Автор Тема: Да се събудиш парализиран  (Прочетена 55787 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Max

 • Гост
Да се събудиш парализиран
« -: Октомври 09, 2008, 21:03:10 pm »
Това е едно състояние на отчайваща безпомощност.Случвало ми се е няколко пъти.
Моля, който има опит, да сподели
« Последна редакция: Октомври 10, 2008, 02:52:52 am от Max »

Неактивен aviana

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 110
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #1 -: Октомври 09, 2008, 21:10:03 pm »
Парализиран от безпомощността буквално физически или психически?Понеже не даваш точните симптоми от чувството за безсилие.
« Последна редакция: Октомври 09, 2008, 21:20:54 pm от aviana »
Най-голямата истина е тази в която искаш да повярваш.Най-голямата сила е тази да пребориш себе си.

Max

 • Гост
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #2 -: Октомври 09, 2008, 21:21:42 pm »
Имах предвид да не можеш да се движиш.
На тези, на които им се е случвало, знаят за какво говоря.

Неактивен aviana

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 110
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #3 -: Октомври 09, 2008, 21:40:48 pm »
Е добре де, аз само да попитам :) Приела съм възможността някой да не е разбрал с точност какво имаш предвид(както очевадно аз) понеже казваш само "ми това е чувство на безсилие"(всеки го е изпитал) и за това.

А понеже съм била свидетелка на това колко въздействащи могат да бъдат сетивата и психиката на един човек и да се проявява на физическа основа(всичко си е свързано)
моето обяснение е, че чувствата ти се проявяват на физическа основа, но ако наистина някой го е изпитвал и на мен ще ми е интересно да разбера защо става така :). Е, в  случай, че греша с диагнозата си(така да се каже) и има друго обяснение :)
« Последна редакция: Октомври 09, 2008, 23:19:05 pm от Mirotvorec »
Най-голямата истина е тази в която искаш да повярваш.Най-голямата сила е тази да пребориш себе си.

Max

 • Гост
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #4 -: Октомври 09, 2008, 22:33:24 pm »
Добре, за да стане ясно ще разкажа три случая с мен.

1.   Първия път , за който имам спомен.
Събудих се внезапно от силен трус.Беше еднократен отдолу нагоре.Понечих да скоча, за да събудя останалите, в случай, че земетресението не ги е събудило.
Не можах да помръдна.Целият бях неподвижен, само очите ми гледаха към лампата.Обикновено спим на светло – навик )))
Опитвах и опитвах, но не можах да се раздвижа.Сякаш бях в замръзнал в леден блок.Не ми беше студено, просто усещането за абсолютна неподвижност беше такова.След някое време това изчезна, скочих и се развиках „Ставайте, може да се повтори”.Изпосъбудих ги, те недоумяваха за какво говоря, никой не беше усетил земетресението.Аз тогава още не знаех, че не е имало такова.Целия ден слушах новините, с надеждата да чуя, че някъде в България е било регистрирано земетресение, питах всички, колеги, познати, никой не беше усети нищо.Накрая в късните новини, в 22:00 споменаха бегло, че в Пакистан или в Афганистан, вече съм забравил, имало земетресение и умрели не помня колко души.Представете си, повярвах, че съм усетил това земетресение и тайничко се възгордях (изчервявам се )))
Та случаят, както разбрах по- късно, изобщо не е свързан със сеизмологията, но тогава не го знаех.

2.Събудих се от усещането за силен натиск в областта на гръдния кош, който ми пречеше да дишам.Помислих, че котаракът ми е легнал върху мен.Той имаше навик да се вмъква при мен и жена ми в леглото, затова бяхме започнали да го оставяме да спи в кухнята.Та тази нощ той е бил затворен там, но усещането, че нещо има върху мен и с тежестта си ми пречи да дишам, ме наведе на мисълта за него.Опитах се да се раздвижа,  за да го махна и отново същата неподвижност.Няколко неуспешни опита.Времето тече, а аз не дишам, "ще умра", това ми казва ума.Опитах да извикам, за да ми помогне някой.Никакъв звук .Не можех и да викам,можех само да мисля, умът ми беше напълно буден.И ми казваше, че е минало много време без да дишам.В представите ми това бяха около 15 минути.Разбрах че съм умрял.Докато се питах това ли е то да умреш, усетих как състоянието ми се променя, сякаш се втечнявам и се стичам надолу по етажите.Кой знае защо, реших че съм стигнал до третия етаж и докосвам с лявата си ръка, ако е било ръка ( явно опит да си служа с познати неща) крак на легло.По-късно си намерих предлог, посетих съседите на третия етаж, влязох в стаята, където си мислех че съм стигнал,(точно под моята и видях че има такова легло).Може разбира се и случайно да е било.Не си правя някакви сериозни изводи.
Та какво стана после не знам. Или съм изпаднал в безсъзнание от ужаса на мисълта че съм умрял или от това състояние съм преминал в сън.Но се събудих на сутринта и си спомних преживяването.По реакцията на останалите се убедих, че още съм жив.

3.Легнах си много късно, страшно уморен, след дълго взиране в монитора.Вече отпускайки се, почти унесен усетих, че нещо ме обгръща и започвам да се сковавам.Заставих се да обърна главата си, просто да я раздвижа и усетих че успявам да преодолея настъпващото сковаване.Преди да се справя с това, обаче, докато усещах как тялото ми се поддава на неподвижността, се случи нещо, което си позволявам да пропусна.

Понякога това започва с едно усещане , че главата ми потъва, докато тялото ми лежи хоризонтално.Друг път се е случвало това да започне от едната ми ръка, като усещане, че тя е съд с течност и течността някак се движи, след това състоянието обхваща цялото тяло.Способността ми да мисля и осъзнавам къде съм и какво става с мен са много ясни, даже много повече от обикновено.Понякога успявам да преодолея състоянието, ако го уловя в началото, но друг път сякаш изпадам в безсъзнание и се събуждам чак сутринта, без да знам какво се е случило с мен.
Забелязал съм само, че ключов момент в преодоляването на това състояние е да раздвижа главата си, ако ми достигне воля за това.Не винаги съм успявал.

Тези, които сте го преживявали, какво е това и как се справяте?
« Последна редакция: Октомври 10, 2008, 00:24:04 am от Max »

Breath

 • Гост
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #5 -: Октомври 09, 2008, 22:41:53 pm »
Така както го описваш според мен е OBE или поне опит да го извършиш, но сам си се спирал всеки път. А първия случай, който описваш е вероятно след OBE когато си се върнал в тялото си, понякога се усеща по този начин.

Неактивен aviana

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 110
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #6 -: Октомври 09, 2008, 23:08:59 pm »
А какво точно е ОВЕ? Да бъде ясно поне и не само аз, ами и други хора да си вадят след уточнението своите заключения :)

Че в главата ми се върти ОИТ(опитност извън тялото) според думите "когато си се върнал в тялото си", а не съм сигурна дали ситуацията е такава и дали имаш това наистина предвид.
« Последна редакция: Октомври 09, 2008, 23:20:13 pm от Mirotvorec »
Най-голямата истина е тази в която искаш да повярваш.Най-голямата сила е тази да пребориш себе си.

Max

 • Гост
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #7 -: Октомври 09, 2008, 23:15:15 pm »
Да, какво е ОВЕ?
И на мен терминът ОИТ ми е познат от книгите на Монро, но за ОВЕ не съм чувал.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #8 -: Октомври 09, 2008, 23:38:54 pm »
OBE=ОИТ - опитност извън тялото

Max

 • Гост
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #9 -: Октомври 09, 2008, 23:47:44 pm »
OBE=ОИТ - опитност извън тялото
За ОИТ ясно че е точно "Опитност Извън Тялото" и че ОВЕ по смисъл е същото, но е ясно като абревиатура.
Напиши моля те целите думи.

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 570
  • Сериалът Heroes
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #10 -: Октомври 10, 2008, 00:44:37 am »
Като бях малък е ставало веднъж. Събудих се, но не можех да се движа и да си отворя очите, но чувах и усещах родителите ми. След минутка-две се оправих.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #11 -: Октомври 10, 2008, 01:08:01 am »
Out of Body Experience... Чак пък вече...

Max

 • Гост
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #12 -: Октомври 10, 2008, 01:30:07 am »
Е, някои го знаем като ОВТ.
Не на всички английският ни е роден   ;)

Впрочем прави ми впечатление че английският тук силно се толерира, а руския кой знае защо се игнорира.
ЗАЩО?
« Последна редакция: Октомври 10, 2008, 01:34:37 am от Max »

Max

 • Гост
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #13 -: Октомври 10, 2008, 02:35:19 am »
Като говорим за ОИТ, аз имам два случая (сега толкова си спомням) , които наистина са ОИТ, а не някакво парализиране.Състоянието на скованост ме изпълва с ужас или с гняв и си е просто едно безпомощно, пасивно състояние.
А Когато съм бил извън тялото си, нещата бяха съвсем други.Сега ще се убедите.

1.Събудих се една съботна сутрин.Бях сам в леглото. Усещах възглавницата,завивката. Виждах предметите в стаята. Изведнъж се оказах летящ с лицето надолу над нещо, което нарекох „английски парк”.Така ми хрумна, докато се носех над него и го наблюдавах.После пак се усетих в леглото.И така двете усещания : лежа в леглото и летя над английския парк се редуваха доста дълго, докато загубих интерес и прекратих преживяването.В процеса на прекратяването нямаше нищо особено.Интересното беше, полетът над парка беше в обратна посока, т.е. назад. И имах смътното усещане , че сякаш някой направлява движението ми , като дърпа краката ми. Чувствах се някак глупаво спокоен и безразличен, сякаш това е нещо рутинно.

2.Отначало мислех, че е сън поради абсурдността на това, че гледах себе си и не бях човек. Нищо човешко нямаше в мен.Намирах се в нещо като огромна кутия, без отвори, които да се възприемат като прозорци и врати.Не че съм се озъртал да видя такива, просто знаех.Но все пак не беше тъмно.Различаваха се стените на помещението–кутия.Както стоях срещу едната стена, чудейки се какво правя там, изведнъж ме обзе предчувствие,  че нещо ще се случи.Не знаех какво, но ми се прииска да се скрия.Нямаше къде.”Стаята” беше съвсем празна.Тогава помислих за единия от горните ъгли и още докато го мислех, се озовах там.Почти веднага след това, в помещението нахлу нещо. Не знам как да го нарека.Озовах се отново долу, потънал до средата на тялото си в „ нещото”. Усещах го, имаше плътност почти като на вода, но не беше вода.Виждах го многоцветно.Цветовете някак се движеха, сякаш нещото се вълнуваше като вода, но съвсем, съвсем не беше вода. И най- важното ! ”Нещото „ звучеше като музика!
употребявам думата „музика” съвсем условно, защото, звуците, които чувах, бяха някак безстрастни, нищо не изразяваха, нямаха нищо общо с това, което съм свикнал да чувам в ежедневието, но все пак бяха свързани в един поток като музика.
След някое време се оказах в леглото.Картината на онова нещо изчезна, но звуците продължих да чувам още толкова дълго, че се зачудих защо останалите в къщи още не са се събудили от тях.След някое време те избледняха до пълно изчезване.На сутринта никой не спомена да ги е чул,от което разбрах, че преживяването си е било лично мое.

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 539
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Относно: Да се събудиш парализиран
« Отговор #14 -: Октомври 10, 2008, 04:01:26 am »
   Състоянието, което описваш е много интересно. Ще ти изложа моето разбиране по въпроса.
   Това е гранично състояние при излизане или завръщане от "тук и сега"(и не само). За себе си го наричам "дилема на съзнанието".
   При излизане то все още се опитва да се придвижва ползвайки механизмите на тялото. Но в този момент те вече не са активни. Придвижването в по-ефирните пластове не става чрез мускули. Там върши работа .... намерението.
   При завръщане ще си вцепенен докато не се сетиш, че тук закона изисква контрол над физическото тяло.
   Далеч не на всеки му е приятно при всяко такова пътуване да се вцепенява или да изпитва онези вибрации ..... брррр. Но така е малко по сигурно, че не спиш съвсем.
   При някои хора тези преходи протичат неосъзнато. Но Ти и аз, както виждам не сме от тях.  ;)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27