Автор Тема: Русия - освободител или най-голям враг на България?  (Прочетена 57823 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cdms

 • Гост
Наистина панславизма е бил водещ предлог за Рисия да води войни срещу Османската империя. От цялата работа и българите сме били на печалба да се освободим. Друг е проблемът, че не сме успели да се обединим напълно.
Смятам че ако сега съществуваше България в границите си от Сан Стафанския договор сигурно щяхме да сме към 15-20млн души и да сме водеща сила в Югоизточна Европа.

Неактивен bankerche

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 40
Няма как, стоим им на пътя на вековната руска мечта. Егати Сан Стефанска България и без да ни налази комунизма. Сега да сме сред първите в Европа.....
За съжаление в историята няма "ако". Поне можем да помечтаем за друго развитие

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Наистина панславизма е бил водещ предлог за Рисия да води войни срещу Османската империя. От цялата работа и българите сме били на печалба да се освободим. Друг е проблемът, че не сме успели да се обединим напълно.
Смятам че ако сега съществуваше България в границите си от Сан Стафанския договор сигурно щяхме да сме към 15-20млн души и да сме водеща сила в Югоизточна Европа.

Защо си мислите, че като имаме по-голяма площ и повече население, ще сме по-добре? Нашите управници със 111 хил. кв. км. и 7,5 милиона население не могат да се справят, защо мислите, че ще се справят с повече от двете?

Неактивен rofl

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 164
http://www.anapest.org/dostoevski_1877.php

НАЙ-ЛАКЕЙСКИЯТ ВЪЗМОЖЕН СЛУЧАЙ

Спомняте ли си, господа, как още през лятото,Ф. М. Достоевски още дълго преди Плевен, изведнъж навлязохме в България, появихме се на Балканите и онемяхме от негодувание. Е, не всички, дори не и половината, а много по-малко, нека веднага си признаем — но все пак възнегодуваха доста хора и се надигнаха гласове. Ф. М. Достоевски. Първо на кореспондентите от армията и веднага след тях гласове в нашата преса, най-вече в петербургската. Това бяха пламенни гласове искрени, пълна с най-добродетелно негодувание...

Така стана, понеже притежателите на тия гласове бяха тръгнали, както се знае в цял свят и особено у нас, да спасяват угнетените, унизените, смазаните и изтерзаните. Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата воина и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население". Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,' плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!" — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!..."

И се надигна врява. Чуйте, господа, как смятате: получавате ненадейно невярна или неправилно разбрана от вас телеграма, че някой ваш близък, ваш приятел или брат лежи болен, ограбен е или влак го е прегазил или нещо от тоя род. Зарязвате всичко и хуквате при горкия си брат и изведнъж срещате човек, по-здрав и от вас, седи си на масата, обядва, с радостен вик ви кани да седнете и се смее на вашата фалшива тревога, на станалото qui рго quo. Не е толкова важно дали обичате или не особено тоя човек, но нима ще му се разсърдите, задето не е бил ограбен или сгазен от влака? Ще му се разсърдите за червените му бузи и за това, че той с такъв апетит яде и пие вино? Естествено, няма. Напротив, би трябвало дори да се зарадвате, че той е жив и по-здрав от вас. Разбира се, човешко е да се ядосате малко — но не за това, че влакът не му е отрязал краката! Та нима ще станете от масата и ще тръгнете да пишете дописки и анекдоти за него, да петните неговия характер и да вадите наяве недостатъците му...А с българите се постъпи тъкмо така. „Ха, та у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин." А други по-късно направо стигнаха до извода, че именно русите са причината за всички български бедствия: ако не бяхме почнали да държим сметка на турците заради поробените българи, без да знаем как стоят нещата, и не беше се наложило след това да освобождаваме тия „ограбени" богаташи, българинът и досега щеше да си живее безгрижно. И продължават да го твърдят.

Казвам всичко това само от тая гледна точка, че ние все пак умеем да компенсираме „деликатността" си пред Европа и просветения си европеизъм, когато сме си у дома, щом Европа не ни гледа, пък и да гледа — не разбира руски. А България — ами че то си е у дома. Ние сме тръгнали да ги освобождаваме, значи все едно сме си вкъщи, те са наши. Той си има там градинка, имотец, та тоя имот е все едно мой; естествено нищо няма да му взема, понеже съм благороден човек, пък впрочем нямам и нужната власт, но той все пак трябва да го усеща и да ми бъде вечно признателен, защото след като вече съм там, всичко, което той има, все едно, че съм му го подарил аз. Отнел съм го от угнетителя турчин и съм му го върнал. Той трябва да е наясно... Пък да излезе, че никой не го потискал – обидно, нали?

Какво лакейство вместо просветената деликатност,а? И за какъв смешен случай! Това е най-комичното от компенсацията у дома за тегобите от тоя неудобен мундир на европейска деликатност, с който се перчим пред Европа. Такава лакейска история да се случи с тия разпалени господа и завари мнозина от нас неподготвени. Това е вече по-сериозно, отколкото изненадан да подадеш палтото на англичанина.

По-късно всичко се разкри и мнозина от възнегодувалите съзряха истината, макар и не всички, дори и до* днес не всички. Видя се, първо, че българинът никак не е виновен, че е трудолюбив и че земята му се отплаща стократно! Второ, не е виновен и за това, че бил «гледал накриво». Вземете само това обстоятелство, че той от четири века е роб и посрещайки новите господари; не вярва, че те са му братя, той вижда в тях само нови владетели и отгоре на това се страхува от старите и с натежало сърце си мисли: «Ами ако пак се върнат ония и научат, че съм поднасял хляб и сол?» Ето такива вътрешни въпроси са го карали да гледа накриво — и е бил прав,. сиромахът, познал е напълно: след като ние извършихме първия юнашки натиск на Балканите и изведнъж отстъпихме, при тнх наистина се завърнаха турците и — какво са си патили от тях, вече е достояние на световната история! Всички тия красиви къщички, посеви, градинки, добитък – всичко е била разграбено, опожарено и изтрито от лицето на земята. Не десетки, не стотици, а хиляди и десетки хиляди българи са изгинали от огън и меч, разкъсвали са децата им на части и те са умирали в мъчения, обезчестените жени и дъщери или са избити след позора, или са отведени в плен за продан, а мъжете — същите, които са посрещали русите, а пък и ония, дето никога не са ги посрещали, но при които русите биха могли да дойдат, — всички те са платили за нас с бесилки и клади. Изтезаващите ги зверове са ги приковавали за цяла нощ с гвоздеи за стобора, а на сутринта са бесели всички до последния човек, като са карали един от тях да беси останалите и той, обесил двайсетина души, бил принуждаван накрая да се обеси сам сред гръмкия смях на мъчителите, сладострастно садистични скотове, наричани турска нация, от които впоследствие толкова се възхитиха някои от нашите деликатни дами...

NВ (Между другото съвсем наскоро, към средата на ноември, от Пиргос писаха за нови зверства на тия изверги. По време на станалата там люта битка турците успели временно да изтикат нашите, така че те не смогнали да приберат ранените си войници и офицери, и когато по-късно вечерта на същия ден нашите отново се завърнали на същото място, те намерили своите войници и офицери обрани, голи, с отрязани носове, уши, устни, с разпрани кореми и накрая обгорени в подпалените от турците купи сено и жито, където те предварително пренесли все още живите ранени. Репресиите, разбира се, са нещо жестоко, още повече всъщност не водят доникъде, както вече казах в един от предишните броеве на «Дневника», но добре би било да се държим по-строго с началството на тия скотове. Би могло просто да се обяви открито пред цяла Европа (прусаците най-вероятно биха постъпили точно тъй, понеже точно тъй са постъпвали с французите, без да имат и една десета от уважителните причини, каквито имаме ние по отношение на воюващите срещу нас чудовища), че ако ус-тановят зверства, непосредствените началници на извършителите им, в случай на залавяне в плен, ще бъдат съдени на място от военен съд и подлагани на смъртно иаказание чрез разстрел. Това може да окаже някакво въздействие върху преките офицери н паши. (NВ. Смятам, че винаги може да се научи, веднага или впоследствие, кой от турските военачалници е командвал, да речем, атаката при Пиргос.) Такъв сюрприз вместо каляските с ресори може и да вразуми мнозина от тях. А сега тоя «началник», като падне в плен и види как го посрещат след неговите зверства, си въобразява веднага, че стои неизмеримо по-високо от «руския поганец». Повярвайте, тоя турчин никога няма да повярва, пък няма и да разбере нашата европейска деликатност и нашия страх от Европа, през ум дори няма да му мине тая причина. Деликатният страх от Европа е чисто руско изобретение и чисто руско дело и никой никога не би могъл да го разбере. Следователно, разсъждава турският военачалник, „щом толкова ми се кланяш, след като аз вчера може би съм позволил да отрежат носа на брат ти, значи сам усещаш твоето нищожество пред мен и моето величие пред теб. Но точно така трябва да бъде според волята на аллаха и в това няма нищо чудно!" Ето какво би трябвало да си мисли плененият турски паша и той без съмнение мисли точно тъй.)

Тъй стана, че когато негодуващите срещу българите заради хубавия им живот дочакаха печалния им край, те волю-неволю разбраха, че животът на българите всъщност е само един декор, че всички тия къщички и градинки, и жени, и деца, и непълнолетните момчета и момичета в тия къщички – всичко това всъщност принадлежи на турчина, който си го взема, щом пожелае. И той го взема, взема го и в мирно време, взема и в моменти на процъфтяване, взема и пари, и добитък, и жени, и девойки и ако въпреки всичко нещата изглеждаха цветущи, то е само защото турчинът не иска да разорява окончателно една тъй плодородна нива – та нали и занапред ще жъне от нея. Напротив, той разрешава понякога тук-там да има и пълно процъфтяване именно за да може, когато дойде времето, да взема и да взема...

А сега естествено турците са разярени и сриват България със земята. И съжаляват, че не са я сринали цялата! Ако ние след превземането на Плевен се забавим да продължим, турците, виждайки, че може да се наложи навеки да се простят с България, ще използват момента да разорят всичко, което може да се разори. Има две интересни мнения: умниците у нас твърдят и досега, че без намесата на русите българинът щеше да си живее царски и че Русия е причината за всички негови нещастия. А пък известният с прекрасните си и задълбочени статии от бойното поле англичанин Форбз, кореспондент на вестник “Daily News”, в края на краищата изказва откровено цялата си английска истина. Той искрено признава, че турците имали «пълното право» да изтребят цялото българско население на север от Балкана в момента, когато руската армия преминала Дунава. Форбз почти съжалява (естествено политически), че нещата не са се развили така, и прави извода, че българите следва да бъдат вечно признателни на турците, задето ония не ги изклали поголовно като овце. Тъй че, припомняйки си руското мнение за „царския живот на българите" и съпоставяйки го с мнението на Форбз, можем направо да се обърнем към българите с въпроса: „Защо не си живееш царски, щом като не са те изклали поголовно?" Но има и още нещо странно, което отсега бие на очи и ще остане в историята: „Нима наистина тъй образован човек като Форбз, член на толкова велика и просветена нация, каквато е Англия, може така спокойно и хладнокръвно да признава подобни права на турците? Това ли е последният цвят и плод на английската цивилизация?" Обърнете внимание обаче, той безспорно не би се изказал така, ако ставаше дума не за българите, а за французите или за италианците. Той говори така само защото те не са нищо повече от някакви си славяни българи. Виждате ли родовото, кръвното презрение на Европа към славяните и славянското племе. Те ги имат все едно за кучета! Допуска се, че е възможно и разумно да се изколят всички до един, цялото племе, с жените и децата. Забележете още (това е много важно), че не го казва граф Биконсфилд: него политиката, „английските интереси" го принуждават да изразява такива бандитски, зверски убеждения, докато Форбз е частно лице, не е държавен деец, не му е възложено да брани интересите на Англия на всяка цена, а и вижте какъв човек е: честен, правдив, талантлив, хуманист, личи си от предишните му писания. Причината в случая е именно в това западноевропейско презрение към всичко, което носи името „славяни”. Тъй че българите можеш да ги попарваш с вряла вода като гнездата на дървеници по старческите одри! Та няма ли в това някакъв инстинкт, предчувствие някакво, че ако тия източни славянски племена се освободят, ще играят един ден огромна роля в новото бъдеще на човечеството вместо заблудената стара цивилизация, че ще заемат нейното място? Хората на Запада естествено не могат съзнателно да си представят и да допуснат това — също както не могат да си представят гнездата на дървениците за нещо висше, идващо да ги смени. Но ето я Русия, тук явно се издига една съвсем нова идея за изкушение, гняв и почуда на всички, тук вече се издига знамето на бъдещето, а тъй като Русия не е „гнездо на дървеница”, каквото представляват за тях българите, а е гигант и сила, която не може да не се признае, и тъй като Русия също е славянска нация — как ли я мразят сега на Запад, ако ще и само инстинктивно, подсъзнателно, как ли се радват на всеки неин неуспех, на всяка нейна беда! Да, тук играе именно инстинктът, именно предчувствието за бъдещето!


Ф. М. ДОСТОЕВСКИ“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

Русчук, 1-й Март 1886 г.

З.Стоянов“Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа?

Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”

Ген. Иван Колев
Септември 1916 г.
Някой доста упорито ми трие съобщенията ;-)

Неактивен Combi-nator

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
 • Хммм....
Относно: Русия - освободител или най-голям в&
« Отговор #34 -: Октомври 30, 2008, 03:01:43 am »
Въпрос: Русия - освободител или най-голям враг на България?

Отговор: Нито едното - нито другото.
Още по-точен отговор: Какво значение има!?

Ще кажете, има значение понеже търсим истината! Да добре, но автора на темата изглежда че не "търси истината" понеже за него тя била "ясна". Интересно как човек нетърсещ Истината отваря тема която съдържа въпросителен знак в края на заглавието си(а не точка примерно)!?  :)  Или може би се опитва да ни накара да се замислим, или може би се опитва да ни поизманипулира!? Какво значение има. ;)

***

Теми като тази има много по форумите и всички те като чели търсят истината понеже "искат" да "знаят" на кого да се сърдим!?  ;D
За (по-)ниско-съзнателният човек е много важно да знае на кого да се сърди. Сърдитостта за такъв е станала не само начин на живот, но е и един вид "източник на енергия". Т.е. такъв човек когато е сърдит на някого(или нещо) тогава той/тя би си размърдал/а задните части или отворил устата за да "направи" нещо... Проблемът е че това е "негативна енергия" която не само задълбава нещата още повече, но и може да доведе евентуално до...  използването на сила!?  :( 

***

Хубав форум, интересни хора. Ще ми е приятно да съм част от вас.  :)

« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 03:03:08 am от Combi-nator »
That which supports life gets supported by Life.

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Съгласен съм с тезата на Достоевски.
По време на турското робство , а и след това, Англия е била най-големия враг на българите и най-големия приятел на Турция.
« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 08:58:58 am от daskala »

Неактивен bankerche

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 40
Въпрос: Русия - освободител или най-голям враг на България?

Отговор: Нито едното - нито другото.
Още по-точен отговор: Какво значение има!?

Ще кажете, има значение понеже търсим истината! Да добре, но автора на темата изглежда че не "търси истината" понеже за него тя била "ясна". Интересно как човек нетърсещ Истината отваря тема която съдържа въпросителен знак в края на заглавието си(а не точка примерно)!?  :)  Или може би се опитва да ни накара да се замислим, или може би се опитва да ни поизманипулира!? Какво значение има. ;)

***

Теми като тази има много по форумите и всички те като чели търсят истината понеже "искат" да "знаят" на кого да се сърдим!?  ;D
За (по-)ниско-съзнателният човек е много важно да знае на кого да се сърди. Сърдитостта за такъв е станала не само начин на живот, но е и един вид "източник на енергия". Т.е. такъв човек когато е сърдит на някого(или нещо) тогава той/тя би си размърдал/а задните части или отворил устата за да "направи" нещо... Проблемът е че това е "негативна енергия" която не само задълбава нещата още повече, но и може да доведе евентуално до...  използването на сила!?  :( 

***

Хубав форум, интересни хора. Ще ми е приятно да съм част от вас.  :)Combi-nator Не бих поставил тема в която не съм убеден за себе си. Това дали някой, ще се изманипулира си е чисто негов проблем, аз не нося отговорност, всеки си има глава на раменете и може да мисли. Ти кардинално рече и отсече- нито едното нито другото, хубаво твое мнение, приемам го. Аз ще държа на моето до край. Какво значение има казваш, щом лъжите и измамите в българската история няма значение ами нищо няма смисъл тогава, дай за нищо да не говорим, да оскотяваме да гледаме "биг брадър" и fuck off на всичко. Ти си от този тип хора където като се излезе от рамковият договор хвърлят клеймо на ляво и на дясно с щедри ръце. Последните ти думи доста болшевишки звучът- щом не си с нас си колак. Щом нещата излезнат от приетата норма(независимо дали е лъжа или истина) значи е "негативна енергия" и ето подстрекавам хората за война с Русия. Цялата манипулация и фалшификация в българската история ще изби рано или късно независимо какво мислиш ти.
Добре дошъл!
« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 11:11:33 am от bankerche »

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 571
  • Сериалът Heroes
Ти така го посрещна, че ще си тръгне още малко. Добре дошъл и от мен.
Благодаря и за статията на Достоевски.

Неактивен bankerche

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 40
Не съм груб с него, отговарям  му както той пита. Много е силна статията на Достоевски, аз за нея намеквах преди няколко поста, показва истинстата руска представа за нас, новите им мужици, така ни виждат. Ясно и точно. Ето я и пълната статия от Захари Стоянов.

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”Русчук, 1-й Март 1886 г.З.СтояновИз предговора към статията на Георги С. Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, публикувана във в.”Дунавски лебед”, 1859 г.0 Захари Стоянов, статия “Русия и българската криза” пише: “С безобразните си военни действия през 1804, 1807, 1828 и 1854 тя опожари страната, погуби населението и в крайна сметка я остави на произвола на поробителите. Трябва да се отбележи, че тези войни не се вдъхновяваха никога от интересите на България, чието име не бе дори произнасяно. Не е ли Русия тази, която разруши градове като Свищов, Русчук, Силистра, Сливен, Стара Загора, Разград, Варна и т.н.” Коментар: Разгледана в по-широка перспектива, тази политика на Русия към България (а и не само към нея) е “дообогатяване” на панславизма, същността на който се изразява главно в непризнаването на отделни славянски нации и тяхното разглеждане като различни групи от един и същ народ, предопределен да се обедини под скиптъра на руските императори. Точно в този дух е прекроена и цялата история на българо-руските отношения.

“Всяко тържество на България е смърт за Русия”, пишеше в един брой на “Русь” покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. “Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?”… пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: “Вие, синове и потомци на Крума и пр.” Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил. Негова милост желаял, щото ние да се не обърщаме към нашето минало, да заместиме името на Крума, и Симеона с Иван Грозний и с Екатерина Вторая.

Захарий Стоянов

Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга­рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду­чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се поди­гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин - Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра­ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга­рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете” - Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Никсолая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче”. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е !” - Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.
И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа, калугер излиза дьрзостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия.Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докогато в Петерсбург царствува Александьр III… Защо московците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!…
Захари Стоянов

Ако и на истинските български патриоти не вярваме, на кои тогава?
« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 15:17:15 pm от bankerche »

Неактивен alhimika

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 64
Освободител или най-голям враг на България?
Май нито едно от двете.
Целта на Русия не е била да ни освободи а да завладее земите ни.
А според мен България няма врагове ние имаме добри отношения както с Русия така и с САЩ и ЕС.
А пък комунизма е най-голямата простотия създавана някога(пък и ние с стадото)
„Хората ще ви съдят по това, което сте построили, а не по това, което рушите“  OBAMA

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Няма как, стоим им на пътя на вековната руска мечта. Егати Сан Стефанска България и без да ни налази комунизма. Сега да сме сред първите в Европа.....

Банкерче,ти или си наивен или искаш да манипулираш хората.
Унищожаването на Сан Стефанска България става на Берлинския конгрес,където основна роля играят Англия и втора е Германия. Когато те са твърдо против обединена България, Русия не може да отстоява свободата на цялостна България.За Русия е по-добре свободна и приятелски настроена България,отколсото полученото статукво,но тя не може да го отстоява.Няма силата да се бори с Англия,Германия и Австрия. От друга страна Англия е изтъргувала с Турция остров Кипър срещу васалитета на Източна Тракия и владеенето на Румелия от Турция.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Банкерче,ти или си наивен или искаш да манипулираш хората.
Унищожаването на Сан Стефанска България става на Берлинския конгрес,където основна роля играят Англия и втора е Германия. Когато те са твърдо против обединена България, Русия не може да отстоява свободата на цялостна България.За Русия е по-добре свободна и приятелски настроена България,отколсото полученото статукво,но тя не може да го отстоява.Няма силата да се бори с Англия,Германия и Австрия. От друга страна Англия е изтъргувала с Турция остров Кипър срещу васалитета на Източна Тракия и владеенето на Румелия от Турция.

Не е вярно.Свободата на България е била разменна монета срещу тишината на хората на Балканите.
Както извънземните правят в Африка,същото се случва и на нашия полуостров - дава се свобода,за да се успокоят духовете.После се заменя с привидна свобода,за да се оковат претенциите в мълчание.

Първо е било заповядано да има Санстефанска България,после е било заповядано да бъде преобразувана.Турското робство е представлявало просто вариант,с отдавна предвидени изходи.Не би трябвало да има логика България някога да изчезне - това не е начинът.Начинът е да има България во веки веков,но да представлява само име.
Фактически по цялата ни планета няма държава,която да е просъществувала от миналото до сега.
« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 23:04:12 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен bankerche

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 40
Даскале, това което казваш е част от истината, лили поне това което се пише за масите. Днес нямам време, но утре подробно ще напиша за какво става въпрос.


Не е вярно.Свободата на България е била разменна монета срещу тишината на хората на Балканите.
Както извънземните правят в Африка,същото се случва и на нашия полуостров - дава се свобода,за да се успокоят духовете.После се заменя с привидна свобода,за да се оковат претенциите в мълчание.

Първо е било заповядано да има Санстефанска България,после е било заповядано да бъде преобразувана.Турското робство е представлявало просто вариант,с отдавна предвидени изходи.Не би трябвало да има логика България някога да изчезне - това не е начинът.Начинът е да има България во веки веков,но да представлява само име.
Фактически по цялата ни планета няма държава,която да е просъществувала от миналото до сега.
Това за извънземните, че управляват Земята, съм го чел някъде, даже четох,че са избрали евреите за свои наместници тук и за това чифутското семе управлява света подмолно, подло и от векове. Но това са конспиративни теории в които съм голословен. Не че не може да е истина, вече всичко подлагам на съмнение.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
А пък на мен вече ми изглежад странно фактът,че все още има хора,които не са стигнали до извода,че всичко на тази планета е стриктно контролирано от неутрална към хорските страсти сила.

ДС контролира всичко в нашата държава.ЦРУ,КГБ и тн...Но ние сме свидетели,че историята се пренаписва по много пъти за едно поколение.В такъв случай,откога ДС,ЦРУ,КГБ и прочие контролират нещата? Явно отдавна...но толкова отдавна тях не ги е имало.
Следователно има нещо,което заповядва на тези изпълнителни институции.

Вече всеки е запознат с тайните общества,които имат над религиозна,над национална и над политическа основа.Струва ми се наивно,при условие че има стотици наднационални,надрасови,надполитически и надрелигиозни общества,да се смята,че контролът всъщност идва от явни лица и се занимава с проблемите на обикновения националист.Не хората определят кои гени ще останат на Земята и кои не.

Човешкият вид е селектиран и развъждан по генотипове - онези расови линии,които съществуват от определена времева граница насам,имат тенденцията да изтъняват на бройка,а онези,които са нови на този свят,се размножават изкуствено.Това се прави,за да се заличи паметта на старите расови линии,защото в комбинация с пренаписаната история и липсата на памет,човешката раса е невъзможно дори да знае за съществуването на свобода.

И ето,някой е седнал да разнищтва Санстефанска България като исторически факт.Никой не знае какво е станало - Санстефанска България е медиен образ,историческа диверсия.Ако няма никой жив оттогава,който е бил в центъра на събитията,дори догадките за истината ще останат непознати завинаги.
« Последна редакция: Октомври 31, 2008, 13:30:12 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Oneness

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 127
И ето,някой е седнал да разнищтва Санстефанска България като исторически факт.Никой не знае какво е станало - Санстефанска България е медиен образ,историческа диверсия.Ако няма никой жив оттогава,който е бил в центъра на събитията,дори догадките за истината ще останат непознати завинаги.
Това и аз се опитах да кажа в един предишен пост. Кое ви дава право да спорите и още повече да се опитвате да убедите други хората в кое, как и какво точно е станало, при положение, че няма как да знаете със сигурност?! Абсолютна загуба на време и отклоняване от същината на въпроса...
« Последна редакция: Октомври 31, 2008, 14:36:21 pm от Oneness »
For The Internets! :D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27