Автор Тема: Смъртната опасност от млякото и млечните продукти (интервю)  (Прочетена 125176 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Иван

• Четящ
  • *
  • Публикации: 83
:) Да Иване полезна лекция, но за мен ще бъде от полза да разкажеш повече и за причините, прясното мляко да се проявява като отрова за възрастните. :hi:

Понеже млякото е първата храна на всеки човек, се приема, че без него не може, а от там и че е полезно. Както казахме, това важи за много кратък период от време (докато различни системи в тялото на детето започнат да си изпълняват функциите), който обикновено е около една година. Долу горе 1 година е и времето, през което майката кърми. От там нататък ядем храната, която Земята ражда, защото имаме всичко необходимо за целта.

1.   Млякото е отрова за възрастните по две причини:
-   Генетично е заложено от годината насетне човек да развива други ензими и режими на работа на храносмилателната си система, така че усвояването на прясно издоено мляко не е така ефективно. Не е ефективно ще рече, че остават множество отпадъчни, неусвоени вещества, които до тогава са се усвоявали. Сега тези вещества се приемат за непотребни и следователно трябва да се преобразуват до други с цел изнасянето им от организма. Това същото се прави и с всяка друга отрова, т.е. всяко друго нещо, за което нямаме изработен механизъм да го преобразуваме към полезните за нас съединения.
-   Прясно издоеното мляко съдържа съединения, които помагат за преобразуването му към нужните за тялото вещества веднага след напускане на тялото на майката. След сваряване или сваряване+консервиране тези вещества липсват или не действат. Т.е. възрастният е два пъти прецакан – веднъж пие мляко, докато системите му са оптимизирани за семена и листа и втори път – пие прецакано мляко, което е лишено от свойствата си да улеснява собственото си усвояване. Това е втората причина млякото да бъде отрова за възрастни, защото реалността е такава – почти всеки възрастен пие сварено или консервирано мляко.

2.   Феноменът на планинците дълголетници.
Тук всичко е логично - ако възрастният продължи, без прекъсване от раждането си, да употребява прясно издоено мляко, то някои от системите за възрастни няма да се развият така пълноценно, а другите, характерни за детето, няма пък да закърнеят.
Тук само една дума да кажем за една друга сфера - какво губи дядото, който е на млечна диета от раждането си? Понеже яденето е информационен процес, дядото ще си остане чист, като дете, но и в голяма степен наивен като него. Информацията, която носи едно пшенично зърно е много по-задълбочена и всеобхватна. Да изядеш покълнало зърно означава да се запознаеш с живота много по-пряко и пълноценно, отколкото да получиш лесно усвоимото млекце. Да не говорим, ако самият ти си отгледал въпросното зърно! Разликата е съществена – в единият случай дядото е отглеждания (пие мляко), а във втория той отглежда живот и изяжда тоя живот (зърното).

3.   Киселото мляко е съвсем друга храна и не го разглеждаме като отрова. Прясното мляко е храната, с която храним микроорганизми, които ядем, т.е. пак поглъщаме живот, който отглеждаме. Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус – това май бяха двечките добри приятелчета.

4.   И накрая – прясното сварено и/или консервирано мляко е отрова, като много други – месо, чипс, мухлясал хляб, развален картоф… Да повторим причините, поради които му се обръща специално внимание:
-   Хората го смятат за полезно по подразбиране, понеже е първата ни храна. Трудно го приемат за близко до мухъла и изгнилите растения.
-   Варенето превръща в боклук всичко – не само млякото. Хората не си дават сметка за реалността – те имат в ума си образът на майчиното мляко, а в същия момент пият сварено краве мляко. Разликата е огромна.
-   И третата причина: Свареното прясно мляко може да бъде по-опасно като отрова от някои развалени или сварени растения, защото има доста сложен състав, а е лишено от наличните в прясно издоеното мляко вещества за саморазграждане и справяне със сложността му. Отделно, че тялото на възрастният човек е загубил флората и ензимите, които са характерни за сукалчестия му период.

Заради всичко това свареното мляко представлява доста токсична субстанция, с много разход по изхвърлянето, запълваща кухините на човешкия организъм (синуси, дробове, пространства между органите), образуваща слуз, която се явява много добра среда за развъждане на множество паразити и т.н. (за повече - виж д-р Емилова).

Неактивен aldonea

• Пишещ
  • Публикации: 520
  • От всичко достатъчно!
 :)Иване попаднал си на страхотен материал, в който ще се радвам в същияр дух да се разказва и за сиренето какво е то всъщност и защо изварата е по-добра.Ще се радвам да запознаеш останалите от форума и за бялото саламурено сирене. :hi:
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Неактивен radon

• Четящ
  • *
  • Публикации: 171
Млякото е вредно само за отделни хора! Това го запомнете добре. Същата логика важи и за много други неща в живота. Казано е "Един човек, цяла Вселена" и е много вярно. Аз се въздътжах за 10 дни от млечни и после хапнах една катма с извара. Имах ужасни колики и много газове в резултат.

Неактивен aldonea

• Пишещ
  • От всичко достатъчно!
Re:Смъртната опасност от млякото и млечните &
« Отговор #93 -: Януари 12, 2010, 12:16:37 pm »
   :) Именно това визирам, че като намалим или спрем от консумация особенно прясното мляко , то може да се превърне в отрова! :hi:
« Последна редакция: Януари 12, 2010, 15:09:14 pm от Mirotvorec »

Max

• Гост
Аргументите против млякото звучат смислено и ме държаха убеден във вредата му дълго време, но миналата година се усъмних в това.
Така или иначе не ям мляко, защото то просто изчезна.
А съмненията ми в това, че е опасен продукт идват от историята на близкото минало, когато то е присъствало като значим елемент в менюто на българите и вреди от него не са забелязани.
Е, под близко минало разбирам преди 50-100 години.
« Последна редакция: Януари 12, 2010, 21:38:16 pm от Raven »

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
Ами то и в статията по-голямата част от "аргументите" са свързани именно с начина му на производство в днешно време.

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
  Чувал съм, че прясното мляко има антиоксидантни свойства, особенно биволското,
а козето мляко било най-близко до майчиното.
  Никаква утрова не е млякото ако се консумира умерено, стига да е наистина мляко, а не няква оцветена вода ако се сещате на какво викат цвик  ;D каквато се предлага сега помагазините. Овчето мляко също много полезно но е с по висока масленост. Аз без кисело мляко немога. Особено един солен айрян сутринта/от домашно кисело мляко/ и след обяд, а защо не и вечер е цяло чудо. Все пак въпрос на организъм. А по вегетариянско мезе за винцето от сиренето и кашкавала незнам да има. Само веднъж ядох от това мухлясалото "Рокфор" много вкусно наистина, ама май от него не излязох после от офиса(тоалетната). ;D
 П.С Само към сухото мляко имам някакави страхове, но то пък за сметка на това е навсякъде.

Max

• Гост
Ами то и в статията по-голямата част от "аргументите" са свързани именно с начина му на производство в днешно време.

Но там особено се набляга на това, че едно животно пие мляко от друго животно.
Като се замислиш обаче дали е мляко или какъвто и да е друг елемент от чужд организъм, принципът е същият : поглъщаш чужда енергия.

Неактивен meander

• Не е лесно да си мъж. Много се отказаха...
  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 400
  • Мухата влиза само в отворена уста.
Смъртната опасност от млякото и млечните продукти имитирани от хората
 Би трябвало така да е озаглавена темата.Иначе обвиняваме нашите жени и майки които кърмят.Това някои са направо уроди,визирам всякакви учени.Стремежа  явно е да се дискриминират всички натурални храни. За да минем изцяло на химия.Остава и да ни турят по една батерия и роботите са им готови. Живи и здрави. :hi:
Мечтите ни помагат да не загубим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.

Неактивен Eon

• Много Писал
  • Публикации: 3 824
Но там особено се набляга на това, че едно животно пие мляко от друго животно.
Като се замислиш обаче дали е мляко или какъвто и да е друг елемент от чужд организъм, принципът е същият : поглъщаш чужда енергия.

Ами то това е целта. Съвсем нормално е. Поглъщане на чужда енергия. Нали за това се храним. Като пасем тревички не поглъщаме ли чужда енергия, или те не се смятат?

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
  • Публикации: 1 236
Иначе обвиняваме нашите жени и майки които кърмят.

Това е абсурдно и вече го обсъждахме. Кърменето и храненето на детето с чуждо, несвойствено за него мляко, са коренно различни неща.
С две думи: идеалната храна за бебето (теленцето, детето)е майчината. :hi:
И да, разликата между млякото сега и млякото преди 100 години е от небето до земята. Също така огромна е разликата между млякото на крава,отглеждана в център за угояване, хранена с ГМ- фураж, ваксинирана и тъпкана с лекарства и хормони и млякото на такава от биодинамично стопанство примерно. ;)
« Последна редакция: Януари 14, 2010, 11:00:24 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен aldonea

• Пишещ
  • От всичко достатъчно!
 :)Когато твърдя, че прясното мляко не е добра храна за вече порасналият организъм, то е защото с възрастта намаляват някои ензими способстващи разграждане и пълното усвояване на прясното мляко. Така с натрупване на неразградени съставки си тровим успешно организма.  :hi:

Max

• Гост
Re:Смъртната опасност от млякото и млечните &
« Отговор #102 -: Януари 14, 2010, 21:26:19 pm »
Това с ензимите трябва да е отскоро, защото дядо ми, прадядо ми и техните пра-пра дядовци  не са имали проблеми.  :)

Аз лично изпитвам погнуса от млякото, без да имам твърдо мнение, подхожда ли ми или не.

Да се отрича млякото е сравнително нова мода, но има традиции, които го препоръчват като добра храна. Аюрведа, например.

« Последна редакция: Януари 15, 2010, 08:30:18 am от Mirotvorec »

Неактивен aldonea

• Пишещ
  • От всичко достатъчно!
 Не Raven  не е отскоро. Всъщност нашите баби и дядовци са консумирали най-вече кисело(с истинска закваска)мляко. Говоря за прясното, което последните години и у нас ползваме(по  пример на САЩ)като луди. Когато организма се изгради веднъж като  физика, не са му необходими толкова градивните елементи. Тогава и организма ни преустановява или намалява производството на някои елементи ,а увеличава други(в съответствие на възрастта).Ето това имах като мисъл, че след като спрем интензивно да ползваме прясното мляко то се превръща в проблем. :hi:

Неактивен vesela

• Четящ
  • *
  • Публикации: 50
В Аюрведа има понятие - окасатмя. С това се обозначават начини на хранене и живот, които са станали безвредни за тялото понеже са били следвани поколения наред. Един вид те стават "частица от природата на тялото". В този смисъл - вредни за други хора, за вас не са. Ако нашите предци са консумирали големи количества от дадена храна, ние имаме по-големи възможности да я смелим и усвоим.

Като цяло млечните продукти са изграждащи и трудносмилаеми. Въпреки това е въпрос на организъм. Ако на някой му се яде мляко или млечен продукт, но това му създава проблеми с храносмилането може да добави подправка към него - канела, джинджифил, черен пипер, кориандър, кардамон, къри, ечемичен малц, кленов сироп, мед. Всеки според собствения си вкус. В Аюрведа подробно са описани при коя конституция какво се добавя, но и без човек да е чел може сам да определи най-доброто за себе си - като слуша тялото си ;).

Аз лично млечните почти не ги ям - усещам как ме "затлачват", защото моя организъм лесно прави слуз. А слузта пък се "разкарва" или с пълно прочистване на организма или ако е по-малко - с ядене на люти подправки. Много се изненадах когато за първи път четох за лютия вкус, че премахва слузите. Точно тогава имах хрема и ми се прияде гореща супа с лют червен пипер и чер пипер "на цвят" :).

А дядо ми да ви кажа - ядеше на корем млечни продукти, които сам си правеше. И почина на 93 години както се казва от естествена смърт...и с всички зъби в устата ;). Без люта чушка, ракия, вино и сирене не сядаше да вечеря - собствено производство.
Така че смятам, че всичко е въпрос на организъм и баланс...
"Бъди промяната, която искаш да видиш в света"

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27