Автор Тема: Петър Дънов и Бялото братство  (Прочетена 74748 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен aldonea

• Пишещ
  • Публикации: 520
  • От всичко достатъчно!
Re:Петър Дънов и Бялото братство
« Отговор #90 -: Февруари 21, 2011, 17:06:34 pm »
 :) Митко,
 Всеки греши, няма безгрешни същества на Земята, както и Бялото Братство също не е от тази планета, но ние хората обичаме да се единтифицираме с братства, религии, и всякакви възможни общности. Допускам, че така масовият жител търси отг.на въпроса,"КОЙ СЪМ АЗ"?   :hi:
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #91 -: Февруари 21, 2011, 17:16:58 pm »
 Бялото Братство също не е от тази планета, н
Ти сериозно ли? ???

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #92 -: Февруари 21, 2011, 18:41:58 pm »
 Всеки греши, няма безгрешни същества на Земята, както и Бялото Братство също не е от тази планета, но ние хората обичаме да се единтифицираме с братства, религии, и всякакви възможни общности. Допускам, че така масовият жител търси отг.на въпроса,"КОЙ СЪМ АЗ"?   :hi:
       А,  не,  масовката  търси  отговора  на  въроса:  Кои  сме  ние?
       Не  съм  бил  и  не  съм  от  никакво  стадо,  тъся  лутайки  се  своята  пътека,  е  доста  съм  залитал  в  крайности,  но  това  което  съм  извървял  си  е  мое  като  опитност!  "Горе  отиваш  не  със  знания  (цитати),  а  с  опитноста  която  си  придобил" 
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #93 -: Февруари 21, 2011, 18:52:08 pm »
Чудесно казано.
« Последна редакция: Февруари 22, 2011, 08:39:33 am от Mirotvorec »

Неактивен Светослав Иванов

• Четящ
  • *
  • Публикации: 73
  • психотроник, теолог
    • http://www.psychea.dir.bg/
Господине...отново изместихте темата към персоната(източникът на инфо)а не към самото инфо!!!
Нормално е в тема озаглавена “Петър Дънов и Бялото братство” да се коментират въпроси свързани с Учителя – Петър Дънов и съответно да се цитират пасажи от Словото Му. Искате в темата “Петър Дънов и Бялото братство” да не пишем за Учителя – Петър Дънов ли? :o

:) Хубави,цитати!Поздравления!  За теб има ли разлика,(ако ДА каква) за БОГ и ГОСПОД ?  :hi:
За мене разликата е, че Бог – това е непроявеният, Незнайният Бог; а Господ е проявление на Бога. :yes:

"Вашите отношения към мен са отношения към Бялото Братство, а отношенията ви към Бялото Братство са отношения към Бога. Ще кажете: „Ние познаваме само един Господ.“ Вие имате грешка. Слънцето се познава чрез светлината, но и за нея има един посредник. То е етерът, иначе то ще бъде невидимо. Също така и Бялото Братство е посредник между вас и Бога."

8 август 1920 г., беседа, държана на мъжете в София

Ето  това  е  "грешка",  и  смятам,  че  е  е  предумишлена.  Между  Бог  и  душата  човешка  не  бива  да  има  посредници,  всяка  душа  има  индивидуалан  път  на  развитие    Паалла

По закон всеки гражданин може да се обърне с писмена молба към президента (Бог) , но друга е истината – че молбите се преглеждат първо от президентската администрация (Божията Йерархия - Бялото Братство), та ако става въпрос за нещо от държавна (Вселенска) важност, молбата се разглежда от президента (Бог). Разбира се, хубаво е човек, който е получил отговор с президентския подпис да си въобразява, самовнушава, че лично президентът (Бог) се е занимавал с неговия проблем. А всъщност отговорът е написал някой анонимен президентски служител (Ангел - Бял Брат). :)

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
Господине...отново изместихте темата към персоната(източникът на инфо)а не към самото инфо!!!
Нормално е в тема озаглавена “Петър Дънов и Бялото братство” да се коментират въпроси свързани с Учителя – Петър Дънов и съответно да се цитират пасажи от Словото Му. Искате в темата “Петър Дънов и Бялото братство” да не пишем за Учителя – Петър Дънов ли? :o

По закон всеки гражданин може да се обърне с писмена молба към президента (Бог) , но друга е истината – че молбите се преглеждат първо от президентската администрация (Божията Йерархия - Бялото Братство), та ако става въпрос за нещо от държавна (Вселенска) важност, молбата се разглежда от президента (Бог). Разбира се, хубаво е човек, който е получил отговор с президентския подпис да си въобразява, самовнушава, че лично президентът (Бог) се е занимавал с неговия проблем. А всъщност отговорът е написал някой анонимен президентски служител (Ангел - Бял Брат). :)

Ми...както казваш..нормално е..Но освен да се коментира и величае въпросната персона,не виждам някви смислени"коментари"относно"учението"му освен постване на цитати

Въх...Митко,ще тряя да преадресираме всичките си молби до"бялото братство"..Аз още ся отивам в пощата да не се натрупа опашка  :bye2:
« Последна редакция: Февруари 22, 2011, 11:31:33 am от konstantin2007 »

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
"Вашите отношения към мен са отношения към Бялото Братство, а отношенията ви към Бялото Братство са отношения към Бога. Ще кажете: „Ние познаваме само един Господ.“ Вие имате грешка. Слънцето се познава чрез светлината, но и за нея има един посредник. То е етерът, иначе то ще бъде невидимо. Също така и Бялото Братство е посредник между вас и Бога."

8 август 1920 г., беседа, държана на мъжете в София

Ето  това  е  "грешка",  и  смятам,  че  е  е  предумишлена.  Между  Бог  и  душата  човешка  не  бива  да  има  посредници,  всяка  душа  има  индивидуалан  път  на  развитие    Паалла

[/quote]
       Иванов,  защо  бе  човече  всеки  се  натиска  да  бъде  посредник,  не е  ли  по-правилно  да  се  каже:  Ето  това  е  моят  път,  вървейки  по  него  съм  разбрал  следното........... с  което  доказвам,  че  е  възможно  всеки  сам  да  намери  пътеката  си  и  да  открие  собствените  си  истини.  Не  мога  да  разбера  какъв  е  смисъла  да  вървя  по  чужда  пътека  и  някой  да  ме  води  за  ръката?  Следвайки  Христос  ще  стана  християнин  но  ще  стана  ли  Христос,  следвайки  Дънов  ще  стана  дъновист  но  никога  Дънов,  тогава  защо  да  следвам  някого  като  куче  на  повод,  какъв  е  смисълът,  извинявам  зе  зя  тафтологията?
       Всяка  душа  въплътена  в  тяло,  тоест  човек  си  има  свойте  духовни  наставници,  и  те  са  на  една  мисъл  разтояние  от  нас!!  Всяка  въплътена  душа  има  своите  кармични  проблеми  за  решаване  и  като  такава  не  може  да  се  явява  като  духовен  водач,  още  по  молко  като  посредник  или  част  от  духовната  иерархия.  Наистина  има  много  напреднали  души  които  се  въплъщават  в  тела,  но  те  идват  да  дават,  да  окуражават,  да  са  пример,  а  не  да  са  водачи!  Истинският  учител  никога  не  поставя  условия!  Истинският  учител  ще  те  научи  да  ходиш,  но  никога  няма  да  ти  каже  накъде  да  вървиш!  Истинският  учител  ще  те  научи  да  търсиш, но  няма  да  ти  каже  какво  и  къде  да  търсиш!  Истинският  учител  ще  те  научи  да  мислиш,  но  никога  няма  да  ти  каже  за  какво  да  мислиш!  Истинският  учител  е  истински  защото  никога  не  би  си  позволлил  да  ограничи  свободната  ти  воля!   При  коя  религия  е  постигнато  последното  условие?? 
      Относно  посредниците -- Иванов,  няма  посредници,  няма!  Духовната  йерархия  е  така  устроена,  че  примерно  аз  имам  право  на  достъп  само  до  духовните  ми  наставници,  но  те  са  в  състояние  да  решат  всичките  ми  проблеми  съгласно  големиат  план  за  развитие  на  душата  ми  на  този  етап,  без  да  се  нуждаят  от  височайшо  одобрение.  И  инкарнация  след  инкарнация  и  ниво  след  ниво  някага  може  би  ще  се  докосна  до  Бога,  може  би!             
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #97 -: Февруари 22, 2011, 13:46:13 pm »
Е значи пак са един вид посредници тези водачи :). Така, че не виждам защо ги отричаш или просто ги наричаш с други думи.
Цитат
И  инкарнация  след  инкарнация  и  ниво  след  ниво  някога  може  би  ще  се  докосна  до  Бога
Можеш и още сега, стига наистина да Го желаеш! Защо се осланяш на тези инкарнации.
както е казал народа" Не оставяй днешната работа за утре" ка моли пък за по другата ти нкарнация. :D

Има нещо вярно в идеята...ама тва с белия брат накрая...такова мамата на всичко???
Цитат
(Божията Йерархия - Бялото Братство)

Чак ся, че нещо не сванах  Бялото братство на Дънов е Божията йерархия така ли да го разбирам?

Неактивен konstantin2007

• Много Писал

"Тук няма никакъв Дънов, а Аз, Господ, който се проявявам чрез неговата душа!"
14.08.1906 г., Варна, Годишна среща на Веригата

Чак ся, че нещо не сванах  Бялото братство на Дънов е Божията йерархия така ли да го разбирам?

Fishbone,не четеш..Че той човекът с тва започна..да си знаеме с кой си имаме работа все пак..Беседата от 14.08.1906г. Варна..Веригата не нам кво..Сигурно трите синджира роби на"Господа"

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #99 -: Февруари 22, 2011, 14:16:58 pm »
Ааааха, ясно. Мерси за пояснителният цитат. Значи той е "Господ" който чрез душата на Дънов който го няма ръководи Бялото Братство кето пък е Божията Йерархия.ОК

Неактивен Светослав Иванов

• Четящ
  • *
  • Публикации: 73
  • психотроник, теолог
    • http://www.psychea.dir.bg/
(Всемирното) Бяло Братство е Космическа, Всемирна Общност, Йерархия от високо напреднали Разумни Същества, “ангели”, които са завършили своята еволюция и управляват Вселената. Бялото Братство неправилно се отъждествява с Общество “Бяло братство”, регистрирано по Закона за вероизповеданията. Учителя – Петър Дънов никога не е основавал нито ръководил организация наречена “Бяло Братство”. Такава е учредена в национален мащаб от учениците Му след 1945 г.

“Бялото Братство е идея, а не организация. Следователно ние говорим от името на една свещена идея. Нея защищаваме, за нея живеем и за нея се борим. И нея искаме да претворим в живота си.”
...
“Бялото Братство не е нещо видимо, то не е секта, не е църква, то е нещо живо извън тези покварени условия, в които живеят хората.”

Петър Дънов, “Българската душа”, Издателство “Астрала”, София, 2000 г., стр.195

“Бялото Братство съществува от незапомнени времена. То съществува, откак Вселената съществува. Бялото Братство е взело участие още при създаването на света, на целия космос. Всеки член от това Братство е проява на Бога.”

"Съпротивление, напор и стремеж”, Лекция от Учителя, държана на 30 март 1927 г. София.

mitko, погледни духовните учители под друг ъгъл - като обикновени учители - педагози, които преподават, учат на философия и психология, т.е. религия. Така ще ти стане всичко ясно и реалиастично без излишна мистика.
« Последна редакция: Февруари 22, 2011, 16:13:54 pm от Светослав Иванов »

Неактивен Tina

• Доста Писал
  • Публикации: 1 692
« Отговор #101 -: Февруари 22, 2011, 23:55:21 pm »
Всеки ученик си намира учителя, когато му дойде времето! Абсолютно вярно и е излишно да спорим за това.

Аз не съм "Дъновистка", но от дълги години ползвам методите на Учителя и помня, че преди 5 години имах сложен проблем с цветови нюанси и няколко нощи сънувах различни книги от Петър Дънов, докато накрая не сънувах една специална лекция и не се събудих от миризма на теменужки. И наистина това беше, което ми трябваше, а по-късно разбрах, че Петър Дънов е обичал теменужки. Аз си мисля, че той беше доволен, че разбрах лекцията му и ми подсказа...

Никой не ви връзва тука да го харесвате. Ще го намерите ако искате - както аз, но междувременно ще намерите и много други учители, които ще ви се явят в правилния момент и ще ви дадат "направление".

Вашето задължение е да отхвърлите негативни учители за израстващия период в който сте!

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #102 -: Февруари 23, 2011, 00:30:22 am »
„Аз трябва да ви запозная с Бялото Братство. Вие още не го познавате. Искам всинца вие да се наричате ученици на Всемирното Бяло Братство, на което Христос е глава. В себе си тъй ще кажете: „Ние сме ученици на Всемирното Бяло Братство, на което Христос е глава“. И на другите същото ще казвате: „Ние сме ученици на Всемирното Бяло Братство, на което Христос е глава“. Бъдете смели в себе си и ще видите дали ще пострадате, или не. Пък на външния свят може да казвате, че сте окултисти. Теософите казват: „Ние сме ученици на Бялата Ложа“. Кое е по-съществено – Бялата Ложа или Бялото Братство? „Бялото Братство“ – това е първото име, но то има по-свещено име, което сега не смея да го произнеса. Дръжте туй име в себе си. Има имена, които не е позволено да се произнасят. Къде е туй Братство? Ще ви кажем къде е. Църквата казва: „Вие сте еретици!“ Не, ние сме членове на Всемирното Бяло Братство, на което Христос е глава. Ако Христос е глава на църквата, и ние сме ученици на тази глава, значи имаме една глава, няма какво да ни злословите, няма какво да ни гоните. Този, който е ваша глава, Той е и наша глава. – Следователно една обща глава имаме. Вие наричате Христа глава на църквата, а ние – глава на Всемирното Бяло Братство. Кое е по-ефикасна дума? Всемирното Бяло Братство е по-ефикасна дума. Защото думата „братя“ означава живи същества, а „църква“ подразбира хора на съдържанието. И едното, и другото са важни.
...
Вие трябва да казвате: „Ние се готвим за ученици, да влезем в туй Всемирното Бяло Братство, на което Христос е глава, и в стремлението си няма да отстъпим нито една крачка, няма да се отречем от принципите Любов, Мъдрост и Истина“. Само така ще станем Негови членове. Станем ли Негови членове, и ще започнем истинския живот. Аз ще се спра някой път да ви поговоря върху Бялото Братство, има много да се говори върху него, да се запознаете със законите на тази Божествена наука. Постепенно ще ви въведа, не изведнъж. Ако бяхте готови, трябваше да ви приведем между тия Бели Братя, да ги видите, но те не пускат когото и да е. Разбирате ли?“
http://triangle.bg/books/1922-10-01-20.1998/1923-06-17-19.html

От текста може да се направи извода, че „Бяло Братство“ не се отнася до последователите на П. Дънов, а за нещо надхвърлящо въобще мащабите на Земята.

Тук също се говори доста за Бялото Братство:
http://triangle.bg/books/1923-04-22-10.1998/1923-07-01-10.html

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
...  Не  мога  да  разбера  какъв  е  смисъла  да  вървя  по  чужда  пътека  и  някой  да  ме  води  за  ръката?  Следвайки  Христос  ще  стана  християнин  но  ще  стана  ли  Христос,  следвайки  Дънов  ще  стана  дъновист  но  никога  Дънов,  тогава  защо  да  следвам  някого  като  куче  на  повод,  какъв  е  смисълът,  извинявам  зе  зя  тафтологията?
...
Тук се получи един доста добър разговор по отношение на определението „дъновизъм“
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=10953
Може би от него ще ти стане ясна точната позиция поне на една част от хората за които говориш, такава каквато е, а не такава, каквато си я представяш.
Да следваш Христос или Дънов, или някой друг, означава да развиеш в себе си качества, които те притежават. Чрез това израства твоята индивидуалност, твоята сила. Ти ставаш много повече себе си, защото духът ти става способен да прояви едно духовно качество в повече, отколкото е бил способен преди това. Когато ясно осъзнаваш защо правиш нещо, когато си наясно с целта, то за обезличаване не може да се говори.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #104 -: Февруари 23, 2011, 04:35:09 am »
значи тез бели братства имената им почти същите, а разликата от Земята до Небето.

То значи все едно имаш маратонки адидас и други, дето се казват адибас. Уж почти същото, ама не съвсем. Само цвета им съвпада.

Баси, до сега твърдяха, че Бог е от тяхната групичка, а сега вече, че и цялата му администрация е от техните.
Явно тяхната секта е с най-големи връзки във властта. Така го виждам.
Бог е стар вече, затова и има нужда и от помощници, че да му помагат с кореспонденцията. Те му отварят, прочитат писмата и пращат отговорите.
Той само слага печата накрая.

Много сте сладки, но само един недостатък имате. Пишете много по малко. А такива бисери са хипнотизиращи и пристрастителни. Като прочета нещо такова, искам още.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27