Автор Тема: Исус Христос  (Прочетена 290118 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Visitor

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 349
Re: Исус Христос
« Отговор #465 -: Август 09, 2010, 08:13:48 am »
Invisible World, виждал съм изображения на Орфей, разпънат на кръст, чувал съм за такива и на Дионис. Сигурен съм, че има и други герои от древни митологии, които са разпънати и възкръснали, но не мога да цитирам точно. Доста подробен списък имаше в споменатия филм, Zeitgeist. GaBOSS, това, което ме интересува, е доколко Евангелията са исторически обосновани и не е ли възможно да са измислени или пък манипулирани, украсявани или цензурирани. Тук не става въпрос дали самата религия е "правилна" или не, нито кой в какво вярва, а просто има ли чисто научни факти, че Христос все пак е съществувал. Предишните постове вече дадоха доста отговори, които обаче са противоречиви и оставам с убеждението, че реална историческа обосновка на християнството няма. След като има толкова много исторически данни и факти например за Римската импрерия по онова време, как така няма за Иисус, чиито живот и смърт се предполага, че са я разтърсили? Аз не твърдя, че е съществувал или че не е, просто търся отговори и зная, че във форума има информирани и образовани хора, които могат да споделят това, което знаят.
П.С. Офтопик, сигурно не му е тук мястото да питам администраторите, но защо сляхте 
темата с тази?

Така са преценили колегите.  :-)

Ок, Никола. Махаме християнството, да приемем, че то е една лъжа, базирана на много древни митологии и вече 2 000 години господства, а уж на лъжата краката били къси. След като тези митологии си приличат, то тогава как ще разберем кои събития са истински, а не копирани от други?

Доколкото знам в цайтгайст този талисман на Орфей е от 3-4 век от н.е и по-скоро християнството е оказало влияние върху езичеството... ;-)

Във филма залагат на "логиката", отколкото тя да бъде подкрепена с достатъчно сериозни факти и доказателства. А кой разчиташе на логиката? Мисля, че повече си повлиян от цайтгайст, а не от "Антихрист" на Ницще, за което пък също има известни колебания дали наистина тази антихристиянска позиция е негово дело или на нацистите. :-)

Тоталното отричане на нещо не те прави свободен.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #466 -: Август 09, 2010, 09:25:32 am »
форум111,
говориш глупости.
5 човека в България само говорели латински.
Току що проверих в сайта на СУ.
Само в една от катедрите има 10ина ПРЕПОДАВАТЕЛИ по латински.

Отделно другите катедри, отделно другите университети. В медицинския също се преподава латински.
Отделно хора, завършили филологии, право, медицина и тн.
Професионални лингвисти пък да не говорим.

Ето линка от СУ:
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/fakulteti/fakultet_po_klasicheski_i_novi_filologii/struktura/katedri/klasicheska_filologiya_i_ungarska_filologiya/prepodavateli

За арабите, че не се разбирали, друга поредна измислена глупост.
Там където живея има много много араби от всичките им държави. Говорят си най-свободно по между си. Нищо, че едните са от египет, другите от мароко, ливан или не знам къде.
Точно наскоро питах един арабин какви са разликите в арабския между страните. Каза, произношението и лек диалект. Към 20% от думите са различни. Но се разбират.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен ARRI

• Доста Писал
  • Публикации: 1 515
« Отговор #467 -: Август 09, 2010, 09:36:26 am »
Религии,религии.........религии......Аз пък винаги съм се чудел,каква е тази наша,вътрешна необходимост,да се кланяме пред икони,статуи,божества и пр.Защо сами си слагаме оковите и ставаме зависими ???
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен Visitor

• Малко Писал
  • **
« Отговор #468 -: Август 09, 2010, 11:04:27 am »
Arri, не се кланяй, някой насилва ли те?! Това е като непрекъснатото лутане да откриеш формулата за вечно щастие, никой не те блъска, нито може да се обясни...

Неактивен Nikola_Davidov

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 310
  • Dukkham c'eva paññapemi Dukkhassaca nirodhaṃ
« Отговор #469 -: Август 09, 2010, 12:31:05 pm »
Добро утро. Момчета, тук явно има вярващи християни и думите ми се разбират грешно. Искам да уточня, че не нападам и не отричам християнството, нито твърдя категорично каквото и да било. Съмнявам се, задавам разумни въпроси и провокирам дискусия и разумни отговори. Оригиналното име на темата е "Съществувал ли е Иисус", и сложена тук, малко се разводнява. Zeitgeist просто го слагам като пример за аргументи против съществуването на Ийсус. Дайте ми достоверни аргументи "за", ще приема и тях. "Антихрист" е гигантска книга от гигантски човек, която бавно, методично и неумолимо разнищва християнството, обяснява що за птица е бил Иисус и какви хора са го следвали и с каква цел. Между другото, небрежно замита и индуизма и будизма, но това е друга тема. Според Ницше обаче Иисус е съществувал и е проповядвал, но той просто не е съгласен с учението му. Но това е просто една гледна точка, не твърдя, че е вярната.
forum111, не искам да влизам в спорове, още по-малко с необосновани факти и празни твърдения.
mitko, ти в една друга тема не беше ли казал, че си видял в парка чичка- извънземен?  :lol: ;D ;D .По тази тема- не вярвам или по-скоро не мога да приема за чиста монета езотерично придобити знания.
Invisible World, явно и ти оставаш с впечатлението, че искам да опровергая или отрека християнството. Ако беше така, щях да нарека темата "Христос не е съществувал", а не "Съществувал ли е Христос". Относно Орфей, не е само изображението, чел съм легенди за него, където го разпъват на кръст, но не мога да се сетя къде.
Приемам критично и се радвам на всяка информация по въпроса, стига да е подкрепена с факти, без значение птвърждава ли съществуването на Иисус или го отхвърля като мит.   
Най-лошото, което може да ти се случи в този живот, е да се вземеш насериозно.

Неактивен Nightwish

• Четящ
  • *
  • Публикации: 191
    • Мистерика - блог за непознатото
« Отговор #470 -: Август 09, 2010, 12:50:37 pm »
Религии,религии.........религии......Аз пък винаги съм се чудел,каква е тази наша,вътрешна необходимост,да се кланяме пред икони,статуи,божества и пр.Защо сами си слагаме оковите и ставаме зависими ???

:drinks:

Аз бих добавил, че някои си слагат окови не само чрез религии и божества, ами и чрез идеологии (без значение леви или десни) и лидери.

Иначе дори и да е съществувал Христос това не прави християнството по-праведна религия от другите. Пророка Мохамед и Буда също май са съществували.

Неактивен Visitor

• Малко Писал
  • **
« Отговор #471 -: Август 09, 2010, 14:32:59 pm »
Зададох въпрос и много държа да ми се отговори.  :)

След като толкова древни религии имат общи неща, как тогава да разберем коя от коя копира и действителни ли са, или има някаква причина, поради която такива божества да имат сходна история?  :)

Неактивен ARRI

• Доста Писал
  • Публикации: 1 515
« Отговор #472 -: Август 09, 2010, 14:38:13 pm »

След като толкова древни религии имат общи неща, как тогава да разберем коя от коя копира и действителни ли са, или има някаква причина, поради която такива божества да имат сходна история?  :)

Всички религии,са създадени от едни и същи.Затова и моделът се преповтаря отново и отново.Принципът е разделяй и владей.Дали сме християни,мюсулмани,католици.....будисти и пр.,ние сме вкарани в религиозната ''кошара''.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #473 -: Август 09, 2010, 14:42:02 pm »

Invisible World, изброй ако обичаш кои религии и какво общо имат помежду си.

Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен Nightwish

• Четящ
  • *
« Отговор #474 -: Август 09, 2010, 14:57:24 pm »

Ех, едва ли може да се разбере кой от кого е копирал - минало се е твърде много време.

Неактивен Nightwish

• Четящ
  • *
« Отговор #475 -: Август 09, 2010, 15:00:43 pm »
Всички религии,са създадени от едни и същи.Затова и моделът се преповтаря отново и отново.Принципът е разделяй и владей.Дали сме християни,мюсулмани,католици.....будисти и пр.,ние сме вкарани в религиозната ''кошара''.

ARRI, понеже ти гледам аватара - да те попитам тогава и вярванията в Тангра и Перун ли са създадени от същите, които са създали и другите религии ? Интересно ми е защото доколкото съм запознат религиите на българите и славяните са по-стари от исляма и може би и от християнството.

Неактивен Nikola_Davidov

• Малко Писал
  • **
« Отговор #476 -: Август 09, 2010, 15:04:26 pm »
Invisible World, ако визираш това, което казах за героите или божествата, приковани на кръст и възкръснали, по всяка вероятност има някаква истинска история зад цялата работа, която обаче едва ли можем да знаем. Ако гледаш филма, за който говорих по-рано, там има интересна теория, че всичко се базира на астрономията и небесните тела.  Не искам да бягам от въпроса, но темата не е за това, а за истинността или пък лъжата за Иисус.
ARRI, да не намекваш, че Иисус е бил рептил или масон? Звучи интересно...

Rio

• Гост

Неактивен Visitor

• Малко Писал
  • **
« Отговор #478 -: Август 09, 2010, 15:21:48 pm »
 ;D Разбира се, че няма да отговориш, по-лесно е да даваме отговори като препратим някой до страница 1005 на книга "-------", отколкото да дадем собствено мнение по въпроса.  ;) Ясно ми е всичко!

Неактивен Nikola_Davidov

• Малко Писал
  • **
« Отговор #479 -: Август 09, 2010, 15:39:40 pm »
Invisible World, ти като модератор се предполага най-стриктно да се придържаш към темата на форума.
А офтопик - не зная и няма как да зная коя религия е първа, коя от коя е крала или взаимствала, кой бог на кого е копие, едно и също ли са Ищар, Изида, Афродита, Дева Мария и дебелата статуетка на праисторическите хора, кои ритуали са копие на по-стари, тези по-стари пък откъде произлизат, чии месия пръв е разпънат и дали и той не е изопачено копие на още по-стар мит... Мисля, че ме разбра.
Относно препратката към Zeitgeist - във филма се защитава тезата, че древните са били чудесни астрономи и са наблюдавали много точно какво се случва на небето. От тези наблюдения, давайки на небесните тела имена и образи на хора и богове, са създали митологичните истории. Трудно мога да ти опиша всички небесни процеси, на които се базира мита за Иисус, но са свързани с движението на слънцето. Затова и те препраам към филма, там е описано подробно и нагледно. Иначе казано - например не Орион е ловец, който се е превърнал в съвездие, а съзвездието Орион е първоизточник на мита. Пак казвам, това е тезата от филма, аз просто я цитирам, не я споделям напълно. 
Не зная какъв по-различен или ясен отговор очакваш, и ако целиш да докажеш нещо по този начин, просто го кажи ясно, а не ме карай да гадая.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27