В случая ние придаваме на думата секта отрицателни черти, нагледахме се на масови самоубийства, запалвания, финансови измами, разюздан безразборен секс между членовете на дадена секта, обогатяване на лидерите на сектите,тотално зомбиране на членовете, с цел физическо и духовно подчинение.
Много е трудно да се разграничат нещата, дадена религия или учение може и да е създадено с некористна, чиста цел в името на благоденствието на хората и обществото и за един по-добър живот, но хората са тези, които доразвиват това учение , те могат и да го компрометират с действията си. Където има хора, там има и грехове, облагодетелстване, изкривяване на първоизточника с дадена конкретна цел, и тогава казваме това учение, религия , секта не е добро. Ето в България разпространеното мнение е да се свързват богомилите с ерес, с масони с нещо нечисто. С течение на времето, когато богомилството се разпространява нна Запад предполагам си е взаимодействало за добро или лошо с други учения.
С християнството също е така, в момента Църквата е страшно компрометирана - хората не се учат да бъдат добри и незлобливи, да си помагат, те не вярват на християнството, защото виждат навсякъде по медиите, тези които са призвани (уж) да осъществят или спомогнат най-малкото за връзката им с Бога - висшия клир, владици, попове и т.н., потънали в материализъм, педофилия и грехове. Има и свети хора, които са далеч от светската суета, но за тях доста рядко ще чуете . Затова идеята ми е всеки има глава на раменете си, нека всеки да вярва в Бог или в учение или в каквото си иска, но да не се предоверява на хора.....дори и най-чистото знание или учение или религия може да бъде изкривено през вековете и да е придобило уродлива форма сега. Но това не означава, че не е истинско, просто означава, че тези хора, които са го проповядвали, разпространявали са го изкривили волно или неволно с някаква цел. За мен няма черно и бяло, има сиво, истината е винаги някъде по средата. За мен едно знание, религия, учение е добро, когато е морално, етично, с мисъл за хората, а е лошо, "сектантско", нечестиво, когато е против интересите на хората, когато има плач, кръв и обсебване. Не залитайте в крайности, бъдете мъдри, благородни и си помагайте един на друг.