Да Иване полезна лекция, но за мен ще бъде от полза да разкажеш повече и за причините, прясното мляко да се проявява като отрова за възрастните.
Понеже млякото е първата храна на всеки човек, се приема, че без него не може, а от там и че е полезно. Както казахме, това важи за много кратък период от време (докато различни системи в тялото на детето започнат да си изпълняват функциите), който обикновено е около една година. Долу горе 1 година е и времето, през което майката кърми. От там нататък ядем храната, която Земята ражда, защото имаме всичко необходимо за целта.
1. Млякото е отрова за възрастните по две причини:
- Генетично е заложено от годината насетне човек да развива други ензими и режими на работа на храносмилателната си система, така че усвояването на
прясно издоено мляко не е така ефективно. Не е ефективно ще рече, че остават множество отпадъчни, неусвоени вещества, които до тогава са се усвоявали. Сега тези вещества се приемат за непотребни и следователно трябва да се преобразуват до други с цел изнасянето им от организма. Това същото се прави и с всяка друга отрова, т.е. всяко друго нещо, за което нямаме изработен механизъм да го преобразуваме към полезните за нас съединения.
-
Прясно издоеното мляко съдържа съединения, които помагат за преобразуването му към нужните за тялото вещества веднага след напускане на тялото на майката. След сваряване или сваряване+консервиране тези вещества липсват или не действат. Т.е. възрастният е два пъти прецакан – веднъж пие мляко, докато системите му са оптимизирани за семена и листа и втори път – пие прецакано мляко, което е лишено от свойствата си да улеснява собственото си усвояване. Това е втората причина млякото да бъде отрова за възрастни, защото реалността е такава – почти всеки възрастен пие сварено или консервирано мляко.
2. Феноменът на планинците дълголетници.
Тук всичко е логично - ако възрастният продължи, без прекъсване от раждането си, да употребява прясно издоено мляко, то някои от системите за възрастни няма да се развият така пълноценно, а другите, характерни за детето, няма пък да закърнеят.
Тук само една дума да кажем за една друга сфера - какво губи дядото, който е на млечна диета от раждането си? Понеже яденето е информационен процес, дядото ще си остане чист, като дете, но и в голяма степен наивен като него. Информацията, която носи едно пшенично зърно е много по-задълбочена и всеобхватна. Да изядеш покълнало зърно означава да се запознаеш с живота много по-пряко и пълноценно, отколкото да получиш лесно усвоимото млекце. Да не говорим, ако самият ти си отгледал въпросното зърно! Разликата е съществена – в единият случай дядото е отглеждания (пие мляко), а във втория той отглежда живот и изяжда тоя живот (зърното).
3. Киселото мляко е съвсем друга храна и не го разглеждаме като отрова. Прясното мляко е храната, с която храним микроорганизми, които ядем, т.е. пак поглъщаме живот, който отглеждаме. Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус – това май бяха двечките добри приятелчета.
4. И накрая – прясното сварено и/или консервирано мляко е отрова, като много други – месо, чипс, мухлясал хляб, развален картоф… Да повторим причините, поради които му се обръща специално внимание:
- Хората го смятат за полезно по подразбиране, понеже е първата ни храна. Трудно го приемат за близко до мухъла и изгнилите растения.
- Варенето превръща в боклук всичко – не само млякото. Хората не си дават сметка за реалността – те имат в ума си образът на майчиното мляко, а в същия момент пият сварено краве мляко. Разликата е огромна.
- И третата причина:
Свареното прясно мляко може да бъде по-опасно като отрова от някои развалени или сварени растения, защото има доста сложен състав, а е лишено от наличните в
прясно издоеното мляко вещества за саморазграждане и справяне със сложността му. Отделно, че тялото на възрастният човек е загубил флората и ензимите, които са характерни за сукалчестия му период.
Заради всичко това свареното мляко представлява доста токсична субстанция, с много разход по изхвърлянето, запълваща кухините на човешкия организъм (синуси, дробове, пространства между органите), образуваща слуз, която се явява много добра среда за развъждане на множество паразити и т.н. (за повече - виж д-р Емилова).