Fly Dragon, Не виждам зашо се палиш толкова? Нали всички сме тук да споделим нашето мнение. Какво лошо има в това да сме на различно мнение? Това е едно от нещата, които не понасям в религиите. Не са толерантни към друго мнение.

Изобщо не се засягам от “драги”. Защо си мислиш, че можеш да ми четеш мислите? Много тача някой да ме анализира и интерпретира. Представи си за разнообразие, че има и такива хора, дето казват това, което мислят. Аз казвам винаги това, което мисля., включително и когато използвам думата “драги” обратно към теб. Но ако пък ти сега ми намекваш , че си я използвал към мен с иронично значение, то би трябвало да се обидя. И все пак не съм. Не се засягам , защото би означавало да си придавам важност. Има и друга причина, че никой не може да ме засегне , но това е друга тема.. Освен това аз съм супер толерантно същество. Приемам мнения, но не всички споделям. Трябва ли? Кой казва , че да вярваш в Бог е религия? Аз не мисля така. Това е моето мнение. И аз го казвам ясно и точно. Бог и вярата в него не е религия = на мое мнение.
Думата Религия не е дошла от първия взрив а от латински ( сещай се католически) корени : RELIGIONEM - уважение към нещо свещено. Цицерон вярвал, че произхода е от корена RELEGERE - означава да преминеш през или да прочетеш отново. Августин, друг латински автор, пък, смята, че RELIGIONEM идва от корена RELIGARE – означава да обвържеш, омотаеш нещо. Аз мисля да ги оставя да си омотават когото си искат латинските философи...
Много е елементарно всяко вярване да се класифицира като религия. Вярвам, че слънцето ще изгрее утре значи съм религиозна и Слънцето е моят Бог. . . Да, ама не. Вярата е нещо индивидуално и интимно, поне за мен. Аз знам, в какво вярвам, аз знам, дали го виждам като религия или не. То си е мой личен процес. Аз нямам нужда от организирана вяра. Ако някой някога е решил да го нарече религия, защо аз трябва да съм съгласна с това определение?
Методичните опити да ми се показва правия път при мен имат обикновено обратен ефект. Щото кривият път ми е по-интересен и тръгвам по него да видя, защо пък е толкова крив адже ба. А, ма той не бил толкова крив ..
Моята статистика (както я наричаш) не е моя.. Просто беше първото, което намерих в нета като статистика. Не знам дали знаеш, но няма нито една 100% точна статистика, защото е невъзможно да се изследват/интервюират всички жители на планетата. Затова няма да се впускам в безмислени спорове, само от любов към спора. Ако ти имаш твоя вярна статистика, ОК. Няма проблем. Следвай я методично.
Храмове не развалям , що да ги развалям. Просто са ми интересни само като архитектура.
А що се отнася за промитите мозъци, за съжаление са наистина ужасно много. Канони? Правила? Това вече мирише на промиване на мозъка. Да не би да искаш да ми кажеш, че Бог е измислил каноните и правилата, великите пости и молитвите? Ако Иисус гледаше от някой ъгъл на Космоса, какво ли би казал за всички престъпления извършени крещейки истерично неговото име...
А пътуването към себе си , повярвай ми, е най-дългият и мъчителен път. Казвам го от личен опит. Където и да идеш, да търсиш Бог, накрая все ще се завръщаш към себе си. И не го казвам с оня патос , с който се очаква...казвам го съвсем практично.
Съгласна съм за мързела и за отговорите наготово. То е ясно, че е по-лесно. Който иска да му казват, в какво да вярва и как да живее, организираните религии са иделни патерици. Много точна дума. Но друго си е да оздравееш и да хвърлиш патериците ...