много секти има и сега ги има и всяка от тях е от истинна това не отричам. но повечето от нещата описани в новия завет са реални повечето от градовете споменати там са открити та дори смятания за мит вавилин и други. мястото където е разпънат Христос е сащо реално.Всичко писано в книгата на книгите е доказвано с години и е установено че се отнася за реални личности исабития.много от писанията не са напално точни като имена защото е нямало пален превод ето например Бог на староеврейски се е четял като Йехве но това не е палното име защото е нямало пален еквивалент на тази дума затова сега го четат по различни начини като Йеова,Йехова и Т.Н.
Тука общо взето съм съгласен. Обаче има и доста информация,която е унищожена,фалшифицирана,укрита и т.н.
Ариматейските градини наистина са реално място,както и някои други,но за Назарет съм напълно сигурен например.И че събитията не са протекли много-много както е казано в библията. Да не говорим че апокрифните евангелия(които са доста повече от тези в библията) създават съвсем друга картинка на нещата.
Истинското име на Бога е табу.И като такова не можеш да го узнаеш.Затова на планината когато мойсей го пита за името Му,бог отговаря ""Аз съм този,които съм" На иврит ИХВХ(йод-хе-вав-хе) идва от първите букви във всяка дума в това изречение.Другите имена използвани в библията за бога са Адонай,Елохим(което между другото на шумерски означава "богове",в мн.ч),тетраграмматон...и май имаше още няколко