Всички тела предават и приемат. Предават си вътрешна информация едно на друго и предават и приемат информация от/към други хора и въобще живото-форми. Както казах , може да влияеш на растения, минерали, животни. Затова хората , които си имат талисмани, неволно ги зареждат с енергии, не винаги полезни! За това мисля Миротворец беше прав да не се дава собствен талисман на друг човек.
Аз знам, че телата са 8, но тези, които касаят живота в човешко съществуване са 5. Физическо, етерично, емоционално, ментално, каузално. От там нататък са Тяло на Единност, Духовно( което има 2- низше и визше), Божествено,Монадично (отново две -низше и визше) Космическо ( което е най-низшето от възможните Космически.
Въпросът е, че в човешкия живот, колкото и прераждания да отнеме, ще прогресираме най-вроятно най-много до Духовното 5-то.(Тогава се говори за просветлен човек )
Всеки етап на развитие на съзнанието се характеризира със съответните характеристики на телата.
1.Примитивният стадий: ( около60% от човечеството)Това са хора, които живеят на примитивното човешко ниво. Те са почти неспоссобни на високи емоции, като любов и състрадание. Те ще "обичат” някого, само ако имат полза от него. Те ще се оженят/омъжат за да имат редовен секс и за да има кой да им готви и чисти или да се грижи за тях. Те са с реактивни реакции и биха повярвали на всичко, което им се каже, защото им липсва търсене на причината и резона.
2.Около 25% от хората са на Цивилизованото ниво на развитие на съзнанието, което е характеризирано със смесица от положителни и отрицателни емоции. Те се идентифицират предимно с техните емоции и чувства. Търсенето на причина започва да се развива, но е винаги оцветено от емоциите. У тези хора менталното тяло използва шаблона на емоционалното тяло на своето развитие. Близкото преплитане на двете тела ментално и емоционално замъглява границата между емоция и мисъл, което прави трудно такава личност да взима рационални решения. Когато техните емоции са неактивни, те се чувстяат празни и безлични. Техните емоции автоматично отговарят на външен стимул , така, че тяхното щастие зависи от добър социален живот, секс, купуване, клюки, алкохол, музика и т.н Такива хора обикновено тръгват накъдето и другите са тръгнали. Мислят както медията им казва или както общественото мнение налага. Емоционалното мислене е двойствено :(любов /омраза), така, че техните вярвания са също бели и черни и повечето мисли са осъдителни.От примитивното “мен” те са израстнали до: мен вече включва семейството и приятелите. Това са обикновено честни, трудолюбиви, любезни ,семейно ориентирани мъже или жени.
3.Развитият етап. Около 14% от човечеството попада в това число. Високи емоции и развиващ се интелект. Развитите хора все още имат емоции, но развивашият се интелект е приоритет. Техните ментални тела са все още преплетени с емоционалните, но интелектът започва да придобива контол над емоциите. Развитият интелект настоява за чувство на справедливост и обективност на техните емоции, което им позволява да израстнат над егоистичното и субективно мислене. Това са обикновено учени, хора на изкуството, философи ит.н.
4.Хуманистичният етап: По-малко от 1 на 1000 спада в тази категория, която се характеризира с висок интелект и състрадателност ( не емоционалност). Развитите вярвания, мнения и стандарти са вече различни от медиите и общоприетите. Те не вървят с общественото мнение. Хуманистичните хора виждат “през” емоционалните илюзии и ментални фикции, които оцветяват възприятието на други хора за реалността. Те са осъзнали незначителнсотта на материализма, славата и богатството. Рационални и невзимащи една или друга страна мисли са възможни, защото тяхното ментално тяло започва да се асоциира с каузалното тяло, което увеличава, рецептивността до интуиция и вдъхновение.Постепенно те надрастват егоистичната природа и се научават да се отдръпнат и да позволят на каузална (по-визша идеа) да плува край тях ,а те да я наблюдават и анализират. Обикновено висшите въпроси , като смисълът на съществувание стават основният фокус и цел в техния живот
5.Просветленият етап. По-малко от 1 на 1 милион спадат към тази категория, затова няма да пиша подробно за него. Общо взето нас ни касаят най вече първите 4 практически.
Имам преведени материали както за 5-те тела, така и за етапите на еволюцията на съзнание в тези тела, а и за атомната структура във всяко тяло, но е сложно и предпочитам да ги подредя прегледно, освен това има и много таблици, които сега превеждам, а те са още по-трудни. Има материали и за нивата отвъд човешките 5 тела. Ако има интерес, като ги завърша, ще ги публикувам.