Автор Тема: Масово навлизане на психорелигиозни практики в училищата  (Прочетена 4250 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
До Заместник Министър-Председателя и Министър на образованието и науката

доц. Даниел Вълчев

МОН

 

До Председателя на Държавна агенцията за закрила на детето

г-жа Шерин Местан

ДАЗД

 

Копие: Комисията по образованието и науката и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта  – 40-то Народно събрание на Република България

 

 

С Т А Н О В И Щ Е

Относно опита за масовото навлизане в училищата на България на манипулативно психоезотерично учение, използващо псевдо­на­уч­ни и психорелигиозни практики

 

 

Уважаеми доц. Вълчев, уважаема г-жо Местан,

 

Пишем ви по повод на тревожната и потенциално скандална ситуация, в която се озоваваме: нова психорелигиозна практика навлиза масово в българското училище и се готви да навлезе и в детските градини под формата на проект „Не на страха и агресията в училище“ в рамките на обявената Национална кампания за вярата в доброто „Аз вярвам!“ на Фондация „Галатея – усъвършенстване, позитивно мислене и успех“.

 

Професионалната общност на психолозите в България в лицето на Дружеството на психолозите в Република България, Българска асоциация по приложна психология, Българска асоциация по психотерапия и съответните звена в три уважавани академични институции – СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет и Института по психология – БАН иска да  информира ръководените от вас институции и обществеността в Република България за тревожните факти, за риска за здравето и развитието на българските деца и за професионалното ни становище като учени, преподаватели и практикуващи психолози.

 

Обръщаме се към вас с настоятелната молба за вашата компетентна намеса за предотвратяването на потенциалните вредни последици от разпространяването в българските училища на проповядваното психоезотерично учение, зад което прозират манипулативни и икономически интереси.

 

 

За какво става дума?

 

 

1. Фондация „Галатея“ и нейните проекти

 

Фондация „Галатея – усъвършенстване, позитивно мислене и успех“ (създадена в края на 2005 г., БУЛСТАТ 131576760, и вписана в Централния регистър на Министерството на правосъдието под No 20060807001) е неправителствената платформа на издателство „Феникс Дизайн“. Управлява ги един и същ човек, г-н Ивомир Димчев, а двете организации имат един и същ адрес на регистрация и офис.

 

Издателството „Феникс Дизайн“ на г-н Димчев издава единствено книгите на канадския писател, езотерик и самоук психолог Джон Кехоу, организира семинарите по неговия модел „Подсъзнанието може всичко“ и присъства на сайта на Кехоу www.learnmindpower.com с адреса и телефоните си в София.

 

Самият Джон Кехоу управлява компанията ZOETIC Inc. с регистрация във Ванкувър, Канада, която се занимава с разпространяването на книгите, лекциите и семинарите му и притежава авторските им права. ZOETIC Inc. са предоставили на „Феникс Дизайн“ правата за България, Италия и Сърбия. В момента компанията не може да бъде открита нито чрез сайта си, нито чрез телефоните; фигурира единствено електронен адрес за връзка – [email protected].

 

Моделът на Кехоу не е признат от нито една психологическа общност в света и спада към т. нар. психорелигии, които по определение са психоезотерични учения, създаващи зависимост чрез манипулативни микро­техники. От този тип са сциентизмът, Инсайт семинарс, Силва метод и др. Основната им цел е да убедят хората, че живеят в ужасен свят, от който изпитват страх, и сами не са способни да се справят със живота си (за целта се използват изкривени и манипулирани психологически теории, психодиагнос­тични и психотерапевтични процедури), а след това да им предложат като програма за саморазвитие и самоконтрол съответната „панацея“. Самият Кехоу твърди, че е измислил нова религия, по-висша от досегашните и това е вярата в себе си, която трябва да се развива по неговия метод, за да бъде достигната „Великата истина“, която той самият открил след тригодишно доброволно отшелничество (в книгата му „Път към могъщество и слава“). В Интернет страницата на компанията на Джон Кехоу ZOETIC Inc. за официално представителство на семинарите по методиката на Кехоу в България, Италия и Сърбия е посочен един и същ адрес – този в София на  издателството „Феникс Дизайн“ и фондация „Галатея“.

 

Фондацията и издателството се представят в публичното пространство от нейния секретар – г-н Ивомир Димчев, – завършил механотехникум и практикуващ автомонтьор по собственото си представяне пред академичната общност; деклариращ пред нея, че не разбира от психология. Самият той има тежък психичен проблем с преживяна загуба на свое дете. В изявите си в медиите обаче г-н Ивомир Димчев се представя и като психолог(?!), както може да се види от записа на предаването „Черно на бяло“ от 17 януари 2008 г. по телевизия ВВТ, чийто запис е поместен на сайта на фондацията
http://www.galateafoundation.org/content/view/35/66/lang,/


Почетен председател на фондацията, идеолог на проекта и рецензент на издадените книги е г-жа Мадлен Алгафари – дипломиран психолог, която обаче никога не е членувала в Дружеството на психолозите в България, не е вписана в Публичния регистър на психолозите в България и не е подписала декларация за познаването на утвърдените от професионалната общност стандарти и Етичния кодекс на психолога. Тя е чест гост в телевизионни предавания и създава превратна представа за същността на психологията и психологическата помощ в България. В момента г-жа Алгафари е проводник на психорелигията на Кехоу, а преди време – главен проводник на друга псевдонаучна школа, която обаче имаше по-ограничен ефект и разпростра­нение.

 

Красимир Калпаков – вероятно дипломиран психолог, работещ в отдел за човешки ресурси на частна фирма – също никога не е членувал в Дружеството на психолозите и е непознат в професионалните среди.

 

Екипът от автори и рецензенти, представен в издадения от фондация „Галатея“ и „Феникс дизайн“ „Пътеводител за саморазвитие на тийнейджъра и ученика“ като „екип психолози от СУ“, нито е от служители на СУ, нито някога членовете му са членували в представителните организации на професионалната общност на психолозите в България.

София, 19 март 2008 година

 

 

Дружество на психолозите в България

 

Българска асоциация по приложна психология

 

Българска асоциация по психотерапия

 

Катедра “Обща, експериментална и генетична психология” на СУ „Св. Климент Охридски“

 

Катедра “Социална, трудова и педагогическа психология” на СУ „Св. Климент Охридски“

 

Департамент „Когнитивна наука и психология“ на Нов български университет

 

Институт по психология на БАН

Цялото писмо щото е много дълго ТУК

 
Има и интересни коментари след това

Аз не съм чел книги на този Kейхоу, но понеже пишеше че било подобно на Метода Силва за който изказах определени притеснения в една друга тема ме води на мисълта  че и при това може да има  подобни залитания. Та някой с повече инфо има ли ? 
« Последна редакция: Април 02, 2008, 18:53:47 pm от Alien »

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
... Метода Силва за който изказах определени притеснения в една друга тема ... 
Би ли дал линк към нея? :)

Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
... Метода Силва за който изказах определени притеснения в една друга тема ... 
Би ли дал линк към нея? :)http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,3639.0.html  ;)

Неактивен reply

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 137
Методът Силва съм го чел и ако трябва да съм честен някои от нещата там дават резултат... Иначе там има доста глупости и методики, с които по мое мнение освен да си загубиш времето друго не може да стане ;)   незнам защо е чак толкова разпространен из целия свят този метод и книгата изобщо... може би защото е една от първите на пазара
Джон Кехоу е доста известен с тази своя книга ("Подсъзнанието може всичко") и трябва да ви кажа, че не малко хора си купуват да го четат... Разглеждал съм я, но незнам защо не ми направи особено впечатление. ;)
Всъщност незнам дали това би помогнало, или би навредило повече... двузначни са нещата

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27