Добре Невидим свят, ще пробвам отново. Много хора не правят разлика между двете понятия. Но разликата трябва да се направи защото ако не се строи заедно със сухото гори и мокрото,т.е. хората се объркват.
Най-общо казано ЕГОЦЕНТРИЗЪМ имаме когато човек е обсебен от ПРЕДСТАВАТА за себе си. Какъв съм аз, какви качества имам, добър, лош, красив, умен, грозен, тъп, силен, смел....разбира се всичко това се прави на базата на сравнение с другите. Егоцентрикът има относително мерило за качествата, винаги спрямо някой друг "аз съм по-красив от едикого си", "аз съм по-способен" или пък "аз за нищо не ставам". Без значение дали със знак + или -. Съответно действията, мотивите на егоцентрика са ориентирани към поддържане, укрепване на този мисловен образ за себе си в случай ако е положителен, и скриване, опит да не те разобличат, ако образуът е отрицателен.
ЕГОИЗЪМ - един егоист не му пука особено какъв е, и какво мислят за него хората, но той е готов да живее ЗА СОБСТВЕН интерес. Той иска на него да му е добре. Ако на човекът срещу него не е добре егоистът много няма да се трогне (то си е негова работа)важното е на мен да ми е добре. За егоиста не важи поговорката "не сакам на мен да е добре, а на Вуте да е зле". Това важи за егоцентрика, но за егоиста важи "Не ме е грижа на Вуте какво му е, важното на мен да ми е добре". Егоистът не се интересува и занимава с другите а със себе си. Прави всичко заради себе си.
В този смисъл егоизмът е нещо естествено и здравословно, стига да е спазено едно условие - да не пречиш на другите. Един вид ДА, грижи се за себе си, така трябва да е, НО НЕ ЗА СМЕТКА НА ДРУГИТЕ!
Ако е спазено това условие егоизмът си е съвсем на място.
В резюме егоцентрикът е вреден за себе си защото поддържа някаква илюзорна представа за себе си (ЕГО) и живее и действа заради НЕЯ, т.е. не живее за себе си а за егото си.
Егоистът не се занимава с представи и живее ЗА СЕБЕ СИ.
Егоизмът и егоцентризмът не само, че не са синоними, а са точно обратни едно на друго и приравняването им е една заблуда, довела до много проблеми, най-вече отново до замаскирване на егото и оплитане на понятията.
За това е много важно тези две неща да се разделят.