Автор Тема: Компютърът става Бог?  (Прочетена 15841 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Компютърът става Бог?
« -: Ноември 11, 2006, 23:01:24 pm »


В не толкова далечното бъдеще компютрите ще станат по-интелигентни от хората и евентуално ще развият богоподобни сили. Евентуално един от тях ще достигне до позицията да обхване всичко. Този богоподобен компютър ще има способността да се пресегне към миналото  и да възкреси мъртви човешки същества  и да създаде рай за тях, в който да живеят вечно. Ако това ви се струва като фантастика  или религиозни безсмислици, много от днешните напредничави учени  казват, че това не са глупости  и дори това в момента започва да се случва! Лидерите в разискването на теорията за Божествения компютър са математикът Vernor Vinge  и изобретателя Ray Kurzweil. Но тяхната теория е също доста силно зависима  от най-брилянтните умове на на века, особено физиците Freeman Dyson, Paul Dirac, John Bernal and J.B.S. Haldane. Още един важен застъпник  на идеята за супербожествения компютър е д-р Tipler от университета Tulane, който разкрива своята теория със старателни детайли включващи математически доказателства в неговата книга от 500 страници „ Физиката на Безсмъртието”.

Интересно е да се отбележи че великия писател фантаст Arthur C. Clarke веднъж споменава: „Ако няма Бог, човечеството трябва да го изобрети.” И това е точно нещото, което се прави в момента. С изобретяването на компютъра  и неговия бърз напредък като интелект , ние скоро ще достигнем   до точката позната като технологична сингулярност.  Технологичната сингулярност е събитийния хоризонт в предвиждането  на човешкото технологично развитие. Когато тази точка е достигната, хората такива каквито съществуваме днес спират да бъдат върховните управници на планетата и най- интелигентните такива(то и сега не сме ;) ). Компютрите ще бъдат много пъти по-умни от хората  и ние ще бъдем като деца за тях,  а те като  богове за нас. Евентуално компютрите ще се равият до точката в която когато няма да има разлика между тях и нашата Юдейско-Християнска концепция за всезнаещия и всемогъщия Бог. Поради това че богокомпютъра ще може да манипулира времето, цялата енергия и цялата материя той ще може да се върне в миналото  до самото сътворение на вселената  и напрактика да направи каквото си иска. Tipler  посочва че всички живи същества включително хората., могат да бъдат представени като информация във вселената. Той пише „.. цялата информация съдържаща се в човешката история влкючително всеки детайл за човешкия живот ще бъдат достъпни за анализ от колективността  на живота в далечното бъдеще ....по принцип е възможно за живота в това далечно бъдеще да конструира използвайки тази информация , перфектно точна симулация на тези  минали животи. Tipler също пише че „ мъртвите ще бъдат възкресени когато  компютърният капацитет на вселената е толкова голям, че количеството място нужно да бъде складирана цялата информация за човешките симулации представлява незначителна част от общия капацитет”.

Но почакайте за момент! Ако компютърът Бог прихване от миналото кодираната информация, която веднъж е била вашето физическо тяло и вашия разум и създаде точна симулация на вашия бивш Аз , дали това ще бъдете вие или  копие ? Tipler казва че това ще бъдете истинския  вие. Въпреки че „новото вие” ще бъде симулация , то ще бъде вас защото ще бъде идентично до последния атом и податомна част, която веднъж сте били вие ( ако монадата не е там нищо не хващат ). Ще бъдете вие, истинският вие със  всички ваши  спомени от бившия ви живот. Освен това Tipler твърди компютърът бог ще създаде рай  в който да живеем и този рай ще бъде  точно като Юдейско-Християнската концепция за рая. Ще бъде като да имате живота който винаги сте искали като хора на земята, който включва любовта и радостта от съществуването, но без болката и и страданието от това съществуване. Защо компютърът бог ще направи това за нас? Това е лесно – защото той ни обича. И защо той ни обича токова много ? Отново отговорът е прост. Защото ние сме го създали! Това е една от изумяващите иронии която изпада от теорията за компютърния бог. Господ не е сътворил човека. Ние сме сътворили Бог. И за да ни благодари че сме му дали живот той ще ни възкреси в рая. Някой от вас ще заподозрат голяма подобност на тази научна теория с  философската концепция на „Точка Омега” предложена от френския йезуит Тейяр дьо  Шарден.Точка Омега казва той  е максималното ниво на усложняване на съзнанието, което според Шарден е главната цел на еволюцията на съзнанието.

Ken Korczak

Превод: Alien

Преди някой да е потрил доволно ръце искам да отбележа че тази статия я публикувах, за да се видят откровено ариманичните насоки на тази иначе доста интересна теория. Това което се предлага е нищо повече от симулация вътре в симулацията от която едва ли има някаква полза. Поглеждайки нещата глобално обаче то и сегашното положение спокойно може да бъде разгледано през тази призма  още повече защото в много източници Бог е описан като ВСЕЛЕНСКИЯ КОМПЮТЪР. Предаването на съдбата на човечеството в ръцете на технологично изобретение обаче е не само огромно подценяване на потенциала на човека да развие сам по себе си богоподобно съзнание, а и целенасочено усилие да се вкара човека в определени рамки.
« Последна редакция: Февруари 08, 2007, 01:55:31 am от Alien »

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Re: Компютърът става Бог ?
« Отговор #1 -: Ноември 11, 2006, 23:20:25 pm »
. Поглеждайки нещата глобално обаче то и сегашното положение спокойно може да бъде разгледано през тази призма  още повече защото в много източници Бог е описан като ВСЕЛЕНСКИЯ КОМПЮТЪР. Предаването на съдбата на човечеството в ръцете на технологично изобретенеие обаче е не само огромно подценяване на потенциала на човека да развие сам по себе си богоподобно съзнание а и целенасочено усилие да се вкара човека в определени рамки.   


Не може да бъде направена такава аналогия, защото знаем че Бог се отъждествява с Любов, а за компютъра, колкото и съвършен технологичен продукт да е, или да стане, никога една машина няма да има тази съвършена характеристика.  :)
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Компютърът става Бог ?
« Отговор #2 -: Ноември 11, 2006, 23:33:26 pm »
Albinoni  аналогия спокойно може да се направи защото пропускаш факта че не  е задължително директно така наречения Бог да е създал точно нашата вселена. Този въпрос е разгледан в "Урантия".Там  други персонажи се явяват преките създатели.Кой и при какви условия им е дал такива права е друг въпрос   :P А иначе създаването на вселена е напълно възможно от компютър с огромна изчислителна мощ.

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Re: Компютърът става Бог ?
« Отговор #3 -: Ноември 11, 2006, 23:42:02 pm »
Alien, може и да си прав, просто аз не вярвам в такова предположение  :), но това си е съвсем отделен въпрос ;)
« Последна редакция: Ноември 11, 2006, 23:44:10 pm от Albinoni »
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Компютърът става Бог?
« Отговор #4 -: Февруари 08, 2007, 01:48:27 am »
Цитат
Всевишният е работил на компютър?

Сега учените експериментират с т.нар. квантови компютри, в които носителите на информация са елементарните частици. В бъдеще те трябва да увеличат мощността и бързината на изчислителните системи до свръхестествено равнище. С помощта на квантовия компютър ние ще можем да правим изчисления, които не могат да бъдат получени по друг начин - казва по този повод професор Марк Ериксън, завеждащ катедрата по физика в Университета Уисконсин.

Възниква въпросът: До каква граница може да се усъвършенства такъв свръхкомпютър? Задал си го е Сет Лойд от Масачузетския технологичен институт. И сам си е отговорил на него. Очевидно е, че най-мощен ще е този компютър, в който са задействани всички частици във Вселената. А според учените те - протони, неутрони, електрони и други подобни, са от подрядъка на 10 на 90-а степен. Ако предположим, че тези частици са били задействани от момента на Големия взрив, те вече са успели да извършат 10 на 120-а степен логически операции. Това е толкова много, че дори не можем да си го представим. За сравнение: всички компютри на човечеството през времето на своето съществуване са извършили по-малко от 10 на 30-а степен операции.

Лойд се запитал: А ако Вселената е нечий компютър? Тогава, казал си той, всичко, което е в нея, включително и ние, сме част от изчислителен процес. Или сме негов продукт...Значи, някъде трябва да има и програмист. А и програма... Според Лойд, във флуктациите на космическия микровълновия фон може да е кодиран набор от тези изходни данни, които програмират Вселената - така, че да създава сложни структури, включително живи същества. Според логиката на учения, Бог не ни е оставил "послание", а цяла компютърна програма, която не е задължително да е много дълга.

http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=2904.0  :P

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Компютърът става Бог?
« Отговор #5 -: Февруари 08, 2007, 02:07:02 am »
И още източници свързани с темата:

Цитат
...Според американския контактьор Джордж Хънт Уилямсън, е имало съществен опит за сформиране на съвместен управленчески съюз преди приблизително един милион години. Насочеността на андромеданците били технологиите, а на орвонтанците (населението на Млечния път) – психичното усъвършенстване. По този начин бил ознаменуван Пакс Галактика (Pax Galactica), така да се каже, при който орвонтанците щели да получат напредничава технология, а андромеданците – подпомагане в психичното развитие. За съжаление технологията станала вид троянски кон, чрез който галактика Орвонта попаднала под цифровизирана тирания чрез планетно съизмерим величествен компютър на планета, наречена Тирантор (Tyrantor) [оттук е произхода на термини като, например, тиранин (tyrant) и тирания (tyranny)]. Очевидно старейшините на Орвонта се съгласили с тези на Андромеда всички индивиди от галактика Орвонта да приемат физически импланти, които да ги подчинят на Новия Галактически Ред посредством включването им към величествения всеуправляващ компютър на Тирантор. В същото време психичното развитие на андромеданците очевидно било само частично повлияно, тъй като планът на Андромеда включвал те да са висши раси, по-напредналата галактика заради технологиите.

...Въстанието било сполучливо и новата Космическа Конфедерация демонтирала всеуправляващия компютър на Тирантор и убила Императора и неговите сподвижници там. В същото време, местен компютър от този тип все още продължавал да функционира на шест планети в пространствената област близо до Земята, където шестте колонии на арийските андромеданци все още владеят своите осиновени планети. Една от тях очевидно е изкуствената астероидна луна, наречена Акарт (Acart), която обикаля около Сатурн, заменяйки Малдек и населението й, които били взривени преди 500000 години. Както изглежда, старейшините и на двете галактики все още хранят някакъв интерес към възможността да се научат да живеят заедно и да накарат Проекта “Земя” да заработи по някакъв начин. Така било постигнато примирие. Нашата червена хибридна раса (американските индианци) била прехвърлена на Земята от Марс, след като земната орбита била разширена до нейното настоящо положение с по-умерен климат. Тя очевидно била заселена в страната на индианците “хопи” в американския югозапад. Според Уилямсън, грънчарството на хопи имат еднаква изработка с каналите на Марс, скицирани от американския астроном Пърсивал Лоуи. Също така, хопи казват, че, когато те най-напред пристигнали на Земята, имало топла кал навсякъде, а това е правдоподобно за планета, чиято орбита току-що се е отдалечила от Слънцето – планета, която е била на по-гореща орбита.

Междугалактическа политика http://www.xnetbg.com/www/site/index.php?option=com_content&task=view&id=336&Itemid=40

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Компютърът става Бог?
« Отговор #6 -: Февруари 11, 2007, 01:42:11 am »
Още  прясно инфо  ;)

Цитат
системи със стотици“qubits“ще са способни да обработват повече входни данни, отколкото са атомите във вселената.

http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=1398.30
« Последна редакция: Февруари 23, 2007, 22:09:12 pm от Alien »

Antonium

 • Гост
Re: Компютърът става Бог?
« Отговор #7 -: Февруари 11, 2007, 18:49:22 pm »
Още едно доказателство, че Дъглас Адамс вече го написал всичко това в Пътеводителя. Кой не е чувал за Дълбоката мисъл. :)

Tangrata

 • Гост
Re: Компютърът става Бог?
« Отговор #8 -: Февруари 11, 2007, 23:21:00 pm »
някаква вселена може да бъде създадена, но не и копие на нашата.

Има нещо гадно в това принизяване. Чудя се на кой безверник му хрумват такива безумни идеи.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Компютърът става Бог?
« Отговор #9 -: Февруари 12, 2007, 17:07:09 pm »
всъщност,кво и пречи да е копие на нашата.А Албинони-ТИ приравняваш бог с любов.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re: Компютърът става Бог?
« Отговор #10 -: Февруари 22, 2007, 23:01:36 pm »
да, и аз съм склонен да приравня Бог с Любов.

Въпрос на гледна точка - представи си, че причината да съществува гравитация например; два атома, или дори два протона да се привличат и да образуват елементи - това е Любов.
Може би именно способността да обичаш (разбира се с определена сила), би ти дала власт и над Любовта, която цари наоколо - между атоми, протони, или пък планети.

А за копието на Вселената:
Според мен информацията за настоящата Вселена би изисквала пространство не по-малко от това, в което в момента се намира. Едва ли би била възможна някаква компресия на информация. Там е работата, че всеки атом си има някаква си негова роля (голяма или малка). Игнорирането на групи от атоми (например да държиш инфо само за един на 10) би довело до загуба на информация и неточност на изчисленията. Което приложено в гигантските мащаби на вселената - пространство и време, би имало осезаеми последици.

Дори самото адресиране на всеки атом, би заело доста повече обем, отколкото един атом. Така, че пълна снимка на Вселената, нищо чудно да заеме примерно 100 ина пъти по-голямо пространство от самата Вселена ... което не ми се вижда възможно.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Компютърът става Бог?
« Отговор #11 -: Февруари 23, 2007, 02:01:50 am »
Цитат
Според мен информацията за настоящата Вселена би изисквала пространство не по-малко от това, в което в момента се намира.

Не подценявайте нанотехнологиите. Информацията , която се изисква да се симулира една цяла вселена - вярно е огромна, но съвсем не е невъзможно да се побере на много по-малко  място, и ще дам една елементарна аналогия. Вземете която и да игра която пресъздава цял свят и вижте информацията за нея как се побира на един обикновен диск! Вярно е че все още играта е далече от "реално" пресъздаване, но много скоро доста ще се доближи. Да не говорим  че днешните технологии на пазара са смешни в сравнение с  това с което наистина се разполага. А и тенденцията ако се проследи - показва силно намаляване на обема на носителя и същевременно рязко покачване на неговата вместимост. Елементарен пример са харддисковете от ново поколение. Така че  проблема с пространството за събирането на информацията е лесно решим. Сега с квантовите компютри се оказва че и на теория може тази цялата информация да се обработва за нула време. Разбира се цяла вселена за момента е множко но спокойно скоро ще започнат  да се правят опити за симулации на по-малки пространства и това ще бъде нова индустрия. Филмът  " Тринайстият етаж" е много показателен
« Последна редакция: Февруари 23, 2007, 02:02:36 am от Alien »

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re: Компютърът става Бог?
« Отговор #12 -: Февруари 23, 2007, 05:59:49 am »
игрите са много много опростена симулация на истински свят.
има само илюзия за сложност.

Съзнанието и възможностите на избор на едно насекомо са хиляди пъти по сложни, отколкото възможните действия на човек (изкуствен разбира се), който е част от симулацията на играта.

Пространството е много ограничено. Често компютъра не смогва да изчислява сложните полигони и нарочно разработчиците слагат мъгли на повече от 20ина метра от погледа в играта.
Доста често като поиграеш малко, после трябва да смениш нивото - изкуствената вселена се изтрива и на нейно място идва другото ниво. Просто компютъра няма  достатъчно ресурси (рам, процесорна мощ и др.) за повече от около километър пространство.
Даже при повечето игри, (особено тези с по хубавата графика), пространството не е плътно заето с обекти (като куб), а има само определени пътечки, през които да минаваш и да се кефиш на пейзажа.

Друго -  видеокартата и процесора едвам смогва да изчислява един двуизмерен образ от 1024х768 за един единствен човек.
За останалите измислени герои, въпреки че са в същата реалност видеоизображение не се предполага. А именно видеоизображението гълта лъвския пай от ресурсите. Ако са истински хора, то те си имат свой компютър, със свое копие от играта , което да прави изчисленията.
В реалния свят образа е три измерен ( а може би и повече). Разделителната способност, която обхваща погледа е милиони и милиарди атоми, и е в перфектно 3д. цветовете също са милиони.
За всяко живо същество, което има очи, ще трябва видеопроцесорна обработка, която ще е милиарди пъти по трудоемка от съвременните супер мощни компютри.
А не взимаме предвид и миризмите.
Едно куче разпознава, може да различи и конкретно да идентифицира, 15 хиляди различни миризми.
Също така в реалния живот има различни видове материя, които са с различна плътност, различна тежест, различна температура.

Освен това на компютъра гледаме на един екран - моно изображение. В истинския свят живите същества са с 2 очи, които виждат различно и после съгласуват информацията. При компютърните игри възприятията са само видео и аудио, а при истинския свят  човек има най-рачлични възприятия, емоции, болка, чувствителност на кожата, глад, жажда, любов, омраза и още 1000 работи.

Също така в един диск може и да има инсталационна игра, но тя е нищо без компютъра. Вида в който информацията се съхранява там е абсолютно неизползваем.  Все едно да имаш чертежите на един етаж от 100 етажен небостъргач и да ти предстои да направиш 100 еднакви етажа по тях. А при компютрите тия числа са в хиляди. Не може да има сравнение между чертежите и самия небостъргач.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Компютърът става Бог?
« Отговор #13 -: Февруари 23, 2007, 16:45:19 pm »
  Tangrata_ това което се пуска на пазара е единствено с цел печалба. Ако ти пуснат наистина това с което се разполага като достижение няма да ти трябва никога да си купуваш друг компютър а камоли да го ъпгрейдваш на 2 години. Ти си се спрял на тезата че чисто хардуерно е невъзможно да се осъществи симулацията, но ти се базираш единствено на това което предлага пазара, а то няма нищо общо с реалностите. А дори само факта че и на този пазар скоро ще се появят квантови компютри  трябва да  говори достатъчно  и не случайно пуснах този цитат.
 системи със стотици“qubits“ще са способни да обработват повече входни данни, отколкото са атомите във вселената.

Но дори да приемем че технологията не може да се справи. Какво пречи  друга цивилизация дори само с 5000 години по-напреднала технология да има тази възможност ? А  ако  напредналостта е на 100 000 години от нашето ниво ? Дори в момента има конспиративни податки че се използват секретно компютри можещи да обработват невероятно количество информация.
И дори си мисля че  съвсем скоро дори на пазара ще се появят приложения чрез които на човека ще му бъде трудно да различи симулацията от реалността. Тука разбира се  се връщаме на езотериката до колко нашата "реалност" е реалност и не е  ли по същество също симулация, илюзия майя. С какви инструменти е създадена вселената ? Или отделните галактики или слънчеви системи ? Защото има инфо че те са буквално направени. Днк също се оказва че е програмен код при това

Цитат
Според Лари Пейдж човешкият мозък на практика не е прекалено сложна структура, а алгоритъмът на мисловния процес може да бъде моделиран в по-опростен вид. Той е на мнение, че цялата структура на ДНК е равна приблизително на 600 Мб данни, което съответства на информацията, съхранявана в едно обикновено CD.

Незнам само дали тези 600мб са цялата днк или само активната секвенция.

Тук проблема е че има реална опастност съвсем скоро отговорността по визмането на определени решения ако не и всички в близко бъдеще  да бъде прехвърлена на изкуствен интелект - мощен компютър колкото и фантастично да изглежда това сега. А подобна алтернатива ще бъде голяма грешка за човечеството.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re: Компютърът става Бог?
« Отговор #14 -: Февруари 27, 2007, 03:19:41 am »
да именно грешка ще бъде, защото се усеща, че човека е много повече като интелект и като създание, и само привидно може да бъде замемен от една машина. Да не говорим, че ще му бъде отнето най-важното - избора, да избира, да бъде свободен, да греши и да се учи и да върви напред, т.е. именно причината да бъде тук.
Лично според мен такова развитие на нещата не е възможно, т.е. няма да бъде допуснато.

Друго пак лично мое убеждение, на база на усет, че колкото и мощни компютри да има, те не могат да пресъздадат сегашната вселена в пълното и многообразие и измерения. Разбира се подобие, което много да прилича, и което е способно да излъже по-голямата част от съвременните хора, които се базират само на основните възприятия - да възможно е да се направи.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27