РепортаШ от Беленташ
Въпреки, че в началото трябва да е словото, аз ще почна със снимките -
http://community.webshots.com/album/563146906FBfRDN?start=0 ;D
Преди време ходихме там, аз, жена ми и детето, и едни приятели.
Много красиво място, с невероятна енергетика! Но тази силна енергетика нещо не съвпадна с нашата вътрешна такава.На сума други места сме ходили, също такива места на Силата, както ги нарича Кастанеда, древни светилища, крепости и прочее, ама така не сме се чувствали никъде. Въпреки страхотното време просто ни беше гадно, тягостно, все едно нещо ни казваше да си вървим. Все ни се струваше, че нещо ни бута към ръба на скалите, а бе въобще шибано усещаше. Аз съм парашутист, едно време бях пещерняк, не ми пука от високо, ама там ме беше страх.
Като разгледахме, направихме снимки и слязохме, или по-скоро избягахме, в подножието на платото да обядваме, се почнаха авариите. Първо аз пострадах при събиране на дърва за огън. Едно дърво падна без видима причина и едва не ми счупи крака. Не успя, ама си вадих трески от крака седмица след случката. След това жена ми падна на почти равно място и се ожули зверски. След това падна хлапето - също на равно място. Въобще местността категорично ни казваше да си събираме нещата и да си ходим. Което и направихме.
Хората, които бяха с нас, се чувстваха отлично. Явно тях мястого ги хареса.
Между другото, на отиване още, когато питахме една баба за пътя, тя ни каза "Недейте да ходите там, бе, деца това е лош камък! Идете на Кръстова гора."
Там местните смятат, че Беленташ и Кръстова гора са нещо като антиподи. За да компенсира "лошия камък" съществаво "добрият" - Кръстова гора.
Това е в общи линии. Бях се зарекъл повече там да не ходя, ама едни приятели ми се примолиха да ги заведа. Та ще ги заведа, ама ще ида сам, без семейството.Не искам някой де пострада.
Към това мога да добавя, че буквално ми се струваше, че нещо ми духа в крачолите, и че съм лек. Толкова силно се усещаше, че нещо струи от скалата. Струваше ми се, че "не си тежа на мястото", както се казва. И постоянно имах гадното, ама много гадно усещане, че нещо ми дърпа детето от ръката. И че платото като че ли се накланя, за да ни изсипе от себе си. За съжаление не се сетих на погледна как се държи компасът ...
След Беленташ отидохме до село Мостово, от там са снимките с реката. Името на селото идва от естествен мост над реката, по-скоро не мост, а сифон. Щеше са е красиво, ако хората от Мостово не го бяха задръстили с боклуци които, естествено, не могат да минат през сифона и се събират в горната му част. >
Там намерих заснетия на последните три снимки извънземен телешки череп
По съвета на една дама пускам това нещо като отделна тема
Ако се съберат мераклии, може да си направи една експедицийка това лято. В онзи район има какво да се види. Освен това с Божията помощ се сдобих с прекрасни военни карти, мащаб 1:50 000, които, както се сещате, са много полезно нещо!
Публикувам и едно цитатче от темата за ТИРН. Дано Albinoni не реши да ме съди за авторски права ;D
Белинташ
В началото стои една библейска легенда. Разказват я местните хора в този район. Според нея до Беленташ са стигали водите на Потопа и на неговите "халки" е бил привързан Ноевият ковчег. Посетиш ли това място, историята ти се струва повече от реална - халките са непокътнати от времето....
Пророчицата Ванга казва в началото на 90-те : "Белинташ ще разкрие своите тайни, когато там загинат 8 души". Към есента на 2005-а, тук на това древно и обгърнато с мистерии място в Родопа планина, са загинали 2-ма души, покосени от мълнии.
Много хора са опитвали да стигнат до Белинташ, но голяма част от тях не са успявали, просто защото "нещо неочаквано" им се е случвало по пътя към високите скали. Хората посетили Белинташ, споделят необикновенни и странни преживявания...
Изследователите астрономи виждат по вдълбаните в скалите останки грандиозна древна астрономическа обсерватория. Стъпил тук, човек се извисява над опасаната с планински била околност. Оттук с поглед се обхваща целия небосвод. При ясно време, вечер гледката е фантастична.
През 90-те години Белинташ нашумя с честите посещения на екстрасенси от България и чужбина, които буквално са използвали мястото за "зареждане" с космическа енергия. Ако носите компас, ще видите как стрелките му на това място "полудяват". Силните енергийни полета са факт. По време на международната научна конференция на уфолозите, проведена през 2001 г., изявени учени определиха скалното плато на светилището Белинташ като -междинна космическа площадка на НЛО.
Скалният феномен Белинташ е доказано племенно светилище на Бесите, посветено на древното тракийско божество Сабазий.
Текст и снимки: Село.БГ