Автор Тема: Космична стълба на реалността  (Прочетена 4412 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дъвиан

 • Гост
Космична стълба на реалността
« -: Февруари 13, 2006, 02:54:58 am »
Методи Константинов - www.beinsadouno.com
Стъпалата на Космичната Стълба на Реалността са:

Първо стъпало: Материята е кондензирана Енергия;
Второ стъпало: Енергията е кондензирана Светлина;
Трето стъпало: Светлината е кондензирана Мисъл;
Четвърто стъпало: Мисълта е кондензирана Любов;
Пето стъпало: Любовта е плод на Духа;
Шесто стъпало: Духът е проява на Космичното Начало.

Според Учителя (Беинса Дуно, бел. Д.), понятието „кондензиран" означава слизане от едно по-висше ниво в по-нисше. Това е проява на Космичния Принцип в различните светове на отражението.

Ще дадем няколко съществени указания относно Космичната Стълба на Реалността, която съответства на Дървото на Живота (вж. Приложение 1).

Първото стъпало от Космичната Стълба на Реалността е заложено в най-сгъстената област - света на материята и формите. Следващото стъпало издига съзнанието до законите на Живата и Разумна Природа, а по-висшите нива - към висшите принципи на Живота, които осмислят неговото съществуване.

Стълбата на Космичната Реалност води човека постепенно от сетивното, от повърхността на Живота към невидимото, непознатото, към средището на битието, което е отвъд времето и пространството и съхранява мистерията на Безсмъртието.

Първо стъпало: Материята е еквивалентна на кондензирана Енергия

Съвременната наука извърши учудващи и неочаквани открития. Научната мисъл достигна до заключението, че по своята същност материята е безкрайна. Тази безкрайност на материята прониква в света на енергията. На това ниво са потопени дълбоките корени на Живота.

Второ стъпало: Енергията е еквивалентна на кондензирана Светлина

Както първото стъпало на Космичната Стълба на Реалността и то е в корените на Живота. Енергията се трансформира в светлина. Последните открития на науката в областта на рентгеновите лъчи, електромагнитните вълни, космичните и др. лъчи потвърдиха схващането, че съществува неразривна връзка между кинетичната енергия и светлината. На учените им стана ясно, че енергията е еквивалентна на кондензирана светлина.

Трето стъпало: Светлината е еквивалентна на кондензирана Мисъл

Схващането на Айнщайн за светлинните кванти; опитите на проф. Гурвич върху „митогенетичните лъчи"; откритието на етерните субстанции в организмите, направено от д-р Понелбаум; изключително интересните експерименти на Райхенбах и т. н. водят до дверите на метапсихичния свят, който е безкраен и вечен. Модерната наука навлиза в нови и големи перспективи. Тя се приготвя да стъпи на Третото стъпало на Космичната Стълба на Реалността - Светлината е кондензирана мисъл.

От третото стъпало нататък ще се срещаме с метапсихичните и свръхсетивните области, където се намират стеблото и клоните на Дървото на Живота. И тези именно висши свръхнива отвеждат към Космичното Единство, т. е. към цветовете и плодовете на универсалния живот. Новата концепция на философията е идеята за Космично Единство или ЖИВОТ ЗА ЦЯЛОТО, за УНИВЕРСА. Човек трябва да преодолее границите на сетивното познание, за да проникне в свръхсетивния - метапсихичния свят.

Психотрониката прехвърля третото ниво светлината е кондензирана мисъл.

Четвърто стъпало: Мисълта е еквивалентна на кондензирана Любов

Проблемите на телепатията, на второто виждане, пренасянето на усещанията, предаването на мисли и т. н. са не само обекти на научни изследвания, но намират също своето практично приложение. Много бе писано върху тези въпроси. Изправена пред наличието на неоспоримите факти, че човешката мисъл е една сила от особено естество, съвременната наука прониква в свят с по-висши измерения. Това ниво се намира засега в областта на утопията. Човешкото съзнание оперира експериментално все още в кръга на сетивните възприятия. Съществува обаче свръхсетивно възприятие, което Учителят нарича „живо знание". Това знание е ориентирано към безграничното и вечното. Единствено то е способно да разкрие, че мисълта е кондензирана Любов.

Пето стъпало: Любовта е проекция на Духа

По пътя на наблюденията и опита науката дойде до заключението, че материята сама по себе си е безкрайна и вечна. Това е най-важният философски постулат на материализма. От друга страна съзнанието или Духът, както го наричат идеалистите, се приема като безкрайно и вечно. Духът и идеите заемат петото стъпало на Космичната Стълба на Реалността.

Шесто стъпало: Духът е проявление на Великото Космично Начало

Шестото стъпало ни въздига към Космичния Творец. Както подчертахме по-горе, материята и съзнанието според Учителя са двата полюса на Живота. Материята е външната, обективна страна на живота, докато съзнанието, Духът е другият полюс - вътрешната, субективна страна на живота. Тези две основни идеи: Дух и Материя, Духовен и материален свят, намират своите допирни точки в шестото стъпало на Космичната Стълба на Реалността: Великото Космично Начало


Единство на Познанието

Материалистите признават на материята атрибут на вечност. Идеалистите като Кант и Хегел допускат, че духът е вечен и безкраен.

Действително, познанието за света е резултат на нашите възприятия, които добиваме от външния, материалния свят. Преработени чрез човешкия мисловен апарат, тези възприятия преминават в представи и понятия. Емпиризмът, представен от Джон Лок, смята, че сетивността е решаващ източник на познанието. От друга страна, рационалистите Спиноза, Лайбниц и др. вземат разума като единствен източник на познанието. Привидно като че ли имаме двойственост на познанието.

Противопоставянето на двата процеса - възприятие и мислене - е погрешно. Те са неразривно свързани чрез Единството на познанието. А то е непрекъснато и безгранично. Материята, според днешната наука, е безкрайна. Съзнанието, според парапсихологията е невеществено, безплътно, извън времето и пространството. Тези две реалности, две универсални категории - Материя и Дух - имат допир в безкрайността.

Учителят говори: „Позитивизмът смята, че реално е само материалното. Това е най-голямата грешка и заблуда: истинско извращение е да се твърди, че човек е само материално същество и изчезва след смъртта си. Нищо в природата не изчезва. Има само трансформация. Защо тогава съзнанието да изчезва? Щом като материята не изчезва абсурд е това да стане със съзнанието, душата да се унищожи. "

Школите на Идеализма и Материализма, от най-дълбока древност, подготвиха човешкото съзнание за разбиране на Еволюцията и за контактите му с Космичното Начало.

Космичната Стълба на Реалността хвърля мост между Материализма и Идеализма. Тяхната противоположност дава импулс на творческите процеси на Живота (вж. Приложение 2).

Методи Константинов - www.beinsadouno.com

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Отг: Космична стълба на реалността
« Отговор #1 -: Февруари 16, 2006, 15:09:41 pm »
 
ВЕЛИЧЕСТВЕНО!


...към върха, към върха...


Само за пояснение да добавим, че Методи Константинов е един от най-специалните ученици на Бейнса, натоварен със специална мисия: да разкаже за Учението по напълно синтезиран, "научно-достъпен" начин на съвременния човек, потърсил неговата същност... Методи Константинов получава сериозна академична подготовка и с окултни посвещения от своя Учител е натоварен да разкаже на идните поколения онова, което Мировият учител е поставил в хилядите страници записвани и пропускани беседи, лекции, лични разговори и житейски пример.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Отг: Космична стълба на реалността
« Отговор #2 -: Февруари 16, 2006, 20:18:54 pm »
Благодарности и от мен за прекрасната статия !!!


 :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D
musica universalis

Дъвиан

 • Гост
Отг: Космична стълба на реалността
« Отговор #3 -: Февруари 16, 2006, 20:27:35 pm »
Радвам се  :)

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Отг: Космична стълба на реалността
« Отговор #4 -: Февруари 16, 2006, 21:10:45 pm »
Значи сега май сме някъде на границата между света на явленията и света на енергиите ... или бъркам?
Не мисли като човек!-Крион

Дъвиан

 • Гост
Отг: Космична стълба на реалността
« Отговор #5 -: Февруари 16, 2006, 22:08:53 pm »
Не, те са първото и второто стъпало, защото явленията (материята) я имаме - дървото, желязото, имаме и енергията - електромагнитните вълни и пр. Сега сме между света на енергиите и света на мислите - третото стъпало. Ето цитата: "Модерната наука навлиза в нови и големи перспективи. Тя се приготвя да стъпи на Третото стъпало на Космичната Стълба на Реалността - Светлината е кондензирана мисъл."  Тук е идеята, че трябва от висшият пренос само на енергии чрез мозъка и тялото, да се мине в пренос на мисли - но "това ниво се намира засега в областта на утопията." Представяш ли си - всичко да се прави само с мисли!

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Отг: Космична стълба на реалността
« Отговор #6 -: Февруари 16, 2006, 23:36:12 pm »
Ми даже много добре се движим по стълбата  :D  а ако потвърдиш, че визуализацията е инструмент на мисълта, май сме "захапали" и това стъпалце.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Отг: Космична стълба на реалността
« Отговор #7 -: Февруари 16, 2006, 23:54:58 pm »
Не, те са първото и второто стъпало, защото явленията (материята) я имаме - дървото, желязото, имаме и енергията - електромагнитните вълни и пр. Сега сме между света на енергиите и света на мислите - третото стъпало. Ето цитата: "Модерната наука навлиза в нови и големи перспективи. Тя се приготвя да стъпи на Третото стъпало на Космичната Стълба на Реалността - Светлината е кондензирана мисъл."  Тук е идеята, че трябва от висшият пренос само на енергии чрез мозъка и тялото, да се мине в пренос на мисли - но "това ниво се намира засега в областта на утопията." Представяш ли си - всичко да се прави само с мисли!

Светлината е кондензирана мисъл
Материята е кондензирана светлина
Сами си правете изводите > > >
musica universalis

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27