ли създадоха псевдо дясната партия С-ДС която измами хората,турците ли ОКРАДОХА Банките,турците ли обраха наивния народ с финансовите пирамиди,турците ли приватизираха (за без пари)цялата промишленост в България,турците ли некадърно управляваха държавата и крадоха от нея за собствено обогатяване, турците ли не мислят за Българските пенсионери,турците ли измислиха ниските пенсии за пенсионерите ,турците ли направиха така в България да няма НИКАКВА здравна реформа,турците ли измислиха да няма никаква политика за младите семейства,турците ли доведоха еврейския кръдец от Мадрид,турците ли не построиха и една магистрала до морето, турците ли убиха земеделието и промишлеността в малките градове и села и направиха така,че София вече да изнемогва с Два милиона и половина население....спирам,защото мога да напиша още много неща ,за които НЕ СА ВИНОВНИ турците а САМО и ЕДИНСТВЕНО комунистите,но и НИЕ ,защото все още ги търпим ! По принцип ако искаш да премахнеш една зараза ,трябва да я изтриеш завинаги от лицето на земята,а не да я оставяш да живее под различни имена !       
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Гален в Октомври 21, 2009, 12:03:59 pm

..... НЕ СА ВИНОВНИ турците а САМО и ЕДИНСТВЕНО комунистите,....    


Зигфрид, кой създаде комунизма и комунистите?
Кой им дърпа конците?
"Бръкни по-надълбоко".....! :)
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: daskala в Октомври 21, 2009, 12:13:42 pm
Невероятно казано Зигфрид!!!Просто нямам какво да добавя!В сравнение с това,което направиха с тази държавица за 65 години турците с техните 500 години са като лек повей!!!

Това мнение в резултат на незнание ли е или неразбиране? За 500 години имате ли представа колко български деца за взети от родителите им, потурчени и изпратени да се бият и умират за интересите на Османската империя и еврейския капитал? Защото финансовата система в османската империя е в ръцете на богоизбраните.

Значи комунистите нищо лошо не са направили България да е в това УМРЯЛО състояние ,за ПАГУБНОТО състоянието на България СЕГА ,са виновни само и единствено турците !!!???
А Римляните,а Византийците, а Кръстоносците нямат ли и те някаква вина ,еми "имат разбира се",казваш само да не пипаме комунистите и да ги обвиняваме несправедливо тях,за състоянието в което в момента се намира България ,нали така ли !
Аз знам много добре какво са направили турските мангали за България и не го отричам,но не мога да разбера ,турците ли ти налагат чалгата ,турците ли ти налагат просташката борческа култура ,турците ли разбиха Българската икономика ,турците ли създадоха ДПС ,турците ли създадоха псевдо дясната партия С-ДС която измами хората,турците ли ОКРАДОХА Банките,турците ли обраха наивния народ с финансовите пирамиди,турците ли приватизираха (за без пари)цялата промишленост в България,турците ли некадърно управляваха държавата и крадоха от нея за собствено обогатяване, турците ли не мислят за Българските пенсионери,турците ли измислиха ниските пенсии за пенсионерите ,турците ли направиха така в България да няма НИКАКВА здравна реформа,турците ли измислиха да няма никаква политика за младите семейства,турците ли доведоха еврейския кръдец от Мадрид,турците ли не построиха и една магистрала до морето, турците ли убиха земеделието и промишлеността в малките градове и села и направиха така,че София вече да изнемогва с Два милиона и половина население....спирам,защото мога да напиша още много неща ,за които НЕ СА ВИНОВНИ турците а САМО и ЕДИНСТВЕНО комунистите,но и НИЕ ,защото все още ги търпим ! По принцип ако искаш да премахнеш една зараза ,трябва да я изтриеш завинаги от лицето на земята,а не да я оставяш да живее под различни имена !       

Пропусна да споменеш и схемата за затварянето или по точно отказа от нашите огромни пазари. Всичко цитирано от теб е част от съдържанието на програмата ран-ът, осъществена от нашето МАСОНСТВО, под ръководството на международното масонство във техен взаимен интерес. Кой ръководи масонството,предполагам знаеш.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Hannibal в Октомври 21, 2009, 20:11:53 pm
То тука хубаво сте си набелязали виновници и в повечето коментари от ,това което прочетох съм съгласен, обаче кой е по-виновен? Този дето поднася лъжицата с лайната или този който я изяжда?
Защо се бяга от отговорност? Изял си порцията говна, а после се оплакваш, че имаш лош дъх... Под "говното" разбира се, имам предвид цялата тази помия, което се лее от медиите. И навярно някой ще каже "Ми то няма какво друго да се гледа/слуша." После ще си пусне Галена Дудука или Азис, ще врътне няколко мазни кючека, после пак ще тропне с краче и ще въздъхне, колко се е опростачил българският народ, след това ще включи БТВ-то да види дали Айшето от "Перла" има редовен мензис.
Човек е това, което яде. Тоест, ако поемаш боклуци, ще бъдеш боклук. А изборът е напълно и само твой. Ние сме съучастници в самоунищожението ни.
Съгласен съм, че проблемът има много по-дълбока същина, но вината никога не е едностранна.
Сам избираш какво ще бъде приоритет в живота ти.
Сам преценяваш кое ще допуснеш да се превърне в част от ежедневието ти.
Сам ще трябва съумееш да осъществиш успешен контакт с децата си, да общуваш с тях, да ги възпиташ като индивидуалисти, които ще се открояват от стадото мърша.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Октомври 21, 2009, 21:03:00 pm
Обикновено тези, които ядат говната не го осъзнават. Затова сме се събрали тук, за да покажем кои неща от нашето ежедневие са говната и да си подадем ръка един на друг.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Hannibal в Октомври 21, 2009, 21:17:14 pm
Обикновено тези, които ядат говната не го осъзнават.

Tук вече не съм съвсем съгласен. Има много хора, които осъзнават какво правят, чувстват, че е нередно, но нямат нито волята, нито търпението да се преборят със себе си. Много пъти съм приказвал на подобни теми с мои приятели, например единият от които е заклет тревоман, питал съм го защо и каква е ползата му от това. И той  си каза, че се чувства като боклук, когато няма тревица, съгласен е, че е тъпо, че губи разсъдък... обаче няма воля и ще продължи по този път , защото " и така съм добре, не ми се занимава"
Тоест, той е направил личният си избор - предал се е! Случаят е аналогичен с всякакви други ситуации във всичките им житейски проявления. В повечето случаи става дума за отчаяни и обезверени хора, които възприемат живота като чакалня...

Другата възможна причина е да ядеш говната, защото и другите го правят. И ако не дай си Боже, не ги последваш, ще бъдеш отритнат от лайноедното общество....
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Октомври 21, 2009, 21:47:25 pm
Може и така да е. Особено си прав за последното изречение.


п.п. Една от фабриките за простащина го отнесе:
http://www.dnes.bg/televizia/2009/10/21/sdelka-ili-ne-otnese-globa-za-obshto-blizo-330-hil-lv.79576
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: daskala в Октомври 22, 2009, 07:49:51 am
Обикновено тези, които ядат говната не го осъзнават.

Другата възможна причина е да ядеш говната, защото и другите го правят. И ако не дай си Боже, не ги последваш, ще бъдеш отритнат от лайноедното общество....

Изглежда тази уста си я избрал за по-удобно ядене.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Hannibal в Октомври 22, 2009, 13:16:03 pm

Изглежда тази уста си я избрал за по-удобно ядене.

Неуместният ти сарказъм, обаче не е единствения начин да блеснеш с оригиналност, мисли за алтернативи  :writer:....
Бай дъ уей, това е също много важен елемент от саморегулиращата се машина за опростачване - злобата!
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Polymorpher в Януари 19, 2010, 19:04:11 pm
Ти лично какво си направил за да не продължава така?
& @sidewinder

Държавата е нещо което трябва да умре рано или късно.
Земята на която се намира прекалено обсъжданата държава може и без наша помощ.
Каквото посееш това ще пожънеш така че гледам да не се правя на висш пред земята.

Никой не може да бъде накаран да стане простак.
Ако мнозинството от Българите са се превърнали в такива то значи са си развили потенциала на простаци.
По същата сила можеха да си развият потенциала и на съзнание. Да де ама не го направиха.

СтраниченНавивач интересно ми е коя част от първоначалния ти пост не е покрита от останалите очебиини теми из форума?

Както казва ханибал - злобата е основния инструмент.
Аз тая злоба я помня да се лее по улиците още от както съм се родил.
Не знам дали само комунистическите времена я натрупаха толкова или си я носехме от преди но си я има отдавна.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Fossil в Януари 31, 2010, 10:41:44 am
Това ли е България? Каква беше, а каква стана тя?

Напълно споделям казаното от тебе, sidewinder, но изглежда, че това е стара болест.
Ето какво споделя за България един друг българин преди 140 години:

"Подобен на маловръстно дете, нововъзрождающий са народ има слабостта да са досягва повече до ония неща, които бият повече на очи. Тъй вънкашната лъскавина на работите прави му най-силни впечатления. Следствието е взето вместо самата причина, отражението — вместо самата същност. Повърхните впечатления оставят и повърхни познания: а от такива познания излизат криви разсъждения. От това — и криви убеждения, които представят смешни умове.

У младите народи почти сичко върви по-скоро по подражание, отколкото по систематично изследувание. Много пътя най-добрите, най-нравственита начала са взети наопаки, разбрани накриво. От това вместо морал или благонравие в тях се вгнездява деморализация, разврат; вместо искреност, братска любов и привязаност — гордост, презрение и ненавист; вместо задружност и съгласие — раздор и разединение; следователно, вместо развитие — затъпление и заблуждение. А заблуждението спира напредъка на душевното развитие и образование.

Модата е зета вместо цивилизацията.

Действително, у тия новосвестявани народи облеченият с по модата панталони и герок, с часовник и кордон, на една ръка с преметнато пардесю, а в другата бастунче, с ръкавици и лъскави чепици, ако знае и две-три френцки или немски, минува за образован човек — разбрал света. Тъй и една жена, нагиздена с по модата кокошат костум, перест палтон, с изпърчени по последнята мода коси — кок или букли, - с над вежди или навръх капела, с прещипнати чепички, опънати ръкавички, копринена омбрелка и покачен с дълъг кордон злат часовник, е съща мадама или демоазела. А мъж и жена, заловени подмисца на разход са вече върха на цивилизацията.

Видиш ли по модата дрехи, по модата къща, покъщнина — там ти е вкарана цяла цивилизацията. Ако при тия чуеш, че са говори френцки или немцки, там ти е цветът на цивилизацията; ако ли има украсен ала франга салон и с клавир, там ти е тронът на цивилизацията. Тъй имали европейците и тъй живеели, затова и ний, за да бъдем като тях хора цивилизовани, тъй тряба да имаме и тъй да живейме. Ама европейците знаяли да правят фабрики и да вадят сякакви хубави, лъскави, красиви работи — нека ги вадят, а ний ще си ги купуваме скъпо-скъпо и с тях ще са красим. Сетне тий знаяли да правят вапори и железни пътища — нека ги правят, а ний ще им плащаме и ще са носим.
А в душевно отношение тази криворазбрана цивилизация има други хубости, други следствия: уважението към вероизповедните обряди много пътя е заместено с насмешни подигравки; почестта към старите — с презрение; учтивостта към нежния пол — с безочливост; срамът — с необюздана смелост. Гражданска добродетел, човеколюбие, братска любов, състрадание, социална привързаност: сички тия са избърсани из речника на мнимо образования. Криворазбраната свобода на съвестта е изгонила из главата му сяко вероизповедно и морално назидание, а софистическите мъдрования, кривовтълпените убеждения и съзетото твърдоглавие така са укоравили сърцето му, дето не може са откри ни най-малка нежна чувствителност. От това и в него ни най-малка черта от ония благородни чувства, които въздигат душата до истинското образование. Да, мнимоцивилизованият е нещо повече от простотата: той сичко умее, сичко знае; той ти говори за човеколюбие, за гражданска добродетел, за братска любов, за съгласие, за единство, но без да ги сеща той сам, без да ги има на сърцето си и без да ги върши. Сичко, що е вън от неговия собствен интерес, говори го само и само, за да препоръча себе си, че умее да разсъждава, да дава мнения, съвети, че знае, че е учен, образован.

Днес имаме живи примери пред очите си. Погледнете ония съседни нам народности, които, при сичката си политическа самостоятелност и независима самоуправност, от 30-40 години насам, като са били повечето слепи подражатели на вънкашната политура на цивилизацията, отколкото сериозни изследователи на нейните основни начала, не са направили никакъв успех в индустрията и въобще в промишлеността. Освен това в тях не може са каза, че има положени здрави основи от един морален живот за една благонадеждна бъднина: деморализацията, разпръсната чрез мнимообразовани личности в масата на народа, като заразява сяко благородно чувство, вдъхнато може от народното благочестиво предание, затрива и сяко морално наставление и поучение, което може да става било в училищата, било в черквите."

Досещате се кой е авторът.
Нищо ново под небето.Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: %00 в Януари 31, 2010, 13:00:43 pm
Ти лично какво си направил за да не продължава така?
+1

А както знаем, за да промениш света, започваш от себе си.
Дерзайте, и оставете тълпата по течението.
Те са направили своя избор, вече.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Fossil в Януари 31, 2010, 22:44:07 pm
Ти лично какво си направил за да не продължава така?
+1

А както знаем, за да промениш света, започваш от себе си.
Дерзайте, и оставете тълпата по течението.
Те са направили своя избор, вече.
Вярно е, че всичко, което имаме е себе си, но сме отговорни за възпитанието на нашите деца. Днешната тълпа, която е по течението е съставена от вчерашни деца.
Ето и продължението на предговора към "Криворазбраната цивилизация":
"При свестяването на нашата народност, от няколко време насам, тази истата зараза не закъсня да посети и нашето младо поколение именно в ония места на отечеството ни, дето са появили някои фалшиви светила от европейското просвещение. Добре е злото овреме да са предвари. А това стои най-много в ръката на нашите разбрани наставници и учители в народните ни училища — единствените ни общи заведения, дето нашите рожби могат са сдоби с добра отхрана и с народно просвещение.

Но тия наши учители и наставници малко би съдействували, ако техните поучения и наставления не би са отражавали и в самия обществен живот на народа. Нравствените поучения в черквите, назидателните сказки в читалищата, неделните училища и народното вестникарство са извикани на помощ за запазвание народната маса от гореказаната зараза — деморализацията.

Немалко, мисля, би послужили като припаза за това зло и даваните сегиз-тогиз някои добри театрални представления с морална цел за поучавание и поправяние побърканите нрави. Действително театърът е помогнал немалко за развитието на народите, кога той е бил не само едно просто забавление и наслаждение на страстите (което, напротив, е развратявало народите, а едно общо училище, дето народът, под едно приятно забавление, може действително да намери душевна храна."
Имало е хора (и все още има) с високи идеали, които са се посвещавали бескористно на делото по събуждането на спящия народ. Това са "Народните будители". Дали са успяли, това е друг въпрос.

Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Февруари 01, 2010, 00:02:42 am
http://dnesplus.bg/Analysis.aspx?f=106&d=302963
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Fossil в Февруари 01, 2010, 01:28:26 am
Благодаря, sidewinder. Много интересна статия.
Ето един цитат от публикацията на проф. Константинов, с който не съм съвсем съгласен:
"Кога започна опростачването на нацията, чийто гротесков край сега наблюдаваме? Започна се, разбира се, с избиването на българския елит от червените шайки през смутните месеци след 9 септември 1944 г."
Цитираният от мен по-горе откъс от предговора към Добри Войниковата "Криворазбрана цивилизация" идва да покаже, че "опростачаването" не започва след 9.IX.1944 г., а доста преди това. Че комунистите допринесоха с пълна сила за този процес, е извън всякакво съмнение. Че в годините след 10 ноември положението става повече от плачевно - също.
Въпросът е: какво може да се направи?
Ясно е, че училищата, средствата за масово осведомяване и официалната власт, по една или друга причина, правят всичко за продължаване на "опростачаването".
Остават само събудените хора, които с личен пример, правилно възпитание на децата и просветителска дейност могат да допринесат за духовното пробуждане на техните "спящи" събратя. Борбата е неравна, но това е положението.
"Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!"
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Февруари 05, 2010, 20:02:54 pm
Честито, г-н премиер

 Едвин Сугарев

Поредният парадокс: правителството било решило да обяви нов професионален празник: 11 ноември, ден на... познайте до три. Ден на охранителя и частната охранителна дейност. Тази наистина забележителна и мъдра идея хрумнала на вътрешния министър Цветан Цветанов и скоро щяла да бъде обсъдена на правителствено заседание.

Длъжни сме да отбележим, че същата не е лишена от основания – има кой да празнува тази дата (която впрочем е и християнски празник – ден на Свети Мина) в България – със съответната чалга, миски и гърмене по тавана. Както съобщава вестник “Дневник”, според последните данни имало издадени издадени над 1150 лиценза на фирми от частната индустрия за сигурност, в които по официални данни работели около 60 хил. души.

Тази внушителна цифра дава известна представа за потайното материално израстване на българския народ. Щом има толкова много охранители, значи има и толкова много платежоспособни ВИП персони, които трябва да бъдат охранявани.

Как са станали платежоспособни тези господа, е отделен и многозначителен въпрос. Както и това дали техните гардове само ги охраняват или извършват някоя и друга паралелна дейност.

Дали се сещате кои бяха тези момчета, дето се очаква за в бъдеще да празнуват на 11 ноември? Такива едни дебеловрати, мускулести и с особено интелигентен вид, извадени от един и същи калъп – просто няма по какво да ги различиш един от друг. Както беше го написал в едно стихотворение Коста Павлов – “сякаш не от майка раждани/ а от някаква държавна институция”. (Сетете се сами коя беше въпросната “държавна институция”.)

Именно като охранителни компании започнаха борчетата и във ВИС, и в СИК, и разните там “каратисти” и отломки от славния отряд на баретите, събрани по-сетне около “Аполо – Болкан”. Охраняваха яко, хората ги обичаха и още с влизането им собствениците на магазини и кафенета вадеха писалките и подписваха договорите за охрана. Тези, които не подписваха, биваха убеждавани. С бухалки и други подръчни средства. Най-неубедимите просто гушваха букета.

Дребните собственици търпяха, търпяха – и най-накрая извадиха калема и си направиха нужните сметки. Сетне спуснаха кепенците и се присъединиха към целокупните трудови маси. България така и си остана без средна класа, без гражданско общество и прочее други буржоазни глезотии.

Истина е, че дебеловратите пионери на охранителната ни индустрия не само подписваха договори и развиваха мускули с размахване на бухалки, но понякога и наистина охраняваха. Например влаковите композиции с цистерни петрол, които заминава за ембаргова Югославия – и профучаваха през Калотина с такава скорост, че на зазяпаните български митничари им хвръкваха шапките.

По времето на Беров от това се печелеха наистина добри пари. Толкова добри, че по едно време стана тясно за всичките маймуни на този клон. Поради което мъжките момчета почнаха да се гърмят по софийските улици. Борчетата срещу каратистите, Маджо срещу Иво Карамански.

Войната завърши с някъде девет към едно в полза на Кръстника. Трупове, не голове. Част от тях паднаха при “приятелски огън” между барети и бопаджии, пратени да охраняват своите МВР-шефове, додето същите преговарят с хората на въпросния Кръстник.

В крайна сметка го поканиха на разговор в МВР и там героически го арестуваха и пъхнаха в кауша, за да не пречи на петролния бизнес на Мултигруп. Организиралите тази акция висши ченгета предупредиха обществеността, че негови джипове обикалят около министерството и не е изключено то да бъде нападнато.

Същите преди това бяха посъветвали българските граждани да не излизат по тъмна доба, защото МВР няма ресурс да гарантира тяхната сигурност. Въобще бяха едни славни времена на чести гърмежи и други форми на охранителна дейност.

Тогава Карамански казваше за своите противници, че били само малко по-умни от тревата. Може и да е било така в началото, но охранителната индустрия все пак претърпя дълга еволюция, нахитря и се преквалифицира. Охранителите станаха застрахователи, а интелектуално надарените между тях си поотрязаха и опашките, сложиха си бели якички, станаха банкери и честни, честити бизнесмени. Тъкмо същите днес са работодатели на охранителите от второ поколение.

Нещата наистина се промениха, макар и не чак дотам. Родната охранителна индустрия се усъвършенства, облагороди, узакони и т. н. – но все пак не забрави старите си традиции. Тъй де – можеш ли да отрежеш собствените си корени? Справка за нейния табиет и ресурс – последната самоковска кушия на баща и син Галеви (не “братята” от Първи частен град, а Юри Галев и едноименното му чадо).

Във връзка с това искам да подчертая, че хич не е случайно, дето инициативата за професионален празник на охранителя идва тъкмо от МВР. През целия двайсетгодишен период от развитие на охранителния бизнес се запазиха топлите връзки между вътрешното министерство и гилдията на българските охранители.

Което си е и разбираемо, и естествено – за огромна част от родните бодигардове МВР си е просто родна стряха. Борчетата целокупно се водеха там на щат – а останалите без съвременно превъплъщение ченгета от Шесто главно на ДС се разделиха на две: половината отидоха н НСБОП, за да се борят с организираната престъпност, другата половина пък реши да подкрепя същата в трудната борба за оцеляване – и мина от другата страна на барикадата. Е – и какво всъщност очаквате да се случи, когато и от едната, и от другата страна стоят стари бойни другари? Случи се именно очакваното – почнаха да работят заедно.

И тъй си работят и досега. Охранителите охраняват, а МВР и прокуратурата охраняват... тяхната невинност и праведност. Говорят си по тайни сгляди, както навремето топ-ченгетата си говореха с Карамански, додето охраняващите ги барети полицаи се избиваха помежду си – и както Румен Петков си хортуваше с братя Галеви край басейна на Алексей Петров.

Иначе си вършат работата – охраняват: вдъхновено, самоотвержено и съвсем не на шега. Как по-точно охраняват, можете да видите от тази снимка – табелата на нея виси на една ограда малко над Княжево, пред очите на минаващите туристи и местните ченгета. Същата табела може да бъде използвана като рекламен плакат и като емблема за охранителния бизнес в България.

По-важното е, че вече не са просто някакви анонимни, неорганизирани труженици на изнурителния охранителен труд. Вече си имат професионален празник – сиреч тяхната професия и мисия се признават официално от държавата.

Може би след някой и друг мандат от управлението на Генерала на народа можем да помислим дали този професионален празник не може да стане и национален такъв. Но това принадлежи на бъдещето – важното е, че днес вече си имаме ден, в който можем да се стечем пред “Дондуков” 1 и да извикаме дружно: “Честито, г-н премиер!” И този ден е 11 ноември.

http://kafene.net/uk.html?fb_1112145_anch=10241582
http://www.svobodata.com/page.php?pid=2472&rid=29

Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sasho90 в Февруари 05, 2010, 20:08:21 pm
Ми то всеки може да си измисли празник. Че като че ли като не е имало празник на телохранителя, не са празнували хората. Пълни глупости и отвличане на вниманието на хората от истинските проблеми.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: kossev в Февруари 05, 2010, 20:31:28 pm
А има ли фалшиви проблеми?
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sasho90 в Февруари 05, 2010, 21:01:42 pm
Ами като гледам тая статия, някои имат.  ;D
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Февруари 05, 2010, 22:43:46 pm

Красьо ще е iPad ready
http://www.atanas.fr/articles/categories/2008-04-27-01-49-09/234-ipad
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Polymorpher в Февруари 07, 2010, 15:42:52 pm
...Погледни и тази тема, в която гласът ми така си и остана глас в пустиня: :)
http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,3530.30.html

Като гледам номера на последователните ти публикации - гласа ти беше самата пустиня и условията за развитие на други форми на живот бяха като за в пустиня.

@Всички.

Това което аз не схващам е каква е ползата от абсолютното задължение да се посочи еднолична вина било то на 1 личност или една организация. Това което се прави тук през повечето време е да се сочи с пръст някъде? Някой ще ми обясни ли какви са потенциалните подобрения от това?
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Fossil в Февруари 08, 2010, 08:18:38 am

Това което се прави тук през повечето време е да се сочи с пръст някъде? Някой ще ми обясни ли какви са потенциалните подобрения от това?

Хубав въпрос.  :good: Няма нито потенциални, нито кинетични подобрения.
Да му мислят простаците.
"Делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се."  ;D
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Blue|_Star в Февруари 08, 2010, 12:36:40 pm
Всъщност,колкото повече човек си мисли,че нищо не зависи от него и видиш ли-един пиян по-малко или повече-все тая,10 пластмасови чашки повече,к'во толкова...Накрая просто става като в габровския виц,където трябвало габровци да дадат една дамаджана вино на учителя на града,обаче като му я дали се оказало,че е чиста водица,а не вино.Просто всеки си мислел,че една чаша вода няма да разреди хубавото вино.  8)
Та туй и с проблемите на света,в който живеем-докато хората не разберат,че не са просто наблюдатели,а участници в това,което става(директно или индиректно)и се заблуждават,че някой друг дърпа конците,еми да кажем,че дават доста голямо предимство на този някой,а и шанс наистина да дърпа конците.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Polymorpher в Февруари 08, 2010, 14:03:01 pm
Изопачаваш ми думите. Зададох конкретен въпрос, а ти почна да го влачиш на някъде. Съзнанието не вреди. А това, че ти реши да вземеш елементарния ми въпрос и да си правиш изводи по съчинение не е мой проблем.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Blue|_Star в Февруари 08, 2010, 16:47:44 pm
Изопачаваш ми думите. Зададох конкретен въпрос, а ти почна да го влачиш на някъде. Съзнанието не вреди. А това, че ти реши да вземеш елементарния ми въпрос и да си правиш изводи по съчинение не е мой проблем.
Съзнанието не вреди-ок,но аз все по-често забелязвам хора,които всякаш се програмират за проблеми и кофти ситуации.Просто непрекъснато говорят за лоши неща и някак целият им мироглед за живота в един момент става супер отрицателен.И после друг им е виновен.Сещам се за една песен на MJ-Man in the mirror: .Стува си човек да се замисли.  ;)
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Polymorpher в Февруари 08, 2010, 20:00:01 pm
Доброто/злото, позитивното/негативното итн са противоположни но показват еднакво наличието на дисбаланс. Всеки най-вече сам си клати лодката. За това вече не хвърлям емоции ПРО и КОНТРА за много неща. Баланса му е майката.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Февруари 21, 2010, 23:28:57 pm
Ще се трогне ли най-после някой от оглупяването на нацията

Демографската криза е по-опасна от икономическата. А никой няма идея как
                           тя да бъде преодоляна


                          by Диян Божидаров /Сега/


     Общественият дебат в България е истински парадокс. Максимата е, че колкото по-остър е един проблем, толкова повече се мълчи за него. Има една тема, за която никой не говори, а трябва да се крещи – демографският въпрос.

     Нацията изчезва, българският етнос се топи, в цели региони българска реч не можеш да чуеш на един час път с кола, а нито управляващите, нито управляваните имат желание да говорят за него.

     Да не би да е от страх, тъй като всеки подобен разговор води до ужасяващи изводи за печалната неизбежност? Пари, ЕС, НАТО, Доган, Алексей Петров… – коя от тези теми е по-важна от демографската криза?

     Световната история е пълна с примери за претопени етноси

     Кривата със стремглавия спад на населението след 1985 г. е известна на всички. Всички знаем колко малко българчета се раждат. Известна е и настъпателната политика на съседни държави, религии, а и секти. Колко още греди трябват в очите ни, за да прозрем, че ако искаме да оцелеем върху тази сложна територия, ни трябва цялостна държавна концепция?

     Разговорът е закъснял, тъй като добрата демографска политика изисква развита социална структура. Тя е свързана с грамотността, здравето, а и сигурността, тъй като, за да раждат, семействата искат да живеят безопасно от Ново село до Малко Търново. А със затварянето на училища, болници и други социални услуги се постига точно обратното.

     Уж „регионалното развитие“ е първи приоритет на властниците през последните 20 г., а точно обезлюдяването на редица региони е най-устойчивата тенденция през цялото това време. ГЕРБ може да има много текущи грижи, но трябва да положи този първи, най-важен камък. Ако много училища бяха затворени, то сега все някоя болница може да бъде спасена по демографски съображения.

     Ето ги тревожните цифри: През 1992 г. българите бяха 7.2 млн., турците – към 800 000, ромите – около 313 000. На следващото преброяване през 2001 г. най-многобройният етнос се стопи до 6.6 милиона, турците намаляха с 50 000. Ромите се увеличиха на 370 000, т.е. бележат 25-процентов бум. Какво ли ще покаже догодина преброяването, колкото и да е засипано с успокояваща глазура? А какво ли ще е след 100 години, макар да знаем, че такива сложни и далечни въпроси в България не се задават?

     Статистиката е катастрофална и за възрастовия състав на етническите групи. Ако темповете се запазят, след половин век ромите ще представляват 30% от трудовата сила в страната и попълнението в класните стаи. Ако въобще се трудят и ходят на училище. Турският етнос намалява, но пък се пръкват други – помашки, влашки, дори и румънски. На последното преброяване доста роми от Североизтока са се писали румънци. Когато държавата е разграден двор, и марсианци могат да покълнат, стига някой заинтересован да наобиколи гетата.

     Вътрешната миграция ще доведе до още по-големи регионални диспропорции. През 2001 г. градското население е 69%, ако се следват досегашните тенденции, догодина ще е 72-73%. Към 3 млн. българи живеят или работят в София, Пловдив, Варна и Бургас. При липсата на поминък в селата и малките общини, както и с променените стереотипи на живот, урбанизацията ще се увеличава.

     Ще се урбанизират българите. В освободените територии все повече ще доминират малцинствата. Ще говорят майчин език. Дали в не толкова далечното бъдеще няма достатъчно предпоставки да бъде нарушен етническият мир, с който толкова се гордеем днес? ЕС ли ще ни спаси? Покрай емиграцията той ще има подобни проблеми. Вносът на работна ръка му нанесе огромни социални проблеми и в момента се чуди как да оправи грешките.

     Ако политиците са слепи, къде са учените да бият камбаната? Имаме министър без портфейл, който добре разбира всичките тези беди. Точно затова се мъчи да издава ударно български паспорти. Което е само едно от решенията. Светът се глобализира, хората получават все повече права и свободи, вкл. и право на самоопределяне.

Задачата да се опази нацията е трудна,

но все пак има социални и икономически методи на защита.


     Добър пример може да ни е Гърция. В последните 20 г. тя се увеличи с около 2 млн., като даде икономически облекчения на завърнали се сънародници. Техните фирми бяха освободени от данък печалба. Ние нямаме толкова голяма диаспора, но всеки върнат българин е от полза.

     Така и няма логично обяснение защо безразборно се дават помощи за дете. За тях е нужен образователен ценз (основното образование е задължително по конституция), а и трябва да се пресече бизнеса с раждането на деца, като облекчения се дават до трето дете. Идеите може да са спорни, но поне трябва да се обсъждат.

     Пряко свързана с демографската политика е и образователната. Не само броя и разположението на училищата, но и качеството. Училищата продължават да продуцират агресия и неграмотност.

     Това е проблем първо на възпитанието в семействата, но не бива и държавата да абдикира от функциите си. Все повече дипломи в средното образование се дават по милост.

     Зрелостници дори от градски училища нямат елементарни познания. Странно е, че ГЕРБ и просветното министерство 7 месеца приоритетно се занимават с БАН. Не там са големите проблемите, дори не и в университетите. А в училището. Грамотността, особено на малцинствата, е първи фактор за социализация.

     Всички тези проблеми може и да не изглеждат актуални днес, но ще ни се стоварят утре. Дебатът, а и адекватните решения могат да намалят щетите, които се очертават при сегашното бездействие.
http://www.eurochicago.com/2010/02/shte-se-trogne-li-nay-posle-nyakoy-ot-oglupyavaneto-na-natsiyata/
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: deznam в Февруари 21, 2010, 23:49:59 pm
Ще се трогне ли най-после някой от оглупяването на нацията

Демографската криза е по-опасна от икономическата. А никой няма идея как
                           тя да бъде преодоляна


                          by Диян Божидаров /Сега/


     Общественият дебат в България е истински парадокс. Максимата е, че колкото по-остър е един проблем, толкова повече се мълчи за него. Има една тема, за която никой не говори, а трябва да се крещи – демографският въпрос.

     Нацията изчезва, българският етнос се топи, в цели региони българска реч не можеш да чуеш на един час път с кола, а нито управляващите, нито управляваните имат желание да говорят за него.

     Да не би да е от страх, тъй като всеки подобен разговор води до ужасяващи изводи за печалната неизбежност? Пари, ЕС, НАТО, Доган, Алексей Петров… – коя от тези теми е по-важна от демографската криза?

     Световната история е пълна с примери за претопени етноси

    .............................................................
http://www.eurochicago.com/2010/02/shte-se-trogne-li-nay-posle-nyakoy-ot-oglupyavaneto-na-natsiyata/

Факт е ,че ще става все по зле но е така почти навсякъде където има европейски народи.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Февруари 23, 2010, 11:31:07 am
Един от механизмите за опростачване на една нация е като съсипеш литературното й наследство.

Малко факти:

1. Брой библиотеки преди 20 години - над 900
Сега са ~500
2. Над 51% от завършилите средно образование не стават за друго, освен за общи работници.
3. 20% от населението ни е неграмотно.
4. От няколко правителства насам, не се отпускат никакви пари за поддръжка на книжния фонд на страната ни.
4. Масово хората се интересуват от любовни романи и трилъри.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: konstantin2007 в Февруари 23, 2010, 15:36:11 pm
Снощи гледах предаването на Карбовски със залятата в Гърция българка..Невероятна личност,невероятен дух!!!За пръв път се почувствах толкова горда със друг българин..Тази жена,със всичките си жестоки травми и изгарания,с едно око,инвалид, неработоспособна и пр.,..Тя се смееше от сърце!Откъде намира сили да се смее така и да се радва на живота..Невероятно силен български дух!Ако поне 3-40% бяхме като нея България щеше да бъде различна.
Предаването завърши с думите които тя е казала на Масларова при посещението и:

Някога в България са се строяли училища за да се преподава в тях мъдростта.Днес България разполага с много училища,но вече в нито едно от тях не се преподава мъдрост!

1. Брой библиотеки преди 20 години - над 900
Сега са ~500
.....................
Днес точно това обсъждах с познати,че навремето дори в селото на майка ми което има 100-ина къщи,идваше два пъти седмично от града библиотекарка да обслужва библиотеката в местното читалище.Щото селото малко,малко ма си имаше читалище,което разполагаше с кино салон,ежеседмични прожекции,зала която се ползваше и при празненства,сватби,събори и др.
 На площада на почти всяко село се строеше една голяма сграда играеща ролята на културен център.Не беше лоща идея...А сега,не само,че една книга няма откъде да вземеш(примерно някой на село го интересува нещо повече за градинарството,ама литература няма..Откъде да вземе?И примерно някой дядо със 130 лв.пенсия как да даде 10лв.за книга?)Трябва да има безплатни или евтини общодостъпни библиотеки.
Лошото е,че почти цялата налична база от такива сгради,вече са префасонирани,я в шивашки цех,я в нещо друго...Или пустеят и се рушат,което е май по-лошото..
Както и да е..опростачването ни си е факт.
На който не му се вярва,може просто да влезе в някой форум от типа на "ТИЙН ПРОБЛЕМИ"..направо може да се изуми и от невежеството и от неграмотността и от"възпитанието"на децата.А нали те са бъдещето на нашата държава ???
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: marhs в Февруари 23, 2010, 17:51:37 pm

Рибата мирише (и се опростачва) и от главата. Катализатор-алчността.

Един от механизмите за опростачване на една нация е като съсипеш литературното й наследство.
Малко факти:
1. Брой библиотеки преди 20 години - над 900
Сега са ~500
2. Над 51% от завършилите средно образование не стават за друго, освен за общи работници.
3. 20% от населението ни е неграмотно.
4. От няколко правителства насам, не се отпускат никакви пари за поддръжка на книжния фонд на страната ни.
4. Масово хората се интересуват от любовни романи и трилъри.

sidewinder, така е, но и да има 1000 библиотеки, колко в процент хора ще си вземат книги да четат.Доста голям процент от хората са на южноамерикански и ориенталски сапунки, и шоупрограми.Интересни и цветни, а и се коментират навсякъде-на работа, в компания и т.н.И най-важното евтини.Кой коментира днес прочетена книга.? :D
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: daskala в Февруари 23, 2010, 21:31:55 pm
Да, днес по-важното е да имаш контрол над телевизиите и радиото. Това е и новото време .Информацията идва от телевизията и радиото. Хората нямат много време да четат и разчитат на благородните родолюбиви български телевизионни и радио журналисти, които да им представят важните събития на деня и времето. Друг е въпроса собствениците на телевизиите и радиото какво ще предложат на народа. Дали турски сериали,дали американски или някакви други.  НЯМА Я БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Февруари 26, 2010, 20:47:39 pm
„Принцовете“ от Горна баня учат за недосегаеми

http://www.eurochicago.com/2010/02/printsovete-ot-gorna-banya-utchat-za-nedosegaemi/
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: marhs в Февруари 27, 2010, 14:53:39 pm
Да, днес по-важното е да имаш контрол над телевизиите и радиото. Това е и новото време .Информацията идва от телевизията и радиото. Хората нямат много време да четат и разчитат на благородните родолюбиви български телевизионни и радио журналисти, които да им представят важните събития на деня и времето. Друг е въпроса собствениците на телевизиите и радиото какво ще предложат на народа. Дали турски сериали,дали американски или някакви други.  НЯМА Я БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА.

Прав си 100 %. А на БЪЛГАРСКИТЕ теле медии ими излиза по-евтино да внасят ЧУЖДА култура в БГ.Южноамерикански и ориенталски сериали.Един гръцки, и рядко европейски.
Да си спомняте някои от старите български филми да е проповядвал насилие?

А рекламират да се купува българското-ами къде е то?
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Polymorpher в Февруари 27, 2010, 18:52:22 pm
Де да беше толкова "случайно" колкото изглежда по коментарите.
Точни тази култура е гръбнака на полит-икономическата парализа.

Децата им били третирани различно. Не думай?
Сега България е в ръцете на децата на партииците, после ще отиде в техните деца - къде другаде я виждате в това положение?
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: marhs в Февруари 27, 2010, 22:01:34 pm


Точни тази култура е гръбнака на полит-икономическата парализа.
Децата им били третирани различно. Не думай?
Сега България е в ръцете на децата на партииците, после ще отиде в техните деца - къде другаде я виждате в това положение?

Точен израз-парализа на политика, икономика и на българския дух и култура.Преди имахме такова доверие едина на друг, и спокоен живот, а сега тотално съмнение във всичко.
Да, но вървят като топъл хляб вносните продукти на чужди фирми.

Къде-робство от "наште" хора.
При нас, няма развитие от феодалното мислене нагоре!
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Polymorpher в Февруари 28, 2010, 17:42:15 pm
Точни тази култура е гръбнака на полит-икономическата парализа.
Децата им били третирани различно. Не думай?
Сега България е в ръцете на децата на партииците, после ще отиде в техните деца - къде другаде я виждате в това положение?

Точен израз-парализа на политика, икономика и на българския дух и култура.Преди имахме такова доверие едина на друг, и спокоен живот, а сега тотално съмнение във всичко.
Да, но вървят като топъл хляб вносните продукти на чужди фирми.

Къде-робство от "наште" хора.
При нас, няма развитие от феодалното мислене нагоре!

Не мисля да изкарвам Българите по специални от останалите.
Имаме си психологически характерности за региона но болеста е една и съща из кълбото.

Народа по света си мисли че като бачка по 16 часа на ден без да мисли нещата ще се оправят.

И 168 часа на ден да работят пак ще са на същото дередже.
Някой им дръпне чергата изпод краката и почват да се избиват като обезумели зверове...

Ние (тези които виждаме поне това) трябва да си намираме други варианти.
Стигаме "ами като се носиш по течението е така".

Това е колкто вярно толква и грешно.

Течения има много. Силни, слаби, променливи.
Въпроса е по кое течение ще се носиш. Ако се носиш по течение което отива в посоката към която целиш тогава течението те носи. Ако влезеш в противоположно си срещу него. Има хора които успяват в който и да е случай.

Въпроса е там че по света си има "основни" течения. В нашия случай "психологията на масите".

Плуваш ли с тях посоката е известна от минимум 2000 години насам.
Ако ти искаш да се бориш река на просторията от калибъра на Дунав тогава - GL HF.
Знам че почвечето хора участващи в този форум разпознават "реката" и не им харесва - но харесва, не харесва това е положението.

П.С.

А това вече с дърпането на чергата е систематично и целенасочено.
Сакън тапаците да не заживеят спокойно че ще вземат да развият и мислене от скука. Не ги ли държиш в състояние на ритнат кошер ще вземат да расъждават. Постоянното напрежение (каквото ти кеф), финансово, културно, политическо и тн. им държи мислите далече от ядрото на нещата.

Вярвам че има хората имат души и че тия душички наши ходят могат да идват от други места и да ходят на други места. Ако бяхме се едни и същи хора за толкова хиляди години да сме толкова прости не ми се вярва.

Идваме тука да нагазиме в калта за нужния опит и се изнасяме по най-бързия възможен начин щото като почне да ти става ясно за какво става дума се дразниш на първо четене. Като се научиш приемаш живота и не се опитваш да променяш света на другите защото е същата арогантност която си търпял цял живот - тогава вече си стъпил на пътеката към изхода.

В такова положение всеки си почиства собствените пелени и не участва по форуми да си мери правотата с останалите. Аз тия "мъдрости" почнах да ги усвоявам съвсем скоро. Не че има какво толкова да говоря то си личи по изказванията че не съм големия мъдрец, ако бях нямаше да се възмущавам на несметния абсурд в който плуваме.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Февруари 28, 2010, 19:56:00 pm
Точно... ;)
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Zarathustra в Март 01, 2010, 21:31:20 pm
България е просто географско място на картата. България е нищо без българите в нея. Много хора бъркат родолюбието с любов към родината, а не към рода си.

Ако българите разберат, че българите са първостепенни, а не България, тогава уважението между българите ще бъде многократно по-голямо и всички българи ще се стремят към подобрение и постигане на по-добри неща в живота. Сега средностатистическият българин гледа предимно негативните новини по телевизията и си казва "България е много тъпа страна", без да се замисля, че много от политиците на България просто не са българи и не действат в интерес на българския народ. Младите и способни българи си правят изводи от същите тези медии, че в България е много зле и няма шанс за тяхната реализация и бягат в чужбина. И пак казвам - в една съществена част България не се управлява от българи, но те не го знаят, разбира се.

Ако българите разберат, че българите са важни, тогава родителите ще учат децата си. Тогава българите няма да казват "Държавата е виновна за простотията у новото поколение", защото ще знаят, че новото поколение са българчета и могат те да ги научат. Не да ги учи държавата.

Същевременно, преди прехода, американската(=предимно еврейска) медийна пропаганда си беше изиграла ролята да представи американския начин на живот като нещо изключително приятно. И там материализмът е издигнат в култ. Разпуснатостта - също. Резултат е налице. Да не мислите, че простотията е само при нас?

Съжалявам за малко обърканото ми мнение, но съм доста изморен, а все пак исках да споделя възгледите си.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: marhs в Март 01, 2010, 22:33:31 pm

Факт е ,че ще става все по зле но е така почти навсякъде където има европейски народи.

ехаа  ::) Значи при други народи, например в Авганистан, Пакистан, Шри ланка, Албания и т.н. положението е цветущо, щот не са европейски. ;D

Егати логиката! Глупости на търкалета, с извинение.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Март 01, 2010, 23:25:01 pm
ТРИМА ДУШИ УМРЯХА, А СТО И ПЕТДЕСЕТ БЯХА УБИТИ…..

    * За някои хора, които трябваше да бъдат в новините, а не са

Пламен Асенов, политически коментатор за България на радио SBS, Мелбърн, Австралия, специално за в. “Марица” – Пловдив

Някой ще каже, че в заглавието има грешка. Не, няма. То казва точно това, което иска. То не е заглавие за жертвите на поредното земетресение или терористичен акт по света. Не е и за онези, както се смята, сто и петдесет жертви на неразкрити поръчкови убийства в България. Не е за хора с прякори като пъпеши, маймуняци, жирафи и друга екзотична фауна, населяваща полицейските сводки, а чрез медиите пренесена и в развинтеното въображение на публиката.

Да, по някакъв начин тези, екзотичните, са били част от Октопода, който ни стиска за гушите и е интересна тема напоследък. Да, животът им сигурно е като трилър, с напрежение, стражари и апаши, тайни и загадки, редуване на мрак и светлина, всичко, което обикновеният човек обикновено не преживява през живота си. Поне не така интензивно, че да се превърне в персонаж от вулгарен роман.

Само че бандитите, дори съдбите им да са странни понякога, са интересни само като социален феномен. Като персонажи от роман, дори написан от брилянтен автор, те са плоски и предвидими. Като персонажи от живота пък, разгледани отделно от системата, част от която са, изглеждат жалки.

Затова искам да разкажа сега три кратки истории за хора, които не бяха убити, а просто умряха. За хора, които бяха едни от нас, а не едни от тях. За хора, които, всеки по свой начин и в своята сфера, се опитаха да направят нещата около себе си по-истински и си отидоха, преди да са си довършили работата. Повече или по-малко, съдбите и на тримата са свързани с Пловдив.

ОТЕЦ ИВАН БОНЕВ. Беше в Кърджали, Пловдивска епархия, вероятно някъде през 82-ра, 83-та година, към 2-3 часа през нощта. С колегата и приятеля Стойко Стоянов се бяхме напили до синьо и той настоя да ме запознае с новия свещеник. Похлопахме на вратата, подкрепяйки се един друг. Отвори ни попадията – Надя, и, за мое учудване, не ни изрита като мръсни котета, отиде да го събуди. А нас покани в стаята и ни послужи по една ракийка докато чакаме.

Отецът пристигна сънен, но усмихнат и щом започнахме разговор за странностите в божия промисъл, бързо се досъбуди, а ние почти изтрезняхме. Беше висок, слаб, но много здрав мъж, с гъста черна коса и брада. Очите му пламтяха и мисля, че дори да не беше истински красавец, какъвто беше, жените пак щяха да са луди по него. А той щеше да продължи да ги гледа, понякога малко замечтано, но без да пипа, защото служението на Бога му беше винаги по-важно.

Въпреки смутните времена, покрай отец Иван празната църква в Кърджали се напълни. Когато комунистите извършиха мракобесническия “възродителен процес”, в града се разчу, че той не е съгласен. Ама как така православен свещеник ще защитава турците – този въпрос висеше във въздуха. А отецът започна редовно да изнася проповеди за братството, за ненасилието и други християнски работи. Е, не беше отец Попйелушко, не беше директен и гневен, макар очите му да святкаха още по-силно, но и това, което казваше, беше достатъчно, за да го разберат всички.

Вече през 88-ма година отец Иван се включи в малката дисидентска общност в града, даде няколко интервюта за “Свободна Европа” и проповедите му станаха по-открити. Дни след промените през 89-та, зает да организира опозиционен митинг в Кърджали, в дома му нахлуха две неизвестни само на полицията лица, които заплашиха жена му и децата, че ще им отрежат главите като на пилета, ако отецът не спре да се бърка в политиката.

Не спря. В началото на 90-та, в разгара на националистическите страсти, той беше начело на мълчаливо присъствие срещу насилието, организирано от опозицията. Една жена, която редовно ходеше да се кръсти в църквата му, проби полицейския кордон и му се разкрещя, а после плю върху това, което отец Иван държеше в ръце. То беше църковен плащ с думите Йоанови – “Бог е любов”.

Пълен с идеи и желание за реформи в БПЦ, отец Иван съвсем естествено влезе в конфликт с феодалния Синод и, притиснат силно, заплашен с отлъчване от дядо Арсений, митрополит Пловдивски, реши да се махне. Установи се в Барселона, Испания и католическата църква му отдели параклис, за да служи. Параклисът бързо стана център не само за българите, но и за други православни там – руснаци, румънци, македонци. А като видя дълбочината на вярата и мощта на словото му, БПЦ пак го припозна, направи го архиерейски наместник за цяла Испания. Само че болестта вече беше загнездена в него. Погребахме го в родното му село Странско, през януари, того.

КНИЖАРЯТ ВАЛЕРИ НАЧЕВ. Сега през януари, в същият ден, когато тръгвах за погребението на отец Иван Бонев, прочетох в “Марица”, че си е отишъл и приятелят Валери Начев. Той беше журналист, издател, превеждаше текстове, пишеше разкази, които май на никой не показа, но твърдеше за себе си, че е само “книжар”. Държеше малката, но добре заредена книжарница “Магелан” в “Капана”, дълги години издаваше каталог на книгите в България, беше силно ангажиран с пловдивското литературно списание “Страница”. През 2007-ма година направи прекрасно издание на една моя детска книга и се радваше точно като децата, когато виждаше как децата и се радват.

С Валери ме запозна Наско Спасов, сега един от издателите на в. “Марица”, към края на 88-ма, началото на 89-та година. Тогава те двамата работеха в хасковския вестник “Шипка”, а аз бях уволнен от кърджалийския “Нов живот” заради голямата си уста. Бях с три деца на ръце и без стотинка в джоба – имаше забрана да ми се публикуват текстове. Как тия двамата тогава се изхитриха да ми пуснат в “Шипка” първо превод на “Римски елегии” на Йосиф Бродски, а после и мои стихотворения, не ми е ясно. Питал съм ги – казват, че не помнят. Факт е обаче, че го направиха и даже ми платиха хонорар, та поех глътка финансов въздух.

После времената се смениха, Валери преживя някаква професионална криза в Хасково, заради която му отидох на гости и не можах да си тръгна оттам доста време, после се оказа журналист в “Марица”. И после се захвана с книжарството.

Говорили сме дълго за литературата, за системата на книгоиздаване и книгоразпространение в България, мисля, че той знаеше всичко за това. И въпреки че знаеше, постоянно си блъскаше главата в непробиваемата стена отсреща. Такъв си беше – малко дебелоглав, малко бавен в обмислянето и вземането на решения, но задълбочен и прецизен докрай, когато се захване с нещо. Имаше някакви здрави корени това момче, имаше някакви солидни вътрешни опори, които го спираха да стане циник, както мнозина правят заради тежкия живот около нас и плашещите сенки на душата вътре в нас

Вероятно никога няма да забравя как претакахме виното и ядохме смокини направо от дървото в малката му къща в едно близко село. Тогава болестта на Валери още я нямаше или поне никой не знаеше за нея, а слънцето грееше блажено над крехката трева на двора. Валери все се канеше да потегне къщата. И все настояваше някога да напиша поне една книга, която да е жанрово ясна и определена.

Това беше част от разговор ни и последния път, когато го видях, може би десетина дни преди да си тръгне и да остави България без своя истински книжар. А последно се чухме няколко часа преди това, в неделята. Говорихме да го видя през седмицата. И не го видях повече. Тялото го предаде, а духът му, макар до последния момент да беше силен и пълен с надежда, не успя да надделее.

Сега сигурно е отворил малка книжарничка, чака небесните читатели да се поровят из книгите и той да си поговори с тях за живота. Защото вече знае много повече за него. Сигурен съм.

ПОЕТЪТ ФЕХИМ ХЮСЕИНОВ. Фехим беше едър турчин с големи мустаци, рано прошарен и понякога боботеше със страшен глас от дълбините. Когато беше угнетен, кожата му потъмняваше и изглеждаше още по-черен и още по-страшен, отколкото беше в действителност. Но всъщност душата му беше видима и крехка като прозявка на спящо дете. Някои може би са го чували и са чели негови стихове под името Филип Хорозов, но то не беше истинското му име. Хороз на турски е петел, то беше онова име, което той си измисли като нещо пъстро, силно и гордо, напук на комунистите, които се опитаха да му отнемат истинското.

По ирония на съдбата, преди да започна работа в кърджалийския вестник “Нов живот”, бях няколко месеца нередовен учител в село Чорбаджийско. После се оказа, че това е родното село на Фехим. Тогава пък той учил в Пловдивския университет и така малко или много си разменихме родините. Веднъж отидохме заедно в командировка до границата и на връщане минахме през Чорбаджийско. Майка му ни изпрати с два толкова големи букета хризантеми, че ръцете ни не стигаха да ги обгърнем. А като се прибрахме, на другата вечер Фехим тържествено, както правеше всеки път, извади омачкан лист хартия и попита искам ли да чуя един стих. Исках и тогава той прочете на компанията стихотворението “Граница”, което ми посвети. В него се казва, че границите не са измислени от поети. Още пазя листа с оригинала. Не бяха измислени от поети.

След това, когато непоетите опитаха да поставят граници между хората, Фехим написа как се смалява, защото има един черен човек , дето ходи нощем по покрива, аз му го пуснах във вестника и стана страшен скандал, та викаха главния редактор в Окръжния комитет на партията. Тогава комунистите не можеха да търпят дори съвсем образното изразяване на истината. А ние можехме да мълчим или да говорим с часове и да четем по лицата си болка по-силна от думите. Тази седмица ми се обадиха, че сърцето му не е издържало. Надявам се, че жена му, Фикрие, си е спомнила за неговото стихотворение –  “Сред мъртвите поетът идва с бяла риза” и го е облякла както подобава за последно.

Фехим пишеше стиховете си и на български и на турски, не ги превеждаше от единия език на другия, пишеше ги на двата. Но на който и да е от езиците да го е прочел, вярвам, че Господ отдавна е разбрал онзи негов стих:

“Спокойно, казвам, дяволе.

Успокой душата ми сега.

Тази взаимност е непривична

Между дявол и дяволска душа.”

И може ли някой да  ме съди, че за такива хора предпочитам да пиша и да чета във вестника, а не за онези с екзотичните имена и жалките животи, които вечно ни обгръщат с пипалата си.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: daskala в Март 02, 2010, 11:35:49 am


Ако българите разберат, че българите са важни, тогава родителите ще учат децата си. Тогава българите няма да казват "Държавата е виновна за простотията у новото поколение", защото ще знаят, че новото поколение са българчета и могат те да ги научат. Не да ги учи държавата.

Същевременно, преди прехода, американската(=предимно еврейска) медийна пропаганда си беше изиграла ролята да представи американския начин на живот като нещо изключително приятно. И там материализмът е издигнат в култ. Разпуснатостта - също. Резултат е налице. Да не мислите, че простотията е само при нас?Преди доста години ми се случи да посетя САЩ и самия Ню Йорк. Бях изненадан от срещите по улиците с толкова много хора с ясно видими  психически проблеми, било лицеви тикове било нещо друго.Бях много и неприятно изненадан.
Това всъщност е и причината да има разстрели на съученици в учебните заведения или колеги във фирми.

Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Гален в Март 02, 2010, 13:05:51 pm
Не се чуди, нали е Jew Йорк..., нормално... ;D
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Март 05, 2010, 21:36:33 pm
http://www.-Цензурурано - Сайт с преобладаваща дезинформация -/album.php?aid=155026&id=326075495764

Bulgaria. Sofia. Bulgaria's National Holiday - Liberation Day, March 3, 2010. Nationalist Ataka party's rally and concert outside Alexander Nevsky Cathedral, March 2010, Black and White Photography

Решиха и я съсипаха тази нация...
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: marhs в Март 06, 2010, 01:29:12 am
Кои са тея съсипници?  :)
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sabazii в Март 06, 2010, 01:47:41 am
 омръзна ми да чета само оплаквания и констатации, колко видите ли било зле положението.Ами вижте се самите вие.Начина ви на разсъждение май прилича повече на говорилня.НИЩО СМИСЛЕНО ДОСЕГА НЕ ПРОЧЕТОХ.Отегчително.
 Ами защо не започнем от себе си.Да даваме личен пример.Да покажем че може да съществува един по- висок идеал.Изкуство е да отвориш очите на човек без той да забележи:)))
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: marhs в Март 06, 2010, 01:57:48 am
Ами спри да четеш и дай пример.Да се поучим ние, низшестоящите. :-X от някой, с по-висш разум. :blush:
Покажи си изкуството да "отваряш" очите на хората.Ние си ги вършим тея работи по един начин.Ти може би знаеш друг.Отвори и наште очи.  :)
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Zarathustra в Март 06, 2010, 12:57:15 pm
Ти ако сам не искаш да си отвориш очите, никой няма да може да ти ги отвори насила. Ето ти един начин да започнеш да си отваряш очите - прояви самоинициатива, направи нещо за обществото. Подчертавам обществото. Аз ще издавам безплатна книжка за деца с историята на българите. Ти какво ще направиш?

Вероятно ще ми отговориш омаловажаващо с поредна доза ирония и ако наистина си решил да отговаряш по този начин, просто не го прави.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Peacekeeper в Март 07, 2010, 10:18:40 am
Не се чуди, нали е Jew Йорк..., нормално... ;D
Интересно защо евреите ни имат такъв зъб ???  Не стига, че ги опазихме от Хитлер, ами и ни показват среден пръст >:(
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: hard_temper в Март 07, 2010, 20:45:47 pm
Абе, човек, ти не разбра ли, че човека в днешно време е едно неблагодарно същество, което гледа своите интереси и мисли само за себе си ....
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: daskala в Март 08, 2010, 12:12:56 pm
Неее просто грешиш. Съгласно талмуда евреина е много над обикновения човек.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Zarathustra в Март 08, 2010, 12:23:05 pm
Много евреи не понасят чужд авторитет - дали политически, на църквата или на независима голяма група от хора. Не знам дали това не се корени в тяхната идея за това, че са "избран" народ.

Управляват ли евреите Холивуд?

Клипчето цитира статия, писана от евреин. Оказва се, че 6 от 7-те най-големи холвидуски студиа са собственост на евреи. И не само това - евреите са концентрирани и на други позиции - режисьори, сценаристи, актьори и тнт.


Ето пример от еврейски сериал от САЩ:

На това клипче евреинът Лари Дейвид(създател на поредицата Зейнфелд, излъчвана и в България) пикае в/у портрет на Иисус. След време две дебели християнки влизат, виждат пикнята по портрета и си мислят, че Иисус се е разплакал... Забавно звучи, нали? А дали учи гледащите го на нещо полезно или по-скоро обратното? Очаквайте този сериал скоро и в България...
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: konstantin2007 в Март 08, 2010, 14:55:51 pm
Ама моля ви се..защо нужно да ходим до Холивуд,достатъчно е да погледнем кво става в нашият двор.Тук има хубава тема точно за това
http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,9182.0.html
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: marhs в Март 08, 2010, 15:32:27 pm
Ти ако сам не искаш да си отвориш очите, никой няма да може да ти ги отвори насила. Ето ти един начин да започнеш да си отваряш очите - прояви самоинициатива, направи нещо за обществото. Подчертавам обществото. Аз ще издавам безплатна книжка за деца с историята на българите. Ти какво ще направиш?

Вероятно ще ми отговориш омаловажаващо с поредна доза ирония и ако наистина си решил да отговаряш по този начин, просто не го прави.

Явно си от хората, дето обичат да им говорят, и то доста.

Очите ми отдавна са отворени.С този си мой пост (ироничен, както правилно си забелязал/а) просто исках да накарам г-н или г-жа sabazii да даде покаже някакъв личен пример.
Ами поне попрочетете малко от темите (виждам, че сте нови-което е добре (уж) за форума) и тогава давайте квалификации за някой или за нещо.Покажете, какви сте ВИЕ, преди да упреквате някой друг.

Мисля , че първо трябва да "издадеш" някакви свои мисли тук, за да се види, за какво си в този форум.За заяждане и избиване на комплекси, или за нещо консруктивно.Щото за първото имаме немалко примери.


Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Zarathustra в Март 09, 2010, 00:18:46 am
@marhs, не съм искал постът ми да звучи твърде заядливо(макар, че се е получило нещо такова). Иначе съм тук за колкото се може по-конструктивно "нещо". Много от постовете ми може да звучат леко грубо(предполагам отчасти защото не използвам емотикони), но не искам да обиждам никого.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: marhs в Март 10, 2010, 00:50:48 am
Това си е начин за изразяване-емотиконите нямат връзка.
Не е толерантно да поучаваш човек преди да го познаваш-това искам да кажа.

Колкото до леко (или по-тежко) "грубото"-тук го избягваме, защото целта на сайта не е да се нагрубяваме, а да обменяме информация.А информацията предполага и някаква култура.

А за конструктивното-давай, покажи го : някаква информация, знания, факти, и др. които не знаем, или са полезни и т.н.Другото е хабене на умствена енергия..
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Март 12, 2010, 23:02:44 pm
  ЕРЗАЦ ДЕМОКРАЦИЯТА БЪЛГАРСКА

Ерзаца, фалшификата, ментето и … оригинала. Те съществуват в нашата реалност едновременно и са част от живота ни. Понякога са необходими мигове, за да ги разпознаем. Понякога и години не стигат, за да разберем и осъзнаем, че онова – приеманото за автентично, всъщност е било нещо друго. Но живеейки с ерзаца, ние не спираме да се взираме, да търсим и да мечтаем за оригинала. Един ден, рано или късно, решаваме, че компромисът не си заслужава усилията и единствено оригинала е достоен за нашия порив.

След сгромолясването на тоталитарно налаганата утопия и абдикацията на комунистическия режим у нас, демокрацията безспорно победи идеологически. На ниво идея, тя бе дори, в известен смисъл, митологизирана. Утвърждаването на тази победа и реализирането и в политиките, институциите, партиите, политиците, както и гарантирането и обаче, до днес, е по-скоро повърхностно, все още турболентно и нетрайно.

Къде е причината?

 Навярно в отсъствието на демократични традиции, липса на политическа и правна култура. Възможно и в специфики на националния ни характер – изявено предпочитание към материалните ценности – гарантирана икономическа сигурност, безопасност и оцеляване, посочвано от 80% от българите, пред социеталните – разчитане на собствените сили и самореализация, изискване за влияние върху решенията на правителството, самоценност на свободата на словото и т.н. (по данни на А. Мантарова от 2006 г – “Балканската културна матрица и европейския проект”).
Феномени на демокрацията като “народен суверенитет”, “човешки права”, “разделение на властите”, в българския ерзац вариант придобиха странни очертания.

НАПАЗАРУВАНИЯ “НАРОДЕН СУВЕРЕНИТЕТ”

  “Народният суверенитет”, който в генезиса си носи идеята за справедливост у нас се трансформира и изроди в “пазарен” суверенитет. Появата и дефинирането на феномени като “политически пазар”, “политически брокери”, “купуване на гласове”, “продаване на депутатски места”, илюстрират наличието на процеси несъвместими със същността на демокрацията. В нашия случай търговията и спекулата я победиха. Казано по друг начин – пазарните отношения се намесиха в чисто правно-политическите такива.

“Народният суверенитет”, притиснат между свободния пазар и липсата на правила, в крайна сметка, послужи за оправдание на “пазарната” демокрация и за възпроизвеждане на т.нар. “политически партиен елит”. Защото за 20 години в България се създаде група, която се издържа от политиката, de facto от “народния суверенитет”. Изборното законодателство, създадено от същата тази група, в действителност я самовъзпроизвежда. “Демократичните” правила бяха напазарувани чрез приватизация на “народния суверенитет”. Член Първи на тоталитарната конституция се прероди в неписана норма, че всичко на този свят може да се купи, включително и демокрацията.

Може би затова референдумът, като форма на пряка демокрация, отдавна съществува само на хартия, а дори не и на хартия. В България за 20 години не бе проведен нито един на национално ниво.

 Защо ли?


Българските политици сякаш изпитват неистов страх от нас избирателите. Обвиняват ни, че “не сме дорасли” за такъв вид демокрация или че не разбира-ме политиката. Проблемът обаче вероятно е другаде. Един вот, даден чрез референдум, не е така лесно да се оспори и е немислимо да се пренебрегне или подцени. Колкото и да сме лоши като “материал”, който гласува, игнорирането на вот от референдум е равносилно на политическа смърт, а политическите самоубийства някак не са на мода днес.

Нашата конституция не ни дава право да избираме по каква система да гласуваме за депутати в парламента. Ние, гражданите, нямаме право на зако-нодателна инициатива. Ние нямаме достъп до Конституционния съд, нито можем да отзоваваме компрометирани наши избраници. Кой може да се справи с кмет, действащ в ущърб на обществения интерес, дошъл на власт “пазарувайки” вот. На практика – никой! Той не може да бъде уволнен, защото е … избран!

Ние имаме право да избираме, но … изборността е сведена до предварително написани партийни листи. Парадоксално е с вота си да изпращаме в парла-мента наши представители, структурирани в 5 парламентарни групи в 39 НС или 7 в 40 НС, а междувременно през мандатите да възникват по нови три (за 39 НС – Национален идеал за единство, Новото време, Народен съюз; за 40 НС – Българска нова демокрация, Движение “Напред”, РЗС). Създаването им не е нищо друго освен  нарушение на “народния суверенитет” и конституцията, доколкото за тези формации никой не е гласувал, нито пък за политиката, която те ще следват.

 Колкото и да повтарят политиците, че са дошли на власт именно благодарение на “народния суверенитет”, в действителност у нас той е изроден, при наличие на формалните белези на демокрацията и  застрашен от реалната задкулисна власт на партийно-олигархични формирования.

“ПРАВАТА НА ЧОВЕКА” – ВИРТУАЛНИТЕ
НАШИ ПРАВА


Основните човешки права, записани в Конституцията остават затворени между страниците й, ако няма действен механизъм, гарантиращ прилагането им.
В условията на ерзац демокрацията от предимствата и се възползваха хората, имащи противоправно поведение. Това особено добре се вижда в наказа-телните закони и прилагането им. За никого не е тайна, че у нас е по-изгодно да защитаваш правата на обвиняемия, отколкото на пострадалия. Правосъдието у нас действа в ущърб на почтения, честния, правомерен гражданин и е поставено в услуга на правонарушителя. Няма надеждна защита на гражданина от произвола на държавните органи, институции и длъжностни лица, особено срещу такива, използващи дадената им официална власт в частен интерес. След години прекарани в съдебни зали, дори и да бъде установено виновно действие или бездействие, наказанието е административна санкция, чийто размер често е … смешен. Изгубеното време, нерви, пропуснати ползи на потърпевшите, никой не компенсира и не се интересува от тях. Последните промени в ГПК от февруари т.г. (чл. 519 и чл.520) на практика отнеха правото на граждани и фирми да водят запорни производства срещу общините. В същото време за държавата не е проблем да блокира сметки и да събира вземанията си принудително по бърза процедура.
В условията на ерзац демокрацията равенството пред закона, както в  правата, така и в санкциите за средностатистическия гражданин и ВИП персоните – олигарси, политици, висши държавни чиновници, е само добро пожелание, халюциогенно мечтание, феномен от полето на неслучването.


ЗАД ФАСАДАТА НА РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ

При ерзац демокрацията съществува т.нар. “перверзна институционализация”, което ще рече – не само поява на неизбрани и неподчинени на демокра-тичните процедури власти, но и подмяна на съдържанието вътре в самите институции.
У нас действат скрити “властови фактори”:  икономически - “сива” икономика, обръчи от фирми, силови – застрахователен и охранителен бизнес, задку-лисни политически групировки – руска мафия, кръгове “Монтерей”, “Орион”, “Олимп”, “Хелиос”. Усещането за скрити елити зад кулисите на официалната политическа сцена, които манипулират, държат в зависимост и използват видимите политически “играчи” като марионетки, е толкова истинско, че всеки публичен опит за отричане на подобни връзки е по-скоро потвърждение за същите.
 При ерзац демокрацията скритите елити управляват неформално, но реално. Как? На законодателно ниво - поръчвайки си конкретни закони, изгодни за тях. На ниво изпълнителна власт – назначавайки или “купувайки” си служители в министерства, агенции, областни и общински администрации. Тези държавни служители са лица на двойно подчинение – на официалната власт и на скритата. В съдебната система – осигурявайки си свой хора на всички нива.
Вместо разделение на властите имаме “приватизиране на цялата държавна власт”, при която политици, олигарси и криминални типове се държат като търговци на решения.
При ерзац демокрацията “народния суверенитет”, “човешките права” и “разделението на властите” съществуват, макар и номинално. Те се демонстрират за доказване пред света на някаква демокрация. Тяхното присъствие на хартия обаче, достатъчно ли е, за да се направи извода, че обществото живее демократично?
При истинската демокрация има покритие на реална действителност и теория, докато при ерзаца липсва действена реализация на демократичните механизми. Липсва действен правен ред. Лицето на демокрацията не е нито свободния пазар, нито човешките права, нито всеобщите избори, нито управлението на мнозинството.
Лицето на демокрацията е  ГАРАНЦИЯТА  за прилагане на всеобщ справедлив правен ред. При отсъствие на гаранция за правото - липсва дори минимална справедливост.
Ерзац демокрацията и справедливостта са противоположни понятия.  Ерзац демокрацията осигурява действието на нормата на парите, а не на правото. Когато в обществото отсъства този елемент на културния правен ред, хората остават на ниво индивиди, от които нищо не зависи. Трансформацията в граж-дани не се извършва поради игнорирането им от държавния живот, незаисимо, че на книга съществува принципа на “народния суверенитет”.
Ако Карл Бьорне е прав, че заблудата е истина, просъществувала едва минута, 20 години достатъчен времеви интервал ли са, за да осъзнаем разликите между ерзаца и оригинала и най-после да си поискаме истинската демокрация?


http://chara.blog.bg/politika/2010/03/11/erzac-demokraciiata-bylgarska.508849
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Март 21, 2010, 16:47:41 pm
Особености на националната логорея

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5374106,00.html
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: marhs в Март 21, 2010, 18:28:39 pm
Хубава статия.Че има говорене има,а то си е вид омайване.Въпросът е, че има и много верни слушатели. ;D
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: moisseus в Март 22, 2010, 04:23:34 am
щип-щибиди-тип-тип, както пеят обратната захапка и жена му, или мъжа му, не знам кой кой е.

Видях за евреи 4е се говори малко по- назад, ами мразят ни я! Щото миришем хубаво дори кат сме потни! хахахаха .  Кръвосмешение за запазване на синята кръв, дръндрън, проблема им е 4е никой не ще да си легне с пор! хахахахаха. Миришат, майката си е...бало. Те за тва и парфюмите са измислили, и са накарали хората да свикнат с тях. Инак няма скриване в тълпата, щото вси4ки ша им сторят път хванати за носа. И скриване няма. Ама ся лесно, БАМ! габана за 100 евро и минава лайното навсякъде за свеж елемент, нали! Богоизбрани! Ви пикая на миризливия бог дет ва е избрал.

А за хората и опроста4ването, тва е тъжно, ама той простака се ражда, рядко се опроста4ва нормален 4овек. Аз мисля 4е просто са дали идеални условия за доразвиване на простащината, а тя тва и 4ака. Знам 4е има здравомислещи хора в България, неизвестни, и именно в тях е силата, която трябва на страната ни. Пушели момите, ебяли са момците, ам то от лоза дюля не става (примерно).

Никой не може , и нищо не може да затрие Българина, ама никога!

ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ!!!


       Питат ли ме дееей зоратааа, ме огряла първи пъъъъът,
       пиитат ли ме деййй земята щоооо най-любя на светъъъът.
       ....................................................
       БЪЛГАРИЙО ДРАГА МИЛА................................
       МООООЯ ПОКЛОН ПРИЕМИИИИИИИ.

 А да видим кой кого!!!!
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Zarathustra в Март 23, 2010, 17:05:03 pm
moisseus иронизира българското. Смея да твърдя, че дори не е българин, ами евреин целящ създаването на противоречиви настроения. Такива съм виждал на по не един или два сайта.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Април 08, 2010, 22:11:49 pm
Жестоко! Кучета се разкъсват, собствениците им въртят бизнес
 :o
http://razkritia.com/%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD/
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Blue|_Star в Април 09, 2010, 00:04:18 am
insomnia1304,тея са луди.
"Спортът е зверски, но е с хуманни правила към животните“, твърди един от собствениците,"...-Хуманни правила към животните?Тоя собственик гъбарка ли се или какво?
Макар че,ако оставим "грижата" за кучетата и се замислим как доста родители се отнасят със собствените си деца,положението наистина става трагично в България(както и по други места в света).Просто думи нямам...
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Април 21, 2010, 00:27:36 am

Граници без репортери (и без тоалетни)
 :o
http://www.atanas.fr/articles/categories/cityzens/249-border
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Юни 14, 2010, 23:06:19 pm
България – гнусна страна в Европа. Ние, българите, сме радиоактивни и заразни
 :o
http://e-vestnik.bg/9338/balgariya-gnusna-strana-v-evropa-nie-balgarite-sme-radioaktivni-i-zarazni/
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: marhs в Юни 15, 2010, 20:49:47 pm

Да правилни констатации, но не обхващат все пак всички българи в БГ.

Защо обаче тези писачи не дават рецептата за излизане от този омагьосан кръг.
Щото и на тях им харесва да живеят н беззаконието. >:(
Щото ги е страх от хубавото, което може да последва-да станем правова,бяла държава.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: insomnia1304 в Август 17, 2010, 20:55:56 pm
Антропология на боклука

Според Вико,

http://en.wikipedia.org/wiki/Giambattista_Vico

 цивилизацията е възникнала, когато хората са започнали да идентифицират определени неща като боклук, да го отделят и да го изхвърлят. Да го избутват далеч от жизненото си и представително пространство и същевременно и от погледа си. И сега си мисля, че по начина, по който една култура се отнася към боклука си може да се правят някои любопитни изводи за самата нея. Нали културата е и организиране на пространството, йерархия на ценностите, пропаганда чрез образи… всичко това се изразява толкова ярко и синтетично в боклука.

Боклукът е това, което вече не трябва, което е загубило смисъл. Огризка от храна, опаковка от нова покупка или стара дреха. А това са културни понятия, защото биха били различни в различна среда и ситуация. Аз може да изхвърля нещо, което за баба ми е ценна употребима вещ, а за един американец е ценност за музея, или поне за антикварните магазини (или казано по американски, за антики).
http://en.wikipedia.org/wiki/Antique#Antiquing

 Боклукът е това, което сме отхвърлили, това, което е загубило стойност и ни пречи. Ако не отговаря на тези критерии, то не е боклук.

Затова, макар че Господин Х не хареса снимката по-горе (ъгълът не бил достатъчно красноречив визуално), аз я храресвам. Защото в нея присъства църквата Св. Неделя, емблематичният някогашен ДетМаг, който се приготвя да излезе от „пашкула“ на новата опаковка и да се покаже в целия си блясък на Салваторе Ферагамо… всичко това на фона на боклука. Колко символично. И колко показателно, че в йерархичното пространство на един градски център боклукът заема същото географско място като и един източник на статус символи (луксозният магазин) и един източник на трансцендентална легитимация, като църквата.

Както казах при легионера, при различните общества пазената чиста територия има различен обхват. Може да варира: да обхваща само собствения дом, да се простира и до стъпълата пред него, или пък да стигне и до околното пространство. Може да се простре чак докъдето стига погледа на човек или докъдето е ежедневната му периферия, като стигне до територията, на която някога е стъпвал. Всички се притесняваме от боклука, който е под балкона на апартамента ни. Дразним се от гледката на боклука по улицата. Но терзаем ли се нощем от мисълта на градското сметище? Онзи там боклук е и наш. Но ние никога не ходим на неделна разходка там и може би това ни дава спокойствието. Отхвърлили сме го от нашата подредба на обитавания свят. Просто сме организирали пространството по един йерархичен начин и боклучарникът не ни разсейва със своите противоречиви, хаотични безсмислици. Защото боклукът е и омешан, освен че е изпразнен от смисъл.

Парадоксалното е, че колкото повече е индивидуализмът в даденo общество, по-голяма се оказва територията, в която се чувства задължен да пази чисто. Колкото по-колективна (да не кажа стадна) е културата, толкова по-малка е тази територия и толкова по-безгрижно сее боклуци. Как така?

Единственият възможен отговор, който ми идва на ум, е че индивидуализмът кара индивидът да се чувства по-общественоотговорен, включително и по отношение на боклуците. Колективността е ангажираност с благосъстоянието на дадена група, но тази група е много по-малка от ангажираността в едно индивидуалистично общество. Примерно в колективистичната култура групата е семейството и рода, махалата и мрежата от познати и роднини. Но в същото време, макар и ангажиран с групата, отделният човек в такава култура прехвърля и повече отговорност на останалите хора в нея, включително и грижата за чистота от боклука. Защото правенето на боклук лесно може да е анонимно деяние и да не се превръща в черна точка в репутацията на отделния човек. Ако не го видят, няма проблем с него в колективистичната култура.

Докато в индивидуалистичните общества индивидът носи повече отговорност за собственото си благосъстояние и като парадоксално следствие се грижи да прави по-малко боклук. Или да го прави подредено, поддържайки установения смисъл в средата си. Затова в индивидуалистичните общества е много по-вероятно отделни хора да организират доброволно почистване на публични пространства, към които те формално нямат отговорност. Индивидуалистът е по-съвестен и към непознатите за него същества, не само към групата роднини.

Малко примери. Разбира се, колкото по-високо в йерархията стои даден човек, толкова по-висок е неговият престиж и съответно имиджа на представителност. Затова се предполага и че непоносимостта му към боклук в собственото пространство ще е по-висока. Но какво става, когато се сблъсква с боклука на другите, по-долу от него в йерархията? В Латинска Америка например богатите нямат никакви проблеми да се сблъскват с боклука на бедните, който е навсякъде около тях. Богатите живеят в островчета-луксозни квартали и дори за да отидат от едно островче до друго трябва да минат през море от боклук с различен интензитет. От претръпналост от гледката или по други причини, това не ги терзае. Техният цивилизационен ареал на чистота е само до къщата и квартала. Средата на бедните и без това няма заслужаващ поддържане смисъл, така че боклукът там не ги притеснява.

Питам се обаче, след всички тези съображения, как да изтълкувам боклука на фона на Салваторе Ферагамо и най-предпочитаната за сватби софийска църква.

Всичко това са мои предположения и свободни съчинения и ще се радвам, ако някой антрополог ме поправи по въпроса.

http://razmisli.wordpress.com/2008/10/28/bokluk/
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Sirius в Септември 01, 2010, 16:44:53 pm
Българите тънем в неграмотност

16:43 01-09-2010 ХРИСТИНА РАФАИЛОВА, ТИХОМИРА МИХАЙЛОВА

Образованието не ни дава умения да се справяме със собствения си живот
България се нарежда на едно от последните места в Европа по степен на образованост на населението. Това показва проучване, поръчано от германския медиен концерн "Бертелсман". Единствените страни, които имат по-лоши показатели, са Гърция, Унгария и Румъния, като северната ни съседка се оказа в дъното на класацията. Изследването идва малко след проучване на Световната банка, в което българите бяха обявени за една от най-грамотните нации. Изследването на немската медийна група е в четири категории, отговарящи на дефиницията на ЮНЕСКО за образованост. Категориите са „образование за знание", покрито от официалното образование, "образование за извършването на определена дейност", свързано с усъвършенстване на работното място, "образование за съжителство", свързано със социалните дейности, извършвани в свободното време и "образование за организиране на собствения живот". По последния показател страната ни се оказа обаче на последно място. Уменията на българите да градят кариера и да създават нормални условия на живот се оказаха най-недоразвити в цяла в Европа.
„Много често изследванията, които правят в Европа, не се съобразяват с родните учебни програми и планове. Понякога се получават изкривявания на информацията”, коментира пред "Новинар" шефката на учителския синдикат Янка Такева. Тя опроверга изследването с факта, че около 5-6 хиляди българчета учат в немски университети, при това били много добри студенти. По думите й има малко пренебрежително отношение към българските младежи, които обаче не били за подценяване.
„Те са също толкова конкурентоспособни, колкото и европейските им връстници”, смята Такева. По думите й нашето образование дава широка обща култура. Дори често в Европа ни критикували за това. Тя даде пример с факта, че ученик от Франция едва ли ще даде правилен отговор на въпроса къде се намира България или ще отговори, че столицата на страната ни е Букурещ. Такева изтъкна още, че нашите средни специалисти, например от сферата на туризма, са предпочитани по курортите във Франция и Италия. Въпреки това Такева не скри, че родното образование има и пропуски. Според нея е необходимо по-задълбочено изучаване на природо-математически науки.
 
Учителите - виновни за слабите оценки


Причината България да се нарежда на едно от последните места по степен на образованост са учителите. Това заявиха пред "Новинар" представители на родителските организации у нас. Според тях учениците биха били много по-концентрирани в учебния процес и биха усвоявали по-добре материала, ако учителите полагат повече старание. Усилията на педагозите трябвало да бъдат насочени към превръщането на уроците в интересни за малчуганите. Преподавателите трябвало да променят и отношението си към децата в положителна насока, категорични са родителите. Другите пропуски в образователната система били липсата на практически занятия, които да дават на децата социални умения и да ги подготвят за живота извън класната стая.

От Асоциацията на частните училища пък цитираха изследвания, които доказвали, че българчетата са във висока степен образовани. По думите на председателя на асоциацията Милка Славчева програмите за децата в частни и държавните учебни заведения се припокривали на 90%. Според нея в частните училища се залагало много на практическите занимания и така се добивал повече опит за реалния живот.

Източник: http://www.novinar.net/news/balgarite-tanem-v-negramotnost_MzM2MzsyMw==.html
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: smarinov в Септември 01, 2010, 16:57:20 pm
Смях в залата. Учителите били виновни, аз се чудя журналистите ли така ги измислят или родителите така си го представят. Това е като да си поръчаш пържола, да ти я сервират сурова и да обвиниш сервитьора вместо готвача.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Sirius в Септември 01, 2010, 18:49:34 pm

И според мен това си е една въпиюща недомислица. Все някой трябва да бъде виновен каточе ли. А къде остава възпитанието през първите и най-важни 7 години? Телевизията и улицата имат огромен дял в оформянето на личността в тази най-крехка възраст.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Aquarius в Септември 22, 2010, 19:00:36 pm
http://e-vestnik.bg/10019/berbatov-i-balgarskite-kompleksi/

Бербатов и българските комплекси

Радой Радев  

Да вкараш три гола не на кого да е, а на „Ливърпул”, е събитие във футболния свят. Това изпълнение на Бербатов го нареди сред най-големите голмайстори във футбола. Не че досега не е правил хеттрик, при това в английския шампионат, но сега спортната преса в Европа е леко смутена и респектирана.

Три гола в мач на такова равнище е нещо, което може да се оцени само в сравнение с други звезди. Съотборникът на Бербатов Уейн Руни игра безславно на световното първенство, без да вкара гол. А от началото на английския шампионат никакъв го няма.

Суперголмайсторът Лионел Меси, на когото неведнъж се е случвало да вкарва по 2-3 гола на мач, също завърши безславно световното с един вкаран гол, а букмейкърите залагаха, че той ще е голмайсторът на първенството. Същата съдба споходи и Кристиано Роналдо - само един гол на световното срещу Северна Корея.

Как се възприемат футболните реалности и успехи по света и у нас?

Има съществени разлики. Западната преса оценява възторжено Бербатов, но без квалификации и екзалтирани епитети. Това е и част от професионализма във вестниците - новини се пишат без епитети. Българската преса е истерична и лепи на Бербатов етикети като: „велик”, „фамозен”, „божествен”, „гений”…

Ето някои от заглавията в чуждестранната преса за успеха на Бербатов срещу „Ливърпул”:

“Goal.com”: “Шоу на Бербатов”
“Билд”: “Гала на Бербатов в Англия”
“Кикер”: “Бербатов направи разликата”
“Ас”: “Хеттрик на Бербатов довърши Ливърпул”
“Марка”: “Подвиг на Бербатов на “Олд Трафорд”
“Екип”: “Бербатов - спасителят на дяволите”
“Франс Футбол”: “Манчестър Юнайтед благодари на Бербатов”
“А Бола”: “Манчестър Юнайтед победи Ливърпул с хеттрик на Бербатов”
“О Жого”: “Бербатов в ролята на герой”
“Спорт Експрес”: “Бербатов! Джерард!! Бербатов!!!”
“Проспорт”: “БербаШОУ”

Ето и заглавия от българските спортни вестници и агенции:
Sportni.bg - Великолепен Бербатов сам победи Ливърпул
Sportal.bg - Извънземен Берба сам победи Ливърпул - исторически хеттрик на българина
Gong.bg - Велик Бербатов с  феноменален хеттрик срещу Ливърпул
Ring.bg - Фамозен Бербатов сам смаза Ливърпул с исторически хеттрик
Topsport.bg - Велик Бербатов постави Ливърпул на колене
Gol.bg - Божествен Бербатов отчая Ливърпул
в. „7 дни спорт” - Бербатов разпра Ливърпул с хеттрик
в. „24 часа” - Геният Бербатов съсипа Ливърпул с хеттрик

От цитираните най-професионално е заглавието в „7 дни спорт” - без епитет. Но то не е защото това е най-професионалният вестник, а по други причини… Непрекъснато, в продължение на около 2 години, „7 дни спорт” пишеше за Бербатов унизителни коментари със злобни заглавия, клевети, клюки и т. н. Това предизвика голмайстора да отговори в блога си (виж тук), а малко по-късно да се откаже от националния отбор. Не че заслугата е само на този вестник, но общата атмосфера, която създават истеричните български вестници може да доведе само до това. Сега треньори, министри и премиер-министри ще се изтрепят да кандърдисват Бербатов да се върне в националния. Натискът върху него ще е огромен, защото в момента на власт е най-големият футболен запалянко от всички български премиери досега, а мениджърът на Бербатов Емил Данчев е един от хората подкрепили създаването на ГЕРБ. Връщането на Бербатов в националния ще се превърна в политическа цел за Борисов и той със сигурност няма да пожали сили да успее и да се похвали с това. Ще бъде жалко Бербатов да се поддаде. Защото и спортната преса, и футболните среди у нас трябва да осъзнаят своята нищета и да се научат да ценят таланта.


По подобен начин преди 14 години Стоичков престана да играе в националния. И тогава по подобен начин някои вестници се гавреха с него, а треньорът Бонев се направи на велик и не го включи в отбора. И отборът се провали тотално. Сега е същото. Журналистите, които до вчера обвиняваха за слабото представяне на България Бербатов, сега ще осъзнаят как без него може да е далеч по-зле.

На Бербатов обаче напускането на националния му се отрази много добре. Трябва да е луд да се върне. Фрустрациите, които получаваше от слабите мачове и обидите в пресата, вече не влияят на формата му и може да покаже на какво е способен. Може ли да упрекнеш един футболист, че е предпочел личната си кариера пред националния отбор, заради който постоянно е получавал обиди?

Това люшкане на българските медии между „Осанна” и  „Разпни го” вероятно е свързано с националния манталитет. И не се отнася само за футбола. Затова в България всеки успех е толкова труден, а всяко лично постижение е равносилно на героизъм. Трябва да идеш в чужбина, за да можеш да постигаш целите си без да те мачкат.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: Polymorpher в Септември 25, 2010, 22:36:48 pm
Аз така и не мога да проследя кога се е пръкнал тоя елемент на "Каквото и да правиш мачкай другите" по нашите земи. Но на моменти ми се струва че е много-много вързрастен.

Родители такива, техните родители такива, праотците също, пра пра отците... Дори да игнорирам всички исторически твърдения. Само по думи и спомени на хора това животинско поведение си го има много отдавна у нас.

Според мен комунизма само е добавил собствените си елементи а не го е създал така както вечно се жалват неоправданите.
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: sidewinder в Декември 09, 2010, 10:29:25 am
Голямото шеговито опростачване

Голямото опростачване, голямото изпразване на душите от години е в ход. Дори тези, на които то е поверено, може да не са наясно - ако разбираха какво правят, може би нямаше да го правят, пише Веселина Седларска във в. "Новинар"

Бобо и Фифо са два сладура на около десет години, които интервюират участниците в едно интелигентно и благотворително телевизионно предаване.

Бобо и Фифо интервюират министъра на културата Вежди Рашидов. Дечицата питат министъра пипал ли е силикон. Министърът е пипал, казва самият той с пошличка усмивчица. Казва също така, че сътворил една жена с три гърди.

Дечицата са впечатлени - две не са ли достатъчни? Неее, на мъжете никога не са им достатъчни. И така нататък пред погледите на цял един народ, СЕМ, Агенция за закрила на детето и др., седящи пред телевизорите в кротка кома.

Създадени са тоест всички условия Бобо и Фифо да прераснат в Иван и Андрей, после да се превърнат в Слави и Годжи и накрая да станат премиер и президент.

Дисидентство в момента в България е отказът да се превърнеш в простак. За да запазят разума си, най-новите български дисиденти поемат България дистанцирано, като художествено произведение.

България е криминале, в което висшият администратор се казва Калина Илиева.

България е чиклит, в който звездата на киното се казва Мишел Бонев.

България е трилър, в който бившият вътрешен министър е може би дилър.

България е хорър, в който октоподът може да се чуе, види, усети, но не и назове.

България е фентъзи, няма такава държава.

Питате се каква е връзката на опростачването/ изпростяването с безпомощността/ примирението? Питате се какво общо има между кресливите, некадърни телевизионни шоута и жалката ни така наречена политика? Питате се пресичат ли се някъде чалгата с икономиката, кючекът с енергийните проекти, убийството на театъра и операта с дипломата на Калина и т.н.

На този въпрос може да бъде отговорено по много убедителни начини. Но попаднах на един, който непременно искам да споделя с вас. Това е обяснението на Елсуърт Тухи, един от главните герои в култовата за ХХ книга на Айн Ранд "Изворът" (Издателска къща "МаК", издателство "Изток-Запад").

Ето как според него може да се управлява по най-лесния начин един народ:

"Убий представата на човека за ценностите. Убий способността му да разпознава възвишеното или да го постига. Никой няма власт над велики хора. Ние не искаме никакви велики хора. Но няма да отричаме самото величие, а ще го унищожим отвътре. Великото е рядко, трудно, изключително.

Създай критерии, постижими за всички, до последния човек, за най-негодния, и ще пресечеш стремежите на всички, и на великите, и на нищожните. Ще пресечеш всякакъв стремеж към по-добро, към превъзходство, към съвършенство.

Присмей се на Роурк (в книгата: талантливият архитект) и обяви Питър Кийтинг (посредствен творец) за голям архитект. И вече си унищожил архитектурата...

Не си поставяй за цел да унищожиш всички храмове - ще уплашиш хората. Издигни в култ посредствеността и храмовете сами ще се изравнят със земята.Има и друг начин. Убивай със смях. Научи се да го използваш като унищожително средство. Превърни го в подигравка. Съвсем лесно е. Кажи им да се присмиват на всичко...

Ако унищожиш всичко свято в душата на човека, и самата му душа ще престане да е свята за него. Убий преклонението, за да убиеш героя в човека. Няма преклонение с кикот. Човекът ще се подчини и покорството му ще е безгранично. Ще се съгласява с всичко и няма да приема нищо твърде сериозно....Безсмислицата винаги има някаква цел. Не си губи времето да изследваш безумието - само се запитай каква е целта му... Природата не търпи вакуум. Опустоши човешката душа и ще получиш празно пространство, което да запълниш", казва учителят Тухи.

Спомнете си тези думи следващия път, когато се питате защо толкова шум около някого, който е очевиден некадърник, или убиват с тишина някого, който е очевидно талантлив. И не се чудете как стигнахме дотук.

Голямото опростачване, голямото изпразване на душите от години е в ход. Дори тези, на които то е поверено, може да не са наясно - ако разбираха какво правят, може би нямаше да го правят.

Но ние трябва да сме наясно - ако разбираме какво правят с нас, може би все пак няма да успеят да го направят.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3454831
Титла: Re:Опростачването на България
Публикувано от: K0NSTANTIN_BG в Декември 09, 2010, 16:46:09 pm
Затова трябва да почне мот себе си, преди да се мисли в тази посока.
Според мен първото, което трябва да направим е да изхвърлим  телевизорите си.

(http://s47.radikal.ru/i115/0904/47/b5f4ae4ea557.jpg)
Прощаваи neven ама тук не мисля ,че си прав -веднага давам пример преди време когато бат Боико "взе власта" мисля че беше няколко месеца след изборите направи одкриване на нов граничен пункт с Гърция направи изявление нещо от рода на ето на направих ново кпп това изявление много ме зарадва ,че кои няма да е щаслив?Его на за два часа и бяло море супер.Втората ми мисъл беше то убаво ама тоз що лъже ,когато туи нещо е проектирано и построено още преди да доиде на власт, е в еитоз момент (е и други такива) добих няква представа къв човек сме избрели да управлява нашта изтормозена държава.
Без таз телевизия ,верно няма вечер в която като гледам новини : разсеиващи и подвеждащи, лъжливи и кви ли не да се изнервям и псувам ,од къде човек да получи някаква представа за нещата случващи се по света.
-да спрем и весниците и те са същите
-да спрем и интернета че и там има кви ли не работи
-да спрем книгите че и в тях има дезинформация
е ко да правим тогава народа? Даи да хваштаме гората и да живем по клоните?
Прощаваи че съм малко рязък ама такива и подобни иде определено не ми допадът.Иначе хубаво изобръжение (+) за него