Invisible World, ти като модератор се предполага най-стриктно да се придържаш към темата на форума.
А офтопик - не зная и няма как да зная коя религия е първа, коя от коя е крала или взаимствала, кой бог на кого е копие, едно и също ли са Ищар, Изида, Афродита, Дева Мария и дебелата статуетка на праисторическите хора, кои ритуали са копие на по-стари, тези по-стари пък откъде произлизат, чии месия пръв е разпънат и дали и той не е изопачено копие на още по-стар мит... Мисля, че ме разбра.
Относно препратката към Zeitgeist - във филма се защитава тезата, че древните са били чудесни астрономи и са наблюдавали много точно какво се случва на небето. От тези наблюдения, давайки на небесните тела имена и образи на хора и богове, са създали митологичните истории. Трудно мога да ти опиша всички небесни процеси, на които се базира мита за Иисус, но са свързани с движението на слънцето. Затова и те препраам към филма, там е описано подробно и нагледно. Иначе казано - например не Орион е ловец, който се е превърнал в съвездие, а съзвездието Орион е първоизточник на мита. Пак казвам, това е тезата от филма, аз просто я цитирам, не я споделям напълно.
Не зная какъв по-различен или ясен отговор очакваш, и ако целиш да докажеш нещо по този начин, просто го кажи ясно, а не ме карай да гадая.