"Запомнете, Земята не умира, нея я убиват и хората, които я убиват имат имена и адреси."
Във филма участват Майкъл Мур (режисьорът на филма“9/11 по Фаренхайт”), Ноам Чомски, Наоми Клайн (авторката на “Без лого” No logo) и Милтън Фридмън (Нобелова награда за икономика). Със специалното участие на “Топ консултантите на ФБР относно психопатите” , защото както шеговито се изразяват в рецензиите за филма: “Corporation” е изследване върху патологията на печалбата и властта. Носител на 24 международни награди.
Авторите правят анализ на корпорацията "като машина за странични явления". Те дори й поставят диагноза, на основата на характерни проявления, свързани с вредите, причинявани на околните:
Вреди за работниците: уволнения, разбиване на профсъюзи, пожари във фабриките, експлоатация;
“Фланелка, която се продава за $14.99, докато жените, които са я направили получават за труда си $0.03. Маркови сака за $178, докато работникът получава $0.74 за всяко сако. И някои от тези работници в страните от Третия свят са 13-годишни деца! Корпорациите виждат тези гладуващи хора, като развяващи знаме, на което пише: “Елате и ни назначете. Ще работим за $0.10 на час, защото с тези пари ще можем да си купим ориз и да не умрем от глад.” Когато надниците започнат да се вдигат, т.е. хората вече не са толкова закъсали, корпорациите напускат страната и отиват при “следващата група закъсали”. Това е науката за експлоатацията.”
Вреди за човешкото здраве: токсични отпадъци, замърсяване, синтетични химикали,
“Ако ви застрелям с пистолет – това е престъпление. Ако ви изложа на действието на химикали, които знам че ще ви убият? Каква е разликата? Разликата е, че те ще ви убиват по-дълго. В момента ние сме в разгара на епидемия от рак, и у мен няма капка съмнение и съм документирал основанията си за това, че промишлеността носи голяма част от отговорността за тази повсеместна епидемия от ракови заболявания.”
Тези, и още много други проблеми, са разгледани във филма: корупция, измами, заграбване на общественото пространство, изследвания, целящи да открият как да накарат децата по-ефективно да “мрънкат” на родителите си, за да им закупят нещо и т.н.
http://torrents.data.bg/details.php?id=64269&hit=1С допълнително интервю, липсващо в старата версия. Вече го няма в conspiracycentral за съжаление. Потърсете на другите места. -
H.