Автор Тема: Може ли съзнанието да въздейства на реалността?  (Прочетена 66311 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Може ли съзнанието да въздейства на реалността?

„Всичко, което сме, е резултат от това, за което сме мислили. Съзнанието е всичко. Каквото мислим, такива ставаме”. – Приписано на Гуатама Сидхарта, Буда

Според д-р Джо Диспенца (Joe Dispenza) всеки път, когато научаваме или изживяваме нещо ново, стотици милиони неврони се реорганизират.
Д-р Диспенца е познат по света със своята иновативна теория, засягаща връзката между съзнанието и материята. Може би най-известен като един от учените, взели участие в бурно посрещнатата през 2004 г. документална драматизация „Какво знаем ние” (“What the Bleep Do We Know”), неговата работа е помогнала да се разбулят необичайни свойства на съзнанието и способността му да създава синаптични връзки чрез фокусиране на вниманието.
Просто си представете: При всяко ново изживяване се изгражда синаптична връзка. С всяко усещане, прозрение или емоция, които не са били изследвани преди, формирането на нова връзка между две от над 100 хиляди милиона мозъчни клетки е необратимо.
Но това явление се нуждае от фокусирано подсилване, за да донесе реална промяна. Ако изживяването се повтори в относително кратък период от време, връзката става по-силна. Ако изживяването не се случи отново за дълъг период от време, връзката може да отслабне или да се загуби.
Науката смяташе, че нашите мозъци са статични и свързани с постоянни връзки, с малка възможност за промяна. Но съвременните изследвания в неврологията са открили, че влиянието на всяко телесно преживяване в нашия мислещ орган (студ, страх, умора, щастие) работи за оформянето на мозъците ни.
Ако хладният бриз е способен да вдигне космите на ръката на човек, способно ли е човешкото съзнание да създаде същото усещане с идентичен резултат? Може би е способно на много повече.
„Ами ако просто с мисленето си ние караме вътрешната ни химия да излезе от обичайните си граници толкова често, че системата за саморегулация на тялото накрая да предефинира тези необичайни състояния като нормални състояния?”, пита Диспенца в издадената през 2007 г. негова книга „Развийте мозъка си: науката за промяна на вашето съзнание”. „Това е едва доловим процес, но може би просто не сме му отдавали толкова голямо внимание досега.”
Диспенца твърди, че мозъкът всъщност е неспособен да различи реално физическо усещане от вътрешно преживяване. По този начин сивото ни вещество лесно може да бъде заблудено да изпадне в нездравословно състояние, когато съзнанието ни е хронично фокусирано върху негативни мисли.
Диспенца илюстрира твърдението си, позовавайки се на експеримент, в който хора е трябвало да движат с безимените си пръсти механизъм на пружина за по един час дневно в продължение на четири седмици. След като многократно издърпвали пружината, пръстите на участниците в експеримента станали с 30% по-силни. Междувременно друга група участници трябвало да си представи издърпване на пружина, но без да докосват физически механизма. Четири седмици след започване на това умствено упражнение, тази група повишила с 22% силата на пръстите си.
От години учените изследват начините, по които съзнанието доминира материята. От ефекта плацебо (при който човек се чувства по-добре след вземането на фалшиво лекарство) до практикуващите Тумо (практика от тибетския будизъм, в която хората всъщност се потят докато медитират при минусови температури), влиянието на „духовната” част на човешкото същество над неоспоримата физическа същност предизвиква традиционните концепции, при които материята се управлява от физически закони и съзнанието е просто страничен продукт от химични взаимодействия между неутрони.
Отвъд вярата
Изследванията на д-р Диспенца водят началото си от критичен момент в неговия живот. След като е ударен от автомобил, докато кара колелото си, докторите настояват, че Диспенца се нуждае от съединяване на прешлени, за да може да ходи отново – процедура, която много вероятно би му причинила хронична болка до края на живота му.
Хиропрактикът Диспенца обаче решава да предизвика науката и всъщност променя състоянието на своята инвалидност чрез силата на съзнанието. След девет месеца на фокусирана терапевтична програма, Диспенца прохожда отново. Окуражен от този успех, той решава да посвети живота си на изучаването на връзката между съзнанието и тялото.
Воден от желанието си да изследва лечителната сила на съзнанието над тялото, „мозъчният доктор” интервюира повече от 10 души, изпитали това, което лекарите наричат „спонтанна ремисия”. Това са хора със сериозни заболявания, които са решили да игнорират конвенционалното лечение, но въпреки това са се възстановили напълно. Диспенца открива, че всички тези хора споделят, че техните мисли диктуват здравословното им състояние. След като фокусирали вниманието си върху това да си променят мисленето, заболяванията им като по чудо изчезнали.
Пристрастени към емоциите
Също така Диспенца открива, че хората всъщност притежават несъзнателна пристрастеност към определени емоции, негативни и позитивни. Според негово изследване,  емоциите осъждат човек на повтарящо се поведение, развивайки „пристрастеност” към комбинация от специфични химически субстанции за всяка емоция, заливащи мозъка с определена честота.
Тялото отговаря на тези емоции с определени химикали, които от своя страна повлияват на съзнанието да получи същата емоция. С други думи би могло да се каже, че страхливият човек е „пристрастен” към чувството на страх. Диспенца открива, че когато мозъкът на такива хора успее да се освободи от комбинацията от химикали, принадлежаща на страха, рецепторите на мозъка за такива субстанции са съответно отворени. Същото е вярно за депресията, гнева, насилието и други страсти.
При все това, много хора са скептични относно откритията на Диспенца, въпреки неговата възможност да покаже, че мислите могат да променят физическото състояние на човек. Обикновено асоциирана като дял от псевдонауката, теорията на „вярвай във своята собствена  реалност” не звучи научно.
Науката може да не е готова да признае, че физическото може да бъде променяно чрез силата на съзнанието, но д р Диспенца уверява, че процесът въпреки това се случва.
„Не е необходимо да чакаме науката да ни даде разрешение да правим необичайното или да отидем отвъд това, което ни е казано, че е възможно. Ако го направим, тогава науката ще е още една форма на религия. Трябва да бъдем отцепници; трябва да правим необичайното. Когато станем последователни в способностите си, ние буквално създаваме нова наука”, пише Диспенца.

Превод: Радослав Стоянов
http://www.epochtimes-bg.com/2009-03/2009-12-04_01_d.html

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #1 -: Декември 12, 2009, 12:04:23 pm »
Това, за пристрастеността към емоциите - положителни и отрицателни е точно така.

Аз също съм стигнал до същите изводи. И се старая, до колкото мога съзнателно да насочвам емоциите си. Човек може да се научи да е по-малко страхлив, по-уверен, позитивен, по-малко срамежлив и тн.
Само че фокусиране на съзнанието едва ли винаги е достатъчно. Например ако си медитираш: "Аз съм смел, аз съм смел." е доста абстрактно и едва ли ще има сериозен ефект.
За мен най-ефективния метод е: извършване на дадено трудно действие + позитивна настройка на ума по време на процеса.
Т.е. ... когато използваш материалното последствията са по-сигурни и почти винаги по-ефективни.
(това последното, между другото, не е моя мисъл, а перефраза на един уважаван от мен човек. Той беше говорил за разликата между статичната медитация и динамичната. Съжалявам за плагиатството ... :) )
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен oknele

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 812
 • Всъщност
  • www.thespiritofoknele.org
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #2 -: Декември 12, 2009, 12:23:21 pm »
Съзнанието ни трудно(дори невъзможно) може да въздейства и да материализира щастието си докато мозъка се тъпче(и го тъпчат) с рептилски АСПАРТАМ...
http://www.thespiritofoknele.org/ Всъщност единственият истински закон е този, който води към моята

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #3 -: Декември 12, 2009, 12:58:58 pm »
Може да въздейства разбира се. От това няма нищо по нормално.

Има много документирани такива случаи.
Това е все едно да се пита "може ли човек да променя околната среда."

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #4 -: Декември 12, 2009, 13:38:19 pm »
...
За мен най-ефективния метод е: извършване на дадено трудно действие + позитивна настройка на ума по време на процеса.
...
По принцип е така. Но специално при страха, мисля че е добре поне в началото да не мислиш много много, защото така само го подхранваш. Добре е да си концентриран единствено върху целта, без да разсъждаваш около постижимостта й, трудността й, ползата от нея и т.н. Ако не си сигурен в ползата и постижимостта на работата, най-добре не я започвай. По-време на процеса ако разсъждаваш в тази посока, само ще загубиш концентрация и енергия.

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 499
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #5 -: Декември 12, 2009, 14:34:34 pm »
Това е все едно да се пита "може ли човек да променя околната среда."

+ за коментара, разцепи и ме накара да се усмихна :)

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #6 -: Декември 12, 2009, 15:41:28 pm »
...
За мен най-ефективния метод е: извършване на дадено трудно действие + позитивна настройка на ума по време на процеса.
...
По принцип е така. Но специално при страха, мисля че е добре поне в началото да не мислиш много много, защото така само го подхранваш. Добре е да си концентриран единствено върху целта, без да разсъждаваш около постижимостта й, трудността й, ползата от нея и т.н. Ако не си сигурен в ползата и постижимостта на работата, най-добре не я започвай. По-време на процеса ако разсъждаваш в тази посока, само ще загубиш концентрация и енергия.
Да, именно.
Под позитивна настройка нямах предвид много мислене, а по-скоро липса на обвързаност с крайния резултат; вяра в себе си, в живота.
Дори не точно "вяра в полезността на начинанието", защото това е субективно, под съмнение и ти дори не можеш да си сигурен в отговора на този въпрос.
На всичкото отгоре при големи натоварвания, съзнанието ни поставя уловка и започва да ни внушава, че това, което в момента правим няма смисъл и никаква полза. Ако успееш да издържиш, дори и когато си мислиш, че няма полза, е добро постижение.

Емоционалното мислене създава съдене, дори и когато е в микроскопични размери. А това от своя страна води до добавяне на страх, несигурност, съдене (дали ще успееш, дали няма да успееш, струва ли си и тн), които те тровят и прецакват работата.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #7 -: Декември 12, 2009, 18:49:15 pm »
Цитат
Може ли съзнанието да въздейства на реалността?

Принципния отговор на този въпрос е ДА. Съвсем отделен е въпроса КАК СТАВА?  Освен това го има и въпроса ДО КАКВА СТЕПЕН? Заключено ли е въздействието в определени рамки? Освен това го има и въпроса ДАЛИ ТОВА КОЕТО МИСЛИМ ГО МИСЛИМ ИЛИ НЯКОЙ НИ ГО ПОДХВЪРЛЯ...., освен това дори "желанията, чувствата и емоциите" могат лесно да бъдат манипулирани за да се мисли по определен начин. Така че нещата съвсем не са прости а изключително комплицирани точно защото участват безброй много фактори.Ако някой обаче е наясно с всеки фактор по какъв начин влияе както и неговите комбинации би имал прилично разбиране за въздействието върху реалността. Като прибавим и всички останали "творци" в купа и тяхното въздействие върху общата реалност нещата придобиват още по-голяма завързаност.

Неактивен Xpuctoc Muxaul

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 447
 • Виждам мислите ти!
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #8 -: Декември 12, 2009, 19:06:50 pm »
Цитат
Може ли съзнанието да въздейства на реалността?

Принципния отговор на този въпрос е ДА. Съвсем отделен е въпроса КАК СТАВА?  Освен това го има и въпроса ДО КАКВА СТЕПЕН? Заключено ли е въздействието в определени рамки? Освен това го има и въпроса ДАЛИ ТОВА КОЕТО МИСЛИМ ГО МИСЛИМ ИЛИ НЯКОЙ НИ ГО ПОДХВЪРЛЯ...., освен това дори "желанията, чувствата и емоциите" могат лесно да бъдат манипулирани за да се мисли по определен начин. Така че нещата съвсем не са прости а изключително комплицирани точно защото участват безброй много фактори.Ако някой обаче е наясно с всеки фактор по какъв начин влияе както и неговите комбинации би имал прилично разбиране за въздействието върху реалността. Като прибавим и всички останали "творци" в купа и тяхното въздействие върху общата реалност нещата придобиват още по-голяма завързаност.

… освен това зависи какво се разбира под „реалност” и под „съзнание”, както и дали въпросната реалност не е творение на някакво съзнание, а и на това дали въпросните реалност и съзнание не са изградени от едни и същи елементи - ей те тогава вече става тя една такава никаква...

Неактивен Морфей

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 550
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #9 -: Декември 13, 2009, 01:12:36 am »
Всичко е съставено само от атоми, всеки атом е ядро с обикалящи около него електрони. Числото и видът на тези електрони и техните орбити дават на всяко вещество специфичен комплект на вибрационна честота. Каквато и да е материята, нищо не е твърдо. Вместо това има само ядро, заобиколено от безспирно редуващи се вълни.
Всичко е вечно движещо се и вибриращо - насам и натам с невероятна скорост.
Вибрацията на добрите думи оказва позитивно въздействие върху нашия свят, докато вибрацията на негативните думи притежава силата да руши.
Човек, преживяващ дълбока скръб, ще излъчва тъжна честота, а някой, който е винаги весел и радващ се на живота, ще ни облъчва с ведрост. Човек, който обича другите, ще изпраща честота на любов, но от друг, който върши зло, ще идва мрачина и злост.
Ако изпълните сърцето си с любов и благодарност, ще се радвате па здрав и щастлив живот. Но какво ще стане, ако изпращате сигнали на омраза, недоволство и мъка? Вероятно ще се озовете в ситуация, която ви прави ненавистни, недоволни и тъжни.
Хората са единствените същества, които притежават способността да резонират с всички други същества и обекти, намиращи се в природата. Можем да отдаваме и в замяна да получаваме енергия. Но тази способност е нож с две остриета. Когато хората действат, ръководени единствено от алчността си, те излъчват енергия, която руши хармонията в природата.
Замърсяването на земята е в резултат от неутолимия ни глад за удобство и задоволяване на алчността ни, процес започнал от индустриалната революция.
Прекрачихме в новия век, исторически момент, време е да осъществим сериозни промени в мисленето си, така че да сме в състояние да живеем в хармония с природата и да престанем да унищожаваме земята си.Каква вибрация даваме на земята и каква планета ще сътворим, зависи от всеки от нас.
Когато започнеш да разбираш истината, единствената цел остава да надграждаш себе си постоянно!

Неактивен kossev

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 190
 • http://www.pristabg.com/
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #10 -: Декември 13, 2009, 17:23:09 pm »
Май транссърфинга се занимаваше с въздействието на съзнанието над релността.
Някой по-запознат с това ?

Неактивен Roswell

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 285
 • They are already among us!
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #11 -: Декември 16, 2009, 15:13:00 pm »
Разбира се че може но ние хората сме пренебрeгнали духовното развитие :(

Може да въздейства разбира се. От това няма нищо по нормално.

Има много документирани такива случаи.
Това е все едно да се пита "може ли човек да променя околната среда."
дай някой по човешки пример  ;D
Roswell
« Последна редакция: Декември 16, 2009, 17:19:31 pm от H. »
Извънземно е онова същество, което живее в синхрон и хармония с истинската природа на своя генетичен

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #12 -: Декември 17, 2009, 12:05:14 pm »
Алиен и Христос Михаил, тези въпроси който задавате,не променят факта че се въздейства върху реалноста,а само осложняват картината. Ще дам банален пример.Едно дете когато се роди и в един момент забелязва че хората ходят,по късно започва да изпитва нужда и то да ходи,след това започва да седи само,да пълзи,да се изправя,да ходи,да бяга, а някой стават атлети.В този смисъл,въпросите ви ще получат отговор когато се развият способностите ви (и на всички хора по земята) да въздействаме на реалността. Ако си представим за миг че изведнъж целия свят осъзнае,приеме и започне да променя действителноста с мисли,то тогава цялото човечество ще се изкачи с една голяма крачка нагоре,тогава ще се отворят нови възможности и хоризонти за въздействане на реалноста и тези въпроси няма да стоят пред нас.На този етап обаче ние можем да приемем,научим и влияаем на собствения си живот и то в мащаби който засягат само нас самите или малка група от хора.Мисля също така че с работа с по висши създания сферата на влияние може да се разшири.За сега обаче е добре да започнем да влияаем на нашия живот,за да поведем другите към тази голяма крачка.В последно време започвам да си мисля че всички ние получаваме някаква информация която ни помага да овладеем този хаос,но ние сами усложняваме ситуацията задавайки 1000 въпроса след това,с цел да сме по ориентирани се случва че се дезопиентираме от многото информация. Може би затова не ни е дадено да знаем много,защото просто ще полудеем.

Неактивен radev

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 33
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #13 -: Януари 04, 2010, 21:04:46 pm »
Една книга по темата, която изследва въпроса научно.

http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=34531

Max

 • Гост
Re:Може ли съзнанието да въздейства на реалността?
« Отговор #14 -: Януари 04, 2010, 21:40:58 pm »
Цитат
Може ли съзнанието да въздейства на реалността?

Може, но за масата хора, това си остава теоретична възможност.
Могат го Някои.
Колко от вас наистина са променили нещо в живота си ?

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27