В една друга тема, Спорт-Здраве беше написал достатъчно кратко 99% от това, което има да се знае по въпроса за млякото:
- Млякото от майката е за децата, млякото на кравата - за телетата. Понеже не сме напълно несъвместими с кравата/овцата/козата, то издоеното мляко от тези животни може в известна степен да се пие и от деца, но ако е прясно издоено. След пастьоризация или сваряване, не остава кой знае какво да пиене. В този случай имаме една измама на детското тяло. То не получава нужната храна, но стомахът му е запълнен с маса, която трябва да се преработва, заради което се получава (неправилно) чувството за ситост. Всичко това важи в много по-голяма степен за възрастния човек - той пък съвсем няма нужда дори и от прясно издоеното мляко. При него се получава лъжливото чувство за ситост не само при ядене на мляко, но и на каквато и да е готвена храна. Лъжливо, защото ситостта в този случай означава не попълване на запасите на тялото от храна, а напълване на тракта и нуждата от преработка и изхвърляне на съдържанието му. Разните "пикантни" хранителни добавки имат основно тази цел - да излъжат справедливо възникналото чувство за ситост (което служи като защита от натравяне), за да продължите да консумирате "любимата" си храна, въпреки че тя не само, че не е храна като качества, но и прекомерна като количество.
- Киселото мляко е съвсем друга храна и не бива да се бърка с млякото на майката, било то овца, крава или жена. С една дума не е редно да се мисли за двете като че ли за взаимозаменяеми - едното се пие, а другото се гребе с лъжицата. Киселото мляко е прясно мляко, използвано като среда, в която развъждаме това, което реално искаме да изядем - дрождите, бактериите. С една дума, киселото мляко е толкова по-добро, колкото е по-далеч от прясното и по-близо до ЖИВИТЕ микроорганизми, които се заселват и размножават в него.