Автор Тема: Астрономическите знания на прабългарите. Календар  (Прочетена 39642 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Sirius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Мъдростта на дедите ни - за нея става дума, в статията по-долу! Желая на всички приятно четене и ще се радвам да я коментираме заедно!  :)

Sirius


АСТРОНОМИЯ НА ПРАБЪЛГАРИТЕ

2005-12-17   14:42 EET  www.ndt1.com

Прабългарите идват по нашите земи от своята далечна прародина в Азия. Тук, върху земите на древните траки, обединили силата и мъдростта със славяните, те създават нова БЪЛГАРИЯ. Вероятно на военната сила и бойните им умения днес дължим съществуването на нашата Родина.
 Мъжеството на духа и мъдрия съюз със славяните са изворът, от който черпи сили новата държава. Но колко народи са печелили битка след битка, колко държави са "превземали" света, оцветявали са картата на континентите с цветовете на своето знаме (най-често кърваво червено), а след това са изчезвали от лицето на историята и днес тънат в забрава. Съществуването на една държава не може да се крепи само на острието на меча. За да пребъде тя във вековете и да бъде призната от Великите държави, особено  на Стария континент, то тази държава трябва да докаже, че е достойна да заеме своето място на картата на Европа. Е, прабългарите са направили това. Те идват тук на Балканския полуостров не като "диви и варварски" племена, както са се опитвали да ги представят, а носят със себе си културата и мъдростта на източните народи. И съвършените за онова време астрономически познания. Тангра, или както тогава е звучало - Тан (Вселена), Нак (Човек), Ра (Бог) - е философско триединство на тези понятия и израз на тяхното разбиране за хармонията в света. Изглежда "хармония" е думата, с която можем да заменим самата дума "прабългари".
Защото такъв   календар, като този създаден от прабългарите може да бъде наречен наистина "съвършен". Годината започва с "ден първи" ("нулев ден", Еднажден, Енинак, Плязов ден, Българска нова година и т.н.) в деня на зимното слънцестоене - най-късият ден в годината. Този ден е самостоятелна календарна единица. Остават още 364 дни - "златното календарно число", което се дели на 4 - 4 сезона от по 3 месеца (сезоните). Така всеки сезон има точно 91 дни (30 + 30 + 31) и точно 13 седмици. Или с други думи - всяка година и всеки сезон започват винаги в един и същи ден - неделя и продължават еднакво дълго. Ако годината е високосна, то в деня на лятното слънцестоене се добавя "Ден на слънцето", невключен в броенето нов ден. Ето така календарът на старите българи се оказва не само много точен, но и удивително лесен за помнене и изчисляване от всеки член на древнобългарското общество, както и изключително удобен за т.нар. "празнична система" на българите - всеки празник е на една и съща дата, в един и същи ден от седмицата всяка година. Но това не е всичко. Днес почти всеки знае своята "китайска зодия". В целия свят е познат 12 годишния циклов "китайски" календар. Но има не малко основания да твърдим, че той е взаимстван или поне възникнал доста по-късно от подобния нему 12 годишен животински календар. Този календар говори за перфектно познаване на небето и то не само на движението на Слънцето или Луната по него, а и на другите небесни тела. Защото 12те зодиакални животни са 12те съзвездия, през които за една година се движат не само нашите дневно и нощно светила, а са и съзвездията, в които през дадената година се намира планетата Юпитер. Нещо повече - в древнобългарското летоброене има периоди от време равни на 3, 10, 12, 17, 19, 21, 30, 47, 50, 53, 300, 600, 4332, - древнобългарски години. Най-продължителният от тях се равнява на 6328 древнобългарски години! Факт, който говори за наблюдения на небесния свод, извършени още през III хилядолетие пр.Хр. И този календар съвсем не е загинал след създаването на Аспарухова България. Откритият през XIX век "Именник на Българските ханове" разкри много загадки, доказа точността на календара и показа, че той продължава да живее чрез "календарните прозвища" на нашите владетели много векове след това. Отделни архитектурни орнаменти, украси на битови или художествени предмети го поддържат жив чак до началото на миналия век и спомага за оцеляването на българската нация след петте века робство. Не напразно според ЮНЕСКО това е най-съвършената календарна система в света и се използва като основа за създаването на единен световен календар.
Източник: http://astrohistory.hit.bg

Неактивен Una

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 229
Предлагам също едно задълбочено изследване на Българският Календар в продължение на много години явно, с проект за СКМ (Стандартен Календарен Модел):

УСТРОЙСТВО НА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР

КАЛЕНДАРЪТ В КУЛТУРАТА, ТВОРЧЕСТВОТО И БИТА НА БЪЛГАРИТЕ

ИЗТОЧНИЦИТЕ

ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТА ЗА СТАНДАРТА НА КАЛЕНДАР (СКМ)

Списък на илюстрациите с пояснения

СТАНДАРТЕН КАЛЕНДАРЕН МОДЕЛ (П Р О Е К Т) ТАБЛИЧНА ЧАСТ

СТАНДАРТЕН КАЛЕНДАРЕН МОДЕЛ (П Р О Е К Т) ТЕКСТОВА ИНФОРМАЦИЯ

АЛБУМ

PDF за изтегляне:
Българският Календар

Приятно четене...
ПП: Изискват се математически и астромномически познания все пак  :)
-----------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------
И още (няколко статии и доклади):

БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР
И СЪВРЕМЕННАТА НАУКА


ОБЩОТО И РАЗЛИЧНОТО В КАЛЕНДАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ И МАИТЕ

ЗА ХАРАКТЕРА НА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР

ВЪЗМОЖНИ РЕШЕНИЯ НА НЯКОИ ПРОБЛЕМИ В БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР

БЪЛГАРСКИЯТ ЗОДИАК

ДВАНАДЕСЕТИЧНИТЕ ЦИКЛИ
В БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР


БЪЛГАРСКИЯТ ШЕСТДЕСЕТГОДИШЕН
КАЛЕНДАРЕН ЦИКЪЛ


ДАТИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ

ОСОБЕНИ МОМЕНТИ ПРИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР И ПРИ ДАТИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ

БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР И СЪВРЕМЕННАТА НАУКА

 :D
« Последна редакция: Януари 20, 2009, 11:33:25 am от Una »

Неактивен Sirius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Предлагам също едно задълбочено изследване на Българският Календар в продължение на много години явно, с проект за СКМ (Стандартен Календарен Модел)...

 :)  OOOOOOO Yes, yes!!!  :) Това е цяла съкровищница Уна!!! Благодаря ти!!!

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Много от знанията на нашите предци са откраднати или заличени. За това аз мисля че патриарх Евтимий изгаряйки старата българска книжнина е направил съзнателна услуга на чужди сили.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Много от знанията на нашите предци не с апо-различни от тези на останалите народи. Всичко останало е фантасмагроии. А  за великият прабългарски календар имаме някаква бегла информация само от Именника на българските ханове, и тук-таме в някой обичай. Всичко останало са..фантасмагории
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Sirius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Прав си daskala!   :)
Унищожанавето на знанията на една култура, неминуемо създава вакуум в знанията на бъдещите поколения!
Подобен въпрос си зададох преди време - до къде ли щяха да се простират познанията на Човечеството днес, ако легионите на Рим не бяха изгорили Александрийската библиотека?
Всъщност, как бих могъл обаче да претегля мотивите на Евтимий Търновски - времената са били смутни - времена на погибел! България е умирала! За него има легенда - че лично Бог е пощадил патриарха, вдървявайки ръката на турчина-палач! Вариантите Даскале, са два - или наистина Бог го е пощадил, или султанът е спрял екзекуцията в последния момент! Ако е второто, то е заради платената вече цена - да остави нацията сляпа за миналото си! Но ако е първото, то само Господ има правото да го съди.
За погубените знания имат вина и продажни царе и политици управлявали страната ни от древната и история та до днес. За загубата им имат вина и продажни душички като иманярите! За загубата им имат вина тъпи администратори управители на музеи - алчни блюдолизци /тук някоя "велика" личност днес може и да се познае... хак да му е!/. За загубата на знанията има вина и Църквата! И още много такива, знайни и незнайни може да споменем в този "пантеон".
Нямам нищо против наред с коментарите по темата, която все пак е Астрономия, да обсъждаме тук и останалите страни на въпроса, за да бъде обхванат той изцяло.
Поздрави!!!  :)

Неактивен Sirius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Много от знанията на нашите предци не с апо-различни от тези на останалите народи. Всичко останало е фантасмагроии. А  за великият прабългарски календар имаме някаква бегла информация само от Именника на българските ханове, и тук-таме в някой обичай. Всичко останало са..фантасмагории
Здравей Gil-Galadh!  :)
Това е твоята гледна точка! Както се казва - за вкусовете не се спори! Имаш право да мислиш всичко! Моето виждане в случая е следното - Българският народ ТРЯБВА да се гордее с дедите си и с постиженията им. Знанията Гил, са най-ценното богатство на един народ и те са придобивани трудно и с цената на много жертви. Обезценяването им с лека ръка, мисля че е неправилно.
Поздрави!!! :)

Неактивен Una

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 229
Много от знанията на нашите предци не с апо-различни от тези на останалите народи. Всичко останало е фантасмагроии. А  за великият прабългарски календар имаме някаква бегла информация само от Именника на българските ханове, и тук-таме в някой обичай. Всичко останало са..фантасмагории
Не мога да не възразя на хора, които определено се изказват толкова самоуврено, в резултат единствено на своята некомпетентност.
Затова пък аз ще приложа аргументи:
СРАВНЕНИЯ И АНАЛОГИИ НА КАЛЕНДАРА НА БЪЛГАРИТЕ С КАЛЕНДАРИТЕ НА КИТАЙЦИТЕ, БОГОМИЛИТЕ И МАИТЕ
---------------
Малка извадка:

Аналогии:
Аналогиите между календарите на българите, китайците, маите и богомилите са много по - интересни от различията, защото водят до смайващи заключения.
- Всички календари с изключение на китайския са слънчеви. Но китайската година за 19 години се изравнява със слънчевата.
- Календарите на маите, българите и богомилите имат 4 годишен високосен цикъл.
- Богомилите разпределят земната година на 10 месеца по 36 дни, общо 360 дни. Маите имат 18 по месеца по 20 дни , общо 360 дни. Аналогията е очевидна.
- Остатъкът от 5 дни богомилите наричат “мъртви дни”, а маите ги наричат “спящи дни – уаеб”.
- Китайците имат в своя сезонен календар 24 сезона. Българите имат 12 месеца.
- В китайския и в българския календар наименованията на 12-те календарни животни са еднакви.
- В китайския календар “небесните стволове” са 10. Месеците в календара на богомилите са 10.
- Богомилите съобщават древнобългарските имена на месеците. Три от тях – шо, му, хо, съвпадат с китайските наименования на стихиите шуй, му, хо.
- Произведението на броя на небесните стволове и земните клони е 120. Това число се среща и в останалите календари, в българския като 120-годишен цикъл, а в календарите на маите и богомилите като делител на 360.

Главният извод който се налага от анализа на четирите календара е, че общото между тях е повече отколкото изглежда на пръв поглед. Все повече аргументи подкрепят тезата за общия произход на календарите.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Ъъм,не че нещо но при сравнения,трябва да се отчитат и разни дреболии като период,културни особености, географско разположение, околни господстващи разбирания и т.н. В този ред на мисли - сравнението с майския календар е абсурдно, защото между дваа народа няма нищо общо. А от посочените прилики изобщо не се разбира че календарите са с общ произход. Напротив, виждат се ясно прекалено много и явни разлики

Склонен съм да приема прилики на българския и китайския календар, но това само на основание на съвпадането на това че годините са с имена на животни. Проблема е че както винаги имаме много малко източници, от които да вадим каквото ида е заключение. За прабългарския знаем само от именника на българските ханове, и там информацията не е достатъчно за някакви кой знае какви заключения.
За богоилите,които са няколко века по-късни от прабългарите, няма как да знаем дали календара им не е повлиян от господстващата система? Все пак са тръгнали от християнството
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Una

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 229
Сравнението е направено за хора запознати с подробностите по темата... Смляна информация за такива като теб може да са разни филмчета и тем подобни.
Изследвай, напиши книга, статия. Приложи източници, доказателства, сравнявай според твоите виждания, познания и т.н., а ние ще разискваме твоите "фантасмагории".
Колкото до "съпаденията" - сериозно ли го мислиш?
Ако е така наистина, не виждам мястото ти какво точно е в тази тема?
Ако имаш някаква конструктина критика, разбирам, но просто ей така за да се изходиш по поредния въпрос без капка познания... Струва ми се абсолютно несъстоятелно. Иди на някоя селска седянка или в кръчмата... Там може да си приказваш празни приказки на воля... И даже ще има кой да ти се връзва...
Източниците са много. Но "официалната" наука и такива като теб не искат да ги видят и ги отричат. Доказателства - бол, но и хоро да играят пред теб, очевидно е, че ти пак ще казваш, че те не съществуват...


Неактивен Sirius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Няма задоволително обяснение как са се появили представителите на човешкия род на територията на двете Америки. За най-вероятно от всички е прието да се смята, че групи, племена или отделни единици са проникнали там през пресъхналия в древността Берингов проток. От Азия - прародината на българския род! Вярно, че това е събитие, станало в дълбока древност, но тогава са се оформяли конгломератите от хора с близки светоусещания, мироглед и опит.  :-\
Друга версия за аналогиите в езиците, календарите, преданията и митологията е че, знанията имат общ корен, идващ от цивилизациите населявали изчезналите континенти Му, Лемурия и Атлантида.  :-\
Календарът е създаден от нуждата на Човека да има поглед върху цикличните процеси в природата. Това е система, на която са се подчинявали както поминъкът, така и духовните ритуали и за това е бил важен и постоянно усъвършенстван. Може да се твърди, че това е едно от епохалните открития на цивилизацията преживяло хилядолетията, наред с огъня и колелото. Ясно е едно, когато става дума за еднаквост и подобност, то такива наистина има и това не може да се отрече. Ще дам като пример митът за потопа - той съществува в легендите и преданията на ВСЕКИ народ и определено е сходен. Народите населявали областта на Средиземноморието, Европа, Мала Азия и оттам до Индия и Китай са били близо един до друг и обмяната на знания и идеи е била напълно възможна и вероятна. За това са допринасяли преселения, военни походи и търговия, но когато стане реч за контактите им с Двете Америки, трябва да се внимава. Такива контакти, обаче, съм сигурен че е имало, макар и да няма останали писмени данни, то има открити доказателства за това които, макар и да не се признават открито, не се и отричат.
Както се казваше в един популярен сериал: Истината е някъде там...  ;)

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Ако става въпрос за връзките между отделните континенти в периода на позната ни история, тази за която има писмени източници и се отнася за времето след потопа; за приемствеността и сходството на знанията между отделните континенти, трябва да се отчете епохалната дейност и резултатите от дейността на Тур Хейердал, великият швесдски изследовател на историята. Прочетете книгите му "Аку-Аку", написана за загадките около остров Пасха, където те в основни линии са разгадани, освен неразгаданата, за писмеността Ронго-Ронго; книгата "Древният човек и океанът", където е разбулена мистерията за връзките между континеттите, в която са приведени над тридесет основни пункта на сходство в областите на науките у културата между Древен Египет и Мезоамерика. А ако споменем и двете експедиции "Кон-Тики", вече въобще не може да има съмнение за връзки между отделните континенти.

Така че, Sirius, нямаш абсолютно никакво основание да се съмняваш във връзките между отделните континенти в дълбоката древност.

Плюс това в края на деветдесетте години на миналия век, българска биоложка, подробности за името й, и къде е работила не помня, при изследване на египетска мумия от времето на старото царство е открила следи от кокаин и никотин в тъканите й. Тъй че, какво повече да обсъждаме проблема, а...

Неактивен Sirius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Здравей SMSI-H!  :)
Всъщност, не изпитвам  никакви съмнения относно връзките между древните култури!!! Чел съм книгите на Тур Хейердал, а имах идея скоро да пусна и статия за "Никотиновите мумии" открити в Древен Египет и Китай. Измерването на времето всъщност се явява важен фактор в навигацията в открито море /океан/. И това е връзката с календара за който става реч в статията. Каква е връзката между отделните датни сиситеми - това е важен въпрос, който би хвърлил светлина и върху редица неизяснени моменти от историята на Цивилизацията. Може да се окаже дори че в безкрайната си мъдрост, нашите прадеди са дали на света и единна система за отчитане на времето...  В което лично аз съм склонен да вярвам! Но това е друга тема...
Поздрави!!!  :) ;)

Уна, респект! Още чета това което поства тук!  :)

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Логично е да стигнат до сходни системи за отчитане на времето. Първо - хора са, и второ живеят на една планета.

Това,че е имало спорадични връзки в дълбоката древност далеч не означава че е имало културен обмен. Още по-малко означава че календара на маите  е прабългарски.
Аналгоиите в езиците,календарите и митологиите е много по-логично и просто да се обяснят с факта че сме хора,споделяме сходна психика и живеем на една и съща планета, отколкото да въвеждаме една дузина загубени континенти.

Уна, критиката ми е към това,че се носят от девет кладенеца вода само и само да се изкарат българите основоположници на цялата човешка цивилизация. Наистина ли не виждаш противоречията в посоченото сравнение на китайския,българския и богомилския календар?

А  ако ще караме така аз твърдя, че българите всъщност са ескимоси. Само че официалната наука,която е толкова назадничава е скрила всички доказателства и не иска да признае загубата си. Погледнет еескимосите- те с аползвали и ползват копия, също като българите някога. Няма начин те да не са наши прадеди, просто официалната наука не иска да го признае.

Казано по друг начин - за да твърдиш едно нещо трябва да спазваш няколко принципа:
1. Да можеш да го подкрепиш с доказателсва - източници и находки от периода.
2. Да се съобразяваш с културно-историческия контекст
3. Твърдението да не съдържа противоречия
4. Твърдението да се подчинява на законите на логиката,освен ако не е много добре обосновано.
5. Да носи информация,а не апели и емоционално въздействие
6. Да не е пристрастно
7. Да взема в предвид факторите довели до появата на феномена

Всяко едно сравнение трябва да бъде адекватно и да взема в предвид всички фактори,които оказват влияние върху сравняваните показатели:
пример - Не можеш да направиш сравнение между артефакти от различни култури и на хиляди километри идори години един от друг без да отчетеш как е станал преноса, възможно ли е с технолгиите от периода, има ли база за този пренос, отговаря ли елемента на архетипен образ, изразява ли уникалност и самобитност, какви фактори са повлияли до появата му.
Напълно възможно, при коренно различни действащи фактори да се появи сходен резултат. Но това още не означава че между двата резултата има връзка.

Ако приложите горните принципи към всички тея писания за календара и още много други простотии за прабългарите из нета, ще видите колко много куцат
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Sirius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Здравей Гил!  :)
Радвам се че се включваш в дискусията! Надявам се да нямаш нищо против, да отбележа какво ми направи впечатление в последния ти пост. Ти визираш казаното от Уна и и едва ли не я обвиняваш че не е предложила нищо в подкрепа на казаното от нея по темата. Това всъщност съвсем не е така! Тя предложи набор статии, които макар и да преценяваш като "фантасмагории", са по своята същност и доказателствата и. Какво предложи ти?! Единствено модел на водене на нормална дискусия в рамките на добрия тон. По темата - нищо. Прощавай, но ако наистина преценяваш неправилността на казаното от нея и от това което е предложила като материали, то би следвало да представиш контрааргументите си тук. Иначе, как бихме могли да разберем на какво се опира становището ти?...
Относно логиката на сходствата - да хора са, на една земя са живеели и сходна психика са притежавали предците ни. Но защо индианците не са открили колелото, след като са имали толкова сходни черти с нашите предци? Или са го изобретили, но не са го използвали... Освен в календара си?
Поздрави!!!  :)  ;)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27