Автор Тема: Възприемане и същност на времето  (Прочетена 27085 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #30 -: Май 01, 2012, 22:41:22 pm »
Аз ще продължа да  твърдя, своето разбиране, за незначителността на Времето при промяна в определени пространствени изменения. Отделно за намесата или предимствата и недостатъците при ясновидство или други НЕконвенционални и недоказуеми в сегашното способности.
 
Ако сте чели подробности за експериментът "Филаделфия", може да ви е направило впечатление, че освен изчезналите хора, е имало и доста останали, НО `ранени-инвалиди`, които са били буквално слети с машините и техниката от кораба. Телата им са били като вградени в различни материални, но неживи обекти.
 
Едно човешко тяло, каквато и `вибрация-пулсация` или привличане и магнетизъм да има, не може да се сравни с нещо наистина голямо, което има гравитация. В този ред на мисли, ако някакъв тип енергия привлича или намагнетизира едно човешко тяло, то не може да противодейства. Ако няколко тела успяват да влязат в определен ритъм или резонанс, то в самата `тъкан` на времето може да произведат магнетизъм, който да отвори `портал` в Прострастранството. Но ако изпратите само тяло(човешко) в Космоса и очаквате с неговата единствено енергия и гравитация да отвори нещо подобно, ще е много наивно.
 
Но да се върнем на Земята. И възможни ли са `дупки в пространството` на земята? Аз мисля, че са възможни, но не зависят от времето. Защото, реално Времето няма СКОРОСТ! Повтарям няма СКОРОСТ! Защо? Защото Времето НЕ е движение.
 
Ако някой иска или си мисли, че е възможно да се връща в миналото (време) да си го прави чрез съзнанието, медитация, сънища както иска. Но да пробва с физическото си тяло, това е тъпо и невъзможно. Респективно да полюбопитства за бъдещето.
 
Но, ако желаеш в парелелно измерение- дори където не съществуват часовници и няма време- да отидеш, тогава ще трябва да се постараеш с нещо много по-сериозно... от кораба в Седморката на блейк или колата на ДИНАМО.
 
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен x_name41

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 283
  • this is my website!
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #31 -: Май 02, 2012, 20:06:51 pm »
Всъщност да, нашата линейна представа за време сме си я измислили самите ние хората по една или друга причина (като някакво важно събитие примерно раждането на Христос, движението на космичните тела и т.н.) и тъй като сме свикнали с тази представа то трудно бихме възприели нещо по различно от нея и в края на краищата се вижда, че съществуват различни календари и системи за отчитане на времето по света, които са вследствие както посочих по горе на избрани определени събития от самите нас, което само по себе си показва че те очевидно не могат да бъдат мерило за самото същинско време тъй-като ако приемем, че то би могло да има съвсем друга същност то това означава, че то ще бъде мерило не на базата на някакви си там определени събития а на нещо много по универсално и глобално, което засяга вероятно цялата вселена и може би и да има и връзка даже с божественното начало?.
« Последна редакция: Май 02, 2012, 20:47:03 pm от x_name41 »
"музиката удължава живота!"

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #32 -: Май 05, 2012, 15:53:52 pm »
На Земята, всичките "мерилки" за време действат доста добре. Като изключим сателитите, които и без това не са съвсем на Земята. И понеже само се щурат насам натам, им се налагат корекции в часовниците.

В останалите случаи (поне, и да има други не съм чувал за тях), времето на Земята изобщо не е субективно. А пък ако щеш го мери с пясъчни часовници, с атомни, и разпад на радиоактивни елементи, или пък със слънчев календар и пръчка в пясъка.

В тази връзка, не вижадам уместно да се опитваме да му "подронваме авторитета" на времето, и да го изкарваме все едно, че го няма.
Докато си зависим от него, и задника ти е залепнал за планетата Земя (защото ти липсва физична, гравитационна и духовна сила за повече), времето си е 100% реално и си важи много яко.
Така че, хайде да не отиваме в посока "фентъзи".  Все пак (току що погледнах), раздела е:
" Наука и технологии", /, "Наука"
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Yoda

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 150
 • Must be force be with you
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #33 -: Май 12, 2012, 02:18:29 am »
Цитат
На Земята, всичките "мерилки" за време действат доста добре. Като изключим сателитите, които и без това не са съвсем на Земята. И понеже само се щурат насам натам, им се налагат корекции в часовниците.

Може би става въпрос за часовниците- като мерилки за мерене на време. Това по никакъв начин не определя нещо като съществуващо. Защото може да имате понятие за мерене на количество мозък, но това по никакъв начин няма да ви покаже как тази "мерилка" определя точно нещо, за да установите, че това количество е достатъчно или напротив за създаването на един самолет.
Сателитите не разбирам какво общо имат с времето. Но може би функцията им като наблюдателни и установяващи определени величини, са достатъчни да служат за установяване на определени наблюдения в пространството, без намеса на времето, в което се осъществява самото наблюдение.

Въпросът за времето не е толкова в реалнот съществуване, а във възможността да се контролира скоростта, с която се въздейства на определено явление, място, сила и т.н.
На Земята всички дълго са си живяли и без часовници, дати и календари. Какво, ако отново приемем, че това не е нещо невъзможно, от което не зависи пространството.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #34 -: Май 12, 2012, 08:19:22 am »
Много объркан изказ имаш. Натрупан със сложни думи, а без никакъв смисъл.

На никой не му преча да си живее без часовници.
Май смесвате 2 очевидно различни позиции. Ако имаш един сляп човек, в стая, то това не означава, че стаята е тъмна. Само защото той я вижда така.
Ако имаш някой, който ходи, без да има часовник в джобите си, това не означава, че няма да закъснее на среща (ако има с кого да се среща).
Не знам кои са били тези хора, които са живеели без часовници, но българите имат календар, от едно 7 ХИЛЯДИ години. Календара ако не е за мерене на времето, не знам ...
Именно заради тоя календар се предполага, че са имали уникално развитие, духовно, културно и всякакво, защото само на диваците може да не им хрумне да не мерят времето.

Както вече казах, в предния постинг, това е раздел "наука".
Като такъв, дайте да си говорим леко придържайки се към науката. Според сегашната наука, доста пъти проверявано и в практиката, времето тече с определена скорост при места с ниска гравитация (земята!), и тече с други скорости (по-бавно), при супер големи гравитации, черни дупки и тн, дето привличат и фотоните на светлината дори. Или пък другия вариант е, при големи скорости.
Сателитите са единствените "твари", дето развиват що годе прилични скорости (близо до Земята), където теорията на относителността влиза в сила, и времето се променя ... За това периодично се налагат корекции в часовниците им ...
Това са елементарни работи и всеки би трябвало да ги знае. Защо ме карате да обяснявам очевидни работи?

Цитат
възможността да се контролира скоростта, с която се въздейства на определено явление, място, сила и т.н.
А това ако някой може да ми го преведе на български, ще има от мен една каса бира ....
!!!
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Yoda

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 150
 • Must be force be with you
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #35 -: Май 13, 2012, 16:27:58 pm »
Шегите на администратора ги разбираш иначе. Не си глупаво момче и си схватлив. Но това, което пиша ти е трудно...
Те хората като са измисляли писмеността може би това е било едно от нещата, заради които са решили да си правят труда.
Хубавото е, че когато не се разбере нещо написано от първи път, като е написано може да се прочете още веднъж. Ако има някакво напрежение или други неблагоприятни фактори да си починеш, после пак и така докато се получи.

"Мерилката" време като една уважаваща себе си величина /всъщност/ има определени качества. Надявам се, няма да е нужно да обяснявам какво е качество, защото ще се получи много дълго.

Когато сравним друга величина, като обем /или вместимост/ (на череп), да кажем, установяваме, че това е също величина с качества.

И започва голямото мерене с тези две величини. И си мериме такива, спокойни в лабораторията. И измисляме една задача, междувременно за учениците от осми клас по физика. "за колко време t, обемът на черепа m \не използваме V , защото след малко ще ни трябва за "скорост"/нараства или намалява спрямо Луната през зимата". Така вдъхновени и понеже не отказваме каса бира, решаваме задачата и преминаваме към втората. "С каква скорост V гилотината пада и ти резва главата".
« Последна редакция: Май 13, 2012, 16:29:09 pm от Yoda »

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #36 -: Май 13, 2012, 18:14:30 pm »
Признавам, аз съм под напрежение и се налага да чета на почивки. Освен това се налага и да чета по няколко пъти. Но продължавам да не вдявам, нито последния, нито предпоследния постинг. Касата с бира се отлага.
Признавам, не схващам.
Стига с въпросите, а давай отговорите. Какъв е тоя череп, дето ще се разширява?

И какви са тия примери с гилотини, дето ще МИ резнели главата?
Времето на падане на гилотината ще зависи от височината, от която пада. Ще има и ускорение. Земното ускорение беше май 9.8 мс2. Като приемем, че коефицента на триене към опорите на гилотината е прнебрежимо малък.
Хайде по-сериозно!
Пак напомням, разделът е НАУКА. А не ФИЛОСОФИИ.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Yoda

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 150
 • Must be force be with you
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #37 -: Май 16, 2012, 15:30:45 pm »
Нямаше нужда от признания, дори под формата на ирония.
Разделът много добре виждам какъв е, поради което и се опитах с две елементарни "задачи", да покажа ако има нещо неясно. Ти обаче в стремежа си просто да отговориш, а не да помислиш какво научно искам да ти обясня си допуснал ... грешки.

Аз питам:

Цитат
С каква скорост V гилотината пада и ти резва главата?

а ти отговаряш:

Цитат
И какви са тия примери с гилотини, дето ще МИ резнели главата?
Времето на падане на гилотината ще зависи от височината.....

Все си мислех, че има разлика между време и скорост. И ако не е прекалено личен въпросът, колко имаш по физика? Защото колкото и време да е минало и спомените да не са много ясни.
Дори времето t, да напишеш, че зависи от ... височината. После да се оправдаеш, че си се шегувал, а накрая на мен да напомниш, че раздела е Наука, а не философия. Е, слабо казано несериозно.

В името на толерантността ми при разговорите ми с непознати ще поясня все пак нещо.
Когато говориш за мерилката "часовник" на време се опитах да разбера, дали не може да се измисли подобна "мерилка" за вместимост на череп. Примерно "кубовник"- и да се изчислява се количеството мозък ...

« Последна редакция: Май 16, 2012, 15:34:47 pm от Yoda »

Неактивен Doran

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 52
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #38 -: Май 16, 2012, 20:59:19 pm »


Пространство и време е едно и също нещо.
Та затова физиците са измислили начин да си тренират езиците с изричане на сложни думички и са въвели понятието пространственовремеви континуум.
Къде прочете, че време и пространство са едно и също нещо?
"Не буди спящия, преди да му е дошло времето. Напразно ще е..."Буда

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 323
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #39 -: Май 16, 2012, 21:59:41 pm »

Вероятно там където и ти си прочел за пространствено времевият континиум!Кво ви става бе хора?!?Защо ти е толкова важно,аз къде съм го прочела?!?
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B0_%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0
« Последна редакция: Май 17, 2012, 09:30:54 am от Mirotvorec »

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #40 -: Май 16, 2012, 22:16:50 pm »
То уикито не е художествена литература. Трябва и малко разбиране на физика. Точно в линка, който си дала нищо и никъде не пише за "тъждество" на пространство И време! А за величина "пространство-време", което е мега различно...

Но като си толкова осведомена, коментирай това по-долу, от собственият ти линк, да видим какво вдяваш...

"
 Метрика на Айнщайн относно изкривяване на пространството   Когато разглеждаме изкривяванията в пространството имаме нужда от специална метрика (измерителни единици) по подобие на:
d^2 = x^2 + y^2 - 2 xy.cos \alpha , където:
d — разстояние между центъра на координатната система и дадена точка с координати x, y. Този запис е в сила когато x и y са разстояния, измерени спрямо единични вектори по координатните оси X и Y. В случай че базовите вектори не са с единична дължина е необходимо да се направи корекция. По-точната формула за записване на горното разстояние е следната:
d^2=  \left( \frac{x}{x_{fp}} \right)^2+  \left( \frac{y}{y_{fp}} \right)^2 - 2 \left( \frac{x}{x_{fp}} \right). \left( \frac{y}{y_{fp}} \right).cos \alpha , където
 {x_{fp}},{x_{fp}} са коефициенти на пропорционалност по съответните координатни оси. Вижда се че записа по този начин води до усложнения и затова прибягваме до по-опростено записване:
 \mathbf{ d^2 = g_{xx}.x^2 + g_{yy}.y^2 + 2g_{xy}xy}, където:
 g_{xx}=\left( \frac{1}{x_{fp}} \right)^2g_{yy}=\left( \frac{1}{y_{fp}} \right)^2g_{xy}= - \left( \frac{1}{x_{fp}} \right). \left( \frac{1}{y_{fp}} \right).cos \alpha Формулата за разстояние може да бъде обобщена и за наклонена координатна система (където осите X и Y не са перпендикулярни.
Така получените коефициенти \mathbf{g_{xx}, g_{yy}, g_{xy}} са много важни във физиката. Заедно те определят метриката или физическото разстояние спрямо произволно избрана координатна система. В действителност метриката е още по-сложна от примера, който даваме. За да стане ясно това, е нужно да въведем и третата координата — Z и съответната метрика, свързана със Z: gzz, gxz, gyz.
Така получаваме 10 компоненти на пространството: gxx , gxy , gxz , gxt , gyy , gyz , gyt , gzz , gzt , gtt .
Метриката на пространството може да се променя при преминаване от една точка на пространството в друга. Ако работим с изкривена координатна система може да имаме координатна равнина, която започва в едно направление, но на друго място завършва сливайки се с координатната равнина от друго направление.
Възможно е да начертаем изкривена решетка върху плосък лист хартия. По такъв начин показваме метриката на изкривеното пространство, проектирайки го върху плоското пространство. А от друга страна е невъзможно да начертаем идеална права линия върху изкривена плоскост. Изследвайки много внимателно изменението на пространствената метрика от точка в точка можем да определим дали чертаем криволинейни координати в плоско пространство или пък чертаем в изкривено пространство."


някъде да "скиваш" ВРЕМЕ?  :boredom:
« Последна редакция: Май 16, 2012, 22:18:53 pm от Princess_Deja »
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 323
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #41 -: Май 16, 2012, 22:34:48 pm »
Физиката не ми е най-силна страна,а формулите са ми като на китайски!Тъй че няма кво да гледаш.. :blum1:

А пространство времевия континиум като термин е възникнал не от скука,а поради невъзможността да се отдели едното от другото.Точно както не можеш да отделиш яйцето от кокошката.


По леко със злобата..Уикито е точно за да се чете от всеки,кой как може!

п.с.В предишният пост съм казала че са едно и също нещо.Не тъждество..Да кажем,че А е особеност на Б,а Б е особеност на А.Но двете са неразривно свързани.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #42 -: Май 17, 2012, 05:23:18 am »
Нямаше нужда от признания, дори под формата на ирония.
Разделът много добре виждам какъв е, поради което и се опитах с две елементарни "задачи", да покажа ако има нещо неясно. Ти обаче в стремежа си просто да отговориш, а не да помислиш какво научно искам да ти обясня си допуснал ... грешки.

Аз питам:

Цитат
С каква скорост V гилотината пада и ти резва главата?

а ти отговаряш:

Цитат
И какви са тия примери с гилотини, дето ще МИ резнели главата?
Времето на падане на гилотината ще зависи от височината.....

Все си мислех, че има разлика между време и скорост. И ако не е прекалено личен въпросът, колко имаш по физика? Защото колкото и време да е минало и спомените да не са много ясни.
Дори времето t, да напишеш, че зависи от ... височината. После да се оправдаеш, че си се шегувал, а накрая на мен да напомниш, че раздела е Наука, а не философия. Е, слабо казано несериозно.

В името на толерантността ми при разговорите ми с непознати ще поясня все пак нещо.
Когато говориш за мерилката "часовник" на време се опитах да разбера, дали не може да се измисли подобна "мерилка" за вместимост на череп. Примерно "кубовник"- и да се изчислява се количеството мозък ...
Казах, че се предавам, и давай с отговорите!
Вместо това нови безмислици. Не ме питай колко имам по физика, че като гледам как правиш асоциациите, се чудя ти къде си учила :)
Не ми се отваря уикипедията, да гледам формулата. Забравил съм я. Значи нещо от сорта, пътя е равен на начална скорост + времето на полет на квадрат, умножено по ускорението. А ускорението на земното притегляне е 9.8 метра в секунда на квадрат. Може и да пропускам някои малки константи, но в общи линии е нещо такова. Поне за променливите. За да се правят логични разсъждения не се иска повече.
А при гилотината разстоянието е константа и я знаем.
Остава да намерим КРАЙНАТА СКОРОСТ.
И ИМЕННО ВРЕМЕТО НИ ТРЯБВА, за да намерим крайната скорост.
Колкто по-дълго време гилотината е падала, толкова по-голяма е скоростта на 'рязването'.
Началната на гилотината е 0.
Но в зависимост колко високо е поставена, тя увеличава скоростта си, заради ускорението.
Ако се поровя, ще ти го изчисля с формули. Като се ползва ВРЕМЕТО, от началото на гилотината, до главата ми.
А ти изобщо учила ли си предмет физика? На свой ред да запитам :P :-X :D :flag_of_truce:
Това за черепа, кубоида и обема на мозъка ... не знам.
Отново ми се падна в зоната на мозъка, дето не схваща много добре.
Както казах, дай отгова, явно не не всеки ги разбира тия дълбоки схеми.
« Последна редакция: Май 17, 2012, 05:25:02 am от Tangrata_ »
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Doran

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 52
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #43 -: Май 17, 2012, 18:34:55 pm »
Пространство и време, са две различни неща. Ние живеем в линейно време и триизмерно пространство. Пътуване във времето е възможно, ако намерим начин да отидем в линейно пространство и триизмерно време. Това  е, като да обърнеш една топка наопаки. Именно това се случва с частиците, когато преминават през дифракционна решетка, без да бъдат наблюдавани от нас. Това е фундаментален опит в квантовата физика.
Няма нужда да се опитва някой да ме убеждава в обратното.
"Не буди спящия, преди да му е дошло времето. Напразно ще е..."Буда

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re: Възприемане и същност на времето
« Отговор #44 -: Май 17, 2012, 18:46:15 pm »
моментната скорост на падане е равна на t*g.
Ако началната е 0. Ако не е, събираме с нея.
g = 9.8 m/s2 (константата на нашата земна гравитация)

Значи за 1 секунда скоростта е ( 9.8  ) м/с
За 2 сек е ( 2* 9.8  )  м/с
Ето защо, времето е много важно да се знае колко е. Крайната скорост се изчислява чрез времето.

А ако не знаем времето, но знаем височината на гилотината, намираме времето по ей тая формула:
S = 0.5 * g * t2
« Последна редакция: Май 17, 2012, 18:53:21 pm от Tangrata_ »
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27