Девизът на Старият Завет е"Око за око, зъб за зъб", на Новият е "Ако имаш една риза дай я на ближния си". Най-схематично, но няма да е 100% вярно, може да се перефразират на "насилие" и "ненасилие". И двата девиза са закодирани в човешката природа, затова не мога да отрека напълно единият и да приема напълно другият.
Рьорих, говори че агни-йога е бъдещето. Той говори само позитивно за Христос. О говори негативно за християнският фанатизъм, многократно изразяван през вековете. Всеки един нормален човек, би казал същото. Преди много други е осмислил, че всяка религия бива извращавана от човека.
Библията е сложна, защото старата си част се базира на шумерски и египетски предания, и то вероятно от по-късни източници, които от своя страна са се поизменили. Но Библията ги изкривява в многократно по-голяма степен. Освен това явно е пригаждана според времето и според силните на деня. Не, че съм чел арамейската библия, но съм чел откъси, и дори в нея има явни различия от еврейската.
Не виждам никакви доказателства, че рептилиите са онези същите анунаки на Сичин и елохими от Библията.
Християнските трактати срещу т.нар. езотеричното са лесно обясними. Църквата винаги се е борила за господство и личности като Рьорих и Ванга им бъркат дълбоко в очите.
Дори православната църква не спазва собсвените си догми, ако ги зпазваше не би трябвало да има икони. За католицизма няма какво да говорим.
Старият Завет има още нещо определящо, до голяма степен е обещания и заплахи. Като съотношението е долу-горе 1:3

Колко човешко нали.
Ако трябва грубо да го защрихирам християнството ти казва;
вярвай и ще получиш награда
вярвай или ще бъдеш наказан
вярвай, защото трябва
За мен, това не е достатъчно, още повече не смятам, че човек трябва да се моделира според обещания, заплахи или защото така трябва.
Също така не приемам, че материята е всичко нито че духа не е повлиян от материята. В този всят всичко си заимодейства и всяка догма осакатява истината. Същността и истината са нещо, което на този етап ние само можем да усещаме, но не и да осмислим.
Но мисля, че нашата епоха трябва да постави мост м/у вярата и логиката.
п.с. Коментар към поста на Велев;

Това е така, защото монотеизма изразява Бог, като първичното "дихание", Големият взрив по научно и малко повече, космическият разум, затова той е във всички и всичко е в него. Например 7те основни спектъра на светлината дават белият, а без него никой друг спектър не може да съществува.
А политеизма изразява смеска м/у андрогенните "богове", пантеона на 12-те, шаманистки вярвания, силите на природата.
Въпросното заглавие "В мрежите на Агни-йога" може да бъде променено и ще звучи даже по достоверно във "В мрежите на християнството", "В мрежите на мюсюлманството", "В мрежите на Юдаизма" и т.н.