Доколкото виждам, в темата става въпрос за търсенето на Бог. Не че имам някакви оферти или безапелационен опит по въпроса, за да се включа и да помогна. Но ми направи впечатление, че има недоволство и неразбиране за съществуването на лошото/злото в света. А то, съществува. Факт. И то без да го търсим или искаме. Май тук прочетох, някъде, в началото като влязох нещо за Буда-стрелите- и листенцата, в които ги превръща...но не знам точно в коа тема беше, май Еон го беше написал...
И понеже свързах нещата, ми се струва, че ако изчистим, това "с лошите" в Света, търсенето може да стане по-приятно и смислено, дори и за Волята НИ да се сетим.
Изпитанията, които ни се случват и лошите, които срещаме и ни ги причиняват, не са буквални "проявления" на Божественото, а на човешкото. Това е като мутиралата клетка, както сте споменали като туморна.
И преди да се стигне до намесата на "хирурга", доколкото е известно преди това...различни други причини са я "превърнали" или са й причинили мутирането, след което се ходи на химиотерапия, където и донякъде се дава някакъв шанс на самия човек да се "справи" с нея. Да я пребори, чрез по-силните си здрави клетки. Те да надделеят. тогава, ако не се получи...се намесва хирурга, със земетресение, катастрафа....
Като заключение, мисля, че човек има достатъчно капацитет сам да намери начин да се справя с предизвикатествалтвата и да иска да запази по-доброто, за да може да се справя с лошото в Света.