Скъпи съфорумци, ще си позволя да дам и моя скромен коментар към филмите заитгеист.
1. съм разочарован от негативни коментари на доста хора, явно са под ходили към филма с прекалено големи очаквания, или от позицията си на по осведомени. но главната цел на филма е да бъде достъпен за по широк кръг от хора, в който да породи въпроси.
2. филма е наистина много всеобхватен и не може да бъде упрекван, че е не задълбава достатъчно в темите, там те са подхвърлени просто като насоки и идеи. не може да се отрече че чисто фактологическата страна на филма е много силна и много от нещата макар да присъстват в сред нас не са така систематизирани и навързани ( особено провокациите за войните ) това го няма в учебника ви по история.
3. относно религиите аз изучавайки антична история и история на изкуството, бях наясно с астрологическия корен не само на църквата но и на почти всички митове и легенди. но тук е представено по един много достъпен начин за широка публика, и да недостатъчно е но който се заинтригува ще намери начин да го допълни.
4. проект Венера и самата идея зад него е доста резонна, на мен не ми допадна тази технократщина, но наистина е нелепо при днешното ниво на технология развитие и благосъстояние, обикновения човек да е длъжен да се бори за оцеляване. във филма е показана просто една алтернатива нищо повече
В заключение ще кажа, че е лесно да критикуваш и намираш слаби места, но нека някой направи нещо по добро тогава, по информативно което обаче да е достъпно за обикновения заспал човек, да не доскучава с дълга и монотонна фактология и теория. (правдоподобно за масовия зрител го прави и факта, че няма теории с извънземни ануннанки и рептили)
Една от силните страни на филма е именно това, че нито става скучен нито е трудно разбираем нито е теоретично насочен, най много ми хареса именно това, че имаше малко и почти никаква теория а просто поставяне на въпроси чрез факти и систематизиран набор от документи. Много неща може да не са верни други може да липсват но това е един от най добрите стартови филми за един затънал в ежедневието човек.
Аз лично на всички мой приятели и познати препоръчвам да гледат първо Заитгейст 1 и 2, а след това Езотерик Адженда и Киматика това е според мен едно добро начало.