Автор Тема: Петър Дънов и Бялото братство  (Прочетена 74716 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
Re:Петър Дънов и Бялото братство
« Отговор #120 -: Февруари 24, 2011, 12:42:01 pm »
И до днес ги тресе това СТРАХОпочитание.
Даже се ядосват ако другите хора не ги е страх.

Не, не мога да се съглася. Познавам доста последователи на П. Дънов. В много случаи го възвеличават прекомерно – хората обичат да си създават идоли, но няма страхопочитание.
   Съгласен  съм  с  Ирис!  Ходил  съм  на  паневритмия  и  то  няколко  пъти.  В  интерес  на  истината  много  ми  хареса,  но  установих,  че  не  съм  за  там,  прекален  индивидуалист  съм,  множеството  ми  действа  подтискащо. 

Какво  трябва  да  направи  един  човек  за  да  стане  ученик  на  Бялото  братство  и  ако  стана  ученик  какви  привилегии  ще  имам  когато  си  отида  от  този  свят?

Леле, какви привилегии бе. Те високо-духовните хора освен да ги разпънат на кръст друго е глупаво да очакват. Нали знаеш, за силата на човек говорят най-вече враговете му. Значи като станеш бял брат, очаквай настоящите си проблеми Х 100. Който свързва духовното развитие с някакво небесно блаженство е в заблуждение. Човек става по-силен, следователно и изпитанията в живота му могат да нараснат, и нарастват. Сори, ако на някой не му харесва, ама това е.

Ти  ме  отчая  тотално!!  Така  ли  се  пише  бе  човече!  Сега  какъв  стимул  ще  имам  да  се  стремя  към  духовно  извисяване??   Не,  оставам  си  в  ниското,  там  поне  е  по  завет.
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #121 -: Февруари 24, 2011, 15:06:12 pm »
...
       Ти  ме  отчая  тотално!!  Така  ли  се  пише  бе  човече!  Сега  какъв  стимул  ще  имам  да  се  стремя  към  духовно  извисяване??   Не,  оставам  си  в  ниското,  там  поне  е  по  завет.
Ха-хах, едва ли. Пък и това, което написах, въпреки верността си (поне за мен) не е цялата истина. Ако за едно бебе е трудно да направи няколко крачки, защото физиката му не е развита, то за един атлет дори и непосилните за повечето хора 20-30 километра бягане могат да не представляват проблем. Ти ще кажеш: много е трудно да избяга човек 30 километра, но за атлета не са такъв проблем. По същият начин и за един силен дух това, което на тебе ти се струва непоносимо, може да е ежедневие. А съвсем естествено, че духовното развитие си има и друга страна – по-голяма осъзнатост, по-пълно разбиране за света, повишена будност на съзнанието – целия живот е по-осмислен, по-пълен. Освен това развитието е циклично – и в малкото, и в голямото. Периодите на активност се сменят с периоди на почивка (в почивката обаче развитие не се осъществява): деня и нощта, живота и следсмъртното състояния в девахан, манвантарата и пралайя...

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #122 -: Февруари 24, 2011, 15:53:15 pm »
"    Сизиф

-Ти ли си, Сизифе?- учуден извикал Зевс.- Какво правиш в това забравено място?
-Как, какво?- отговорил Сизиф.-Изпълнявам си наказанието. Или не помниш, че ти ме наказа?
-Помня,- отговорил Зевс- но не очаквах, че след толкова години ще те намеря тук. Няма никого, пазачите са станали на прах, а ти- най-хитрият и непримиримият от хората, единствен си останал тук. Обясни ми!
-Дълго е за обясняване.- махнал с ръка Сизиф - Може би някой друг ден, когато имаш повече време, а аз не съм зает.
После изтрил потта от челото и заблъскал пак камъкът.
Зевс, обаче не се примирил. Нещо не било наред. В цялата разруха, и камъкът и Сизиф не били на място и искал да разбере подробности. Когато един Гръмовержец иска отговор, той го получава.
-Какво да ти кажа...- въздъхнал Сизиф- В началото ми беше тежко, че не мога да се измъкна, но после свикнах. Даже взе, че ми хареса. Тук е топло, пазеха ме, пък и никой не ме занимаваше с проблемите си. Никой не търсеше моята помощ и не отговарях за нищо. Горе се водеха войни, умираха и страдаха хора. Боговете си играеха със съдбите, а себеподобни се изяждаха един друг. Хората се превръщаха в зверове и брат, брата предаваше и продаваше. Възцаряваха се царе и после историята ги изтриваше. Дори боговете ежедневно страдаха.
В един момент оцених положението си. Тук си бях добре и с всеки ден оценявах по-добре късметът си. С всеки ден камъкът се износваше и ставаше по-малък. С всеки ден хълмът ставаше по-нисък.
Наложи се няколко пъти да ги сменявам, за да не разберат пазачите. После и тях, времето ги направи на прах. Пък аз съм си още тук. Спокойно е. Ако съм в настроение и скучая мога да търкалям камъкът, ако ли пък не просто почивам.
-Хм...- почесал брадата си Зевс, замисляйки се за проблемите с Хера, за враждите на Олимп и за търговците, които използвайки „кризата”, продавали амброзията на непосилни и за боговете цени.
-Искаш ли да се разменим за някой друг ден? Хареса ми това място. Както винаги ти се уреди идеално. Тук няма нищо, което да прилича на наказание.
-Всъщност има...- въздъхнал Сизиф.- Има наказание и то жестоко. Няколко пъти през годините мислех да се махна. Нищо не можеше да ме спре. Нищо освен мен... И тогава се уплаших. Бях свикнал с камъкът. Станал беше част от мен, както и Страхът. Страхът, че след толкова години, прекарани тук, вече не мога нищо друго. Той ме държи и пази - Страхът... Страхът се оказа, най-строгият и жесток пазач..."
      Страхът  от  промянатадано  никога  не  разбера  какво  е  това!
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен Светослав Иванов

• Четящ
  • *
  • Публикации: 73
  • психотроник, теолог
    • http://www.psychea.dir.bg/
ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ОСМАНСКО РОБСТВО!

БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ!

"Свободата на българите е дадена от Бялото Братство и ако злоупотребят с нея, да му мислят. Щяха да видят българите свобода, ако не беше влязъл Бог в руския цар Александър II и не му беше внушил да освободи България. Манифестът на руския цар за обяване на войната е Словото на Господа за освобождение на България. Така че българите дължат освобождението си първо на Бога, второ - на Бялото Братство, трето - на руския цар и четвърто - на руския народ."

Петър Дънов, "Българската душа", "Българите и България", Издателство "Астрала", 2000, стр. 187-188.

Неактивен Raw Deal

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #124 -: Март 03, 2011, 09:07:05 am »
Бялото братство и освобождението на България? Това вече си е конспирация. ;D
Dreams are messages from the deep.

trader

• Гост
« Отговор #125 -: Март 03, 2011, 10:21:23 am »
Честита заблуда на "верващите"!!

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #126 -: Март 03, 2011, 16:22:51 pm »
Честита заблуда на "верващите"!!
Еее стига де..не си ли чувал двама се карат,трети печели..От цялата тая война(дето ние нЕмаме нищо общо,ма карай)поне изкярихме един псевдо-национален празник :drinks:

Неактивен aldonea

• Пишещ
  • Публикации: 520
  • От всичко достатъчно!
« Отговор #127 -: Април 01, 2011, 22:27:27 pm »
Цитат на: Светослав Иванов
[quote author=aldonea link=topic=5543.msg228967#msg228967 date=1298283265
   :) Хубави,цитати!Поздравления!  За теб има ли разлика,(ако ДА каква) за БОГ и ГОСПОД ?  :hi:
За мене разликата е, че Бог – това е непроявеният, Незнайният Бог; а Господ е проявление на Бога. :yes:[/quote]

:) Простичко казано, ако те разбирам правилно, БОГ е проектанта, а ГОСПОД -извършителя.
 Дали пък всички беседи на Учителя не са целяли да научат хората да правят разлика и  в тази посока? А и относно заблудите на човечеството е оставил доста теми за размисъл. :hi:
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Неактивен Lordsith

• Четящ
  • *
  • Публикации: 48
« Отговор #128 -: Април 12, 2011, 14:54:16 pm »
Отдавна не бях писал във форума, но днес ми е ден.
Само искам и аз да кажа, всеки решава в какво и на какво да вярва.
Дънов като личност е доста противоречива, аз лично преди доста години се запознах с доста от идеите, дажие си купих няколко книжки и на база моят личен опит смятам, че много от нещата, за които говори са вярни. Но и много от нещата са със доста голямо предистория и са представени на хората много отдавна и при други обстоятелства. Що се касае за "Бялото Братство" не съм склонен да приема, че има някаква специална роля или са нещо повече от останалите религиозни учения.
Все пак така нареченото учение на ББ е записано от други хора не от самият Дънов, същото и с много други религиозни учения, което от своя страна допуска манипулация и/или неточности.

! Обръщам се към Вас г-н Светослав Иванов: Ако искате да покажете знание, не е нужно да наизустявате текстов от книги свързани с беседите на Дънов, нито да представяте извадки от тези беседи, на мен лично този начин на водене на диалога във форума ми прилича повече на фанатизъм отколкото на конструктивно мислене и обмен на идеи. Помислете да ли не бъркате в преценката си за това,което се опитвате да отстояват и начина по-който го правите.
Успех в търсенето.

• Четящ
  • *
  • психотроник, теолог
Re:Учителя - Петър Дънов и Бялото Братство
« Отговор #129 -: Април 14, 2011, 15:23:47 pm »
Словото на Учителя – Петър Дънов първо се е стенографирало, след това се е дешифрирало, редактирало и текстът на редакцията се е занасял за одобрение на Учителя. Едва тогава се е давал за печат. Така че за преднамерени манипулации и неточности е несъстоятелно да се говори.

http://www.bialobratstvo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=3897&Itemid=74

Аз постоянно цитирам Учителя, защото хората не познават добре Словото Му и много пъти съм имал случаи да ме обвиняват, че си измислям. Например за духовното превъзходство на славяните и арийската раса, или за заниманията на Дънов с Висша Магия. Освен това обективен анализ и коментар на дадено учение, философия, не може да се прави само с общи приказки без цитати и посочване на източника.
« Последна редакция: Април 14, 2011, 15:42:43 pm от Светослав Иванов »

Неактивен 396

« Отговор #130 -: Април 14, 2011, 19:46:20 pm »
Да даваш цял живот акъл как се лекува пневмония и да умреш от нея - ей тва е цялата философия на Дънов.

• Четящ
  • *
  • психотроник, теолог
Re:Учителя - Петър Дънов и Бялото братство
« Отговор #131 -: Април 14, 2011, 20:25:36 pm »
Петър Дънов си е заминал с достоинство. Ти предлагаш комунистите да го пребиеха в някой затвор или да го осъдеха на смърт от Народния съд. Явно не си наясно с историята след 1944 г. Убитите по него време са между 20 000 и 40 000.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82
« Последна редакция: Април 14, 2011, 20:52:28 pm от Светослав Иванов »

Неактивен 396

« Отговор #132 -: Април 14, 2011, 21:27:14 pm »
Очевидно е, че е имал множество варианти за преодоляване на ситуацията.

Можеш да се заблуждаваш кооооолкото си искаш. Нямам никакво намерение да се занимавам и да си губя времето.

• Четящ
  • *
  • психотроник, теолог
Re:Учителя - Петър Дънов и Бялото братство
« Отговор #133 -: Април 14, 2011, 21:49:31 pm »
Така казват всички, които нямат аргументи.

Неактивен 396

« Отговор #134 -: Април 14, 2011, 22:02:03 pm »
Включително и онези, които са си изписали аргументите из целия форум.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27