Автор Тема: Петър Дънов и Бялото братство  (Прочетена 74767 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
Re:Петър Дънов и Бялото братство
« Отговор #75 -: Февруари 18, 2011, 19:26:59 pm »
       Дайте да ги победим тези другите там...ако можем ,де....

:unknown: :-X :-X :hi:

Човече...успокой топката..кой да"победиш"и за кво всъщност се бориш? :unknown:
Ще се пънеш да ми"доказваш"неща които и без това си знам,ма понеже ги казал нам си кой"просветен","учител"(аман от адепти ей ;D)трябва да ги прегърна като свое кредо ли ??? ???
Учения..течения...все угодни за тез дето имат нужда от"водачи"и"учители"...
Аз нямам такваз нужда..И поради тая причина сигурно се изприщвам всеки път като видя такъв дълъг пост,посветен в защита на някой"светец"...

Неактивен Славейко

• Четящ
  • *
  • Публикации: 19
« Отговор #76 -: Февруари 18, 2011, 19:37:12 pm »
 Скъпи приятелю,това е игра.Надявам се да си разбрал това.Дано те намеря в добро здраве и самочувствие!Ако искаш мога да започна да защитавам тезата:Петър Дънов е доказано болен шизофреник.Освен това е малоумен грандоман и отявлен егоцентричен параноик.Сега като казвам това,спокойно ли ти е?Не разбираш ли,че играта на думи не бива да провокира негативни чувства?Бих искал да си весел и доволен,затова сега заставам на твоя страна по въпроса за г-н Дънов.Нали знаеш че играта си е игра,дори и на думи да е....Най доброто за теб ти желая! @--- :lol:
Аз съм българче обичам...

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #77 -: Февруари 18, 2011, 19:58:29 pm »
      Има  два  вида хора: 
      Едните  са  стадни,  винаги  имат нужда  някой  да  ги  води,  напътства,  а  те  кротко  свели  глави  да  следват  и  да  проблейват  цитати!
      Другите  просто  са  соладжии  и  не  стават  за  последователи,  ето  това  са  хората  със  самостоятелно  мислене!   
      Славейко  ти  от  кои  си?   
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен Славейко

• Четящ
  • *
  • Публикации: 19
« Отговор #78 -: Февруари 18, 2011, 20:12:59 pm »
    mitko,аз не ставам за никакъв последовател на никого.Не знам колко вида са хората.Може би това,което казваш да е така-хората да са два вида.А защо питаш мен  и искаш да се причисля към категории ,които ти си определил?Щом ти си определил хората колко вида са,но не и аз,защо ме питаш?Аз не мога да ти отговоря.Може да го направиш ти,или друг който споделя тази категоризация.Както и да ме определиш ,все ще съм съгласен.Защо искаш аз да  ти казвам как да ме прецениш,като ти си го направил вече.Незнам какво да ти отговоря,може да съм доста прост ,кой знае.... :-X :lol: ;D :drinks: :flag_of_truce: :hi: :lol:
Аз съм българче обичам...

Неактивен Светослав Иванов

• Четящ
  • *
  • Публикации: 73
  • психотроник, теолог
    • http://www.psychea.dir.bg/
Уводното мнение на Славейко по тази тема е адекватно и логично. Ще поизчакам малко, ако има желаещи да му отговорят, да споделят своя личен опит и мнение за учението на Всемирното Бяло Братство и Учителя – Петър Дънов.
Имам желание за дискусия с трезвомислещи реалисти със съответния интелектуален потенциал и знания в областта на психологията,  философията, богословието, историята и др. науки имащи отношение към проблематиката.
 :hi:
« Последна редакция: Февруари 19, 2011, 10:28:26 am от Светослав Иванов »

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
Re:Учителя - Петър Дънов, Учението и Школата нk
« Отговор #80 -: Февруари 19, 2011, 13:09:28 pm »
Ами в това,лошо няма.Дано се постигне смислена дискусия.Без навирането и натрапването на въпросната персона като"бог","водач"и т.н.
Ценна е информацията,а не източникът!!!
Не,че ако някои желае да се кланя пред източникът и да благововее пред него,в това има нещо лошо.Напротив.Няма.Върос на личен избор!Ама без излишно парадиране и натрапване към останалите.

« Последна редакция: Февруари 19, 2011, 18:15:49 pm от Mirotvorec »

Неактивен MAYA

• Четящ
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #81 -: Февруари 19, 2011, 13:47:02 pm »

Славейко,какво хубаво и звучно име :hi:.Да ти отговоря направо на всичките въпроси,които си задал. ;)"Аз обединявам за да се прицелвам,привличайки осъзнаване,аз представям вливащата енергия на разцъфването с магнитня тона на целта,аз съм воден от удвоената си сила." ;)Предполагам знаеш ,какво означава това и от къде идва. :drinks:
« Последна редакция: Февруари 20, 2011, 15:30:04 pm от Black Adder »

• Четящ
  • *
  • психотроник, теолог
Ами в това,лошо няма.Дано се постигне смислена дискусия.Без навирането и натрапването на въпросната персона като"бог","водач"и т.н.
Не,че ако някои желае да се кланя пред източникът и да благововее пред него,в това има нещо лошо.Напротив.Няма.Върос на личен избор!Ама без излишно парадиране и натрапване към останалите.
Трябва да разграничаваме идеологическа дискусия от научна дискусия. Може би трябва да са различни теми.

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
Имам желание за дискусия с трезвомислещи реалисти със съответния интелектуален потенциал и знания в областта на психологията,  философията, богословието, историята и др. науки имащи отношение към проблематиката.
 :hi:
       Значи  ли,  че  ние  простичките  не  бива  да  питаме  понеже  въпросите  може  и  да  не  са  на  ниво! 
       Ето  един  наивен  въпрос:  Пътя  към  Ада  е  осеян  с  добри  намерения,  а  пътя  към  Рая  с  какво  е  осеян?

Нов съм,от вчера записан,но вече съм в есказ от забавление и смях  във  форума.Особено в тази тема ,сега...........Появява се г-н Светослав Иванов с негови постове-цитати и картинки и хоп,почва една битка,едно дране на гласове ...за мене поне е много весело,като на футболен мач съм все едно,не, много по хубаво!...

Е,  на  някои  им  е  забавно,  но  да  не  забравяме,  че  една  дискусия  може  и  да  се  възприема  и  от  сериозната  й  страна.  Един  интелект  може  да  слезе  надолу,  но  никога  не  може  да  надскочи  горната  граница  на  възможностите  си! 

Не,че ако някои желае да се кланя пред източникът и да благововее пред него,в това има нещо лошо.Напротив.Няма.Въпрос на личен избор!Ама без излишно парадиране и натрапване към останалите.
       Когато  си  последовател  ти  си  се  отказал  от  правото  си  на  свободен  избор  и  криейки  се  зад  цитати  оправдаваш  именно  отказа  си  да  извървиш  самостоятелно  пътя  си  на  духовното  си  развитие.  Да  си  последовател  значи  да  извървиш  чужд  път  на  развитие,  нищо  повече! 
       Един  въпрос  към  запознатите  в  детайли  с  учението:  Защо  Учителя  Дънов  не  е  допуснат  до  директен  контакт  с  ирационалното!  Учението  му  се  базира  на  умозаклучения  наистина  гениални,  но  умозаключения?? 

• Четящ
  • *
  • психотроник, теолог
       Значи  ли,  че  ние  простичките  не  бива  да  питаме  понеже  въпросите  може  и  да  не  са  на  ниво! 
       Ето  един  наивен  въпрос:  Пътя  към  Ада  е  осеян  с  добри  намерения,  а  пътя  към  Рая  с  какво  е  осеян?
Представата на учението на Всемирното Бяло Братство за Рая и Ада е символично-метафорична и е по-различна от общоприетата в Християнството:

"Някой пък цитира думите на Христа. Христос дава един пример, че богатият отишъл в ада, а Лазар – в лоното Авраамово и оттам си приказват. На кое място е адът? Аз зная къде е адът, аз съм го виждал. И рая зная къде е. Вие мислите, някъде из въздуха. На едно място е. Раят не е само състояние. Рай има тук, на Земята. Ад има тук, на Земята. Те не са толкоз близо, но радио имат и си говорят. Много далеч са адът и раят, но по телевизия богатият видял Лазаря. Тези, които са в рая, виждат по телевизия как се мъчат в ада. И грешниците виждат праведните как се радват. Те си говорят по радиото. И грешниците си имат радио, разговарят се.
Сега вие ще кажете: „Дали това е вярно?“ Приемете го като „Хиляда и една нощ“. Туй, което е писано в „Хиляда и една нощ“, вярно ли е? Приемете го. Какво ще изгубиш, ако го приемеш? Нима всичкото онова, което вие вярвате, е вярно? Едва ли една милионна част от онова, което вие вярвате, е вярно. Другото след 1000 години ще видите, че е вярно. Невярното било полезно на времето, на място било, опаковка е. Невъзможно е да ви се говори Истината на един език. Истината е само за съвършените. На нас, които не сме достигнали до съвършенство, не може да ни се говори Истината. Нещата ще ни се представят такива, че да бъдат достъпни за нас. Така казвам: всички вие се нуждаете.
Плашили са ви, че има ад. Ходили ли сте вие да проверите адът какъв е? Христос ходи и го видя. Той ходи в ада и които бяха в ада, извади ги. Като излязоха из ада, възкръснаха, явиха се на много хора. Убедиха ги, че има оня свят. Христос отдолу ги извади, не отгоре. В Земята бяха затворени, извади ги и ги пусна. Всички тези, които излязоха от ада, са най-умните. Казват: „Още веднъж не влизаме в този затвор.“ Най-умните хора са, които излязоха из ада. Онези, глупавите, които не са ходили, те само търсят парите.
Христос сега държи ключовете на ада, понеже знае, че е опасно. Като идеш, ще те срещне, ще каже: „Къде отиваш?“ Казва: „Ти не си за ада.“ Някои от вас сте за ада. Не мислете, че е лошо място адът. Адът е училище, то не е мъчение, както този италианец го е писал, Данте. То не беше така. Има нещо вярно, но не е така. Той е писал така, за да бъде достъпно за хората. Както описва ада, като го чете човек, трепери, но като пише за Небето, за рая, бледо е. Не може да се опише раят на човешки език. Непонятно е за хората.
Раят и адът, това са два полюса на Земята. Вие се плашите от ада. Всеки има в себе си един ад. Като дойде болестта, свие те сърцето. Не е ли цял ад? Като дойде проказата, сифилисът, като дойде помрачението на ума, тия неща изтичат от ада. Казвам, че има ад, който разстройва човешките умове, разстройва и човешките сърца. Има рай, който възстановява здравословното състояние на сърцето и на ума. Всякога жителите на ада обират, разстройват човешкия ум, за да го оберат, за да вземат всичко и да го занесат в ада. Те са като вълците, обират. Те разстройват ума, за да те оберат, разстройват сърцето, за да те оберат. Онези в рая са богати, те възстановяват здравето на сърцето и здравето на ума. Туй, което са те обрали, те ти го дават. Ад има и в ада постоянно пращат цели пълчища за обир. Черкезлик има. Всяка година [от] ада идат и задигат 35 милиона хора и ги занасят долу, а всяка година по 40 милиона пращат живи от доброто. Борят се. Да видим кой ще спечели. Едните задигат 35 милиона, а другите пращат 40 милиона. Един ден ще се напълни адът, ще им стане тежко. Като се напълни адът с разбойници, пък и Земята няма да може да им дава храна, какво ще правят? Прекъснали им са пътищата. Добрите духове са прекъснали пътищата на лошите. Лошите духове едно време бяха в Земята и се ползуваха, а [добрите духове им] прекъснаха пътните съобщения. Какво ще правят? – Започват да мислят. Казват им: „Трябва да напуснете ада и да влезете в рая.“

"Доброто училище", 24-та беседа, държана от Учителя на 28.III.1943 г., неделя, 10 ч. сутринта, София, Изгрев.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #85 -: Февруари 20, 2011, 15:32:18 pm »
Господин Иванов,докога ще ни заливате с цитати?Има си форум на дъновистите и материал за четене бол!Защо не изказвате лично становище,относно въпросното "учение",а само цитирате/повтаряте,като папагал,нечии чужди думи.Може би нямате такова?Разбираемо е..
Освен това,от поста Ви,не става ясно пътя към Рая с кво е осеян?Може и аз да не съм на нужното ниво,за да разбирам и тълкувам беседите на почитаемият от Вас"учител"..не знам..Но знам едно..Докато човек не спре да повтаря чуждите мисловни модели,никога няма да прозре своята индивидуалност!Тва Дънов гаранция го е"пропуснал"в своето "учение"..
« Последна редакция: Февруари 20, 2011, 15:43:59 pm от konstantin2007 »

• Четящ
  • *
  • психотроник, теолог
За да се придобие обективно мнение за учението на Всемирното Бяло Братство и Учителя - Петър Дънов е нужна автентична и достоверна информация, съответно цитати и посочване на източниците. Просто такъв е академичният подход. Освен това в Окултната Школа е имало три категории ученици и три вида поднесена информация: слушатели (оглашени) - неделни беседи; вярващи - лекции на Общия клас; ученици (същински) - лекции на Специалния ("Младежкия") клас. Съборните беседи и Утринните слова са били общо за всички; имало е и: беседи за сестрите, за ръководителите, публични беседи за гражданството, частни разговори и др.
Не виждам защо трябва да се поставят кавички на "Учителя" - Петър Дънов е работил като учител в общообрзователно училище - с. Хотанца, Русенско, освен това, като богослов е имал учителска правоспособност.
Моето становище за Петър Дънов: Добре образован богослов, харизматичен проповедник, природно талантлив музикант, комбинативен автор, прагматична и интуитивна личност с впечатляваща осанка и респектиращо поведение. Да подчертая – става дума за човека Петър Дънов, а не за Учителя, духовните му качества и йерархия във Вселената.

« Последна редакция: Февруари 20, 2011, 18:11:29 pm от Светослав Иванов »

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #87 -: Февруари 21, 2011, 10:24:02 am »
Господине...отново изместихте темата към персоната(източникът на инфо)а не към самото инфо!!!Освен това..Защо решихте,че пишещите тук, нямат достъп до "учението"на"почитаемият"брадатко?Както предполагам се досещате,всички пишещи тук,имат достъп до интернет(най-малкото)и всеки може да си намери материала който му е нужен..Дънов,Дядо Коледа,Махабхарта..а защо не и Вазов.. :)Но тук,не сме академия,в която да ни"обучавате"посредством цитати.Ако все пак,желанието ви да е да си играете на "просветител"и да разнасяте нечии чужди думички,лошо няма.Ама що решихте,че тук е мястото? :unknown:

Иначе спокойно може да продължавате с папагалският си език..Току виж"пробудите"още съзнания готови да се приобщят към многословните и голословни бели пълчища..
Но не очаквайте смислен диалог.Това е обречена кауза.Цитати,цитати и пак цитати
..Вие на това ли казвате диалог? 8)
п.с.Кавичките ги слагам,понеже така съм преценила,не виждам Вас това кво Ви грее?
« Последна редакция: Февруари 21, 2011, 10:39:39 am от konstantin2007 »

Неактивен aldonea

• Пишещ
  • Публикации: 520
  • От всичко достатъчно!
« Отговор #88 -: Февруари 21, 2011, 12:14:25 pm »
"Вашите отношения към мен са отношения към Бялото Братство, а отношенията ви към Бялото Братство са отношения към Бога. Ще кажете: „Ние познаваме само един Господ.“ Вие имате грешка. Слънцето се познава чрез светлината, но и за нея има един посредник. То е етерът, иначе то ще бъде невидимо. Също така и Бялото Братство е посредник между вас и Бога."

8 август 1920 г., беседа, държана на мъжете в София

:) Хубави,цитати!Поздравления!  За теб има ли разлика,(ако ДА каква) за БОГ и ГОСПОД ?  :hi:
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #89 -: Февруари 21, 2011, 13:13:36 pm »
"Вашите отношения към мен са отношения към Бялото Братство, а отношенията ви към Бялото Братство са отношения към Бога. Ще кажете: „Ние познаваме само един Господ.“ Вие имате грешка. Слънцето се познава чрез светлината, но и за нея има един посредник. То е етерът, иначе то ще бъде невидимо. Също така и Бялото Братство е посредник между вас и Бога."

8 август 1920 г., беседа, държана на мъжете в София

Ето  това  е  "грешка",  и  смятам,  че  е  е  предумишлена.  Между  Бог  и  душата  човешка  не  бива  да  има  посредници,  всяка  душа  има  индивидуалан  път  на  развитие    Паалла

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27