Автор Тема: Какво е добро и какво е зло  (Прочетена 45002 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

firma

• Гост
Отг: Какво е добро и какво е зло
« Отговор #60 -: Април 16, 2006, 17:50:02 pm »
ми неща дето са очевидни...Къде е справедливостта в това да избиеш цял град,изнасилиш девиците или да пребиеш с камъни някой който смята че плещиш глупости

Питай дявола за това,не Бог.Защото дявола и той е Бог,хората сега едва започнаха да се осъзнават за това.

Цар на мрака .. из богомилски легенди

И когато седмината синове на пламъка протръбиха началото на света, роди Саваот своя син и го нарече Авенир, което значи баща на светлината. Лицето му бе пурпурно като зора и очите му бяха пламъци, подобни по блясък на златен сплав. Нямаше дух с по-хубав н по-мощен облик от неговия. И по бодрост, млади на и сила с Авенир не можеше да се сравни никой. Той беше огненият живец на света и в него тупкаше сърцето на вселената. Защото беше син на всевишния.
И даде му Елохим седемте небеса и всичко невидимо. И тогава се замисли Авенир, отвори уста, па каза:
— Широки са небесата. Силен е бог. А моето сърце е празно. Къде да намеря слово, което с мълния да разпали духа и да му даде път към онова, то няма край?
Умисли се Авенир.
Тъжен беше.
И тъга легна по цялата вселена.
А когато минаха седем деня, стана вечерта по залез Авенир, та отиде при синовете на пламъка.
И видя ги отдалеч Авенир — потънали в светлина. А сенките им се губеха — седем дълги сенки с теменужен блясък на аметист.
И рече Авенир:
— Ширно е небето — и тайни са пътищата на Адонай. Като диамант е здрава мъдростта му. Ала празно е моето сърце — и нямат небесата място за мене. О вие, водачи на седемте пълка, елате с мене!
И нека ново небе съградим, земя да съзидаме — и път нека дадем на това, що няма край!Нощ покри тогава лицата на седмината и слова на мятеж съзряха в словата на сина божи. И рече Йехудиил:
— Тъмни са речите ти — тъмна е твоята мъдрост. Проклет — онзи,който туря пръст на жерлото! Мощен е Йехова. Неговата мисъл е чиста като сълза, но гневът му отравя като сок на бучиниш. Кървав ужас е неговата ярост и клетвата му е слънчев бич. Ние не сме с тебе!
И отдалечиха се синовете на пламъка: лицата им — бели и замислени, а главите им — наведени.
И разпали се мъст ужасна в душата на Авенир тогава, та прокле с горчиви думи синовете на пламъка. И станаха думите му скорпиони, а мислите му — пепелянки.
И докосна се после с гневна ръка по седемте сенки Авенир — до сенките на синовете се докосна той: и сенките приеха вид на люде. Те бяха снажни и силни, а ръцете им — с мишци на исполини.
И повика Авенир първия от властителите на гръма. Името му бе Авадон, което значи ангел на бездната. Косата му бе от пламъци, а лицето му — гиздаво, като лице на жена. Очите му бяха тъмни като пропаст и пареха.
Като видя гневен Авенира, запита го- ангелът кой го е наскърбил,
И каза Авенир Авадону:

— Авадоне,царюна бездната и властителю на гръма! През себе си трябва да мине живият и да не плаче по мъртъвци. Ето — тези сенки, те са наши слуги. Просторни бяха небесата за седмината синове на пламъка, за владиците на гръма и за вождовете на божия меч. Тесни са те за Авеннра — и няма място за мене тук. Да съградим ново небе, земя да съзидаме — и да въплътим създания там! За творчество жадува бащата на светлината — и за път, по който няма умора, за бездни, издън които не поглежда изход. Авадоне, ела с мене — ти и твоите пълкове!

И поведе Авадон шестимата владици на гръма и пълковете на мълнията с тях.
И страх налетя върху вселената, леден страх.
И трая седем луни.

А когато се завърши седмата луна, стигна до Саваота гласът на небесния смут — и закле се бог в името си, че ще накаже своя син.

И клетви горчиви промълви тогава.
Авенир стана мрачен като здрач, лицето му -тъмно, а сърцето му закоравя, Прокоба божия надвисна над света — и Авенир биде наречен Сатанаил, което значи враг на Силния.
Тогава създаде Сатанаил небето с неговата звездна плащаница, тайнствените писмена на зодиака и седемте седалища на слънцето. И създаде още земята — с живота, кипящ в растенията; мътното алое с неговата миризма и огнения храст с неговото великолепие.
И насади Едема с неговите чарове. И река направи да тече низ Едема: река, която протича в четири потока.
И погледна Сатанаил делото на ръката си.
И всичко бе хубаво.
И усмихна се Сатанаил.
И когато привърши създаването на Едема, взе Сатанаил от ръката на Авадона огън, вятър, вода и пръст, на ги закле със заклинанието на пръвния хаос — и създаде от тях човека.
Но човекът бе недвижим и нямаше дух в него. И напразни бяха усилията на Сатанаиля да съживи човека. Стоеше човекът хубав, като бронзов истукан, и някак тъжно гледаха очите му. Но погледът му бе празен и не извираше душа от него.
И проводи Сатанаил Авадона да иска от Саваота дух. Смили се външният и даде на човека небесна душа, но дух му не даде.
Защото върху земята п небесата на Сатанаиля духът не можеше да живее.
Но закле се Адонай в седмото от своите имена, че ще даде дух на човека, когато мине през бездната, земята и трите небеса.
Тогава оживя човекът и даде му Сатанаил име Адам, което значи роден от земя, защото от пръст го бе направил.
А човекът бе самин н тъжеше.

... И видя една сутрин Адам пред себе си жена, облечена в одежди от слънце — и диадема от смарагд на челото й. А върху диадемата пишеше: Тайна.

На всичката тази несправедливост хората си казват:За какво ми е да вярвам и почитам Бог.
Всеки сам да си реши кой път на размисъл да поеме.

firma

• Гост
« Отговор #61 -: Април 16, 2006, 19:08:46 pm »
"Как да се придобие добродетел?"

"Ако някой иска да придобие добродетел, то не може да я придобие преди да намрази противоположния й порок.
И така, ако ти желаеш да имаш плач, трябва да намразиш смеха.
Искаш ли да имаш смирение - намрази гордостта.
Искаш ли да бъдеш въздържан - намрази пресищането.
Искаш ли да бъдеш целомъдрен - намрази сладострастието.
Искаш ли да бъдеш нелюбостяжателен - намрази всяка вещ.
Искаш ли да бъдеш милостив - намрази сребролюбието.
Който иска да живее в пустинята, нека намрази градовете.
Който иска да се подвизава в безмълвие, нека намрази свободните разговори.
Който желае да бъде странник, нека намрази хвалбите.
Който желае да се въздръжа от гняв, нека намрази общуването със светски лица.
Който желае да бъде незлопаметен, нека намрази злоречието.
Който желае да не се развлича, нека пребъдва в уединение.
Който желае да удържи езика си, нека затули своите уши, за да не чува много разговори.

Авва Иоан от Кизика

Така са се учели хората едно време...

firma

• Гост
« Отговор #62 -: Април 16, 2006, 19:23:03 pm »
Защото имаме свободна воля и глави на раменете си да мислим.

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
  • Публикации: 3 789
  • Азъ, от Народа на Еднорога
    • http://silverunicorn.org/
« Отговор #63 -: Април 16, 2006, 19:29:03 pm »
Най-мразя да мразя!
Не мисли като човек!-Крион

llara

• Гост
« Отговор #64 -: Април 16, 2006, 19:31:57 pm »
омразата е зло

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
  • Публикации: 3 789
  • Азъ, от Народа на Еднорога
    • http://silverunicorn.org/
« Отговор #65 -: Април 16, 2006, 19:35:57 pm »
За мен тази тема е преливане от пусто в празно. Предполагам, че само тук-в 3Д- е валидна, но не и в по-горните измерения.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Gil-Galadh

• Много Писал
  • Публикации: 2 983
  • V to the A to the D-E-R
    • chigot.blogspot.com
« Отговор #66 -: Април 16, 2006, 20:51:49 pm »
може би още не сми осъзнали истинската същност на Бог
може би Бог не трябва да е справидлив или пристрастен
според мен Създателят е такъв какъвто е и трябва да бъде, а справедливостта - това е просто дума
всичко се върти около добро и зло
За Създателя тея неща не съществуват,както и за всяко по-развито същество.Всичко е просто едно.Или:
За мен тази тема е преливане от пусто в празно. Предполагам, че само тук-в 3Д- е валидна, но не и в по-горните измерения.
А това
омразата е зло

не е съвсем така.Омразата може да с еизползва доста градивно.Тя е просто емоция,и въпреки същността си е неутрална и когато е под контрол може да се използва доста добре.
 А израза "Мразя злото" не  е ли забавен?

ми неща дето са очевидни...Къде е справедливостта в това да избиеш цял град,изнасилиш девиците или да пребиеш с камъни някой който смята че плещиш глупости
Питай дявола за това,не Бог.Защото дявола и той е Бог,хората сега едва започнаха да се осъзнават за това.
постнах това,щото в Библията е пъло с таквизи нещица.Иначе съм съгласен за Сатан...Легендата е готина,макар че пак откриваме у Бог неща дето не би трябвало да  са там
« Последна редакция: Април 18, 2006, 00:51:25 am от Horus »
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Oberon

• Гост
« Отговор #67 -: Април 17, 2006, 11:28:31 am »
Аз пък не мисля, че омразата е зло, защото знам, как веднъж намразих наистина, и това ми помогна в духовен смисъл. Сигурно не ме разбирате ама, аз тогава и Бог усетих, и помня как заспах като бебе, а сълзите продъжаваха да текат по възглавницата, но вече не бяха от болка, а пречистващи. Малко ми е трудно да ви го обесня ама така си беше.

Аз съм си целомъдрен без да намразвам сладострастието. Това са глупости. Ако сладострастието ти е насочено само и единствено към човека до теб, защо трябва да го мразиш? Да го намразват мъжете, дето мислят с циповете си:)))) Жалко за тях де , ама има и жени които харесват такива мъже, защото бидейки с тях, и те мислят с гащите си. Ето това е зло - да казваш на някого най-силните думи, а да дигнеш краката на първия срещнат, и както обикновено става п-дебел и грозен от теб.
Ето за това трябва да има Ад:))))) Това е зло.

Оберон

llara

• Гост
« Отговор #68 -: Април 17, 2006, 11:42:01 am »
...имаме свободна воля и глави на раменете си да мислим.

според мен човек сам за себе си преценява кое е добро и зло,
защото хората сме различни и така трябва да бъде /какво ли щеше да стане ако всички мислехме еднакво?!/
за мен зло/добро може да едно, за теб друго, за трети трето и така
 ;)

Oberon

• Гост
« Отговор #69 -: Април 17, 2006, 11:48:40 am »
Ами то от там идат проблемите човешки:) Всеки си мисли квото си иска, и смята че на тази база това или онова му е позволено...

"Погледна Арен своя учител:
- Учителю, можеше ли да накажеш тези кръвожадни пирати?
- Да.
- А защо не го направи???
- Принце, кой съм аз , за да съдя другите?? "

Урсула Ле Гуин , "Магьосника от Землемория", книга 3 - "Най-далечният бряг"

Кой според вас, или къде по-точно, е най-далечният бряг за човека???

Оберон

llara

• Гост
« Отговор #70 -: Април 17, 2006, 11:50:26 am »
за съжаление е така
няма ценностна система

Oberon

• Гост
« Отговор #71 -: Април 17, 2006, 12:00:09 pm »
Всеки е отговорен сам за себе си да изгради такава. Затова едно време е имало мъжки и девически гимназии. Не съм старомоден, ни най-малко, но като че ли възпитанието накуп ( момичета и момчета ) не е ефективно . В миналото жените са били пазителки на ценностната система, а сега като гледам кви майки има, ще възпитат едни дъщери....по 10 ерво/час:))))

Такива примери мога да ви разкажа...ми те орангутаните са по-загрижени за малките си....

llara

• Гост
« Отговор #72 -: Април 17, 2006, 12:07:38 pm »
съгласна съм с теб
колкото до жените всички знаем поне по един такъв случай с дъщеря и "майка"

Oberon

• Гост
« Отговор #73 -: Април 17, 2006, 12:22:09 pm »
като бях в казармата, с един от старите се разхождахме пред НДК. Ляно време, майки плъзнали, ученички с къси полички, бе направо си ухае на любов:))) Гледам аз една майка, седи, пафка си цигарката и обсъжда бясно нещо с друга майка ( сигурно за цените на италианските обувки ) . Детето и беше на 2-3 години макс. Както се разхожда и изучава плочките пред НДК, така заби нос в тях и почна да реве, нормално за дете. Оназ пача става, забива му един шамар и му казва, почти истерично : Ти що падна беее, що падна. Моя стария вика: лапето падна и си ожули носа, таа зе та му го счупи.
таз ако ми е жена, 3 дена ан*лен, бой и тн.
Сори ама се изнервих...
« Последна редакция: Април 17, 2006, 12:29:31 pm от Eon »

llara

• Гост
« Отговор #74 -: Април 17, 2006, 12:25:39 pm »
и аз виждам такива "красиви" картинки по градинките почти през ден
и се възмущавам, ама направо ми иде да забия по еднин ритник на такива майки, но...

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27