Тина, Тина,
прочети пак какво съм написал. Не може да смесваме резонанс и влияние не по моя прищявка, а защото това са съвсем различни понятия. Резонанс е конкретно явление. Получава се, когато 2 тела имат синхронизирана вибрация. Частен случай (и най-често срещан), когато едното от телата предава вибрацията си на другото и 2-то започва да вибрира заради 1-то.
Сега, по-съществената част:
Резонанса (акустичния) е възможен само ако телата вибрират или с еднаква честота, като плюс това периодите на издигане и спущане на синусоидата на вълната съвпадат. (на хартия би било много по-лесно обяснението)
Ако обаче съвпадат, но с обратен интензитет, т.е. когато едната вълна се вдига, а другата се спуща, то те ще се елиминират взаимно и звука ще заглъхне.
(за целта трябва да си представяш звука, като вибрация, и като нарисувана синусоида във времето - нагоре-надолу)
Когато има пълно съвпадение на синусоидите на 2те вълни - техните амплитуди се сумират.
На картинка би било много по-ясно изразено.
Резултата е вълна със същата честота като предходните, но с 2на амплитуда.
След това има допълнителен ефект на резонанса, където горе долу се повтаря всичко до тук, но вече с новите вълни, където тази амплитуда продължава да расте.
Освен това е възможен също и резонанс на вълни с не еднаква дължина(честота), но пък с кратна такава.
(Важно е през цялото време да си представяш синусоидата на вълната, иначе обясненията нямат смисъл)
Също са важни пиковите моменти - където амплитудата е най-висока или ниска, и съответно вибрацията най-силна, изместването на тялото най-голямо (и където стават счупвания на чаши, мостове и тн.)
Та когато имаме нееднакви вълни, но с кратна дължина, да кажем едната е с 3пъти по-голяма честота от другата, тогава ако съвпада поне една от амплитудите, ще имаме съвпадение в 1/3 та от амплитудите на по-честотната, и във всички амплитуди на по-спокойната вълна
(сигурно из нета има картинки на всичко това)
Тогава пак има резонанс.
Но най-важното от всичко:
за да могат да съвпадат амплитудите и за да се натрупват, те трябва да се случват на равни времеви периоди. Т.е. вълните или трябва да са равни или кратни една на друга.
Иначе няма натрупване. Трябва да има едновременност на амплитудите за да има резонанс. Иначе просто няма.
Тази едновременност единствено е възможна ако тактовета на музиката се повтарят във равномерна структура - 8 /8ми, например. Само така, ако думкаш на всяко 1 има шанс да влезе в ритъма на вълната.
Вибрацията на една звукова вълна е РАВНОМЕРНА. (синусоида във времето)
А резонанса, това е ефект, произлизащ от вибрацията(на вълната).
(ще се потретя, но на рисунка наистина изглежда очевидно, жалко че не мога да чертая в случая)
Сега, ако се чудиш от къде си го измислям всичко това

, първо, когато ни обясняваха резонанса в училище ми беше много интересно; второ, като по-млад ходих няколко години на уроци по китара, т.е. поне на теория знам ноти, тактове, продължителности; трето, доста поназнайвам математика и то точно в комбиниране на обекти (щот съм със силно дясно полукълбо). За неравноделните тактове и тяхното влияние също съм чувал нещичко, защото навремето тренирах Българско БИ.