на мен лично ми е любопитно, ако всеки един се въплъти в "ролята" на Христос как би се чувствал и какво би направил?
cassio, не знам дали си запознат, но масово хората в Америка, когато имат проблем от ежедневието или морален казус, си задават въпроса "What would Jesus do?", т.е. какво би направил Иисус. Това им е като част от културата, вероятно така ги учат в училище. Ето един шеговит отговор на този въпрос:

Този отговор обаче съдържа и голяма истина, защото някъде из посланията на Петър се казва, че ако Иисус не беше умрял и възкръснал, учението му не би струвало пукната пара. И наистина, ако Иисус не беше разпнат, къде отиват християнските добродетели за страдание и жертви в името на другите и на Бога, за безрезервна любов към Бога, за себепожертвователност и т.н., идеята, че всеки си носи кръста и страда на земята и пр. И не на последно място, кой щеше днес да е чувал за Иисус, ако не е бил разпънат, както казват евангелията?
И за да не съм изцяло офтопик, че кажа мнението си относно цялата история за Иисус, изградено на базата на всички факти, които намерих, основно благодарение на този форум и няколко външни препратки. В Индия е живял мъдрец на име Иса и там има негов гроб. Същият този Иса вероятно е Иисус, който в някакъв период от живота си е проповядвал в Юдея, бил е вероятно зле приет от местните авторитети и си е заминал. Странното съвпадение между чудесата, делата и смъртта на Иисус с истории от старите египетски ръкописи и движението на слънцето около земята (справка - Цайтгайст), говори, че това не са истински случки, а съчинени такива. Въпросът кой и защо ги е съчинил препраща към Ницше и тезата, за която говорих в по-горни постове - еврейското висше жречество изфабрикува религия, която се харесва на слабите, болните и онеправданите, т.е., на мнозинството, успява да я наложи постепенно като официална, да я разпространи по света и съответно да добие неимоверна власт върху душите на хората. Отделно от това, фактът, че има окултни и магически ордени, братства и др., които намират в Стария и Новия завет формули, тези и факти, които са напълно практични, сериозни и приложими в техните занимания, говори, че в Библията е вплетено и реално окултно знание и теория, което обаче остава скрито за масата.