Не казвам дали е лошо или добро да си лъснеш детето. Казвам само, че има заблуда по отношение на мотивите, нищо друго.
Когато майката си млати детето - то работата ясна за всички.
Обаче другият случай е много опасен - когато майката ВЯРВА, че прави всичко за доброто на детето си, но всъщност го прави само заради своето его. Тя не го осъзнава. Това дете ще порасне чного объркано. То вярва, че "това е майка ми, която ме обича и прави всичко за мое добро, дори и когато прави така, че да не се чувствам добре, то пак е за мое добро".
Майката вярва в това, прави така, че и детето да вярва. То взема за обич нещо което не е обич. Не обвинявам майката. Тя си вярва, че го прави от обич.Тя повече от всичко иска да направи най-доброто за детето си, но това се прави чрез сърцето.
Ако майката има силно его, което при нея води парада, то ще се намеси и в отношението и с детето. Тя няма да може да го усеща, да го чувства.
Тя се самозаблуждава, детето и също израства с тази заблуда и тя ще се предава и по-нататък.
До момента в който това дете, сблъскало се с поредната криза в живота си не реши да подложи всичко на съмнение и да го преразгледа.Не го ли направи то ще страда и ще бъде в ситуацията "Аз правя всичко за него/нея, но ми отвръщат с обратното, изоставят ме, пренебрагват ме и т.н".
Това, което са го млатили, поне е разбрало какво НЕ Е обич. Но това, което са го уж обичали ще е може би в по-лоша ситуация.
Все едно двама човека да търсят нещо, което не знаят какво е. На старта на единия му показват какво не е. На другият му показват грешно нещо и му казват, че това е което се търси.Кой ще е в по-неизгодна позиция?