Нека добавя и аз нещо по темата.
По въпроса за „Атанас”, струва ми се, че заключенията на arh са преувеличени. Атанас идва от гръцкото "А-Танатос". Танатос е гръцкият бог на смъртта, а на гръцки (и не само) представката "а" е отрицание на думата, която идва след нея. В случая А-танас означава „без-смъртен”. Не виждам нищо лошо. Напротив. Щом Атанасов ден бележи края на зимата, това може би е свързано с идеята за възкресението, също и на природата, която след всяка зима се възражда за нов живот. Затова може би светецът с безсмъртното име е избран да бъде честван точно на този ден. Много е смешно обаче как българският народ в безкрайната си мъдрост видоизменя името Атанас, сякаш инстинктивно усеща кое именно я прави трън в очите на простосмъртните. Едно време, а и сега дори, на Атанасовците сякаш за по-кратко са им викали „Танас”, с което тутакси са ги лишавали от символичното безсмъртие и са ги смъквали на земята.
По въпроса за Санта Клаус - Санта Клаус всъщност означава Свети Николай (saint Nicolas) и етимологията на името е точно оттам. В Германия и до ден днешен си го наричат "Николаус". Санта на испански означава "свети". Ако разглеждаме "Санта" като анаграма на "Сатан(а)", леле мале, всички светци отиват в ада

Защо обаче англоговорящи са избрали испанска дума, ей това вече е любопитното. Може би действително се търси символиката на анаграмата. А може би обяснението е, че в Щатите испанският език е изключително широко разпространен и е на път да се превърне във втори официален.
Мен, обаче, ме глождеше едно друго съмнение. Май никой не се замисля за втората част от името –
Claus. На мен то ми беше много по-подозрителното. Как така Никълъс или Николаус стана Клаус? Отговорът изведнъж дойде от едно най-неочаквано място – детско коледно филмче, носещо приятното заглавие
The Santa Clause. Добавили са едно „е” хората накрая, но това май не е само оригинален каламбур.
Clause от английски означава „
клауза, параграф от договор”. И като сглобим двете, какво се получава –
„ Сатанинска Договорка”. Брррррррр!!! Ей това вече е прелюбопитно и малко трудно за подминаване.

Не мога да си обясня обаче едно нещо. Защо в страната, където според Дейвид Айк се намира седалището на Илюминати, а именно Великобритания, на същия този Санта Клаус си му казват Дядо Коледа (Father Christmas) и хабер си нямат от анаграми и символики?
Та така, дали в Santa Claus илюминати са скрили истината под носа ни, отново никой не би могъл да каже със сигурност, дори и те самите вероятно. За пореден път нещата са 50 на 50 и всеки си избира в какво да вярва, нали сме "демокрация"