Приятелю Gil-Galadh , като гледам другите теми ,си се намесил навсякъде и все си компетенция. ОК! Всеки има право на избор,как да живее,в какво да вярва,какво да говори и т.н. Но съзирам,че имаш някакъв проблем и негативите ти са насочени към вярващите. Защо и поради каква причина ти си знаеш. За това говорим ,че Господ ни е дал свободна воля,да изберем,дали да му служим или не. Никой не е насилен да вярва,макар че и това се прави,но няма да изпадам в подробности за това.
Като казах,че Библията не е просто четиво имах в предвид,че не се чете като книга и разбира като такава.Тълкованието и също не може да се прави едно към то гьотере. Библията се чете и разбера с Духа Божии,който е даден на всеки повярвал и вярващ - говоря за Святия дух,оставен като заместник на Господ Исус Христос. Той ни води в молитва,Той издига молитвите ни до Бога,а Христос е ходатая за тях,Той ни напътства и ни води по пътя на истината и той ни помага да разбираме Словото,сиреч Новия Завет,който имаме за изпълнение.Така че и да цитираш и не,неразбираш ли за какво става дума,гърмиш с халосни патрони и правиш само вятър.
За "балъците" трябва да знаеш,че и един час от живота им не можеш да издържиш,а те са били свидетели на Христа,че е бил на земята,разпнат и възкръснал. Между другото, не само Библията говори за Христос и делата му, и много други книги се пише за Него.
Проблема с разбирането на Библията се корени още в миналото. От тогава е започнало изкривяването,но не какво е написано,а на представянето. Инквизицията е извършила много и ужасни неща с хора,които са я чели и са знаели истината и са се опълчвали срещу църквата. Защото начина по който е представян Бог е пълна противоположност на това Той какъв е. Отгоре на това ,Библия е можел да има само абатът или попът по нашему,а останалите са правили това ,което им е казвано.Тогава възниква протестанството от Мартин Лутър,защото той се обявява против незнанието и изопачаването на Словото. Лично е превел и написал много екземпляри от Библията и ги е разпространявал сам.
Не съм против никой,всеки си носи отговорност сам за себе си за действията или бездействието си. Не съм съгласен нито с католици,нито с православни,а и с някои от протестантите,но това не ми дава право да държа сметка за действията им. Напротив,след като знам истината,аз трябва да се моля ,та Бог да им отвори очите. Но да знаеш,че дори измежду католици и православни има вярващи ,които наистина живеят според словото и носят вярата ,и любовта в сърцето си,и ще дойде момент,когато всичко и всеки ще си дойде на мястото
" От една страна ги е поел,а от друга ни оставя надежда че ще бъдат простени,леко противоречие"
Няма противоречие,но ти не можеш да го разбереш. Той пое греховете ни и ни уми с кръвта си и чрез жертвата Си,направи чистото и нечистото едно,т.е. чрез скъсването на завесата в храма ,разделяща светая, от светая светих и всичко това стана едно. Както и в обещанията ,дадени са на евреите и на нас,въпреки че те не признават Христос,но Бог не отнема дялът им ,защото това е народа на който Той се закле,но ще дойде време ,когато и това ще стане. Дълго е за обяснение и сигурно ще го изкривиш по свой начин.
"И какво ако аз живея благочестиво,но не изповядвам името Му ще ходя в ада ли?"
Сам го казваш!
"И аз не съм светец,но не смятам и че съм грешник."
Това друг го определя,нито ти ,нито аз имаме думата. Словото е това което изобличава. Аз те приемам такъв какъвто си,всеки е свободен да прави каквото ще, включително и ти. Имаш свобода и си избрал "твой " си път,аз избрах пътя да служа на Бога. Това е.