Автор Тема: Илюминатска пропаганда в филма "2012"  (Прочетена 12487 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен benoni

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 183
Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« -: Декември 16, 2009, 15:07:19 pm »
Моят личен поглед след като го гледах.

Първо поради увеличаването на хората по света които могат да разкрият илюминатската символика в такъв мащабен филм авторите са прибягнали до библейската символика - апокалипсис, потоп, ноеви ковчези.

Героите в филма. Типичният илюминат - съветникът на президента на щатите. Някои изследователи като покойният автор Никола Николов наричат такива хора в управлението "каган". Името беше доста "тежко" като вибрация. Президентът на щатите - чернокож като Обама, може да се каже човек от народа но инсталиран да управлява от името на илюминатите. Той избира да остане в страната си и загива.

Добрият учен. Простете че имена не споменавам но не ги запомних а и който гледа филма сам може да ги научи. Добрият учен е характерен с това че би бил подходящ член на синьото масонство който не знае истинския план или поне не в детайли. Дяволът е заровен в детайлите обаче. Накрая той спасява може да се каже хората с билети(богаташи имащи по 1 млн. евро поне за да ги платят)и обикновените китайски бачкатори изградили корабите. Политиците ръководещи останалите страни са представени общо взето като безгласни хора. Те вземат само решение да допуснат хората по предложението на добрия учен. Илюминатът е твърдо против. Съветникът не спасява дори собствената си майка както е готов и да не допусне хората с билети и без билети. Интересува го запазването само на хората които са елит в своите държави - политици и свръхбогаташи. Корабите по идея трябва да са повече на брой но не достига време за изграждането на повече от 4. Арабският шейх си плаща на типичният евреин за да се качи на един от корабите. Крайният извод е че илюминатите като цяло отново са благодетели защото въпреки илюминираността си отстъпват пред натиска на неилюминираните. Същевременно пътниците на огромен лайнер загиват заедно с кораба си от приливна вълна.
Старият център на власста Вашингтон е унищожен. Центърът на католицизма, Ватикана - отколешен враг на илюминатите е разрушен, въпреки инфилтрацията му от илюминатите прикрито загатнато н Ангели и демони въпреки че официално в сюжета илюминатът е разкрит. По тяхната диалектическа и символна логика в този филм те  обаче побеждават.

Накрая оцелялата част от човечеството акостира в Африка където според най-новите официални генетични и други изследвания се епоявил човекът. За Йерусалим не се разбира нищо доколкото си спомням н онеговото унищожение не е показано.

Като добри герои в филма са показани тибетците в това число и един млад монах.
Тук ми се струва че се загатва за делението на тибетските монаси на добри и лоши.
Да си спомним намерените самоубили се тибетски монаси след падането на Берлин в края на хитлеристкия период. Тибет в символиката им е противовес на Китай. Илюминатските съюзници в лицето на китайското ръковоство обаче допускат тибетци които им помагат. Другите се промъкват на кораба въпреки забраната.
Другите главни герои - "лудият" конспиролог който загива. Прекрасна роля на Харелсън. Налага се сходството в избора му с възрастният тибетски монах.

Руският олигарх загива и въпреки добродетелите си - загриженост за семейството му и борбеност е представен като крайн онеприятен типаж. Справка - техниките описани блестящо в "The Arrivals".
"Добрите" руснаци - пилотът на самолета и служител на олигарха загива но спасява пътниците на самолета. Въпрек ичовешкит едобродетели коит осимолизира рускинятаь държанка на олигарха тя също загива вече на самият кораб. Символичното е че тя се удавя точно под клетките с представителите на животинската световна фауна.

Децата на олигарха оцеляват благодарение на неговите положителни качества но те са все още "табула раса" и подлежат на индоктринизация.

Главният герой служещ на руският олигарх като шофьор оцелява заедно със семейството си. Написал е книга за космическо пътешествие от която добрият учен е впечатлен. Интерсното е че лекарът - пластичен хирург с еврейски произход поне според името му, който е заместил в сърцата на семейството на писателя самият писател също загива. Тоест той е може би необходимата жертва за да се осъществи плана на илюминатите. Също така е любопитно че той също демонстрира човешки добродетели но основното му желание е да има свое семейство. Както знаем от литературата по въпроса семейството като социална структура е друг основен враг на илюминатите.
Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 164
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #1 -: Декември 16, 2009, 15:14:25 pm »
Едва го изгледах...че и 2 часа ли колко там . Голяма тъпня е този филм очаквах нещо по сериозно, а то си беше да не казвам...Нгърските чувства най ме изкефиха накрая. :-*
По добре Пророчеството с бай Никълъс.

Неактивен Roswell

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 285
 • They are already among us!
Re:Илюминатска пропаганда във филма "2012"
« Отговор #2 -: Декември 16, 2009, 15:28:19 pm »
смешка е филма очаквах нещо по реално личеше си компютърната анимация ;D ;D ;D
Roswell
« Последна редакция: Декември 16, 2009, 15:32:14 pm от Roswell »
Извънземно е онова същество, което живее в синхрон и хармония с истинската природа на своя генетичен

Неактивен benoni

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 183
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #3 -: Декември 16, 2009, 18:32:28 pm »
За вас не знам но аз отдавна не гледам такъв тип филми като образци на качествен сценарий или заради специалните и технически ефекти. Да не говорим че гледам определени филми а не всички. Това се отнася за цялата холивудска продукция.

Неактивен benoni

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 183
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #4 -: Декември 17, 2009, 12:02:05 pm »
Накратко ще представя моето виждане и за илюминатската концепция в трилогията "Властелинът на пръстените"

Съзнавам че няма да е популярен но такова ми е мнението просто.
Може да се каже че пред идесетина години тази книга ми действаше като наркотик. В смисъл бях голям поклонникна произведенията на Толкин.
Но не в смисъла да ходя по горите тилилейски и да участвам във възстановки по книгите му,тоест не съм бил участник в негови фенклубове каквито в България има.

Но очаквах с голямо нетърпение филмите на Джаксън каквото не мога да кажа за нито един друг филм през живота ми. моето лично мнение сега е че Джаксън беше подготвян за придворен режисьор на илюминатите. Първо какви филми беше правил той преди братя Уейнстайн да му поверят режисирането на проекта на живота му както изглежда. Второ при масираната пропаганда на филма се разбра че от ранна възраст Джаксън също е такъв запален фен на книгата и в продължение на години се е подготвял да заснеме точно този филм. Филмите бяха заснети на куп което дори Джордж Лукас не можа да постигне за новите епизоди на Звездни войни.

Първо във книгата са заложени расистки елементи. Неслучайно към Толкин са отправяни и такива упреци. Освен това четох че докато е преподавал в Оксфорд е членувал в масонска ложа заедно с К. С. Луис автор на друга фентъзи поредица, която аз не съм гледал или чел.
Фентъзито е много подходящ жанр за промивка понеже и възрастните обичат приказките в които доброто побеждава.

Аз лично не мога да забравя следното изказване на Николов - а именно че илюминатите са склонни да обсебват и най-благородната идея и да я изопачават за свои цели. Те имат и друго правило - две стъпки напред и една назад и също го ползват явно доста добре.

Друго съмнително нещо е следното  Толкин описва драконите като отрицателни същества в произведенията си за ранните епохи на Средната земя както и в Хобитът излязъл през 1937 година. Именно това е интересното. В третата епоха живи дракони тоест най-вероятно архетипа на рептилиите няма.

Затова пък на сцената излизат представителите на илюминатите - Валари а именно вълшебниците Ганзалф, Радагаст и Саруман. В приложенията на Недовършени предания 2 част се посочва че от тях не се е очаквало да действат като едно ядро а всеки за себе си. Прозира типичното мислене на илюминатите - разделяй и владей. Неслучайно и възниква конфликта Гандалф срещу Саруман който първоначално има прозвището белия тоест аз си го превеждам като озарения. Споням си сцената в филма когато жезълът на Гандалф осветява част от небосклона когато той препуска за да спаси раненият Фарамир.

Основният мотив в книгата е безспорно борбата за всевластие. Пръстенът на илюминатът Саурон е именно символ на това. Саурон е архетип на демонизираните диктатори. Не отричам че те са донесли неизброими нещастия на хората по света, н оте с аразбунетевали се илюминати или техни политически агенти преди всичко.
За Саурон е характерно че е единственият маяр останал в Средната земя като не считаме пратениците на Валинор - вълшебниците.

Естествено на тях им е възложено да възстановят доблестта в този изстинал свят и прочие високи идеали като подкрепят всички срещу низвергнатия илюминат.

Книгата е писана в годините на Втората световна война а първото и издание съвпада долу гори и с годината на смъртта на Сталин - 1953.

Страната Мордор е на Изток - за мен директно насочване към тоталитарна Германия и СССР
Неактивен benoni

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 183
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #5 -: Декември 17, 2009, 12:21:28 pm »
Противно на мнението на авторите на поредицата на "The Arrivals" за мен двойката Арагорн и Гандалф е типичен пример за "бек-каган"

Относно Арагорн. Той е облечен винаги в черно преди да седне на трона в контраст с повишеният Гандалф който е изцяло в бяло. Елфите са типичните представители на арийската раса по описанията на Толкин, съгласно представата за арийска раса(снажни, светлокоси и т.н.). Ясно е описан и мотива за кръвните линии - Арагорн е пряк, далчен потомък и дори описван като физически двойник на Исилдур. А той както всеки който е чел книгата или е гледал филма знае че той запазва пръстена на Саурон след първото му рухване в началото на третата епоха.

Елронд е елф който настоява още тогава Исилдур да унищожи пръстена, тоест да се откаже от претенциите си за независима неконтролирана от "братството" власт.

Тази сутрин като прочетох статията по линка на инсомния в темата Ротшилд ме порази приликата на младия Дейвид Ротшилд с екранният образ на Арагорн.

Освен това същите претенции за справедливо урегулиране в единия случай на управлението на Гондор, най-силната държава в Средната земя след войната за пръстена и на екологичните въпроси по света.

Когато четох някои от статиите на ген. Филатов и мнения на форума на руския гросмайстор останах с впечатлението колко различни като професия хора възприемат Русия като обсадена държаваа Филатов я нарича крепост. Някои могат да ги обвинят в прекален патриотизъм и залитане в метафорите. Но като знаем какво искат "братята" спонсориращи глобализма не е странно че предизвикват такава реакция.
Със сигурност те я и целят.

Неактивен benoni

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 183
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #6 -: Декември 17, 2009, 13:41:09 pm »
Според един от малкото човечни образи в трилогията е лорд Денетор. Разбира се в книгата и филма е точно обратното. Въпреки човешките си недостатъци, но кой човек  е идеален той страд асилн о при загубата на първородния си син и в резултат полудява. Той е наследник на дълга поредица наместници на трона и народа го обича достатъчно. Той е живял с проблемите на хората които управлява и именно затова  е отчаян когато е злоупотребил с всевиждащия камък и е видял каква заплаха грози  страната му.

Друг образ който явно е останал от предмасонския период на Толкин е Том Бомбадил. Оправданието на режисьора Джаксън е че е трябвало да се изреже част от обемното съдържание на книгата. Аз лично чувствам че причината е друга - Том Бомбадил дава подслон на хобитите в труден момент, играе си с пръстена който не му влияе ни най-малко и не се опитва насилствено да го отнеме от гостите си.

Самият Гандалф признава качествата на Бомбадил на първият който се е появил на земята и признава че тантурестият веселяк даже не може да задържи в ума си такова важно нещо като пръстена на врага. В друг случай той коментира че им амного по-древни сили от Саурон които ще продължат да съществуват и след падението му.

Невероятно но факт както се казва - първият филм беше заплануван да излезе през декември 2001, "годината която промени света" според братството. Въпреки асоциациите на заглавието на втория филм с падането на двете кули той също с иизлезе по план. Въпреки че има примери за филми, не фентъзи които именно заради асоциирането от зрителите с реални събития бяха отлагани във времето като излъчване.

За да завърша този своебразен кинопреглед няколко любопитни факти. Актрисата Натали Портман изпълнила ролите на кралица Амидала и главната женска роля в "Ви като вендета" е омъжена за един от Ротшилдите.
Актьорът Юън Макгрегър изиграл младият Оби Уан съвсем скоро ще може да гледаме в филм с Джордж Клуни разчепкващ тайният проект Джедай на специалните войски на САЩ базирани в форт Браг. Една от рекламите му е как да убиеш овца с поглед. Третира се темата за войници с парапсихични умения. Как човек да не си спомни енхара,злото око - погледът с който  може да се убива според Кроули.
Едната от най-злите магьосници и последователка на Волдемор е изиграна в поредицата Хари Потър от Хелена Бонъм Картър която е част от рода Ротшилд.

Неактивен mirage

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 96
 • Im omnia paratus
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #7 -: Декември 17, 2009, 13:45:22 pm »
Мен ми направи впечатление от минималния брой военни които да присъстват във филма, някак си не е реално че светът е в предстояща опасност и да няма военно присъствие при евакуациите и т.н като уж поне 2 години тече подготовка.От тоя филм само ефектите на разрушенията си заслужават другото е бозичка представена с няколко комични лафчета.Според мен наистина има конспирация филм основаващ се на възможнате събития през 2012 да е толкоз слаб.Ми тука ако се събереме няколко човека от тоя форум ще измислиме някакъв по-вълнуващ сценарий направо.Много слаби филми правят напоследък, незнам толкоз ли са прости тия американци че толкоз плоски сценарии трябва да им сложат та да вдянат идеята.На мин ми прилича на ефектна манипулацийка.А най-лошото е че всички които досега не са чували "2012" досега ще почнат да излъчват по-голямата част от тях страх и според закона за привличането сами ще си предизвикат събитията които визуализират :) Може би това се цели с тоя филм да го насадят в голям брой хора за да въздействат на глобалното съзнание а оттам и на проявените резултати понеже както знаете всички сме свързани на квантово ниво :)

Неактивен benoni

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 183
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #8 -: Декември 17, 2009, 13:58:58 pm »
За да пиша тези неща определено си имам лична причина. Първо не съм манипулатор, второ не съм луд както може да си помислят някои хора. Просто ми беше трудно досега да споделя някои лични неща свързани с тези ми приказки.

Така се случи че през септември 2001 имах поправителни изпити. Тогава се случиха събитията на 11 септември. Бях буквално шокиран което в съвкупност със стреса покрай изпитите си каза думата - застигна ме остра психоза. Странното е че имах видения и то точно под форманта на черен конник. Изпитвах истински ужас но точно в този момент се появяваше някакво бяло същество дребно което скоростно се носеше из въздуха. Тогава се успокоявах.

Както и след време се подобрих с медикаменти. Интересно съвпадение е а може би не(поне аз вече не го считам за такова)е че през 2001 както и през предходните години играех шах с една стара шах програма Саргон III на компютър Правец.

Но имах тефтер с записани партии точно от 2001 година. Някъде през 2008 година вече трайно се установих на някои руски форуми за шах но на практика с всякаква тематика. Покрай шаха се водят и всякакви други разговори. Конспиративни не. Все пак аз съм възпримеан като чужденец. Но се постват много интересни линкове понякога. Аз никога не съм тренирал шахмат в клуб но по реакцията на моите партии от въпросния тефтер разбрах че играта ми най-малкото няма да бъде осмяна. Дори и да не са ме критикували поради това че ме уважават достатъчно като събеседник е нещо.

Неактивен benoni

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 183
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #9 -: Декември 17, 2009, 14:09:13 pm »
Бързам да уточня че съм чел откъслечно някаква литература и съм разглеждал партии на големи шахматисти.
Главната причина да се регистрирам там първоначално бяха споровете около тезата на руснаците че Топалов е измамник. Аз бях един от малкото които оспорваха опита да се наложи тази теза окончателно. Беше изключително трудно да се удържи натиска на общественото мнение. Някои от любителите на шахмата там са доста темпераментни н постепенно смея да го твърдя ме зауважаваха  иприеха общо взето моята позиция по този въпрос с изключения разбира се.
Другата особености на техните шах форуми е че там както и тук има представители на всякакви професии - физици, бивши военни, деятели от сферата на изкуството които независимо от обществената си позиция са обединени от любовта си към играта шахмат.
Освен това има и емигрирали руснаци и евреи.
Най-трудното беше да понауча достатъчно руски за да разговарям нормално с тях. В училище бях учил по два седмично руски так аче имах някаква основа а и имам склонност към езиците.
« Последна редакция: Декември 17, 2009, 14:10:21 pm от benoni »

Неактивен Гален

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 814
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #10 -: Декември 17, 2009, 14:34:16 pm »

Арабският шейх си плаща на типичният евреин за да се качи на един от корабите.


Те алъш-вериша си го въртят от край време... ;D

Символите на представителите на тези две религии не бяха докоснати във филма.
Исляма бе показан само за секунди в Мека с обикалянето... на Кааба/ако не греша нещо с наименованията!?/. Унищожен от този "катаклизъм" ислямски символ-йок! ;D
За юдаизмът, до колкото си спомням, също не видях унищожен негов символ в "лентата".
Обаче, мамицата им се разплака на символите на Християнството и Будизмът!

Неактивен Dataworm

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 13
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #11 -: Декември 18, 2009, 00:32:53 am »
Мисля, че нищо му няма на филма. Прост сюжет и силни ефекти, не остава в съзнанието за дълго след като си го гледал. Нещо като бозите, които снимат по книгите Хари Потър или т.е. от филмите, които бързо забравяш ден след като си ги гледал и никога повече не щеш да ги гледаш отново. Едва ли изобщо си заслужава да се вглъбяваш толкова надълбоко в детайлите, а конспирации можеш да измъкнеш от почти всичко, та те дори не се стараят да ги прикриват вече.

Неактивен benoni

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 183
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #12 -: Декември 18, 2009, 13:31:57 pm »
Едва ли изобщо си заслужава да се вглъбяваш толкова надълбоко в детайлите, а конспирации можеш да измъкнеш от почти всичко, та те дори не се стараят да ги прикриват вече.

Аз не съм имал за цел да се вглъбявам- просто това наготово ми дойде в главата.
След като от доста време активно чета форумите на хнет се убедих че нищо не е случайно. Мое лично мнение.

Например това за Властелинът на пръстените ми стана ясно минути преди да го постна тук. Просто от край време имам памет към детайли които на пръв поглед са непотребни и нищо неозначаващи. Никога не съм можел да си обясня защо правя такива връзки. Често изпитвам и дежа вюта. Често предчуствията ми се оказват оправдани. Например в периода на началото на септември 2001 изпитвах силна тревожност която не можех да си обясня. За филма за който постнах вчера инфо в темата за филмите подготвящи ни за световния ред разбрах също напълно случайно от англоезичен канал, даже не си спомням кой защото не го гледам по принцип.
Благодарен съм че този форум съществува и успях да споделя такова съкровено нещо което ме е измъчвало и не имало с кого да споделя поради страх от осмиване.

Това че не се прикриват в голяма степен е ясно на хората които се интересуват от забранени поне общо взето в обществото теми  ичетат литература и форум като този.

Не съм си поставял за цел да убеждавам или разубеждавам някой. Не се смятам в никакъв случай за гуру или нещо даже и близко до влаганото в това понятие съдържание.


Неактивен Sasho

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 90
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #13 -: Декември 23, 2009, 22:02:41 pm »
benomi,споделям някои твои мнения относно Властелинът на Пръстените, особено за Том Бомбадил. Този образ оказва голяма влияние върху хобитите, но мисля че забравяш Златоронка...? И нея са я забравили във филма, въпреки, че за мен са много важни герои. Те според мен, са основната опозиция, като сила срещу злото. Но обаче не мисля, че са изпуснати нарочно, просто защото детаилите и символите в книгата не са толкова много, за да затрашат илюминатите (ако изобщо те имат нещо общо с трилогията). Иначе Толкин е мазният в случая, не Джаксън или пък Уейнстайн (като видиш гадни копилета и по.томно какво става с Хитлер,ще се откажеш от тях  ;D)

И да не е спам: Като разбрах заглавието на 2012 и като прочетох резюмето, веднага го задрасках от списъка.

Неактивен benoni

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 183
Re:Илюминатска пропаганда в филма "2012"
« Отговор #14 -: Януари 16, 2010, 23:17:10 pm »
Мартинизъм и театър

Предполагам, че за целите на по-дълбокото вникване в „египетската” тема ще ни бъде полезно да направим макар и кратък обзор на историята на разпространението на мартинизма в Русия. Прецизното определение на етапите на предварителната подготовка на проекта ССР-Мицраим би могло да ни помогне да изясним, как този проект е набирал сила и по какъв начин постепенно ни доведе до безизходна ситуация(или по-вярно казано в паста) на Египетския крокодил РФ.

В последващото изложение, сред останалите източници, от които ползвам данни за масонството, отдавам предпочитание на научното изследване на професора от Санкт-Петербургския университет В. С. Брачев „Масоните във властта”(М. 2006;)

Няма да започваме нашият очерк с Петър I – на Петър, разбира се, няма свободно място за поставяне на масонски знаци и освен това, не предизвиква съмнение, че именно от него и „птиченцата от Петровото гнездо” беше разрушено Православното руско царство и се положиха основите на съвършено нова „управленска традиция” и на мистериите на робството в Русия, - но все пак това е още различна епоха. Ще започнем с 2-та половина на XVIII век, тоест непосредствено, с зараждането на египетското масонство и мартинизма.

И така, през 1754-а година португалският(по други сведения - испански) евреин Мартинес де Паскуалис(Пасхалис), розенкройцер и кабалист, основава във Франция свой Орден на Избраните Коени, или избраните жреци. Впоследствие членовете на ордена получили известност като „Мартинисти”, или френски илюминати, и много започнали да свързват самото название с името(псевдонима) на най-известния ученик на Паскуалис – вече познатият ни Сен-Мартен. „Мартинес” и „Сен-Мартен” – действително са много сходни по звучене, и това съзвучие едва ли се явява случайно.
По версията на известния френски метафизик Рене Генон, Мартинес Паскуалис бил упълномощен представител на северо-африканските(египетските?) кабалисти, и за зона на неговото „влияние” била определена цяла Европа.

Към момента на възникването на мартинизма масонството вече било станало обща европейска болест. Затова новият мартинистки ритуал се внедрявал не в качеството на нова орденова структура, а като система на висшите степени на посвещение във вече съществуващите към това време масонски ложи. Долу оставала масата измамени и манипулирани профани, а на висшите степени започвало изучаването на луциферианската „кабалистична премъдрост”. В Русия  по това време масонската система на управление също вече била напълно установена.

Петър Фьодорович, херцог Голщайн-Хоторпски, 1728-62, 7-и император Всеруски(1761-61)

Един от най-активните масони по това време бил личният секретар на Петър III Дмитрий Василевич Волков, на перото на когото, собствено, и принадлежат знаменитите укази на императора „За волността на дворянството” и за унищожението на Тайната канцелария(1762)».
също там, с.126-127(с позоваване на Г. В. Вернадски”Руското масонство в царстването на Екатерина II”, Пг. 1917, с.9)
„Екатерина II... дошла ва власт с помощта на аристократическата групировка(Н.И.Панин), оръдие на когото в това време се явявали масоните. Това и предопределило благожелателното на първо време отношение към масоните от страна на владетелката.”
също там, с. 127

Именно в годините на царстването на Екатерина II възникнало и се разпространило в Русия розенкройцерството, мартинизма и илюминизма, египетското масонство.

Следва да се има в предвид, че „граф Алесандро Калиостро”, известен също така и като еврейският авантюрист и мистик-кабалист Джузепе Балзамо, официално е считан за „изобретател” (в 1782 г.) на така нареченото египетско масонство. При това, както отбелязвал английският окултист и теоретик на масонството Джон Яркър, 1833-1913,„египетският ритуал на Калиостро” бил напълно идентичен със системата на Мартинес де Паскуалис, тоест мартинизмът.

Разбира се, сам по себе си магът и мошеник Калиостро бил определено второстепенна, може даже да се каже, чисто „представителна” фигура, зад която се криели „висшите посветени” кабалисти-баалшеми(«les Supérieurs inconnus»), но към края на 1770-а година той успял вече да придобие определена репутация и тежест в европейските масонски кръгове и носел титлата гросмайстор на Шотландския ритуал и на розенкройцерите-Филалети. Освен това, благодарение на личното познанство с Мартинес Паскуалис, Вилермоз и Сен-Мартен, той бил иницииран във висшата степен «Рео Круа»  на мартинистките „избрани коени”. Това било степента на посвещение в тайните на „теургията”, или черната магия.

Калиостро много пътешествал в Европа и завързал широк кръг от познанства чрез масонските канали. Специалистите предполагат, че той е бил един от най-активните координатори в подготовката на „френската революция” и последващият режим на терор RF. На него даже му се наложило да проведе няколко месеца в Бастилията за своите дела, а завършил дните си, съгласно официалната историческа версия, в затвора на папската инквизиция.

Въпреки че Калиостро не е споменат направо в „Крокодил” на Сен-Мартен, него, може да считаме за един от прототипите на въведения в поемата образ на космополитния ръководител на „Обществото на независимите” (S.I., Société des Indépendans)  -загадъчната „мадам Йоф”, за която не е известно почти нищо, освен годината и на раждане – 1743 (по странно съвпадение, през 1743 г.се родили както Калиостро, така и самият Сен-Мартен).

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
1 Отговора
13112 Прегледи
Последна публикация Октомври 25, 2008, 23:31:38 pm
от Peacekeeper
7 Отговора
18270 Прегледи
Последна публикация Юли 10, 2009, 02:21:19 am
от Peacekeeper
8 Отговора
15711 Прегледи
Последна публикация Май 03, 2010, 07:54:49 am
от Мама Котка
17 Отговора
21806 Прегледи
Последна публикация Януари 23, 2011, 15:50:32 pm
от Дейзи
2 Отговора
5608 Прегледи
Последна публикация Ноември 27, 2011, 15:31:14 pm
от ARRI

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27