Димитър Попов, министър-председател на България в периода 1990 - 1991 година, в интервю за предаването на НТВ, "Коритаров LIVE"
Фокус
Водещ: Добре. Да се върнем сега към един разговор с Минчо Минчев, председател на Общонародния комитет за защита на националните интереси, който в същност е един от основните поводи за днешната ни среща.
Минчо Минчев: Ето, аз нося тук един документ, който датира от 19.03.
Водещ: 19 март.
Минчо Минчев: 19 март 1991 година, в което се вижда, че ДПС е получавало много солидна подкрепа от страна на Турция. В документът пише следното, това е документ, който е внесен на закрито заседание на Министерския съвет.
Водещ: Тогава?
Минчо Минчев: Тогава. В него пише: “Първите контакти на Доган и упълномощени от него лица с официални турски представители, датират от пролетта на 1990 година. Оттогава насам, чрез дипломатическите си представителства у нас, Турция фактически упражнява непосредствено политическо ръководство върху Централното оперативно бюро на Централния съвет на ДПС и парламентарната му група. Известни са ни 145 случая, при които 34 члена на Централния съвет на ДПС, активисти от регионален мащаб, са провели срещи със служители от посолството на Турция в София и турските генерални консули в Пловдив и Бургас”.
Водещ: На 12 юни 1990 година, пред политическия съветник Алев Калъч, Ахмед Доган е заявил следното: “Аз съм човек на делото, посветил съм се на борбата за права на турското население. По- скоро ще заложа главата си, отколкото да отстъпя и милиметър от постигането на тези права. Това е съдържанието на действията ми, първата ми мисия. Непосредствено свързана с нея е и втората ми мисия- да направя всичко, за да може у помаците да се изгради турско самосъзнание. Това са хора, изключително предани на своята религия и вярващи, че са турци”. И още в същия, както го представя Минчо Минчев, документ или справка, се казва “За своето съществуване...”, пак продължавам с думите на Ахмед Доган, за които се твърди, че са казани пред Алев Калъч, “За своето съществуване, за своята сила и постигнати успехи, ДПС е задължена на обстоятелството, че съществува Турция. От страх пред силата на Турция българите не посмяха да ни попречат да участваме в изборите. Страхуват се от нас, тъй като зад гърба ни е Турция”. Това бе цитат. Сега, давам Ви тази справка, с въпроса автентичен документ ли е и имате ли впечатление дали сте го обсъждали?
Димитър Попов: Тази справка е известна, г-н Коритаров, на мене. Тя ми бе поднесена доста време след като бе изготвена, като един обзор, от тогавашния министър на вътрешните работи - покойният г-н Христо Данов. Както знаете добре, една от основните задачи на правителството бе да осигурява спокоен граждански мир, да се следи дали в страната, в някои райони не се създава напрежение. И когато аз получих този обзор, виждате, че тук става дума за един период не по-малък от година, година и половина, преди внасянето му в МС.
Водещ: Да, това са събирани данни.
Димитър Попов: Данни и аз, след като се запознах с това, благодаря Ви, че ми го показахте, но в моето съзнание споменът е още свеж, запознах МС с тази справка.
Водещ: Значи, правителството е обсъждало тази справка?
Димитър Попов: Абсолютно, то бе наше задължение. Нещо повече, тази справка бе поднесена от мен и в т.нар. Комисия по националната сигурност на държавата, чийто председател бе президентът д-р Жельо Желев, участвах аз – като министър-председател, министрите на вътрешните работи и отбраната и зам.-председателите на МС.
Водещ: Сега, г-н Попов, тази справка, по всички белези, които носи, може да се направи изводът, че е изготвена от тогавашната служба за контраразузнаване или както се казваше, мисля че беше Национална служба за защита на Конституцията или нещо подобно.
Димитър Попов: Това е вън от всякакво съмнение. За автора на справката не може да има спор.
Водещ: Това са контраразузнавателните служби?
Димитър Попов: Бих казал малко по-друго определение – от надлежните служби по осигуряване на информация за запазване на гражданския мир в страната.