Автор Тема: САЩ са заплашени от държавен фалит  (Прочетена 132125 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
САЩ са заплашени от държавен фалит
« -: Март 15, 2007, 09:32:11 am »

Жилищната криза в САЩ повлича след себе си световните пазари


www.epochtimes-bg.com & investor.BG

Американските, азиатските и европейските пазари паднаха, след като инвеститорите преоцениха възможностите за задълбочена криза в жилищния сектор на САЩ. Dow Jones Industiral Average, един от основните индекси на Нюйоркската борса, се понижи вчера с 1,97 на сто. По-волатилният Nasdaq пък отчете още по-голям спад от 2,15 на сто. Това бе първото понижение на американските книжа от 3 дни насам.

Основен двигател зад възстановяването на световните пазар в последните три дни бе фактът, че президентът на Федералния резерв Бен Бернанке и американският финансов министър Хенри Полсън окуражиха инвеститорите, че американската икономика е силна и проблемите в жилищния сектор на САЩ няма да имат сериозен ефект върху икономиката.


Изглежда обаче пазарите не са съгласни с прогнозите на официалните лица. След като вчера няколко ипотечни компании в САЩ обявиха проблеми с плащанията си към кредиторите и комисията по ценни книжа заяви, че разследва New Century, един от най-големите кредитори в жилищния сектор, пазарите прецениха, че е възможно ефектът от жилищната криза върху цялата американска икономика да е много по-сериозен.


Финансовите компании в S&P 500 се обезцениха с 3,2 на сто, най-много от всичките 10 индустрии, които съставляват индекса.


Картината стана още по-мрачна вчера в 14:30 часа, когато данните за продажбите на дребно за февруари не успяха да разсеят притесненията на инвеститорите. Въпреки експертната прогноза за растеж от 0,3 на сто спрямо януари американците са пазарували само с една десета от процента повече спрямо предния месец. Това обезцени книжата на 28 от общо 29 вериги от магазини, листвани в S&P 500. Акциите на Wall-Mart, най-голямата верига от магазини в света, паднаха с 1,08 долара до 46,18 долара за акция.


Несигурната ситуация в САЩ и високата волатилност на световните пазари накара инвеститорите да прекъснат рискови сделки от типа carry trade. Това, от своя страна, отпуши пътя на йената нагоре и USD/JPY се търгуваше към 9:30 часа на 115,92. В четвъртък валутният крос бе 118,28.


Както е добре известно обаче, високата йена е нещото, от което японските компании се страхуват най-много заради това, че оскъпява продуктите им в чужбина. Това запрати и индекса Nikkei-225, включващ в себе си 225-те най-големи компании на Токийската борса, надолу днес с 2,92 на сто. Хонконгският Hang Seng също се понижи и се котираше на 18 820,22 – с 2,65 на сто по-ниско от стойността си вчера.

Книжата на Honda Motor Co., вторият по големина производител на автомобили в Япония, паднаха с 3,5 на сто днес до 4 110 йени за акция. Проблемната ситуация в жилищния САЩ няма начин да не засегне и японската компания, тъй като Honda реализира 55 на сто от продажбите си за 2006 именно в Америка.


Европейските пазари също се понижиха. Bloomberg European 500, включващ в себе си 500-те компании с най-голяма капитализация, се понижи с 1,11 на сто. Немския DAX падна с 1,36 на сто.

Българските пазари този път показaха корелация със световните, като към момента SOFIX се понижава с 1,10 на сто спрямо вчерашната си котировка, а BG40 бележи лек спад от 0,4 на сто. Сертификатът на SOFIX, който се търгува в Щутгарт, се продаваше за 65,10 евро, което е с 0,03 на сто по-ниско от вчера.
 
 
« Последна редакция: Септември 22, 2008, 11:01:24 am от Eon »
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #1 -: Април 17, 2007, 20:29:50 pm »
Имиджът на Световната банка беше накърнен от скандала Улфовиц

Darik News 15.04.2007


Скандалът, предизвикан от обвиненията за облагодетелстване на близък човек, отправени срещу президента на Световната банка Пол Улфовиц, навредиха на имиджа на тази институция, натоварена да помага на най-бедните страни, каза британският министър на международното развитие Хилари Бен, цитиран от Франс прес.

Бен допълни, че подобен скандал не е трябвало да се случва. Той обаче призова да бъде уважена процедурата, започната от Административния съвет на Световната банка, който проверява дали обвиненията срещу Улфовиц са основателни.

Асоциацията на служителите на международната финансова институция вече поиска оставката на Улфовиц заради скандала с увеличението на заплатата на приятелката му Шаха Риза, което президентът на Световната банка лично издействал, припомня агенцията.

От своя страна германската министърка на икономическото сътрудничество и развитието Хайдемари Вичорек-Цойл заяви, че бившият номер две в Пентагона трябва да прецени дали, като се има предвид грешката, която е допуснал с облагодетелстването на приятелката си, може да изпълнява по подобаващ начин мисията си на президент на Световната банка. Германската министърка припомни, че Улфовиц е бил пламенен привърженик на борбата с корупцията в бедните страни.

Бен и Вичорек-Цойл представляват страните си в Управителния съвет на Световната банка, припомня Франс прес.

Преди тях френският министър на финансите Тиери Брьотон отбеляза по повод скандала Улфовиц, че Световната банка трябва да следва безупречна линия на поведение в морален план.

Бивш архитект на войната в Ирак, Улфовиц е обвинен, че е издействал невиждано повишение на заплата на приятелката си, докато работела в Световната банка. Улфовиц поднесе извиненията си заради скандала, а Вашингтон обяви, че запазва доверието си в него.
musica universalis

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 769
 • Your personal geopolitical therapist.
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #2 -: Април 29, 2007, 13:00:28 pm »
Джанет Йелън: Възможен от по-дълбок икономически спад в САЩ

Има възможност силното забавяне на американската икономика, да пренесе негативните си ефекти върху останалата част от света, коментира вчера слабите данни за БВП на САЩ президентът на ФЕД-Сан Франциско Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Американската икономика регистрира най-слабия си ръст през първото тримесечие от четири години насам, но все пак изгледът е тя да се възстанови частично и да отбележи по-висок ръст през второто тримесечие, продължи коментарите си Йелън.

БВП на САЩ отбеляза ръст от 1.3% на годишна база през първото тримесечие на 2007 г., като така отрази ясно рецесията в жилищния сектор и покачването на инфлацията. Това беше четвъртото поредно тримесечие на по-нисък икономически ръст в САЩ.

„Смятам, че рисковете пред американската икономика са сериозни, но също така смятам, че до края на 2007 г. ще сме успели отново да се върнем в по-високите нива на развитие", коментира Йелън. Тя отново припомни, че ФЕД се опитва да ограничи инфлацията в по-комфортни стойности с поддържането на по-ниско ниво на икономически ръст.

Американската централна банка за момента не използва точна стойност (таван) на желаното инфлационно ниво, но се водят дискусии за въвеждането му.


източник: http://money.ibox.bg/news/id_143368078

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 769
 • Your personal geopolitical therapist.
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #3 -: Април 30, 2007, 10:02:36 am »
Доларът с рекордно дъно спрямо евро

Данните, публикувани в петък показаха, че за първите три месеца на 2007 американската икономика се е развивала с най-слабо темпо от четири години насам.

Тази новина смъкна долара на рекордните дъна от $1.3667 спрямо евро.

БВП на САЩ е нараствал на годишна база едва с 1.3% за Q1 на 2007, за сравнение Q4 на 2006 се е радвало на 2.5% икономически ръст.

Отделно от това, индексът на потребителските настроения изготвян от Университета в Мичиган също пада - но все пак не толкова, колкото сочеха първоначалните страхове. Индексът е паднал за арпил на 87.1 пункта от мартенските 88.4 пункта, трети пореден месец понижение.

И тъй като всички останали данни бяха стряскащо мрачни, инвеститорите в САЩ се зарадваха на новината за по-малък от очакваното спад в потребителските настроения и я нарекоха „първи лъч слънчева светлина в нерадостния месец април".

Не трябва да се забравя и настоящето рали на Уол Стрийт, където Dow не се уморява да чупи рекорди и това неминуемо влияе положително на потребителските чувства.

Търговският департамент обвини за забавянето на националната икономика срива в жилищното строителство и разширяващия се търговски дефицит на Америка. Износът на САЩ от януари до март е спаднал с 1.2%, докато вносът се е увеличил с 2.3%.

Счита се, че БВП, който изразява стойността на всички стоки и услуги произведени в страната, е най-доброто мерило за здравето на американската икономика.

Последните данни бяха чувствително по-лоши от очакваните 2% ръст и наново възбудиха страховете за бъдещето на най-голямата икономика в света, което смъкна долара срямо еврото.

Своята роля са изиграли и грижите на пазара на недвижимите имоти: строителството, пазарът на жилища и свързания с това финансов пазар на ипотеки. По-рано през седмицата бяха изнесени данни, че продажбата на не-нови жилища в САЩ през март е спаднала с 8.4%.

Някои анализатори се притесняват, че спадът в пазарът на недвижими имоти в съчетание със забавянето в производствения сектор могат да вкарат САЩ в рецесия.

Обаче шефът на американската централна банка Бен Бернанке смело заявява, че не очаква САЩ да изпадне в рецесия през тази година.

Коментарите му контрастират с изказванията на бившия шеф на Федералния резерв Алан Грийнспан, който дава шансове за рецесия едно към три.

Фед отдавна се старае да открие балансиращата формула - да овладее инфлацията без да задуши ръста; в резултат на това от миналия август лихвите са без промяна на 5.25%.

Но обнародваните вчера данни могат да донесат повече проблеми на Фед, тъй като едновременно със забавянето на икономическия ръст през първото тримесечие се е повишила инфлацията.

Фед използва измерител на инфлацията, който изключва неспокойните цени на горивата и храните. Независимо от избраната методика, ръст на инфлацията в САЩ има - поскъпването е 2.2% за първите три месеца на 2007 при 1.8% за предходното тримесечие. Това се случва независимо от сигналите, които Фед подава, че инфлацията напоследък леко е намаляла.


източник: http://money.ibox.bg/news/id_577274863
« Последна редакция: Април 30, 2007, 10:03:31 am от RedGuy »

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #4 -: Април 30, 2007, 10:16:19 am »


Икономика на чираци-магьосници


октомври 2006, от Гейбриъл Колко

Международният валутен фонд (МВФ), който е създаден след Втората световна война, предизвиква много критики от две десетилетия насам. Той се надява да подобри имиджа си, като се отваря към страните в икономически възход, чието право на глас ще бъде леко увеличено. Но увеличаването на броя на спекулативните продукти прави световната финансова система практически неконтролируема. Кризите се редуват една след друга и будят тревога у най-висши служители на международни организации. Има основания за това. В средата на септември един голям американски инвестиционен фонд, “Амарант Адвайзърс”, изгуби повече от половината си капитал само за един уикенд. През 1998 г. рухването на един подобен фонд - Long Term Capital Management – принуди централната банка да се намеси, за да бъде избегнат финансов срив. Оттогава обаче сумите, за които се играе, съществено са нараснали.[/b]


СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА никога не е била толкова непрозрачна. Ежедневният размер на валутните операции, който преди няколко десетилетия се равняваше приблизително на капитала на голяма банка в САЩ, днес възлиза на сбора от капитала на стоте най-големи банки там.

Финансовите флибустиери непрекъснато измислят нови „продукти”, с които отправят предизвикателство едновременно към държавите-нации и към международните банки. През май 2006 г. генералният директор на МВФ Родриго Рато сподели безпокойството си от тези нови рискове, съществено увеличени от слабия долар и търговския дефицит на САЩ. Неговите страхове отразяват структурното и интелектуално объркване, което днес цари в МВФ.

В структурно отношение общата сума на кредитите и на заемите на международната организация е намаляла впечатляващо от 2003 г. насам, сривайки се от повече от 70 милиарда долара до около 20 милиарда долара в края на юли 2006 г., като по този начин съществено е отслабнало и влиянието на фонда върху икономическата политика на развиващите се страни, а приходите му са паднали под минималния праг, изискван от високите му оперативни разходи. МВФ признава, че е количествено маргинализиран [1].

Неговите трудности се дължат до голяма степен на нарасналите двойно от 2003 г. насам световни цени на суровините (петрол, мед, сребро, цинк, никел и др.), които са традиционни експортни стоки за развиващите се страни. Това даде възможност на развиващите се страни да изплатят предсрочно дълговете си и намали по този начин ресурсите на МВФ.

Увеличенията на цените ще продължат поради бързия икономически растеж на Китай, Индия и други страни, водещ до рязко нарастване на търсенето, каквото не съществуваше, докато външнотърговският баланс беше системно в полза на богатите страни. Освен това относителната позиция на САЩ, изразена в нетни активи в чуждестранни страни, се е влошила в полза на Япония, азиатските страни в икономически възход и страните износителки на петрол, които налагат своето могъщество и всеки ден стават в малко по-голяма степен кредиторки на Вашингтон. Увеличаването на американските дефицити води до спад на долара: с 28 % спрямо еврото само за периода 2001-2005 г.

В интелектуален план МВФ и Световната банка също са нащрек след поредицата финансови крахове между 1997 и 2000 г. в Източна Азия, в Русия и другаде. Много от най-известните им ръководители заявяват, че вече не вярват в предпоставките на класическата либерална икономическа мисъл, от които досега са се вдъхновявали техните политики. Немалко от тях днес приемат, че познанията им за икономическия растеж са изключително ограничени и че трябва да проявят повече скромност. Както предупреждава Стивън Роуч, главен икономист на банката „Морган Стенли”, светът не е направил нищо съществено, за да се подготви за една възможна следваща криза [2].

Самото естество на световната финансова система вече няма абсолютно нищо общо с „добродетелните” национални икономически политики, проповядвани от МВФ. Управителите на портфейли на инвестиционни фондове и големите банки изтикаха в периферията националните банки и международните организации. Авантюристично настроените борсови оператори (брокери) надделяха над традиционните по-благоразумни банкери, тъй като продажбите и покупките на акции, облигации и други производни финансови продукти [3] дават възможност за най-високи печалби, а днес вече е правило да се поемат много по-големи рискове.

Тези оператори получават възнаграждение на базата на обявените продукти – независимо дали те са фиктивни или реални – и обикновено играят с фондовете, вложени в тяхното финансово учреждение. Ниските лихвени проценти и готовността на банките да отпускат заеми на hedge funds (хеджингови фондове, спекулативни фондове с висок риск) и на дружества, специализирани в операции за сливане и изкупуване на предприятия, предоставиха пълна свобода на тези актьори да играят в казиното на финансите както в САЩ, в Япония, така и другаде. Те организираха поредица от сливания, които бяха повече от съмнителни и навремето щяха да бъдат оценени като безразсъдни. В някои случаи те осъществяваха рекапитализации, финансирани със заеми (”leveraged recapitalisations”) [4], като по този начин си начисляваха огромни хонорари и дивиденти, които увеличаваха още повече задлъжнялостта на предприятието. Какво ще стане после – не ги е грижа…

Дори МВФ бие тревога

ОТ НАЧАЛОТО НА на 2006 г. инвестиционните банки отпускат все повече заеми за изкупуване на предприятия, измествайки търговските банки, които доскоро доминираха в тази дейност. За да завземат по-голям пазарен дял, инвестиционните банки „живеят опасно”, по думите на отговорника за рейтингите на банковите заеми от Standard & Poor. Те се впускат във все по-рискови операции. Именно затова наблюдателите предвиждат съществено увеличаване на броя на силно задлъжнелите предприятия, които ще прекратят своите плащания, както съобщава „Файненшъл таймс” през юли 2006 г. [5].

Поради редуцирането обаче на броя на правните клаузи, защитаващи инвеститорите, заемодателите имат по-малко възможности да принудят зле управляваните предприятия да обявят прекратяване на плащанията си. Със съзнанието, че техните предизвикателства са все по-рисковани, хеджинговите фондове правят така, че да бъде все по-трудно да се изтеглят парите, с които те спекулират. Операторите заеха мястото на посредници между традиционните - национални и частни - заемополучатели и пазарите, а това допринася за по-нататъшно дерегламентиране на световната финансова структура и повишаване на нейната уязвимост от кризите. Те търсят високи печалби от инвестициите и затова поемат все по-големи рискове. Положението е толкова обезпокоително, че в началото на годината МВФ даде необичайна публичност на един труд на Гари Дж. Скинази: Safeguarding Financial Stability (Запазване на финансовата стабилност) [6]. Тази книга бие тревога и изразява безпокойството на МВФ с изобилие от смущаващи подробности. В основни линии „дерегламентирането и либерализирането”, проповядвани от десетилетия насам от Фонда и привържениците на „Вашингтонския консенсус” [7], са се превърнали в истински кошмар. Наистина – уверява авторът – тази политика доведе до феноменални социални и частни печалби [8], но тя също съдържа потенциал (…) на уязвимост, нестабилност, системен риск и неблагоприятни икономически последици.

Отлично документираната книга на Скинази заключава, че ирационалното развитие на глобализираните финанси, съчетано с дерегламентирането, разшири периметъра на иновацията във финансовата област и повиши мобилността на рисковете. Авторът и МВФ препоръчват радикално нова рамка за близко проследяване и предотвратяване на възможните проблеми. За да се успее обаче, трябва да се разчита колкото на късмета, толкова и на подходящи политики и надзор над пазарите…Отмина времето, в което икономиката не разчиташе на късмета, за да предвижда бъдещето. Малко преди тази книга излезе и друго, още по-тревожно проучване, осъществено от експерти от финансовите елити, което също се препоръчва от МВФ. То анализира безбройните проблеми, породени от либерализацията на световната финансова система. Авторите стигат до заключението, че националните финансови системи (са) все по-уязвими към нарасналия системен риск и увеличения брой финансови кризи [9]. Банковите специалисти от старата школа все повече споделят с МВФ убеждението, че тази уязвимост е много по-голяма отпреди.

Финансовият срив в Аржентина (1998 г.) показа как правителствата, които се противопоставят на натиска на МВФ и на банките, могат да се възползват от разногласията между държавите-членки на институцията, за да игнорират по-голямата част от чуждестранните изисквания. Тогава залог бяха около 140 милиарда държавни облигации, държани от частни кредитори и от МВФ, чийто падеж изтичаше в края на 2001 г. – най-голямото прекратяване на плащанията на една държава в историята. Банките, които през 90-те години щедро отпускаха кредити на Аржентина, в крайна сметка си платиха за това.

Оттогава и с рязкото увеличение на цените на суровините страните във възход (Китай, страните от Югоизточна Азия и от Латинска Америка) регистрираха през 2004 и 2005 г. два пъти по-висок растеж от този на богатите страни. Още от 2003 г. тези страни осигуряваха 37 % от преките чуждестранни инвестиции (ПЧЕ) в другите развиващи се страни. Участието на Китай в този растеж е съществено, а това означава, че МВФ и богатите банкери от Ню Йорк, Токио и Лондон са по-малко влиятелни отпреди. Всъщност въпреки добрите си намерения за повече предпазливост в бъдеще, вследствие на финансовите кризи от края на 90-те години в страните във възход, банките се излагат повече от всякога на рискове от акции и облигации на развиващите се пазари заради печалбите от тях в някои страни (като Филипините и Замбия) и излишъка от ликвидни средства. Както казва един брокер, отново много се обичаме! [10].

Продължаващото усложняване на световната икономика и безкрайните преговори в Световната търговска организация (СТО) не успяха да сложат край на субсидиите и протекционистките мерки, които възпрепятстват едно глобално споразумение за свободна търговия и премахване на заплахата от търговски войни. Днес икономическата планета живее под заплахата на много по-голяма нестабилност – и много по-съществени опасности за богатите. Глобалният финансов проблем, който се очертава на хоризонта, става много заплетен поради бързото увеличаване на търговския и бюджетния дефицит в САЩ. Откакто застъпи на пост през 2001 г., президентът Джордж У. Буш надхвърли с повече от 3000 милиарда долара тавана за федерални заеми, който сега е достигнал близо 9000 милиарда долара. Докато доларът продължава да девалвира, банките и операторите ще се опитват да защитават своите авоари, а високорисковите финансови авантюри ще изглеждат все по-привлекателни. Вярно е, че Вашингтон препоръчваше по-високо равнище на финансово дерегламентиране много преди да започне отслабването на неговата валута.

Съществуват най-малко 10 000 хеджингови фонда, четири пети от които са със седалище на Каймановите острови. Същевременно 400 от тях осъществяват 80% от операциите, като всеки управлява най-малко 1 милиард долара. Понастоящем не съществува никакъв начин за тяхното регламентиране. Тези спекулативни фондове държат активи за повече от 1500 милиарда долара, а ежедневният оборот от техните операции с всички производни продукти възлиза на близо 6000 милиарда долара – или половината от брутния национален продукт на Съединените щати. В еуфоричния климат от последните пет години повечето спечелиха, но някои изгубиха. Така в рамките само на година (от август 2005 г. до август 2006 г.) бяха създадени близо 1900 хеджингови фонда, но в същото време 575 други бяха обявени в ликвидация. Агенцията за финансови рейтинги Standard & Poor би искала да оцени тяхната платежоспособност, но все още не го е направила. Най-големите от тях твърдят, че използват информационни модели за осъществяване на операциите си.

През есента на 1998 г. световната икономика бе на ръба на една от най-тежките кризи от следвоенната епоха, когато хеджинговият фонд Long-Term Capital Management (LTCM), прочут с това, че използва математически методи, създадени от двама Нобелови лауреати – Майрън Схоулс и Робърт Мъртън – обяви фалит [11]. Катастрофата бе избегната със съвместните усилия на Вашингтон и на Уолстрийт, но днес спекулативните фондове са прекалено огромни, за да могат толкова лесно да бъдат рефинансирани.

...
« Последна редакция: Април 30, 2007, 10:17:04 am от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #5 -: Април 30, 2007, 10:17:53 am »
Тайната на Енрон - производни кредитни продукти

ТЕЗИ ФОНДОВЕ, които са закоравели играчи в яростна конкуренция помежду си, са привличани от производните кредитни продукти [12] и други похвати, измислени за печелене на пари. Пазарът на тези продукти, който през 2001 г. бе почти несъществуващ, се развиваше сравнително бавно до 2004 г. (когато възлизаше на 5000 милиарда долара), преди да достигне главозамайващата висота от 26 000 милиарда долара в края на юни 2006 г. Броят на финансовите инструменти непрекъснато се увеличава, а на хоризонта вече се задават пазари за срочни сделки с производни кредитни инструменти - credit default swaps (търговия с неизплащани кредити) и други подобни [13].

Никой не може да обясни с точност какво представляват производните кредитни продукти. Даже и Джилиън Тет, главна отговорничка за капиталовите пазари във Файненшъл Таймс, независимо че е проучвала този въпрос. Този продукт бе създаден преди десетина години по време на срещата на няколко директори от банката “Дж. П. Морган” в Бока Рейтън, във Флорида. Между два коктейла и преди да започнат да се бутат един друг в басейна, те са измислили един нов финансов инструмент, който да бъде достатъчно сложен, така че да не е лесно да бъде имитиран (авторското право не се прилага към идеите във финансовата област), и който да им носи големи печалби.

Тет е изключително критично настроена към този механизъм, който според нея рискува да предизвика верижна реакция от загуби, които ще сринат спекулативните фондове, дръзнали да излязат на този пазар. В тези времена на лесни ликвидности банкерите се надпреварват в своята изобретателност (…) в усилията си да преразпределят риска, след като предварително са го нарязали на резенчета и кубчета - заключава тя във Файненшъл Таймс. Впрочем влиятелният финансов всекидневник публикува през последните месеци поредица от статии за тази „финансова магия”, без да крие скептичното си отношение към средствата и целите на тези иновации [14] .

Ниските лихвени проценти подтикнаха инвеститорите да играят на пазарите с взети назаем пари и според финансовия гуру Авинаш Персо болезнено осезаемото намаляване на коефициента на задлъжнялост е също толкова неизбежно, колкото и това, че след деня идва нощ. (…) Единственият въпрос е кога ще стане това. Часът на истината скоро ще удари за хеджинговите фондове, които твърде бързо се усложниха, за да осигурят своята безопасност, и тогава те ще бъдат принудени да продадат най-ликвидните си инвестиции. Не бих заложила и петак на един толкова благоприятен изход - отбелязва Тет след своя преглед на някои закъснели опити за спасяване на тези фондове от техните собствени заблуждения [15].

Според американския инвеститор Уорън Бъфет, който прекрасно познава задкулисните игри във финансите, производните кредитни продукти са финансово оръжие за масово унищожение. Макар и теоретично да представляват застраховане срещу рисковете от неплащане, всъщност те насърчават още по-безразсъдни залагания и нова експанзия на заемите. „Енрон” [16] се ползваше широко от тях – и в това бе една от тайните на неговия успех, както в крайна сметка и на банкрута му, който се изразяваше в дефицит от 100 милиарда долара. Тези продукти са напълно непрозрачни и не подлежат на никакъв реален надзор. Според един финансов директор, немалко от тези “иновативни” продукти съществуват само в киберпространството и не са нищо повече от средства, позволяващи на свръхбогатите да се измъкнат от данъчните власти  [17].

„Вървим напред с вързани очи”

НА ПРАКТИКА дори самите висши администратори на банките и на финансовите регулативни органи не са наясно с функционирането на веригата на излагане на рискове и не знаят „кой какво държи”. Тези фондове претендират за почтеност. Същевременно онези, които ги управляват, получават възнаграждения, обвързани с реализираните от тях печалби, които предполагат поемане на рискове. Много от тях събират поверителни сведения – една технически незаконна, но твърде разпространена практика.

Дори и да не се обръща внимание на постоянно високите стойности на националните бюджетни дефицити, дължащи се на увеличаване на разходите и намаляване на данъците за най-богатите, не може да се пренебрегне нестабилността на финансовите пазари и пазарите на суровини. През май 2006 г. тази нестабилност вече предизвика намаляване на приходите от спекулативните фондове, най-същественото от една година насам. Хеджинговите фондове продължават да трупат мащабни печалби, но по все по-акробатични начини.

Все още е рано да се прецени ефектът от сриването на един от най-големите американски хеджингови фондове, Amaranth Advisors  [18], който в средата на септември изгуби 4,6 милиарда долара само за един уикенд, с което 60 % от капитала му се изпариха. Около този случай се вдига много шум в САЩ и защото фондът поддържаше тесни връзки с някои от най-утвърдените инвестиционни дружества като „Морган Станли” или „Голдман Сакс”… Много хора си задават въпроса дали този срив не е предвестник на още такива.

Проблемите са от структурно естество, както се вижда от коефициентите на задлъжнялост на предприятията спрямо техните печалби от собствени активи, които са нараснали от четири на шест от миналата година досега. Докато лихвените проценти бяха ниски, насърчителните заеми [19] бяха представяни като добро решение. Днес благодарение на хеджинговите фондове и другите финансови инструменти съществува цял пазар за зле управлявани и силно задлъжнели предприятия. В началото на септември 2006 г. компанията Форд Мотор (Ford Motor Company) обяви загуби от 7 милиарда долара годишно; вследствие на това курсът на акциите й рязко се покачи с 20 %. Дори правилата, за които някога се смяташе, че са присъщи на капитализма, като това за печалбата, вече не действат.

Проблемите се свързват и със скоростта и сложността на тези финансови операции. В края на май International Swaps and Derivatives Association (Международната асоциация за размени на парични потоци и производни продукти) съобщи, че всяка пета операция, свързана с производни кредитни продукти – много от които операции са за милиарди долари – съдържа съществени грешки, които нарастват с увеличаването на размера на сделките. Повече от 90 % от всички договори, сключени в САЩ, са сключени на хартия, често на хвърчащи листове, и не са регистрирани надлежно.

През 2004 г. Алън Грийнспан, който тогава бе председател на американския Федерален резерв, сподели, че е дълбоко шокиран от тази ситуация. Първите мерки срещу тази безотговорност бяха взети едва през юни 2006 г. и те далеч не могат да се справят с феномен от подобен размах, който ангажира колосални суми. Още по-зле, вследствие на дерегламентирането и разнообразяването на финансовите инструменти днес вече е невъзможно да се събират и обработват данни от първостепенна важност, като по този начин нито банкерите, нито правителствата имат представа какво всъщност става. Може и да живеем в нова ера на финансите, но вървим напред с вързани очи.

Ето защо на 24 април 2006 г. Стивън Роуч написа, че се задава мащабна финансова криза и че световните институции (от МВФ и Световната банка до други механизми на международната финансова архитектура) са напълно безпомощни пред нея [20]. На свой ред в началото на юни главата на изпълнителната власт в Хонконг Рафаел Хуи Си-Ян изказа своето неодобрение на хеджинговите фондове, които създават толкова много опасности. В същото време главният икономист на МВФ, еретикът Рагурам Раджан, предупреди за опасността от самата компенсационна структура на тези фондове, която подтиква към поемане на все по-големи рискове и по този начин поставя под заплаха цялата финансова система. В края на юни Роуч бе още по-песимистично настроен: според него в университетската и в политическата общности властва някакво чувство за анархия, поради което те са неспособни да обяснят как функционира новият свят [21].

Мистерията е пълна. Наскоро самият МВФ изказа становище, според което рискът от сериозно забавяне на световната икономика никога не е бил толкова голям от 2001 г. насам, най-вече поради спада в пазара на недвижимости в САЩ и в повечето страни от Западна Европа. Към това Роуч добавя спада в реалните доходи на работниците и недостатъчно високата покупателна способност в САЩ [22]. Но дори и сегашното равнище на благосъстояние да се запази непроменено през идната година и дори да се окаже, че всички тези специалисти са сгрешили, трансформацията на световната финансова система е несъмнена заплаха.

Реалността не се поддава на контрол. Според експерти от финансовите елити размахът и полето на действие на международните финансови пазари и архитектурата на системата са се развивали стихийно и тяхното регулиране, което и практически не съществува, е неефикасно  [23].

Финансовата либерализация роди едно чудовище, а онези, които недоволстват срещу контролирането на начина на осъществяване на печалбите, са неспособни да разрешат множеството възникнали проблеми. В годишния доклад на Банката за международни разплащания (БМР), публикуван в края на юни 2006 г., се говори за тържество на хищнически икономически поведения и насоки на развитие, за които е трудно да се намери логическо обяснение. Финансовите акули се проявиха като по-хитри от традиционните банкери. Като имаме предвид колко сложна е ситуацията и колко ограничени са нашите познания, за нас е извънредно трудно да предвиждаме как ще се развие всичко това [24] – обяснява БМР, която обаче не вдига много шум по въпроса, защото предпочита да не предизвиква паника, споделяйки опасенията си. Тя обаче признава, че един евентуален мащабен срив би могъл да разлюлее пазарите, и смята, че има много причини за безпокойство от едно определено равнище на безредие.

Днес не сме в ситуация, в която рухването да е силно вероятно, се отбелязва още в този доклад, но би било благоразумно „да очакваме най-доброто, като същевременно се готвим за най-лошото”. Следва уточнение: след като в течение на цяло десетилетие глобалните икономически тенденции и „финансовите неравновесия” създаваха нарастващи опасности, „от основна важност е да се разбере как сме стигнали дотам, за да могат да бъдат избрани политиките, които евентуално биха спомогнали за намаляване на днешните рискове [25]. БМР е много, много обезпокоена.

Този песимизъм обаче подтиква инвестиционните дружества и банки да измислят нови инструменти, за да се възползват от неизбежната икономическа катастрофа – от кризата, която според тях е въпрос на време, а не на принципи. Още повече че по мнението на специалистите в много близко бъдеще прекратяванията на плащанията съществено ще се увеличат. Следователно, ще има възможности за печалби. Поради това експертите по неплатими дългове и преструктуриране на предприятия във фалит днес са все по-търсени на Уолстрийт.

Le Monde diplomatique
 Превод Радослава Попова


Бележки под линия

[1] Вж. IMF Survey, Washington, DC, 29 mai 2006, p. 147 ; IMF in Focus, Washington, DC, septembre 2006, p. 11.

[2] Вж. Roberto Zagha et al., “Rethinking Growth” (Преосмисляне на растежа), Finance & Development, Washington D.C., mars 2006, p. 11 ; Morgan Stanley Bank, Global Economic Forum, New York, 16 juin 2006.

[3] Принципът на производните продукти се състои в презастраховането срещу риск от промяна в цената, обменния курс и пр., и може да се прилага както към суровини, така и към валути, акции, облигации… Той е залог за бъдещето, който може да донесе големи приходи. Вж. Ibrahim Warde, „La dérive des nouveaux produits financiers” (Западането на новите финансови продукти), Le Monde diplomatique , юли 1994 г.

[4] Тези увеличавания на капитала позволяват да се обявят резултати с високи печалби, върху които се начисляват хонорари и дивиденти.

[5] Вж. The Financial Times, Лондон, 17 юли, 14 август 2006 г.

[6] Вж. Garry J. Schinasi, Safeguarding Financial Stability: Theory and Practice (Запазване на финансовата стабилност: теория и практика), FMI, Washington, DC, 2006.

[7] Този израз на икономиста Джон Уилямсън е от 1989 г. и обобщава „препоръките”, отправяни към държавите, измежду които са намаляване на данъците, либерализиране на търговията, приватизации и финансово дерегулиране. МВФ обвързва отпускането на заеми с осъществяването на тези мерки. Вж. Moisés Naim, „Ordre du FMI, Consensus de Washington” (Редът на МВФ, Вашингтонския консенсус), Manière de Voir, n°72, „Le nouveau capitalisme”, декември 2003- януари 2004 г.

[8] Този и следващите цитати са от: Garry J. Schinasi, Safeguarding Financial Stability (Запазване на финансовата стабилност), op.cit. pp. 8, 14 et 17.

[9] Вж. Kern Alexander, Rahul Dhumale et John Eatwell, Global Governance of Financial Systems: The International Regulation of Systemic Risk (Глобално управление на финансови системи: международно регулиране на системния риск), Oxford University Press, 2005, p. 22 et passim.

[10] Вж. The Financial Times, Лондон, 27 юли 2006 г.

[11] Фондът LTCM бе поел пазарни ангажименти за 100 милиарда долара, а управляваните от него средства възлизаха на…5 милиарда долара. За да предотврати рухване на системата, американската централна банка го финансира с 3,6 милиарда долара.

[12] Както при всички производни продукти, операторите залагат на предвидими рискове, но в този случай се търгуват задължения (облигации, дългове…).

[13] Срещу заплащането на определена премия продавачът се ангажира да обезщети клиента, ако длъжниците на последния преустановят плащанията си или дори само получат по-нисък кредитен рейтинг.

[14] Вж. Gillian Tett, „The dream machine” (Машината за мечти), The Financial Times magazine, Лондон, 24-25 март 2006 г.; The Financial Times от 10 и 19 юли 2006 г., 14, 24 и 29 август 2006 г.

[15] Вж. The Financial Times, 23 и 24-25 юни 2006 г.

[16] Прочутият във финансовите сфери конгломерат от енергийния сектор „Енрон” рухна, когато бяха разкрити неговите счетоводни измами и злоупотреби със служебно положение… Вж. Tom Franck, „Enron aux mille et une escroqueries” (Хиляда и една измами на Енрон), Le Monde diplomatique, февруари 2002 г.

[17] Вж. The Financial Times, 17 юли 2006 г. Вж. също броевете от 31 май и 8 юни 2006 г.

[18] Този американски фонд със седалище в Кънектикът дължи чудовищните си загуби на спекулация с движението на цените на природния газ.

[19] Тези заеми (LBO или LBI) дават възможност дадено предприятие да бъде купено с много малка капиталова вноска и заеми с лихвен процент, по-нисък от очакваната доходоносност.

[20] Вж. Morgan Stanley Bank, Global Economic Forum, 24 април 2006 г.

[21] Вж. Morgan Stanley Bank, Global Economic Forum, 23 юни и 5 септември 2006 г.

[22] Вж. The Financial Times, 6 септември 2006 г.

[23] Вж. K. Alexander, R. Dhumale et J. Eatwell, op. cit., p. 251.

[24] Вж. Банка за международни разплащания, „76th Annual Report” (76-и годишен доклад), Базел, 26 юни 2006 г.

[25] Вж. „76th Annual Report”, op.cit.
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #6 -: Май 30, 2007, 23:38:34 pm »
Ниската производителност в САЩ наврежда на долара

Забавянето на американската производителност представлява най-голям риск за дългосрочните перспективи пред щатския долар, както и допълнително отежнява възможността за финансиране на огромния търговски дефицит.

Доларът успя да пропадне до рекордно дъно спрямо еврото през тази година, като междувременно изгуби сериозни позиции и спрямо останалите валути. В допълнение забавянето на икономиката на САЩ, в контраст на тази на азиатските страни и на Европа, допълнително натежава на долара.

Спадът в развитието на американската икономика в по-дългосрочен период може да откаже редица инвеститори от влагане на пари в САЩ, което пък ще навреди на финансирането на разтегления търговски дефицит, който миналата година достигна $765 млрд. евро.

„С намаляване на производителността в Америка, основната причина да се инвестира в доларово-деноминирани активи отпада", коментира днес валутен анализатор от BNP Paribas. „Страхувам се, че слабостта на долара е далече от края си", продължи той.

Американската икономика нарасна с 1.3% през първото тримесечие на 2007 г., което е най-слабото й развитие от доста време насам. ОИСР миналата седмица покачи прогнозата си за световния икономически ръст, като икономиките на Европа и Япония се очаква да изпреварят тази на САЩ за първи път от 16 години насам.

Все пак има някои сигнали, които показват, че това няма да е временно явление. Именно производителността определя тавана на икономическо развитие в една страна, а той стремително се понижава в САЩ, докато същевременно отбелязва все по-високи стойности в Европа и Япония.

Производителността на американските работници се понижава трета поредна година, като в момента е с най-ниско ниво за последното десетилетие. Анализатори коментират, че това можеше да се очаква предвид факта, че производителността има склонност да намалява в последните стадии на цикъла на икономически растеж. Компаниите намаляват производството си в отговор на по-слабото търсене от страна на потребителите, но все още запазват служителите си на работа. Така се получава по-малко произведена продукция на глава от заетите в страната.

Тодор Русанов
money.ibox.bg
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #7 -: Септември 20, 2007, 11:49:35 am »

История на една криза

Кратък преразказ на причините за финансовите трусове и последиците от тях


Имало едно време в Америка големи финансови иновации и ниски лихви...", може да започне разказът за глобалната финансова криза от август 2007 г.

Предложенията за лоши герои включват: първо властелинът на лихвите Алън Грийнспан, ръководил Федералния резерв на САЩ до 2006 г., и, второ, безразсъдните американски кредитори, които примамвали хората с предложения за изгодни ипотечни заеми, оказали се впоследствие непосилни за плащане. Така на пазара били предложени много къщи, хората задлъжнели повече, отколкото можели да си позволят, и в един (не)хубав ден цените на имотите започнали да падат. Тук идва ред на другите кандидати за лоши герои - рейтинговите агенции, които оценявали прекалено високо дълговите инструменти, обезпечени с рисковите кредити. В резултат на тяхната лошотия не само обикновени хора се объркали за нивото на риска, който поемат, но и много международни инвеститори не разбрали какво купуват и така болестта на един малък американски сегмент от кредитополучатели заразила целия свят.

Начало на труса

Сътресенията започват на 9 август, когато една от най-големите европейски банки - BNP Paribas, обявява, че прекратява търговията с акции на три инвестиционни фонда. Причината е, че те са купили облигации, обезпечени със заеми на американци с лоша кредитна история и ниски доходи (т.нар. subprime сегмент), а търсенето на тези инструменти е спаднало рязко и определянето на цената им е трудно. Финансовите пазари допълнително са стресирани и от решението на Европейската централна банка да инжектира извънредно средства в системата заради рязко свиване на предлагането на пари и в резултат - повишаването на лихвата на междубанковия пазар до 4.7%, което е с 0.7 процентни пункта над лихвата за рефинансиране, определена от ЕЦБ. Подобна стъпка централната банка на еврозоната предприема за втори път през деветгодишното си съществуване, като първият е след атаките над Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември. В същия ден Федералният резерв на САЩ, японската, канадската и австралийската централна банка последват примера на ЕЦБ и също наливат пари в системата. После в редиците на централните банки, които отпускат извънредни средства на пазара, се включва и Bank of England. Пазарите приемат действията на централните банки като сигнал, че положението наистина е много зле, и на два пъти водещите световни борсови индек¬си падат драматично.
________________________________________


Силно заразното недоверие

Месец след първите трусове, световните финансови пазари са все още неспокойни. Основният проблем, който бе и причината за намесата на централните банки, остава недоверието. Не е ясно коя от финансовите институции какви загуби има от инвестиции в subprime облигациите и колко такива инструменти притежава. Банките предпочитат да трупат ликвидни средства и не желаят да се кредитират взаимно. Това създава опасност от глобално затягане на кредита и дори фалит на банки. Въпреки че много анализатори приемат кризата като подходящ момент инвеститорите да се вразумят и да влагат парите си в по-добре обмислени проекти, някои от тях се опасяват, че прекомерно свиване на кредитирането ще се отрази негативно на световната икономика.

В резултат от горните събития инвеститорите започват мащабна преоценка на рисковите си позиции. Основният въпрос е как вече да се оценява рискът, при положение че облигации дори с най-високия рейтинг ААА (или Ааа) изведнъж са се оказали почти без стойност. Докато този проблем се разреши, инвеститорите ще са безкрайно предпазливи и ще избягват риска, доколкото им е възможно. Преоценката на риска си проличава и в поскъпването на финансирането за развиващите се пазари, сред които е и България. Цената на застраховката, която кредиторите на страната купуват срещу евентуалния й фалит (т.нар. credit default swap), e поскъпнала двойно от началото на кризата, въпреки че все още е по-ниска от нивата си през август миналата година. Рисковата премия по държавните ценни книжа също се е увеличила.

Рейтинговите агенции също преосмислят оценката на риска. Международната финансова общност ги обвинява, че са допринесли много за подвеждане на инвеститорите със свръхоптимистичните оценки, които са дали на облигациите обезпечени с рисковите кредити (collateralized debt obligations). Агенциите, изглежда, отиват в другата крайност и стават тотални песимисти. В наскоро публикувано изследване на Standard&Poor's се твърди, че България е една от най-уязвимите страни от евентуално влошаване на кризата заради високия отрицателен търговски дефицит. Това е възможен сигнал, че агенцията скоро може да понижи рейтинга на страната.Полина Георгиева
capital.bg
« Последна редакция: Септември 20, 2007, 11:51:29 am от ultrafutur »
musica universalis

maede

 • Гост
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #8 -: Септември 21, 2007, 17:37:15 pm »
сегашното положение в САЩ много ми прилича на начина,по който Ротшилд е увеличил 20 пъти богатството си в рамките на един ден.та историята е следната(цитирам е по памет,затова някой работи може да не са съвсем точни,но основната идея е ясна).
навремето Ротшилдови са имали най-добрата куриерска служба в Европа.първоначално създадена,за да обслужва обмяната на сведения м/у банките на братята,скоро от нейната сигурност,бързина и ефикасност се възползвали дори и кралете.във всяко по-голямо пристанище винаги имало по еин кораб "в бойна готовност" който във всеки един момент можел да закара куриер с важни сведения.та действието се развива по време на една от войните между Англия и Франция.на борсата с нетърпение очаквали кой ще е победителят,защото се очаквало цените финансовите активи да ско чат драстично.в този момент се появил Ротшилд(не зная кой точно) и почнал да разпродава британски акции.всички помислили,че Англия е загубила,при което почнало масово разпродаване.когато достигнали най-ниската си цена,Ротшилд почнал обратното им изкупуване и тогава дошла вестта за победата на Англия.всичко вече било в ръцете на един човек,който се оказал 20 пъти по-богат само за един ден.
според мен нарочно ссе създава това положени,за да може някой банки и компании да бъдат изкупени евтино.а и по-ниските лихви ще отпуши нови кредити и още по-голяма зависимост на обикновеното американско семейство

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #9 -: Октомври 01, 2007, 10:28:24 am »
Кредитно цунами идва към Европа


За да се отговори на въпроса докъде ще доведе сривът на ипотечния пазар в Америка, трябва да се проследи откъде започна всичко.

Голяма част от американците живеят назаем.
И това е съвсем нормална практика. Те постоянно изплащат къщи, по няколко автомобила наведнъж, обзавеждане и други придобивки, с които рекламите по телевизията постоянно ги бомбардират.
Освен това икономиката в САЩ през последните няколко години преживява бум след преодоляването на кризата от 1998 г.

Това доведе до откриването на нови работни места. И американците се почувстваха сигурни. Което пък ги подтикна да взимат много кредити. Бумът в строителството изсипа милиарди в джобовете на кредитори, брокери на недвижими имоти и инвеститори.

Тези жилища трябваше да бъдат продадени. И затова бяха раздадени купища ипотечни заеми на хора. Някои от тях обаче бяха с не съвсем чисто кредитно досие Бяха дадени заеми с плаващи лихви, опции за различни схеми на плащане и с мъгляви условия.


Като при всеки бум обаче настъпва и моментът на насищане.
И цените на имотите тръгнаха надолу. Банките и кредитодателите започнаха да вдигат лихвите, за да не са на загуба от по-ниските цени.


В същото време много от бъдещите собственици на жилища, които не са си прочели внимателно договорите за заем, се озоваха в графата на "лошите" платци.

Причината е, че лихвата им е била фиксирана само в първите 2-3 години. След това обаче тръгва рязко нагоре и те не могат да обслужват месечните си вноски по ипотеките.

Те започват изтощителна битка с банките за спасяване на имота. Много американци се опитват да предоговарят заемите, по които се трупат и глоби при просрочване на плащанията. Който не успя, видя как къщата му с градинка и басейн - мечтата на всеки американец - отива за продан.


За да спре процеса на безконтролно предоставяне на заеми, Управлението на Федералния резерв вдигна през последните 2-3 години на няколко пъти основния лихвен процент.
Банките също вдигнаха лихвите по кредитите, като най-високи станаха те по високорисковите кредити. Всичко това доведе до спукване на "балона". Според Центъра за отговорно кредитиране в САЩ 2,2 милиона рискови ипотеки от последните години са рухнали или ще рухнат всеки момент. През 2005-2006 г. са раздадени 1,12 трилиона долара (820 млрд. евро) под формата на хибридни кредити и ипотечни кредити с нефиксирана лихва.


Заедно с получателите на заеми започнаха да гърмят и кредитодатели, защото срещу парите си взимат имот със занижена цена. Комбинацията от спад на продажбите и растящи лихви отвори пукнатини в самите основи на този пазар. Според експертите в последните години стотици милиарди долари капитал бяха изтеглени оттам.

Така се стигна до фалит на няколко мултимилиардни кредитни фонда, големи банки започват да изтеглят позициите си от високорисковото кредитиране, хедж фондовете, което също води до рекордни дневни минуси на Уолстрийт и на всички фондови борси.


Конкретният повод за шока от последните две седмици стана съобщение на френската банка БНП Париба, че блокира два фонда и спира достъпа на инвеститорите до активи от около 2 млрд. евро, които иначе са малка част от общия инвестиционен портфейл от 350 млрд. евро.

Но мярката накърни имиджа на банката, която само преди седмица беше много уверена за стабилността на пазарите за рискови ипотечни кредити.

Нещо подобно се случи и в Германия с банка IKB, която успокояваше инвеститорите, а дни след това се наложи да бъде спасявана с държавна инжекция от милиарди евро.
standartnews.com, Actualno.com  26.09.2007

"Стигнали сме точка, в която идва ред на паника и реалността се забравя, макар че има подозрение за планирано и манипулирано пускане на слухове с цел печалба", коментира Алан Уеборн от "Ес Жи Секюритис". "Ужасното на проблема не е Париба, а страховете, че кризата е много по-дълбока", коментира пред "Блумбърг" Джон Уилсън от "Морган Кийгън и ко".


Във Великобритания под обсадата на хиляди освирепели клиенти попадна един от главните играчи в ипотечното финансиране - "Нордън рок". За да се спре паниката сред вложителите, Банк ъф Ингланд обяви, че ще отпусне извънредно финансиране на закъсалия кредитодател, с което да му помогне да излезе от кризата с ликвидността.

Само за 2-3 дни обаче чакащите цяло денонощие на опашки спестители успяха да изтеглят близо 2 милиарда британски лири от банката, което свали акциите с 37 на сто, преди британското правителство да вземе решение да гарантира влоговете. Акциите на още два британски фонда тръгнаха надолу. Ефектът на доминото започна да пъпли из цялата еврозона.


Няколко френски, германски, испански и ирландски банки също потърсиха помощта на Европейската централна банка, за да укрепят позициите си, след като акциите им поевтиняха на борсите от 3-4 процента. Мнозина анализатори определиха събитията като европейския 11 септември.

Нанесен бе сериозен удар по доверието в банковата система, както и на доверието между самите банки заради растящи съмнения, че другият крие с колко рискови кредити се е натоварил, обясниха финансисти.


След близо шестмесечeн тътен кризата с необслужваните американски ипотечни кредити принуди ЕЦБ да извърши спасителна акция. В опит да укроти паниката тя изсипа на пазара за краткосрочно кредитиране "неограничен ресурс" при преференциална лихва от 4 процента.

Веднага 49 банки се възползваха и взеха невижданите досега 94,8 млрд. евро. Банк ъф Ингланд също се намеси с 24 млрд. паунда (34 млрд. евро), за да спаси давещата се "Нордън рок".


"Банките реагираха на намесата на ЕЦБ като клиент, чул за тотална разпродажба в супермаркета - награбиха, колкото могат да носят", коментира Улбрих Караш от "Ейч Ви Би груп" в Мюнхен.

"Лошата страна на намесата на ЕЦБ е, че хората започват да се съмняват дали пък няма нещо по-страшно, за което тя знае, но не и те", допълва Бари Моран от Бенк ъф Айланд в Дъблин. Негови колеги анализират пред "Блумбърг", че има и още по-зловещ сценарий - ЕЦБ не е наясно с размера на бедствието.


"Никой не иска да отпуска заеми, всеки се грижи първо за собствената си безопасност", коментира Карен Бирцлер, валутен брокер от банка Ейч Ви Би в Мюнхен. Инвеститорите разпродават всички акции на компании, за които имат и най-малко подозрение, че са свързани с рискови ипотечни кредити.

Шокът в кредитния сектор повлече надолу и валутните пазари от Русия до Бразилия заради притеснения дали капиталите няма да се отдръпнат от рисковите райони. Затягането на кредитните условия, което неминуемо ще настъпи, пък заплашва да спре обратните изкупувания и големите сделки за придобивания - двете основни сили зад растежа през последните години.


"Цените на жилищата са се покачвали с над 11% годишно от 1996 г. насам", казва Дейвид Стъбс, главен икономист на Кралския институт на лицензираните оценители. "За сравнение доходите на купувачите са се повишавали едва с 3,5% годишно. Това ги принуждава да ползват все по-рискови кредити", допълва той.
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #10 -: Ноември 05, 2007, 09:29:37 am »

Хаос на петролните пазари

02.11.2007
Автор: Тодор Русанов, по The Economist

Ако се върнем в не толкова далечната 2005 г., ще си спомним за еретичната тогава прогноза на Goldman Sachs за цена на петрола от $105 за барел. В сряда, 31 октомври цената на суровината направи годишен връх над $96 за барел и е на път да сбъдне прогнозите на инвестиционната компания.

Именно сега, когато цената е толкова близо до прогнозната си стойност, от Goldman започнаха да се съмняват, че скоро цената ще мине над $100. Припомняме, че това беше компанията, която в сряда предупреди инвеститорите да започнат да закриват позициите си, тъй като предстои дълбока корекция.

Покачването на котировките от последните месеци, беше в тон с непрекъснато намаляващите петролни запаси в САЩ и Европа. Това е ясен сигнал, че Светът в момента потребява доста повече отколкото произвежда. Запасите традиционно се понижават през лятото, когато е пикът на сезона за шофиране, което пък увеличава многократно потреблението на петрол. През зимата положението е същото, тъй като страните в Северното полукълбо са в активен отоплителен период. Именно по тази причина през пролетта и есента, запасите обикновено се покачват.
През тази година обаче, все още не сме видели това традиционно покачване. Това автоматично кара инвеститорите да се притесняват за зимните месеци и възможността от недостиг на суровина за отопление и промишленост. Очакванията за по-бързо развите на американската икономика, в следствие на двете смъквания на лихвата, също действа в подкрепа на цената.

Когато общият обем на петролните запаси е нисък, дори малко понижение се отразява бурно на пазарите. Последният рязък скок на цената, дойде след новината за временното преустановяване на петролни доставки от Мексико в края на миналата седмица, въпреки че те се равняваха на едва 1% от общото световно производство. Опасенията за много по-голяма криза при доставките от Близкия Изток, също изигра важна роля за повишаване на цената.

На теория, новите доставки трябва да започнат да пристигат съвсем скоро. Припомняме, че ОПЕК се съгласи да увеличи дневната си производствена квота с 500,000 барела от 1 ноември тази година. Трябва да отбележим обаче, че и надеждите за допълнително покачване на дневното производство, бяха попарени от петролните министри, тъй като в момента доставките били напълно достатъчни. Междувременно, петролните производители, които не членуват в ОПЕК обявиха плановете си, че скоро ще започнат да разработват още няколко петролни полета и ще увеличат дневните доставки.

Толкова висока цена за барел петрол се предполага, че трябва да ограничи търсенето. Автомобилистите в някои държави обаче не дават сигнал, че високата цена ги притеснява, което е абсолютно алогично, коментират анализаторите. Това се дължи на факта, че най-голямо търсене на бензин и дизел идва от страни, които дотират продавачите на горива и така поддържат цената ниска. Това са Китай, Индия и страните от Близкия Изток, където потреблението расте все повече през последните години.

Докато правителствата продължават да толерират безобразно голямото потребление на автомобилни горива, търсенето ще остане високо, а така и цената. За щастие виждаме първи сигнали за подобен развой на нещата, особено след като Китай увеличи цената на бензина в сряда, за първи път тази година.
Новите прогнози на Goldman Sachs са за ограничаване ралито на петрола, заради повишаването на петролните доставки от този месец и намаляването на търсенето по ред причини. Очакванията на инвестиционната компания вече са за $80 за барел до април следващата година. Само че до тогава има почти половин година, а за този период не се знае спекулантите докъде ще докарат цената.


http://money.ibox.bg/comment/id_800805722


Научен модел демонстрира покачване на петрола до $150


Според направените обстойни симулативни опити на изследователска група в САЩ, показаха че цената на петрола може лесно да достигне нечуваните $150 за барел.

Симулацията носи работното название „Петролна шокова вълна" (Oil Shockwave) и е разработена, за да докаже как на пръв поглед малки и незначителни новини от петролната индустрия в чужбина, имат потенциала да изстрелят цената на петрола до върхови стойности. Това е така заради прекалената изнервеност на пазарните участници и заради изключително ограничените доставки на суровина към крайните потребители.
Симулацията пресъздава един обикновен работен ден, в който излиза новината за саботаж на петролопровод в размирна зона, което води до преустановяването на почти 1 млн. барела дневно производство. Използвайки екстраполация от реалните пазарни условия, моделът реагира с изстрелване на цената от средата на $90 за барел (където се намира в момента) до $115 за барел в началото на 2009 г.

„Това може да се случи още утре", коментира един от участниците подготвили проекта.

За да направят симулацията още по-интересна, учените използват по-силна новина, като тази за открити запаси на обогатен уран в страна с амбиции да се превърне в световна ядрена сила. Не се споменава името на страната, но най-вероятно става въпрос за Иран. Хипотезата продължава, като описва как западните държави налагат строги санкции на провинилата се страна, а тя на свой ред блокира износа си на петрол.

Моделът веднага изстрелва цената на световните пазари до над $150 за барел в рамките на няколко месеца.
Опитът получи реално доказателство миналата седмица, когато от Мексико обявиха, че затварят трите си петролни терминала за износ на петрол с общ капацитет 600,000 барела дневно. Това беше едва 1% от цялото световно производство на петрол, но само за два дни успя да подкрепи цената на петрола с около 5% нагоре.
Петролът поддържаше нивата в непосредствена близост до $100 за барел, през цялата изминала седмица, което кара анализатори да смятат, че в момента търсенето изпреварва значително предлагането на суровина. От ОПЕК обаче заявиха, че за сега не виждат проблем на пазара, като цената ги удовлетворява.
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #11 -: Ноември 07, 2007, 14:40:53 pm »
Петролът надмина 98 долара


Проф. Ерик Смит от американския университет Тулейн: От 3 години предвиждам такива цени


07.11.2007
news.netinfo.bg

Цената на суровият петрол надмина 98 долара за барел вчера. Американският лек сорт петрол скочи до 98.03 долара за барел късно снощи. Златото последва тенденцията и се изкачи до 835 долара за тройунция.

"Страните от ОИСР лесно ще понесат цени дори над 100 долара за барел без драматични промени. От 3 години предвиждам такива цени на петрола. Изкачването няма да спре, а ще продължи поради все по-трудните и скъпи добиви", коментира за Ройтерс проф. Ерик Смит от енергийния институт към американския университет Тулейн.

Щатският долар отново падна, този път до 1.4660 за евро.

Поскъпването към психологическата граница 100 долара за американски лек петрол бе ускорено и от поевтиняването на американската валута, както и от повишените прогнози на властите във Вашингтон за търсенето през зимата и трудности с доставките в студените месеци.

В същото време в Северно море има буря, която пречи на сондите да работят нормално.

Цената върви към абсолютния рекорд 101.70 долара за барел (преизчислена през инфлацията), поставен през април 1980 г.
musica universalis

Неактивен defyl

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 33
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #12 -: Ноември 07, 2007, 21:40:31 pm »
http://banks.dir.bg/2007/11/07/news2306632.html Китай удари долара
Материала се позовава на:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=ai.WadiYZqBk&refer=home

"Братята" китайци с тези си резерви държът САЩ в шах с пешка  :D
Преди изобщо еврото да пробие нивата от 1.36 имаше спекулации, че Китай може да си разпродадат доларите.
Не го направиха, сега при курс 1.46-1.47 (връх от 1999), само едно изявление, че уж ще го направят за 4 минути срути долара с 1 цент.

Все си мисля обаче, че тази обезценка е дирижирана от крупните играчи. Според мен са решили да изкарат някой милярд от това. Кредитната криза в САЩ малко изтъни джобовете на финансови сдружения, които уж управляват света  :D (Ситигруп и един куп груги не ги помня на изуст)

Според пресата уж обезценката е заради жилищната криза - дрън дрън тази "криза" е изяла 30-40 милярда по други данни около 200, и въпреки това на фона на хамериканската икономика не е толкова много. Еврото и Паунда  в никой случай не са толкова силни. За справка Паунда прави 26 годишен връх спрямо долара, като основното движение е през последния месец и половина. Никой не може да ме убеди че за това време американската икономика толкова се е сринала, или че съответно европейската или британкста е цъфнала.
Пример в Европа инфлацията излиза над допустимите 2 процента годишно. Тоест зле работата, а еврото скъпо  :D

В този ред на мисли ако наистина Китай започне да си продава доларите, до края на годината ще стане "Долар за лев"  :D


I Came Out From The Deep To Help And Understand But Not To Kill.

Eon

 • Гост
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #13 -: Ноември 07, 2007, 21:55:18 pm »
Боли ни фара нас обикновените граждани че ще стане 1 към 1. Ти гледай да не сложат еврото от 2008 вече да е 3.20, че тогава  ще ядем бахура...

 А и нали се сещаш, че при обезценен долар, САЩ ще си плащат външния дълг с тоалетна хартия  :P

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #14 -: Ноември 07, 2007, 22:02:30 pm »
А и нали се сещаш, че при обезценен долар, САЩ ще си плащат външния дълг с тоалетна хартия  :P
     Ще си го платят, ама като нямат реални пари да си купят тази хартия, как ще напечатат доларите си?... :D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27