Автор Тема: Битов контрол над съзнанието, манипулация  (Прочетена 14429 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен dlakon

• Четящ
  • *
  • Публикации: 105
  • 65% chance for critical post
Re: Битов контрол над съзнанието, манипулация
« Отговор #15 -: Октомври 25, 2008, 12:21:49 pm »
И аз съм напълно съгласен, не мисля че става въпрос за каквато и да е била манипулация, а за най-обикновен страх от по-внушително изглеждащия човек..
Asatoma sat gamaya, tamasoma jyotir gamaya, mrityorma anritam gamaya..

Неактивен H.

• Много Писал
  • Публикации: 8 652
  • In Lies We Trust...
« Отговор #16 -: Октомври 25, 2008, 19:05:51 pm »
Ето и една от мен от серията "Битов контрол":

Спирам се на една сергия за варена царевица и тръгвам да купувам, въпреки безсрамната цена.

Вече поръсвам със сол и решавам да се заговоря:

- Докога си тук?
- Днес ли?
- Не, по принцип.
- До късна есен.
- Каква е царевицата?
- Царевица.
- ? ? ? (пауза) Българска ли е?
- Да бате, българска е, ние си я гледаме (всъщност не каза "бате", но чрез този литературен похват ти правя тънък намек, че беше циганка. Щото ако ти кажа "беше циганка" ще ме помислиш за глупаво расистче, нали? Пък и е някак ни в клин, ни в ръкав).
- Къде я гледате?
- Ми тука в България.

(На това място вече отстъпих крачка назад, защото когато коефициента на неадекватност мине 70%, субектът отсреща е способен и на агресия. Нали си чувал лафа: "Толкова е тъп, че чак е опасен". Kind of...).

Както и да е тя много добре разбра, че я питам дали самата царевица е българска (затова и поста е тук, а не във FUN) и след последното си изречение смотолеви:

- Ама не е българско семето, но тук си я гледаме. Значи е българска.

(Идилия. Чак си представих фермата им с... американска/турска/or whatever-не-българска царевица.)

- Чао.

(Дойде друг клиент, от онези с тоалетните вериги на вратовете и вече не бях актуален, затова си тръгнах. Но обещавам да има Children and the Corn 2 - Rising :P Замалко да забравя - това е на подлез на Понеделник пазара - не купувай оттам. Или ако купуваш - не й вярвай! Не че вече ще има значение като купиш, но заради собственото си достойнство).

Царевицата беше от най-долния "конски зъб" който съм опитвал. За пръв път ми се случва заедно със зърната да се отчупват и значителни парчета от самия кочан. Гледката е на моменти трансцендентна - отхапваш и дъвчеш избирателно с вътрешните сетива на устата си. Гледаш да уцелиш меко, но някак не се получава. Плюеш. И друго правиш, но то се случва наум. Ще ти дам жокер че е характерно за нацията ни, че даже и тема има отворена. Че е и от днес ;D

И докато пиша всичко това се сещам, че влезеш ли в магазин и изобщо, тръгнеш ли да закупуваш дадено нещо има около 80% шанс да бъдеш изманипулиран, като процента варира според субективния възглед и опит. Не мога да се оплача че съм мамен много в такива ситуации, но ако не сложа стряскащ процент като 80, няма изобщо да си впечатлен. А по дяволите - трябва да си. Защото лъжата и манипулацията е безпардонна и лично аз не винаги се чувствам комфортно, че трябва да съм нащрек, дори когато си купувам хляб (btw, ако някой знае къде в Пловдив все още се продава "Тонус" да пише едно ЛС). Най-смешното е че обикновено става въпрос за някакви дори жълти стотинки - т.е. той с цялото си съзнание разбира, че лъже за жълти стотинки. Ами кажи че си на зор пич, да ти оставя дребни. Ама не се пробвай по тоя тарикатски начин. То принципа разбира се е "ако мине". Минавало е, но по-често не е минавало. Съществуват три степени на лицева реакция (респективно три вида психология стоящи зад тях) когато ги хванеш (тези, които го правят умишлено).

Степен 1 - Безочие. Гледа те в очите със застинало изражение и те псува наум, че си го хванал (то е като циганките които бачкат като частни просякини, на работно време. Ако не им дадеш 20 ст. пак ти казват "Бог да те пази чадо", защото ролята го изисква (тя страда като будист видиш ли и в страданието си открива Висшето Същество благославяйки всичко живо. Всъщност тя е там, за да страда, не за да й даваш пари - не се заблуждавай!), но наум те псува като каруцарка).
Стига се и дотам да ти се кара, че ти не внимаваш - той не е длъжен видиш ли да ти връща точни. Ако попаднеш на такъв, можеш да пробваш новия си пневматичен чук :P ДРЪЖ-ВЗЕМИ-ПОЕМИ!!!

Ключови думи, които правят асоциация със Степен 1: ръбесто, гола глава, мазна престилка и небръсната брада.

Възможни рекации и решения при близка среща със Степен 1: Виж последния абзац, където се говори за пневматичния чук. От 5 до 10 минути на среден режим.

Степен 2 - НАТФИЗ intentions. Широка, мазна и малоумна усмивка (в паметта на китайската ми инкарнация тази усмивка фигурира като "Стилът на 3-те хиени", а в настоящата българска - просто като усмивка 3 в 1) "Оууу, какво щеше да стане тука, добре че поне единият от нас гледа!!!"
В известен смисъл, това дразни повече от Степен 1. Дебилът от "Безочие" поне не крие че е такъв. Това не го прави колобар, но поне има известна доза на самоприемане - той знае че е такъв и не му пука от това че ти го демонстрира (макар че той самия едва ли схваща философската част на тази заемана от него позиция). Докато при Степен 1 ключовата дума е "оскотяване", при Степен 2, тя е "мижитурка". Вярвай ми, трябва да си много мазен и да имаш години практика, за да си добър майстор на "Стилът на 3-те хиени". Впрочем той в Китай и затова е забранен - конфуцианския морал бил твърде възмутен.
Смешното на НАТФИЗ intentions, е че на всеки по-интелигентен му е ясен театъра, който се разиграва. Актьорът много често също е наясно, че на жертвата й е ясно. Следва логичният ти въпрос: "Защо след като и на двамата им е ясно, изобщо се случва, или поне - защо няма реакция от страна на жертвата?"
И аз ти отговарям на глупавия въпрос, че съм възмутен, че ми го задаваш, защото факта че ми го задаваш означава че досега само си се хилил на този текст, а не си вникнал в него. Колко характерно за теб, нали? Специално заради особата ти, другият път ще сложа и картинки, за да ти е по-лесничко.
Отговарям (все пак), за да не остана без аудитория. Театъра се развива (да повторим и така да си припомним ученици - "Макар че и на двамата им е ясно, че на другия му е ясно, че е театър" - а сега деца, напишете го за домашно 10 пъти без да сбъркате), защото:

а) "моралът" на обществото повелява да се извиняваш за неща, за които изобщо не съжаляваш. И ти си го правил лицемерчето ми ;) Да, fuck... аз също...
б) има макар и минимален шанс някой на опашката да си каже: "Брей, каква искрена касиерка", чрез което касиерката трупа точки - ти се захласваш и ти удря брадвата тоя път с 50 ст., а не с 20. После иди ми разправяй че не си глупав и отгоре на всичко се засягаш като ти го казвам.

Ключови думи, които правят асоциация със Степен 2: лигаво, хлъзгаво, влажно (прав си езотерико - все характеристики на ин-енергията. За незапознатите с И-Дзин - ще го кажа директно - най-честите екземпляри на Степен 2 са жени ;D За разлика от Степен 1, където са мъже. Разбира се има и отклонения от двата модела - Степен 1 - женска, Степен 2 - мъжки, но те - като всички отклонения - са еволюционна грешка).

Възможни рекации и решения при близка среща със Степен 2: Още щом разпознаеш Степен 2 зашлеви на кучицата шамар! "Твоите решения винаги включват насилие Хорусе..." Shut the fuck up!!! Ако не ти харесват отговорите ми, недей да питаш априори! Но ти никога не би зашлевил шамар, нали така духовни читателю на форума за конспирации, уфология и мистика? По-скоро би обърнал и другата буза. Ще го израснеш. Или пък не...
Друго решение е да се направиш на псевдо-даоист, да се усмихнеш и да си тръгнеш. Аз съм един много добър псевдо-даоист в този ред на мисли. Ооо, я виж ти колко сродни души имало тук ;D

Степен 3 - Сбирщайн от 1 и 2. Тези са най-лукави, защото не знаеш към кои наистина принадлежат (респективно - обърква се най-важната част - дали да ползваш пневматичния чук или ръката си). Започват с тактиката на Степен 1 и ако реагираш, повториш и се възмутиш че те лъже - минава на Степен 2. Много коварно - бляяя. Тези са добри, а като всяко добро нещо - са редки. А са редки, защото за да си Степен 3 трябва да имаш и интелект, което не е задължително условие за 1 и 2. Попаднете ли на тях обаче опита е безценен. Най-странното (но като се замислиш и най-логично) е, че Степен 3 бива представян и от 2-та пола, НО на възраст от 16 до 20 години. Когато говорим за екземпляри на такава възраст е некомпетентно да се съди според пола (в повечето случаи), затова и 3, не противоречи на твърденията изказани в 1 и 2 за изключенията в половете при единия и другия вид. Знаеш, че децата имат невероятен интелект от онзи вид - лукавия. Дето може да изобрети всичко, за да му е добре на него - да стане както то го иска. Затова и главния метод за разпознаване на 3-ките си остава възрастта.

Ключови думи, които правят асоциация със Степен 3: привидно беззащитен, миловиден, "неориентиран", коварен.

Възможни рекации и решения при близка среща със Степен 3: Не, няма да ти предложа да пребиеш детето, за какъв ме мислиш по дяволите?! Не защото не го заслужава, а защото още е дете и не се е идентифицирало с 1 и 2, където можеш да предприемеш вече описаните похвати.
Индивидите 3-ки объркват. Като се замисля това е характерно и за самото число, 3-ките в бележника имат същия ефект. Знаеш че е 2-ка, но някак е илюзьорно успокояващо че пише 3, а не 2. Но знаеш че това няма да ти спести и боя у вас. Концепцията за Светата Тройца също ми е била винаги неясна. Абе въобще - мани го това число...

Степен 4 - Това не го очакваше, нали ;)
Това е скрита степен, само за посветени в минус 33-та степен в админския кръг на xnetbg. Това са индивидите, които не те лъжат, ами ти връщат повече ;D Доста са неориентирани милите. Те са извън списъка с манипулация, освен ако не са толкова добри, че да ти върнат повече с цел да те накарат да мислиш че са разсеяни и във времето да те набутат жестоко. Степен 4 не е рядкост. Онзи ден пак върнах на една женица 10-те лева които ми тя ми върна в повече. Благодареше ми по целия път до нас. Какво да ги правиш... Принципа трябва да е ясен. Ако ще вадиш пневматичния чук на този, който те ощетява, не трябва да ощетяваш и ти самия. Не случайна е и поговорката по този повод - който вади пневматичен чук другимо - от пневматичен чук умира. Затова be careful. Че also flying :P

Изводът от целият този текст разбира се е ясен дори и на теб, но трябва да го кажа за протокола: не на платеният софийски градски транспорт! България на три морета; Пловдив – град-държава; Спорт-Здраве2 - областен кмет!
« Последна редакция: Октомври 27, 2008, 00:28:08 am от H. »

Bell

• Гост
« Отговор #17 -: Октомври 25, 2008, 19:24:52 pm »

Изводът от целият този текст разбира се е ясен дори и на теб, но трябва да го кажа за протокола: не на платеният софийски градски транспорт! България на три морета; Пловдив – град-държава; Спорт-Здраве2 - областен кмет!

ХАХАХАХАХАХАХААХ  ;D ЯКОООО

П.П. Сори за плиткосъдържателния коментар, но не можах да се въздържа! laugh

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #18 -: Октомври 25, 2008, 21:01:58 pm »
H. както си ги подкарал с тези единици, двойки тройки, четворки... ако продължиш с числата скоро може да направят нов сериал Бойна звезда Галактика къстъм едишън  ;)

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
  • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
« Отговор #19 -: Октомври 25, 2008, 22:52:44 pm »
 "Твоите решения винаги включват насилие Хорусе..." Shut the fuck up!!!

"Хорусе",аз също мисля,че насилието е едно от най-неразбраните неща в нашите странни,съкратени времена :) До сека не ми е известен случай на агресия,която да не избие навън и да не се влее във вселенската банка за емоции.Както преди,така и до днес смятам,че ако за 24 часа всеки човек на планетата извърши това,което му е на сърцето,Земята ще направи огромна крачка напред и ще се постави началото на възстановяването на равновесието.

Според мен всеки,който има някакви виртуални ограничения от тип морални и тн. не търпи чуждото мнение непроменено.Сякаш някаква си дискусия някъде си в интернет може да превърне нещата в такива,какъвто е крайният й резултат.Нещата са такива,каквито са,пък ние можем да си бръщолевим колкото си искаме.Такаче намирам за безпочвено някой да се опитва да променя чуждото мнение или да се опитва да отсъди нещата обективно :)

Сферата на битов контрол над съзнанието,в която явно си концентрирал проучванията си  :P,ме кара да се замисля.Аз винаги съм избягвал да пазарувам каквото и да е от мизерията - било то циганка,оръфана продавачка без нормални хигиенни навици или някоя бедна,онемотяла дърта сънародница,която продава разнородни цветенца на скалъпена сергийка.Когато видя такава картинка винаги се обърквам,защото започвам да се чудя дали да започна да я съжалявам,дали да злорадствам или да си продължа мисълта от предималко...
Не искам да кажа,че пазарувам от мола  :P ,а от нормани средностатистически магазинчета.Но защо винаги избягвам търговците с явен съмнителен стандарт на живот? На този етап мисля,че има голяма вероятност да се страхувам от тях,защото ме объркват,както казах по-горе и не мога да си държа мислите подредени.Мисля да отделя време на тази нова сфера на общуване  ;)

Alien,това със спирането на автобуса е чудесно! :) Защото отново не бачка  :P Не забравям да подчертая,че това са МОИТЕ методи и са съобразени с МОИТЕ ресурси.Ако някой е морално ограничен и се опитва да оценява нещата,вместо да потърси идея в тях,която може да пригоди за себе си,няма въобще да му преча :)

Когато автобусът спре,най-добрата техника е да се държиш така,както се държи крепостта под обсада.Ако се държиш като войн,обсаждащ крепостта,ще трябва да се сблъскаш сам с армия,но ако се държиш като крепост,армията ще трябва да се сблъска с теб  :P
Не кръстосваш ръце,не започваш да позьорстваш - това дава хъс на тълпата,който на теб не ти е от полза.Просто се отпусни,слей всички викове и звуци в едно единно бучене и разфокусирай :) Доколкото мога да говоря от свое име - никой няма да те пипне,защото има една граница,отвъд която дори да се сблъскаш с по-силен(винаги има по-силни и не са малко),едно спречкване би изисквало твърде много инвестиции от енергия,време и нерви и нещата просто губят смисъл.

Характерното за тази ситуация е,че отначало напрежението е в крайния ти предел на поносимост.Но ако успееш да се овладееш,тълпата губи интерес от теб,и познай - всичко се насочва към по-слабата част на пропорцията: контрольорът също е замесен :) Когато ти се покажеш невпечатлим,контролата започва здраво да го поема  :P Така че в крайна сметка - ти не се противопоставяш на тълпата,а отново на контролата,която временно манипулира тълпата в нейна полза ;)

Всичко ще свърши след няколко мига.Изисква се време да се обади първия незамесен човек,след това е лавинообразно.После контролата започва да взима части от напрежението,шофьорът ще се намеси,защото има график,а и пречи на останалата част от транспорта и наистина се изнервя жестоко.Самата контрола също е на работа,ти си единственият неангажиран и имаш цялото време на света - затова си и най-здравият елемент.И нещата свършват,противникът се отказва,защото самата идея за спиране на автобуса е обречена на провал.Всичко зависи от това не дали ще те победят(защото не могат),а дали ще се предадеш :)

П.П.
Но има нещо,за което трябва да се внимава.Контролата е ограничен брой хора,и в повечето случаи предвидим модел.Докато автобусът е голям брой хора и доста разнообразен генотип.Случвало ми се е,само веднъж,един психопат да се изстреля отнякъде с цел да ми се нахвърли.Беше млад,нервен и явно напълно контролиран от колективното съзнание на тълпата.Междудругото в психологията има цяла обособена част за съзнанието на тълпата като масова единица,която може лесно да вземе контрола над индивидуалното съзнание.

Той вероятно разчиташе на това аз да се стресна,защото от самото начало дълбоко в себе си не е възнамерявал да мерим физически сили.Просто се е поддал на нагона да ме стресне най-накрая и да ми изскочи в цял физически ръст,за да се оставя на визуалната сугестия и да отстъпя пред агресията.Аз се стреснах,само че скочих изправен и приведен,наиситна помислих,че ще ми се нахвърли и това беше първият ми рефлекс на самозащита.Тогава той спря и почна да ми вика да сляза...обаче понеже тълпата се сдоби с герой,останалите млъкнаха,той се оказа сам,обезсърчи се и се скри  :P

Моя адреналин си беше висок и след това и наиситна има риск в тези ситуации.До тях много рядко съм стигал,може би три пъти,и само веднъж ми се случи това с този човек.Така че трябва да се има предвид,че колкото повече са хората,толкова повече са и вероятностите :)
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
  • Публикации: 228
« Отговор #20 -: Октомври 26, 2008, 00:04:08 am »
Номера със спирането на автобуса за който спомена Извънземния важи в пълна сила за по малките градове в България.Пътуваш си ти между 2 града/примерно/ и идва жената и ти иска лев и нещо и ти отказваш.Следва спирането на автобуса,намесата от страна на шофьора,изнервяването на останалите пътници,все пак хората имат работа и не им се виси в разправии докато някой си се бори с каквото и да е според разбиранията си и не иска да плати.Това всичкото води до вреда и то вреда на много хора, заради комфорта на един.

Аз също като се кача в автобус опирам горе тавана..ама това не ми дава право да изхвърля всички боклуци навън,а такива има много.

Цитат
Когато автобусът спре,най-добрата техника е да се държиш така,както се държи крепостта под обсада.Ако се държиш като войн,обсаждащ крепостта,ще трябва да се сблъскаш сам с армия,но ако се държиш като крепост,армията ще трябва да се сблъска с теб  Tongue
Не кръстосваш ръце,не започваш да позьорстваш - това дава хъс на тълпата,който на теб не ти е от полза.Просто се отпусни,слей всички викове и звуци в едно единно бучене и разфокусирай Smiley Доколкото мога да говоря от свое име - никой няма да те пипне,защото има една граница,отвъд която дори да се сблъскаш с по-силен(винаги има по-силни и не са малко),едно спречкване би изисквало твърде много инвестиции от енергия,време и нерви и нещата просто губят смисъл.

Точно че винаги има някой по силен.Когато си 1,90-1,95м по би се замислил човек дали да скочи,но паднеш ли до средната граница,а срещу теб да има малко по едър и на войн да се правиш и да си се разфокусираш ,ще ти фокусират такъв в лицето,че ще започнеш да преосмисляш нещата.  :D

Тълпата губи интерес точно, защото не вижда остарял дребен човечец пред себе си,иначе би се "озверила" отчайващо много.

Цитат
Според мен всеки,който има някакви виртуални ограничения от тип морални и тн. не търпи чуждото мнение непроменено.Сякаш някаква си дискусия някъде си в интернет може да превърне нещата в такива,какъвто е крайният й резултат.Нещата са такива,каквито са,пък ние можем да си бръщолевим колкото си искаме.Такаче намирам за безпочвено някой да се опитва да променя чуждото мнение или да се опитва да отсъди нещата обективно Smiley

Пуснал си тема и би трябвало да очакваш някакво отсъждане в последвалите коментари.Дали на някой му допада постъпката ти или не няма значение,нещата са такива каквито са.Каквито ти си си ги направил.

Bell

• Гост
« Отговор #21 -: Октомври 26, 2008, 15:09:53 pm »
А според мен щом тълпата е такава, че се озверява на дребен съсухрен старец, а не на едър мъж, то тълпата е несправедлива и се води от абсолютно същите закони на джунглата. Не само, а даже по-зле, защото тълпата има преднината от обединената сила на множество хора и би излезнала победител при всяка ситуация, но не го прави. Защо ли? Защото не само, че тълпата е несправедлива, а тълпата е в пълен майнд битов контрол и в пълно овчедушие и моралът и` е напълно изкуствен. Показателен е факта, че “героят” на тълпата е тотално изоставен от нея като за капак. В случая кой е прав? Има ли такъв въобще?

Ако постъпиш геройски – бият ти шута; ако постъпиш морално – бият ти шута; а ако постъпиш както можеш – въпрос на шанс, но поне е истинско!

Аман от псевдото...

Неактивен хадзапи

• Пишещ
  • Публикации: 808
« Отговор #22 -: Октомври 26, 2008, 16:05:33 pm »
Подкрепям мнението на Спирит.

buden

• Гост
Относно: Битов контрол над съзнанието, манипулация
« Отговор #23 -: Октомври 27, 2008, 08:29:24 am »
Моралт не е ограничение. Моралът се изгражда от личната философия и съвест на индивида, а не от религиозни догми, образование и възпитание. ЗА доброто възпитание и образование съм, защото на някои им липсва морал.
Грешно според мен твърдение, че моралът е ораничение е аналогично на грешното твърдение на Кръстникът на Марио Пузо, който казва, че състраданието е грях.
То според някои и намесената в темата лична хигиена е ограничение, но надявам се тук няма такива.. не че спим заедно де  :D

Ако се опитвате да се борите със системата, защо го правите за сметка на тези като вас.
Ако пък си правиш експерименти пак е зле да го правиш на гърба на този дето е по-изнемощял от теб даже.
Ако пък ти, Ейч-а и останалите които подкрепят анархията си мислите, че ще сте доволни в една такава система .... да не се окажете излъгани накрая. Защото така е било преди много много време - на хората не им е оставало време да мислят от многото воини, които постоянно са водели помежду си.

Привърженик съм на Редът, само че не този който ни гласят.

В мометна системата е
Цитат
за милиони няма закони, за кокошка няма прошка
. Защо да скубим още кокошките. Верно, че дразнят понякога, но все пак. Това не е начинът според мен. Ако се опъваме на битовия контрол като скубим кокошките - по изложения пример - едва ли постигаме кой знае какво. Освен една топла супичка, за да си сгреем душичката.

Ако сте анархисти бъдете до край. Проследете някое инкасио, което събира оборотите от примерно публични домове, или пък чейндж бюра, защо не и частни банки, може и оборота от местния наркобос. Охраната на парите са 3-4ма и се движат обикновено в непиков час. Правите им акция и вие 3-4 души въоражени и подготвени и си делите по 50 хиляди да речем. Като ще е анархия карайте я до край, защото няма правила и ако не те, то вие ще изгърмите. Та Редът е нужен, но в по-различен вид от този, на който сме свидетели сега.

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
Относно: Re: Битов контрол над съзнанието, манипулация
« Отговор #24 -: Октомври 27, 2008, 12:57:51 pm »
А според мен щом тълпата е такава, че се озверява на дребен съсухрен старец, а не на едър мъж, то тълпата е несправедлива и се води от абсолютно същите закони на джунглата. Не само, а даже по-зле, защото тълпата има преднината от обединената сила на множество хора и би излезнала победител при всяка ситуация, но не го прави. Защо ли? Защото не само, че тълпата е несправедлива, а тълпата е в пълен майнд битов контрол и в пълно овчедушие и моралът и` е напълно изкуствен. Показателен е факта, че “героят” на тълпата е тотално изоставен от нея като за капак. В случая кой е прав? Има ли такъв въобще?

Ако постъпиш геройски – бият ти шута; ако постъпиш морално – бият ти шута; а ако постъпиш както можеш – въпрос на шанс, но поне е истинско!

Аман от псевдото...

Много точно казано.До този момент съм стигнал до извода,че за нашият конкретен случай в България,ако човек не си направи място в тълпата и не й даде да разбере,че той диктува положението,ще се превърне в "просто още една тухла в стената".

Относно морала,какво мога да кажа..."Умът е като реката.Самата тя няма форма,но с течение на времето сама издълбава коритото си.Умът е безграничен,но с течение на времето сам поставя ограничения около себе си." - Из "Пътят на воина",самурайски пословици.
Според мен след като на множеството не му пука за позицията на един,на този един въобще би трябвало да му е през к**а за позицията на множеството,нали така? :P Въобще не е моя работа кой закъснява или кой каква работа има,не ме и интересува.Да се оправя! 

Така е положението в България.Борбата е за това кой ще успее да се вреже в батальона от овце и да грабне гегата.Още Тодор Живков е казал в реч от своето време - "Решеине се взима тогава,когато имаш пари.Имаш ли пари? Нямаш! Тогава какви решения ще взимаш като нямаш пари бе!" - казал е съвсем публично точно какво положение се цели да се изгради в България.
Един мой колега казва,"докато тичаме по стари курви,ще въртим стари номера.Като дойдат нови курви,ще намерим нови номера."

Вкарани сме в капан,в който колкото повече се борим за морал,толкова повече си затягаме примката.Колкото повече престъпни ставаме,толкова повече захапваме примамката.Важното е човек да открие вярната посока и да я следва,и при все това той трябва да не изгуби себе си въпреки методите,които използва.А това не е лесно.

Breath

• Гост
« Отговор #25 -: Октомври 27, 2008, 13:33:49 pm »
Спорт-Здраве2 моето мнение е, че ти искаш да наложиш някакъв твой си контрол, породен от твои си вярвания как трябва да бъдат нещата. Колкото повече обаче се опитваш да контролираш толкова повече "спираш" преживяванията си и живееш единственно вярванията.
Остави ролите някой път и не прави предварителни планове и виж какво ще се случи или ти вече така си влязъл в роля в тази ситуация, че ще е трудно да излезеш?  ;)

И друго исках да те попитам, ако решиш да ми отговаряш, какво е тълпата според теб, или кои са тълпата?
« Последна редакция: Октомври 27, 2008, 13:38:27 pm от Breath »

Bell

• Гост
« Отговор #26 -: Октомври 27, 2008, 14:56:27 pm »
Не се обиждайте, но понякога мога да умра от отегчение докато чета една и съща реакция, един и същ модел на мислене, един и същ конвой, в който се опитва да се вкарва свободния разум и тн. ...

Темата отива към дискусия на що е морал, трябва ли да го има или няма и тн. Аз мисля, че всеки си има свое чувство за справедливост, всеки си има и свое виждане за морал. Възпитанието също е вид програмиране, тъй че не виждам обективизъм.

Аз също съм жертва на морални задръжки, но според мен, ако някой иска да постъпва и да Бъде в посока на добротата, то той не трябва да се води от морал, а от любов, а тя не е нещо, което някой трябва да структурира в морална форма, да ти налага или да ти обяснява какво е и къде трябва да я има и да се прилага! Или я има, или я няма и това е.

И да кажа за тълпата – що е тълпата ли? Ами тълпата са един куп хора, които обикновено губят индивидуалността си, когато са на куп, същевременно са един куп непознати, с които не виждам защо някой трябва непременно да се идентифицира и да проявява общия за тълпата и одобрен от нея модел на поведение и мислене.

Защото е илюзия. Тези хора когато са насаме навярно един с друг нямат нищо общо нито като мироглед, нито катро морал, тъй че тълпата, по мое мнение, не може и не трябва да има предимство пред индивидуалната личност. Другото е комунизъм, програмиране - майнд контрол, промивки и убийство на индивидуалността и духовността у човека. Духовността, според мене, няма пол, няма полярност, не е добра или лоша - тя е връзка с твоя дух и духът на нещата наоколо – нематериялното. Тъй, че....не съм фен на това, което притъпява искрата у човека, а според мен вкарването в конвоя споменат по-горе убива свобондата мисъл и определено притъпява!

С това не искам да кажа, че мнението, което се различава от моето е скапано априори, а дали е плод на програма или на проява на чуждата индивидуалност, това си го знае най-добре въпросния човек.

----

И сега нещо, с което да илюстрирам ситуацията, така както ми изглежда.

"Един ден Джао-жоу паднал в снега и се развикал:
-   Помогнете ми, помогнете ми да стана!
Един монах дошъл и легнал до него. Джао-джоу станал и си тръгнал."
(Дзен-Коан)

Стереотипния извод – монахът е аморален!  laugh

Спорт-Здраве не ощетява никой с поведението си, достатъчно пари е крала от него държавата, тъй че той се вози гратис и ако не го дърпат и заяждат и той не се заяжда. А това, че тълпата е паднала и той не се застъпва за нея, ами да, той не се застъпва директно за нея, защото не е това начинът (напомням историята с изоставения герой), но и' показва чрез поведението си, че трябва сама да стане.

Спорт-Здраве е аморален.    :-\

« Последна редакция: Октомври 27, 2008, 15:00:51 pm от Spirit »

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
  • Публикации: 228
Относно: Битов контрол над съзнанието, ман
« Отговор #27 -: Октомври 27, 2008, 15:56:23 pm »
Истински талант се изисква да се извърти темата от човек возещ се без билетче, до самурайски пословици,майнд контрол,промивания на мозъка и какво ли още следва.  :D

Цитат на: Spirit
Спорт-Здраве не ощетява никой с поведението си, достатъчно пари е крала от него държавата, тъй че той се вози гратис и ако не го дърпат и заяждат и той не се заяжда. А това, че тълпата е паднала и той не се застъпва за нея, ами да, той не се застъпва директно за нея, защото не е това начинът (напомням историята с изоставения герой), но и' показва чрез поведението си, че трябва сама да стане.

Държавата е крала и от мен много, така че дай да не зареждам колата с бензин докато се изплати ? Да не си плащам ток и вода понеже дядовците ни едно време безплатно са строили тези съоражения и сега ако не без пари,то поне жалки стотинки трябва да струват тези "услуги" ? Да не плащам и в магазина стоките с незнам си колко пъти в повече ДДС от нормалното?

За да може да функционира градския транспорт, някакви си хора се качват всеки ден и си плащат.Те може да са с малки доходи,но си плащат,а нашия герой не го прави, защото има някакви си разбирания. Оказва се,че постъпката на Спорт-Здраве е оправдана,защото реално на него така му е кеф.Дай на всички да им стане кеф и да видим къде ще се вози той и какво ще остане.Никой не иска да плаща,защо той да е повече от другите ?

А когато всички приемат мисленето на Спорт-Здраве дали ще остане градски трнаспорт и каквото и да е било?

Цитат на: Spirit
тъй че той се вози гратис и ако не го дърпат и заяждат и той не се заяжда

Влизам в магазина,събирам 3-4 колички с покупки,вадя автомат и минавам през касата.Ако не се заяждат и дърпат и аз нищо няма да има направя.Както написаха в темата

Цитат
........закони на джунглата........

Постъпвам както мога и е ИСТИНСКО  laugh .Аз също имам някакви си разбирания и отказвам да бъда като "тълпата" и ще го направя.Че и тема може да пусна след това. :D
А същевременно мога и да застрелям Спорт-Здраве който седи на другата каса със същия този автомат, защото само си мисли,че не е поредната тухла в стената и ми пречи на мен да мисля, че не съм такъв.

Цитат на: Спорт-Здраве2
Въобще не е моя работа кой закъснява или кой каква работа има,не ме и интересува.Да се оправя!

А това мислене е толкова промито и е внедрено в толкова много хора,че направо се обезсмислят постовете с тухли стени,да се врязваш в стада с овце и всякакви такива метафори.
"Не ме ебе за другите,стига на мен да ми е добре" Точно това си написал с различни думи в няколко поста.Останалото е като "оправдание" за тях.

А всичко щеше да е много по лесно, ако си беше купил едно билетче,ама тогава ще станеш поредната овца от стадото и няма да можем да се втурнеш в него и да изпъкнеш/дори и само пред себе си/,а това е недопустимо.  :o

П.С
Нито целя да обиждам,застрелвам и всякакви такива неща някой,нито нищо.Като знам как са били приемани предишни неща,с нетърпение очаквам отговори  laugh
« Последна редакция: Октомври 27, 2008, 16:01:33 pm от UpsideDown »

buden

• Гост
« Отговор #28 -: Октомври 27, 2008, 22:18:12 pm »
Spirit-e кажи за мен ли се отнася предния ти поуст, че бавно схващам. :)
Защо забих на морал. Защото Спорта спомена, че моралът ограничавал. Защото според мен дори и да ограничава не е в лошия смисъл. Любовта, за която ти спомена също ограничава в крайна сметка - отваря те към едно, затваря те към друго. Но ще се опитам да го кажа без много много философия.

С битов контрол всеки от нас се сблъсква на всяка крачка от ежедневието. И аз не съм съгласен с обществената манипулация и обезличаването на индивидуалното мислене. Но в средата която живеем Редът е нужен. Ако живеехме разредено, да речем 90% от населението утре се изпари, то тогава тази философия на несъобразяване ще бъде най-правилния вариант. Според мен е правилно да се съобразяваме с ближния. Не казавам, че е егоизъм това което Спорт Здраве е направил, но ако продължи и му хареса то това ще е краен егоизъм :) Според мен той просто експериментира и ако не друго е постигнал по-високо ниво на контрол над емоциите си. Лично не бих се ядосал, до такава степен че да му скоча, защото закъснявам за работа. Просто ако това 5-10 минутно закъснение - за което ще имам обяснение пред началника си - доведе до моето уволнение или голям натиск от негова страна, то тогава ще знам, че тази работа не е за мен. 

Една случка с двама студенти:
Прибрал се един ама много пиян студент в стаята в общежитието и толкова му било зле, че веднага се тръшнал на леглото. Съквартирантът му не бил на купона обаче, бил си легнал, но не и заспал. Пияният след минутка се надигнал от леглото изправил се, свалил си гащите и се изпикал на пода.
А като видял това другия толкова се ядосал - явно имали пререкания в миналото - че рано сутринта се изср*л на пода. Та пияният като се събуди да се изненада.
Това е действителен случай. Книгите са хубави нещо - онази история с монасите - но животът ни учи много по-добре. Не го знам монахът морален ли е аморален ли е. Това което искам да каже е, че ако правиш добро на себе си за чужда сметка, ощетявайки другите - не е правилно. Вероятно съм ограничен, от морал, възпитание или пък съм програмиран от рептилите, но мисля и чуствам че съм прав. Това в което живеем много от нас отдавна сме осъзнали, че е анархия. Голяма част от правилата са изкуствени, защото са създадени точно от най-големите анархисти.
Нужни са ни правила обаче, защото живеем на големи групи, общности и т.н. Човек трябва да се научи да вижда, кои правила са естествени и кои изкуствени.
Друг примен:
Преди време ползвах едно от най-големите метра в света - много навалица и смрад. Влакът спира на крайната ми спирка и множество хора тръгват да излизат от метро-станцията. Образуват се опашки, за да може всички ние един по един, като животни преди ваксинация, да минем през едни въртящи се вратички за да излезем. Е да, но има и врата - авариен изход - която винаги можеш да отвориш и да се изтече народа навън за секунди. Нищо че алармата която пищи е супер дразнеща. Полиция за това няма да те задържи, но звукът е ужасен. Преди време като видя 2-3ма души на опашка и минавах през онази врата. С времето обаче си казах, защо трябва цялата метро станция да е оглушавана с този ужасен звук и хората, които са вътре да се съобразяват с това, само защото на мен не ми се чака 15 секунди повече. После взех да отварям аварийния изход само, когато има много много хора.
Друг вариянт е ако бързаш за някъде, но исках да купиш нещо. Ще прередиш ли чакащите на опашка хора в магазина.
Примери много и гореспоменатите са все битови ситуации.
Няма да го наричам никак си - "морал", "етика", "възпитание", "маниери", "програмиране" или нещо друго. Просто това е моята гледна точка. Дали е моя или е чужда аз си знам по добре от вас, защото съдя по мои собствени преживявания, а не по книгите, които и аз съм чел. Ако нещо ме е програмирало е собственият ми живот.
Друг пример бях дал с една ситуация в една друга тема - пак реална - с човекът, който вдига чуждия боклук и го хвърля в коша, вместо несъобразяващите се с обществения ред.
Да не се впускаме във философия, става въпрос за битовизъм. Философски погледнато може да се окаже ... какво ли не.
Ето какво би било напълно нормално и не че не е, .... но не е правилно според мен:
-Kойто може да се изкачи в кариерата си, да се домогне до власт, пари и т.н. трябва да го прави на всяка цена. Аз имам възможност да стана една от най-платените мъжки проститутки на запад и трябва да стана, защото това ще ме направи супер богат и най-вече над ограниченията поставящи ми обществото.
А жените нека се чукат на поразия с шефовете, забравете семейните ценности, те не съществуват, всичко е в главите ви, вие си въобразявате. В крайна сметка ще вкарате в къщата повече пари и няма да се чудите дали детето е гладно или не. Чувствата ви ли - те не са реални.
-Kойто може да открадне от комшията и му стиска - да го прави. Това е нещо нормално в крайна сметка, в закона на джунглата е така. А какъв по-голям учител от Майката Природа.
Въпросът не в това дали му стиска на някой, а дали му се иска.
Знам, че последните примери са крайни, но са битови и все от всекидневието.
Привърженик съм на беззаконието само ако е насочено срещу беззаконието. Или насилието и воината са оправдани само ако се защитаваш. Лесно можете да разграничите изкуствения от естествения ред, защо не го правите. 

Желанията ни може да са в следствие на догми, забрани, ограничения и т.н. Но може и да в следствие на личен опит и на това какво чувстваме.

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
« Отговор #29 -: Октомври 27, 2008, 23:02:06 pm »
Спорт-Здраве2 моето мнение е, че ти искаш да наложиш някакъв твой си контрол, породен от твои си вярвания как трябва да бъдат нещата. Колкото повече обаче се опитваш да контролираш толкова повече "спираш" преживяванията си и живееш единственно вярванията.

Ноо ми дреме. :P

Всъщност всичко започна като импровизация.Само че когато една ситуация се повтори няколко пъти по естествено стечение на обстоятелствата,съвсем очевидно е,че представлява модел.И тъкмо такива случки разказвам - каквито,от позицията на главен участник,съм установил,че са често повтарящи се модели.

А защо според теб,Breath,има нещо лошо в това,да играеш роля? Аз дори съм стигнал до обратното заключение - колкото по-добре човек умее да играе роли и колкото по-бързо и ловко е в състояние да прелива от една в друга,толкова повече изгода може да извлече от всяка една ситуация,свързана с обществото и тълпата.
А и..колкото повече роли играеш,толкова повече разбираш за хората.

Можеби имаш предвид лошата страна на нещата - когато човек не може да излезе от ролите.Но аз говоря за обратното - ако съзнанието на човека е слабо,той ще се поддаде на всичко.Ако е силно,ще направи така,че всичко да работи за него.Като ролите например.

П.П.
Тълпа са много съзнания,подтиснали индивидуалното и предали се на общата воля.
« Последна редакция: Октомври 27, 2008, 23:13:20 pm от Спорт-Здраве2 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27