Габаро като Сократ! Това го обсъждаше с мен Сейне Сейнт Денис Стайл и аз се съгласих. Обаче трябва да се признае, че е даже по-инат и от Сократ, няма убеждаване, а това между другото е хубаво. Анализира всичко и събира чуждата мъдрост, но не без критика.
А, браво, Габаро, твърдоглав българин от най-добрите! За тва сме още на тоя свят и не могат да ни затрият щото сме такива по природа. Габора, ти каква зодия си??? Що ми се струва, че си козирог?
Когато казвах, че светлина и тъмнина са просто фигуративни описания имах точно това предвид. Това са два епитета, които описват съответно поведение, личност, начин на мислене и въобще каквото там се сетиш. По-назад ти ги обвързах с добро и зло, но и тогава не беше напълно удовлетворен. Просто това са все определения, които се опитват да изразят нещо нематериано, нещо абстрактно. Често разбирането им зависи от гледната точка, понеже когато си с изкривено, тъмно, съзнание за теб това което правиш е добро, правилно, но това не е така за другите. Вярно, че което е добро за един е лошо за друг, но все пак има едни общоприети граници, така да ги наречем, където за тези, които не са с изкривено съзнание е ясно, че някои неща прото не могат да бъдат добри.
Представете си следната ситуация... Дадено ви е огнестрелно оръжие, а срещу вас сърничка, даже нека не е сърничка, нека е по-страшно - дете. Казват ви да го убиете, независимо по какъв повод, примерно, че, ако не го направите ще ви застрелят вас. Колко души тука ще убият детето? Аз гарантирам за себе си, че няма да го направя независимо дали ме заплашват или не. Има хора, които ще го направят дори без заплаха, има такива, които ще го направят за удоволствие, срещу заплащане или просто така, щото им е скучно. Те няма да видят нищо нередно в това си действие, за тях то е нормално. Я ми кажете, за колко души в тоя форум това е нормално? Отнемането на човешки живот не е нормално, отнемането на какъвто и да е живот не е нормално, но понякога се налага примерно при самозащита, но дори в такива случаи човек изпитва вина и усещането, че е посстъпил зле. И отново има хора, които няма да им мигне окото. Визуализирайте си го това, и тогава ще разберете какви хора сте. Естествено повечето няма да имат нужда и да го визуализират, обаче опитайте. Само ще видите колко е огромна разликата между вас и чудовищата.
И тука идва един друг въпрос, който е занимавал някои от най-големите човешки умове - човек ражда ли се лош, в нашия случай тъмен, или постепенно става такъв. Ако е постепенно, тогава кое го превръща в такъв? Обществото, живота изобщо? Как човек попада под влияние на тъмните сили, на какво се дължи това, слаба воля или нещо друго?
Въпроси, въпроси, които са много по-важни според мен от това има ли добро, зло, светлина, тъмнина (които както казах са само определения, на един определен начин на вътрешно съществуване). На тези въпроси трябва да търсим отговорите, защото на горният въпрос вече всеки знае отговора за себе си, а реалността около нас доказва нашите разбирания.