Автор Тема: Кришнаизъм и "Международно Общество за Кришна Съзнание"  (Прочетена 9923 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

firma

 • Гост
Кришнаизъм и "Международно Общество за Кришна Съзнание"
 
ХАРАКТЕРНА ЧЕРТА на нашето време е появата на всевъзможни секти и култове, които предлагат солиден набор от методи, водещи към "одухотворяване" на личността. Сред тях голяма активност в Русия, а и в други страни проявява обществото Кришна. На тези, които не виждат разлика между различните видове духовност, ще се опитаме да покажем пълната несъвместимост на християнството с култа към Кришна. В Русия например проповедниците на тази религия учат, че всички народи се покланят на единия Бог, а Христос е като че не друг, а самият Кришна в своето поредно въплъщение (или според друго тълкувание - син на Кришна). Това твърдение явно има за цел да се примамват хора към този култ, като се използва авторитетът на Иисус Христос. Всъщност те хулят нашия Господ и Спасител, като го приравняват към измислени езически божества. Необходимо е да се отбележи, че не християнството атакува предразсъдъците на култовете, а по-скоро култовете се стараят да подронят авторитета на християнството. В резултат на това православието е принудено да заеме отбранителна позиция, като разкрива лъжливостта на тези култове, които се представят за вариант на християнската доктрина и с това заблуждават хората.

ДОКТРИНАТА НА ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА КРИШНА води началото си от древното учение за Вишну. Вишнуизмът е вяра във Вишну като във Върховен Бог, който веднъж се е явил в образа на Кришна. Независимо от това през ХV век, когато Чайтания Махапрабху извежда от вярванията на индуистката секта Вишну доктрината за Кришна, той започва да проповядва обратното - Кришна е бил Върховният Бог, явил се веднъж като Вишну. В началото на ХIХ век концепцията за поклонението на Кришна отново е възродена от индийските мислители Бхативинод Тахур и Шри Шримад Бхактисаидханта Сарасвати Госвами Махараджа. Един от последните техни ученици - Абхау Чаран Де, станал впоследствие философ в Университета в Калкута, специализирал Бхакти-йога и обучен от тях, поема мисията да внедри Кришна съзнанието в западния свят. По-късно той променя името си и става известен като Бхактиведант Прабхупада - основател и създател на МОКС. Системата на учението Кришна изхожда от индуизма. Неговите последователи вярват в това, че всеки човек трябва да премине серия от последователни животи (превъплъщения), за да се избави от тегнещата над него карма и да се откъсне от порочния кръг на умирания и раждания, за да достигне нирвана, т.е. сливане с бога. Кришнаизмът е един от първите опити да се популяризира сред масите философията на индуизма. В нея върховният "Бог" е неличностен и непознаваем. Последователите на Кришна персонализират бога и всъщност се покланят и общуват с персонализираните му аспекти като например Кришна.

Аз лично не харесвам това движение. Не е за истинските българи.
« Последна редакция: Февруари 16, 2006, 15:54:38 pm от Horus »

viryska

 • Гост
Ще дойде ден когато всички религий ще се обединят,Рикардо :)и това ще е златно време

Дъвиан

 • Гост
Аз познавам хора от това общество и мога да кажа, че каквито и да са, са добродушни и мили хорица. Но разбира се има още много да учат!

А, че всички религии ще се обединят няма съмнение! Просто душата ми се изпълва с наслада като си го помисля!

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Май в библията пише, че когато религиите се обединят, ще настъпи краят на времената и ще дойде антихриста (или нещо подобно беше). На мен ми се струва, че направо ново духовно учение ще има, а старите религии ще си отмрат. Защо пък да не бъде и нова философия, а не религия или учение. Философия на живот в съ-творчество.
Не мисли като човек!-Крион

Дъвиан

 • Гост
Аз си мисля, че обединението на религиите ще дойде точно тогава, когата вече няма да има религии. Защото и това време ще дойде. Да, убеден съм в това!

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Няма ли да се получи един голям турлю-гювеч (уф, написах го  :P) при такова обединение?
Не мисли като човек!-Крион

Дъвиан

 • Гост
Ами точно тогава, когато се обединят религиите вече няма да има нужда от тях - защото щом ще са обединени, те ще са вече Едно! И това Едно ще е просто истината, която всеки един ще познава! Това ще е общата религия! Но вече няма да е религия, така както я познаваме ние!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Да бе обединените религии - все едно слушам последователи на "Ню-Ейдж"...

Кришна е от Христовата Йерархия и е негов посланник, който подготвя съзнанието на планетата за окончателното идване на Христос. Защо навсякъде е рисуван син? А?

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Виж, това не го знам-наистина, защо е в синьо?
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Защото е от синята раса - знаеш руски, проверти в Урантия. Част 1.

Дъвиан

 • Гост
Да бе обединените религии - все едно слушам последователи на "Ню-Ейдж"...

Нима мислиш, че някога, след много, много години, когато хората няма да са толкова порочни и нечисти, и когато телата им, телата НИ, няма да са такива каквито са сега, и когато политиката и икономиката няма да са същите, нима мислиш, че тогава няма да се обединят духовно и физически всички нации и няма да има една единна истина, която повтарям, няма да бъде нова религия, защото съзнанието на хората ще е по-ново и по-развито, че няма да има нужда от "нова религия"...и че тогава няма да има Любов между всички хора, и че няма да се мразят черен и бял, глупав и умен, и че мислите няма да могат да се предават свободно, и че чрез мислите си няма да можеш да добиеш веднага това което пожелаеш, но ти естествено няма да желаеш нищо за себе си, защото ще си еволюирал, защото ще имаш всичко, но по друг начин, както и останалите хора...Нима не вярваш в това? Просто отпусни съзнанието си, просто почети...просто не мисли като човек, а бъди Гениален, бъди Нов, бъди Бъдещ! И ако никой от вас не вярва в това, за какво си говорим тогава и за какво се борите - ако не за едно по-светло бъдеще - най-накрая! Целият Космос това иска от нас - само ние още се питаме, и спорим, и отстояваме себе си! Който иска да вярва, който иска да не ме разбира! Може и да не вярвам право, но съм радостен, че знам, че това което трябва да стане - ще стане! Това е!
« Последна редакция: Февруари 16, 2006, 18:23:12 pm от Дъвиан »

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Защото е от синята раса - знаеш руски, проверти в Урантия. Част 1.
Изобщо нямам време да стигна до Урантия, тези дни прехвърлих набързо (по нощите) "Орфей и Азбуката".

 Дъвиан, говорим за едно и също и в последния си пост го казваш-ще има НОВА  религия, а не сегашните да се обединят. Щото нали знаеш приказката за бардака и курвите!?  ;D
« Последна редакция: Февруари 16, 2006, 21:02:00 pm от Mirotvorec »
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Аз ся ще се опитам да посоча къде е проблема в този спор за новата обединена религия или учение или път и т.н!
На пръв поглед това е  много добре щото ще се избегнат всичките фалшиви учения и религии , които в момента определено не ни водят на добро и това е факт! Евентуално ново учение което да обяснява нещата както научно , така и духовно и което да бъде поставено на една нова основа на пръв поглед е това към което се стремим. Лошото е че когато е само ЕДНО!  е възможно то да проповядва любов  и всички други добри духовни ценности съотвтно да обяснява и нещата научно , но това да е само на повърхността, а всъщност това да е само параван за манипулация от "хора" които са много навътре в нещата на които тези понятия са им напълно ясни о могат да си ги въртят в каквато посока искат.Елементарен пример - човек който не разбира много от физика и ако му говори един от големите физици в света и при това да му приказва пълни измислици той може да го направи така че да изглежда смислено  и дръгия да го гледа в захлас. Лошото е че когато всички изповядват едно ново но едиствено учение , което на повърхността си е добро всеки опълчил се срещу него който види че се опитва да бъде манипулиран ще бъде  обяван за предател за сектант и напълно заклеймен от обществото. А пък манипулацията слрита зад едно такова движение, учение би била още по-лесна зашото когато човек няма срещу какво да се бори си мисли че е свободен. И тогава борбата ще е срещу тези които по някакъв начин са "кривнали" от пътя на новото учение! И пак това  учение ще се ръкководи от някой сигурно пак ще има йерархия и ако тя има манипулативни цели пзк ни се пише зле! та оттам идват проблемите - когато цялата власт се обедини в едно ако човека който е начело е от доброто тогава добре за всички, но иначе става меко казано неприятно. Сега винаги може да има спекулации че такива "лоши" хорица въобще няма да бъдат допуснати дори да живеят в една подобна среда, но незнаем достатъчно за вселенските йерархии и какво е точно зло и добро за да ни се изясни картината! освен това подобно общество трябва определено да е много по -малко като числена маса  от сегашното население на Земята. Щото колкото повече хора на едно място - толкова по-ярко изразена ейрархия и разделение!

Дъвиан

 • Гост
Да, така е, съгласен съм. Затова и сега нямаме още възможност за подобно съединение. То ще стане едва тогава, когато всички ние сме готови да го приемем. И още нещо:

"Всички славяни трябва да се приобщят в едно. След обединяването на славяните трябва да се обедини цялото човечество. Славяните ще внесат един нов елемент в света - побратимяването. Тяхната мисия е побратимяването."

"След сто години ще намерите Европа съвсем друга. Границите ще бъдат премахнати и ще се създадат други отношения между народите и човеците."

Беинса Дуно, 20 септември 1935 г.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
по-скоро трябва вяра,а не религия или учение,без необходимостта от йерархия,просто вяра
Няма ли да се получи един голям турлю-гювеч (уф, написах го  :P) при такова обединение?

не не си го написал,пише се Тюрлю-гювеч  :D :D :D
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
9938 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
46483 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
19036 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect
Water "Crop" Circles

Започната от H. НЛО

4 Отговора
13646 Прегледи
Последна публикация Юли 06, 2011, 12:41:54 pm
от Hacko
5 Отговора
13659 Прегледи
Последна публикация Август 19, 2008, 08:14:25 am
от insomnia1304

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27