Автор Тема: Исус Христос  (Прочетена 290262 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
Re: Исус Христос
« Отговор #390 -: Юли 17, 2010, 00:57:10 am »
А ти, освен алтернативната наука, нямаш друг смислен аргумент. Виждаш ли, лесно е. А уважението се заслужва, не се дава даром никому. Аз съм просто един непредубеден читател, попаднал тук. А когато казваш неща, при това толкова смели, трябва да имаш доказателства за тях. И изобщо не ми пука, че ме мислите за невежа.
За запетайката не съм се заяждал, просто го споменах, дори е в курсив.
Между другото, ако някой приема за по-достоверен източник, човек, криещ се зад грандиозен псевдоним, пред св. Апостоли, то следва да се замислим за способността му да разсъждава трезво.
Доказателства!?!  ??? ??? ???Това е форум..не съд!Светите ти апостоли...могат само ДГД!Изопачили са всяка дума и действие на истинския светец!
И между другото..човек вярващ само на официалната наука(която доскоро твърдеше,че земята е плоска)дали е способен да разсъждава трезво?А?Тя тая същата офоциална наука,измисли и ваксините благодарение на които милиони деца родени абсолютно здрави,остават инвалиди до края на живота си!Плюя на тази наука!
« Последна редакция: Юли 17, 2010, 01:07:47 am от konstantin2007 »

Неактивен negative

• Четящ
  • *
  • Публикации: 78
« Отговор #391 -: Юли 17, 2010, 01:44:14 am »
Официалната наука, освен тази на Западният свят, през средновековието, никога не е твърдяла, че Земята е плоска.  :-X
То по тая логика и Колумб открива Америка... Е, преоткрива я, де, ама все пак не той е първият. Това за ваксините няма да го коментирам просто, най-малкото се запитай колко живота е спасила, защото ако не знаеш, нивото на детската смъртност никога не е било толкова ниско, колкото в момента.  :negative:

Знам, че е форум, много добре знам, ама знам и също толкова добре, че не можеш да казваш каквото си поискаш и да твърдиш, че е истина. Ами аз мога да ви кажа, че жълтото е зелено и това е конспирация на (пак тези) илюминатите. Ама без да го подкрепя с доказателства, звучи просто смешно.

А тук си "играете" с големи теми - например дали християнството е останало непроменено. Факт е, че в лицето на св. Православие е останало непроменено до ден днешен. Ако някой твърди противното - да се обоснове, моля.  :---

Да не говорим, че най-големите авторитети, твърдящи, че е имало "подмяна" са жена, общувала с демони и друг, неизвестен "посветен".
« Последна редакция: Юли 17, 2010, 01:51:07 am от negative »

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #392 -: Юли 17, 2010, 08:47:29 am »
Всичко във Вселената е проявление на този абсолют (но не в еднаква степен). Синът, това е абсолютно всяко живо същество, осъзнало това единство с Бог (всъщност тук имаме множество степени на осъзнаване и Христос е съществото, осъзнало това най-пълно в сравнение с всички други същества, въплъщавали се на Земята. Затова той с най-голямо право може да се нарече Син на Бога). Христос е казал: Аз и Отеца ми сме едно. Също в Библията пише, че Бог е в нас и ние сме в Бог.
Имаме Отец – непроявения абсолют. Имаме Светия Дух – енергията (материята) чрез която се проявява, майката. Имаме и Сина, Христос – всички съзнателни същества във Вселената, всяко проявяващо безпределната си същност (Отеца) в различна степен според индивидуалното си еволюционно ниво.
       Всички  сме  равнопоставени  пред  абсолюта!  Не  може  ти  да  си  по-син  на  майка  ти  отколкото  брат  ти!  Това,  че  аз  съм  по-назад  (по-малък)  в  духовното  си  израстване  не  ме  прави  по-малко  божи  син!!
       Значи  ли  изречението - "Аз  и  Отца  ми  сме  едно!"  израз  на   духовно  високомерие,  да  значи!  Затова  сматам,  че  високо  развит в духовно  отношение  интелект  не  може  да  произнесе  тези  думи!  Това  не  са  думи  на  Христос!
Не, не значи. Абсолютно всяко същество може да осъзнае и заяви това. Думите на Христос напълно отговарят на истината и в тях никъде не се споменава, че той е единствения син на Бога. Освен това, както вече посочих, говорим за триединство. Отеца, Сина и Светия Дух са едно, а отношението Баща-Син е само аналогия и не трябва да се разбира буквално.

Неактивен xnet_user

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 315
« Отговор #393 -: Юли 17, 2010, 10:44:44 am »
Тук твърдите, че християнството е било променено и заменено с друго учение. Никъде в официалната история не се споменава такова нещо, дори напротив - има доказателства за обратното.
Ако ти лично не знаеш за това, не означава, че то не се е случвало.
Проучи внимателно за следните събори - Първи вселенски събор в Никея 325 г., Втори вселенски събор в Цариград 381 г.
Също така проучи кога и от кого са писани одобрените евангелия.
Тогава ще разбереш, че христовото учение, което ни предлага християнската църква, няма нищо общо с учението на Исус. Ако искаш да сe докоснеш до учението му, прочети евангелие от Юда (писано от Исус).
Евангелие от Йоан е писано в края на 2в.сл.Хр, а останалите в края на 1 и началото на 2в.сл.Хр.
Преди да ме попиташ за доказателства ти първо ми докажи, че така наречените евангелисти Матей, Марко, Лука и Йоан са били учениците на Исус.
« Последна редакция: Юли 17, 2010, 11:01:40 am от xnet_user »

Неактивен negative

• Четящ
  • *
« Отговор #394 -: Юли 17, 2010, 12:06:37 pm »
Преди да ме попиташ за доказателства ти първо ми докажи, че така наречените евангелисти Матей, Марко, Лука и Йоан са били учениците на Исус.
Ето какво "доказателство" получавам в пордкрепа на тезата ви...

Неактивен xnet_user

• Малко Писал
  • **
« Отговор #395 -: Юли 17, 2010, 12:23:51 pm »
Не е по-различно от твоето...

Неактивен negative

• Четящ
  • *
« Отговор #396 -: Юли 17, 2010, 13:37:21 pm »
Всички християни са ученици на Господ Иисус Христос. Св. Евангелисти са от първите, като св. Йоан Богослов и св. Матей са от дванадесетте апостоли. Другите двама - св. Марко и св. Лука са също от първите, приели Христовата Истина в сърцата си, познавали са дванадесетте апостоли и са учасвали в някои от пътуванията им. Това не го твърдя аз просто така, това е документирано най-малкото в св. Писание. Има и много други апокрифни евангилия, които отпадат по една проста причина - не са боговдъхновени. А и събитията, описани в тях коренно се различават от описаните от св. Евангелисти, най-малкото има апокрифни евангелия, в които дори имената на личностите не съответстват, нито събитията.

Неактивен xnet_user

• Малко Писал
  • **
« Отговор #397 -: Юли 17, 2010, 14:32:58 pm »
Така е в одобрените евангелия има несъответсвия, нормално е след като са писани 2 века по-късно от някакви преписвачи.
„И като повика дванайсетте Си ученици, даде им власт над нечистите духове…” - авторът защо се разграничава от учениците...
Въпросното свето писание е като игра на развален телефон...
Останалите евангелия отпадат понеже не се вписват в установената догма.
А какви са критериите един текст да бъде боговдъхновен?
Между другото не съм чел никъде Исус да е създавал йерархии, догми или назначавал апостоли...
« Последна редакция: Юли 17, 2010, 14:36:47 pm от xnet_user »

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #398 -: Юли 17, 2010, 14:35:39 pm »
Всички християни са ученици на Господ Иисус Христос.
Я!Че Исус Христос..Господ ли е?Не знаех :(

Неактивен negative

• Четящ
  • *
« Отговор #399 -: Юли 17, 2010, 14:38:46 pm »
Всички християни са ученици на Господ Иисус Христос. Св. Евангелисти са от първите, като св. Йоан Богослов и св. Матей са от дванадесетте апостоли. Другите двама - св. Марко и св. Лука са също от първите, приели Христовата Истина в сърцата си, познавали са дванадесетте апостоли и са учасвали в някои от пътуванията им. Това не го твърдя аз просто така, това е документирано най-малкото в св. Писание. Има и много други апокрифни евангилия, които отпадат по една проста причина - не са боговдъхновени. А и събитията, описани в тях коренно се различават от описаните от св. Евангелисти, най-малкото има апокрифни евангелия, в които дори имената на личностите не съответстват, нито събитията.
А от къде реши, че са писани от преписвачи? :)
Това са и най-старите евангелия.
Има много причини един автор да се разграничава от действащите лица.
А и не посочваш от къде точно е цитата, както казах двама от св. Евангелисти са част от св. Апостоли, другите двама не са.
Останалите евангелия отпадат, понеже са дело на "някакви преписвачи" и са "като игра на развален телефон", именно за това не се вписват в установената догма.
Няма да отговоря на последният ти въпрос, размисли си сам, както би казал ти.

Ето, вече знаеш и нямаш оправдание.
Интересно е как  искаш да не критикуват това, в което вярваш, след като критикуваш това, в което вярват други.
« Последна редакция: Юли 17, 2010, 14:44:48 pm от negative »

Неактивен xnet_user

• Малко Писал
  • **
« Отговор #400 -: Юли 17, 2010, 14:40:16 pm »
Цитат
Я!Че Исус Христос..Господ ли е?Не знаех
Колко му е някой да го провъзгласи за такъв и да се обяви за негов посредник...

Неактивен xnet_user

• Малко Писал
  • **
« Отговор #401 -: Юли 17, 2010, 14:49:51 pm »
Ето, вече знаеш и нямаш оправдание.

Би ли ми цитирал думи в което и да е евангелие където Исус да се обявява за Господ, да говори за догми и назначава апостоли...
« Последна редакция: Юли 17, 2010, 14:52:29 pm от xnet_user »

Неактивен negative

• Четящ
  • *
« Отговор #402 -: Юли 17, 2010, 14:59:40 pm »
Би ли ми цитирал думи в което и да е евангелие където Исус да се обявява за Господ

Цитат
5. Тогава дяволът Го завежда в светия град и Го поставя на храмовата стряха,

6. и Му казва: ако си Син Божий, хвърли се долу, защото писано е: „на Ангелите Си ще заповяда за Тебе, и на ръце ще Те понесат, да не би някак да препънеш о камък ногата Си“.

7. Иисус му рече: писано е също: „няма да изкусиш Господа, Бога твоего“.
Цитат
...да говори за догми...
Първо да уточним какво е догма:
Цитат
Догма (от гръцки δόγμα, δόγματα  - установявам, утвърждавам) е установената вяра и доктрина от религия, идеология или организация, неподлежаща на обсъждане или съмнение и приета за безусловна истина. Като аналогия на догмата могат да се посочат аксиомите в математиката.

Всяко отклонение от религиозните догми е било обявявано за ерес и строго наказвано.
Та в този ред на мисли догма са и идеите за "себеусъвършенстване", "духовно развитие" и "истина, която е в самите нас" в йога практиките например.
Цитат
14. И ще бъде проповядвано това Евангелие на царството по цяла вселена, за свидетелство на всички народи; и тогава ще дойде краят.

15. И тъй, кога видите да стои на свето място „мерзостта на запустението“, за която е казано чрез пророк Даниила (който чете, нека разбира),

16. тогава ония, които се намират в Иудея, да бягат в планините;

17. който е на покрива, да не слиза да вземе нещо от къщата си;

18. и който е на нивата, да се не връща назад да вземе дрехата си.

19. Но горко на непразните и на кърмачките през ония дни!

20. Затова молете се, да се не случи бягството ви зиме или в събота;

21. защото тогава ще бъде голяма скръб, каквато не е била открай свят досега, и няма да бъде.

22. И ако не се скратяха ония дни, не би се спасила никоя плът; но заради избраните ще се скратят ония дни.

23. Тогава, ако някой ви каже: ето, тук е Христос, или там е — не вярвайте;

24. защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните.

25. Ето, казах ви отнапред.
Цитат
... и назначава апостоли...

Цитат
1. И като повика дванайсетте Си ученици, даде им власт над нечистите духове, да ги изгонват, и да изцеряват всяка болест и всяка немощ.

2. А имената на дванайсетте апостоли са тия: ...
« Последна редакция: Юли 17, 2010, 15:09:33 pm от negative »

Неактивен xnet_user

• Малко Писал
  • **
« Отговор #403 -: Юли 17, 2010, 15:28:24 pm »
В едно от най-старите евангелия Исус призовава хората да търсят и да познаят себе си, а не да следват някакви водачи и да приемат това, което им се казва за безусловна истина.

Цитат
Исус каза: Този, който разкрие значението на тези думи няма да вкуси смърт.

Нека този, който търси, не се спре в своето търсене докато не намери. Когато намери, той ще се смути, И когато се смути, Той ще се изуми от възхита, и ще царства над Всичко.

Ако вашите водачи заявяват че царството е на небесата, птиците на небето ще са там преди вас.
Ако кажат, че то е в морето, рибите на морето ще са там преди вас.
Царството е във вас и без вас. Когато познаете себе си, ще знаете.
Тогава ще знаете, че сте Синове на Живия Отец.
Но ако не познавате себе си, вие сте в бедност, и сте бедност.
Цитат

Този който знае Всичко, и не познава себе си е пропуснал всичко.

Евангелието на Тома, открито през 1945г. в Наг Хаммади - Египет. Оригиналът се пази в Етиопската национална библиотека. Изследователите са уверени, че оригиналният текст, от който е копието, датира от 60-70г от н.е.

« Последна редакция: Юли 17, 2010, 16:10:48 pm от xnet_user »

Неактивен negative

• Четящ
  • *
« Отговор #404 -: Юли 17, 2010, 15:37:58 pm »
В едно от най-старите евангелия Исус призовава хората да търсят и да познаят себе си, а не да следват някакви водачи и да приемат това, което им се казва за безусловна истина.
Ами Той призовава за това и в другите евангелия.  ;)
А като гледам стила на писане на това евангелие на Тома, си задавам въпроса дали то не е фалшификация? Най-малкото заради използването на термина "небеса" в съвсем буквалното му значение. От къде можем да сме сигурни, че е истинско, само защото написаното вътре ти харесва, ли?
Изследователите са уверени, че оригиналният текст, от който е копието, датира от 60-70г от н.е.
Тогава защо критикуваш официалните евангелия, че имат копия?
« Последна редакция: Юли 17, 2010, 15:48:21 pm от negative »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27