flyDragon - Един въпрос. Айде от твоя гледна точка ще го задам, може да ти е по-лесно. Това, че е Земята е същество отрича ли, че тя е и среда? Аз смятам, че щом има съзнание което я населява, значи от негова гледна точака тя е среда и това е напълно нормално. Ето ти пример - ние самите сме среда за развитие на множество микрооргранизми. И двете страни са живи, и двете страни имат полза един от друг, и двете образуват единен организъм, все едно от по-високо ниво. В няго няма "малки" и "големи", "силни" и "слаби". Всяко нещо си има мястото и предназначението. Оптималният вариант е той да действа като едно цяло. Според мен е просто за разбиране.
За да давам в същия по-прост вид, защото явно се налага, ще отговоря и за сценариите. Представи си, че тези микроорганизми, са надарени с разум. Тогава се появява възможността, те да решат да използват по-егоистично човешкият организъм за уж тяхното благо. Това е тяхно мислене, смятат, че като вземат повече, ще се чувстват по-добре. Така те бавно и постепенно изтощават човека който всъщност им предоставя храна и среда за живот. Идва период в който проблемите от тяхната дейност избиват и се виждат от всички. Явно, че са мислили грешно. Идва въпросът дали ще сменят курса, или ще сметнат, че не им пука, човека който им служи за среда е пределно силен и може сам да се оправя. Всички знаем (или поне трябва да знаем, поне от прост физически опит), че когато част от цялото не работи всички от цялото страдат. Човекът в крайна сметка заболява, защото нещо в системата не работи. Налага се той да се бори за живота си с всички средства, не особено приятни нито за него, нито за микроорганизмите които го населяват. В крайна сметка той вероятно ще оцелее и преболедува. Но това ли е бил урока - просто да преживее? Има два главни сценария за тези микроорганизми - осъзнаване на грешките и тяхното съзнателно поправяне или изживяване на гешките пасивно. Умните осъзнават грешките си и не им се налага да ги изживяват отново и отново. Глупавите играят живота пасивно и изживяват това което им се предостави. По един или друг начин тези м.о. се предполага, че ще си научат урока, който е и за разумът, и за чувствата. Еволюцията е направена така и това наистина е велико. Просто глупавият не знае в колко тежки пътища на еволюцията се набърква и колко по-ленсно е да преодолее страховете и вътрешните си конфликти сега, на момента. А това, че някой може да се научи да обожествяват величието на еволюцията не го прави велик, нали? Нито това, че вярваш във велик бог, цар или бизнесмен те прави велик.
А сега за сценарият за общото. Много литература се навъди която да обяснява какво е туй общото. Затова нека погледне по-просто на нещата. Да кажем един бактерия от тия м.о. каже, аз имам собствена разум, виждам, че това не е правилно, и реши да не участва диретно в него. Какво ще стане? Тя ще се почувства леко по-добре вътрешно, защото не прави нищо погрешно. Другите обаче продължават да разрушават организма и в крайна сметка затриват средата и себе си. Оная наша бактерия създала ли си е собствена реалност? Да в собствената си мисъл, но другите са повече и са създали мисъл която се е проявила и е въздействала на средата. В крайна сметка те са определили сценария за общото, защото тяхната мисъл е била по-силна. Оная наша бактерия и тя е заминала в небитието.
Мислили ли сте за това, че по-силната мисъл контролира общата действителност. Много литература се появи, казвайки, че всеки може да си живее в собствената реалност. Ми всъщност то е така и всички го правят без да са се докоснали до тези велики филососки трудове. Но тяхната цел е друга - да "освободят" масата от общата реалност които ние създаваме при съчетаването на тези наши различни реалности. Това всъщност се прави отдавна от тези, които оплювате в този форум. Те просто искат да създават общата реалност и да я използват. Те имат силно мислене, което подтиска масата. Но пробелмът е, че самата маса иска да бъде контролирана и да няма отговорност към общата действителност. Това, че индивида е градивния елемент на обществото и, че ние всички в крайна сметка опрелделяме и сме обществото, се е превърнало вече в някакво неразбрано клише. Неразбрано е защото то непрекъснато се концептуализира, непрекъснато се оформя идейно, а другата сртана на въпросът - чувствата, са пренебрегнати. Чувствата не са някакви емоциионални състояния и сантименталност, а са съвсем тесен кръг намиращ се около любовта. Тези които контролират идеята за обществото контролират и самото общесво, а от там и и индивида. Женското начало е пренебрегнато и това не е никаква тайна за тези които като гледат виждат. Женското начало, не като момичешко проявление на вътрешни емоциики, а като съзидателна, чувстваща енергия.
Тук на много места се среща - обичайте планетата си. Ами на мен ми се струва, че имате твърде изкривена представа за любовта.И това е следствие на неразбирането и подтискането на женската енергия. Една лична, напълно егоистична любов, породена от вътрешната потребност в най-добрия случай. Истината е, че страхът и слабостта, блокират проявлението на любовта. Това е избор - не мислите ли? Дали тази любов трябва да се прояви. Когато обичаш някого, а той страда, не се ли поражда желанието в теб да му помогнеш? Виждате ли още по-великият замисъл, който се проявява чрез любовта? Тя е стрничният пряк път извън причината и следствието, към оправяне на проблемите. Всеки проблем се проявява в действителността. Този настроен към честотата на любовта веднага може да усети наличието на проблем и да потърси решението му. Да не допуска грешката да обхване и обуслови живота му. Да не допусни еволюцията да започне да ни обучава с големите шамари и ограничения.
Винаги има различни пътища и различни сценарии. Който ги отрича, значи отрича собствената си способност да твори живота си в общото. Защото в крайна сметка всичко опира до там. Там живеем, от там си набавяме прехраната, там общуваме.
Невена, чудно ми е как ще предизвикаш усещане за любов към планетата цитирайки Щайнер... Може би ако напишеш нещо по-лично, как ти го преживяваш ще имаш по-голяма шанс. Но това изисква доза лично разкриване и умствени усилия, нали?
Тина, ония които управляват ако искат да си строят кораби, ако искат да се изселват на друга планета, ако искат тук да поробят всички и да ги вкарат в подземни жилища, ако искат да отбират интелектуалици и хамали... те са обречени. И по-умните от тях трябва да са го загрели. Те са полюс, а всеки полюс сам по себе си деградира и се самоунищожава. Тяхната сила ще се превърне в слабост рано или късно. Понякога печелейки битката, губиш войната. Не знам защо тук еволюцията върви в най-тежкия си вариант. Или те са много силни или масата тук е много слаба. Като по-развити вероятно те са се прецакали, че са избрали толкова примитивно време. Това зло е прекалено силно за сегашното развитие на Земята.
Не ме разбирайте погрешно, аз много добре осъзнавам, че доброто в крайна сметка печели от цялата история, защото само по този начин ще разбере себе си. Не смятам, че то разбира себе си. Както и злото не разбира себе си. Иначе щяха да знаят, че са едно и поне малко да се опитат да разберат живота който създават и какво могат да се поучат от него. Това е гениялният план на общата сцена на действие. Достигането до разбиране на различните аспекти на Създателя. Аз се противя против пасивността и желанието на всички да избягат от общата действителност, казвайки, че не е тяхна, защото се чувстват натоварени по този начин. Това не е логика, това не са чуввства, това е егоизъм. С колкото хора говоря усещам едно и също - пълна пасивност и мислене, че нещата се оправят и вървят от самосебе си, защото Вселената е изградена гениално и някой друг е отговорен за случващото се. Разбира се на повърхността излизат какви ли не готови философии. Просто от многото ненаучени уроци Земята се е превърнала в черна дупка. Това, че има по-умни от вас, не виждам какво ви успокоява. Те ако са много умни и просветени, няма да дойдат да ви се месят, защото някой неща просто зависят от усилията на хората тук. И то се вижда. Даже и да го направят, вие няма да ги познаете, защото сте в плен на полярността. Ще идват все такива манипулатори търсещи изгода. От добрата или лошата страна, все незавършени полярности. Това е еволюцията, това привлича тази планета. Ако си мислите, че може да привлече някой неземен рай, жестоко се лъжете. Както се пишеше в една книга - всеки трябва да изпие чашата си.