Аз мисля,че Айнщайн ни излъга.
Той въведе гранична скорост на светлината,от където и ограничи възможните варианти.
За мен нещата стоят така.
Първо,в теорията на относителността,липсва маркер,т.е. липсва база за сравнение.
Щом величините,които използва,са мерни или с други думи,могат да се измерят или изчислят спрямо нещо,то защо при примера с ракетата и земята,той не постави маркер,спрямо който да се съди кой часовник как работи?
За мен,трябваше да има 3 часовника,единия от които да се вземе за базисен и спрямо него да се доказва как ще тече времето спрямо останалите два.
Например,когато две състезателни коли се състезават,времето се отчита от независим часовник,който е общ и за двете коли.
Също така,ако приемем,че часовника в ракетата изостава спрямо земния при скорост близка до светлинната,то това значи ли,че ако скоростта стане равна на светлинната,той ще спре? Ако е така,то космонавта ще стане безсмъртен!!!
Ограничението за абсолютната светлинна скорост е прието,за да се избегне още по-голям парадокс.
Ако ракетата продължи да се ускорява и надмине скоростта на светлината,тогава пред Айнщайн щеше да стои въпроса,какво става с времето?То би трябвало да започне да тече в обратна посока.
Т.е космонавта би трябвало да започне да се подмладява и в един момент да стане ембрион...доста вежди щяха да се повдигнат в научните кръгове по това време и за да се избегне конфузията,чичо Алберт е приел,че скоростта на светлината трябва да е крайна.
Също така,аз питам,какво ще стане,при следната ситуация?
Летят две ракети със скорост,1/2 от светлината ( няма да я надвишаваме,да не стават още повече обърквания!)
В един момент,едната ракета забавя ход и спира почти до нула,след което пак се ускорява ,като удвоява първоначалната скорост до близка до светлинната ,докато настигне първата ракета и после пак пътуват заедно.
Какво би се получило?
В ракета 1 , времето ще си тече нормално.
В ракета 2 , времето ще започне да се забързва,космонавтите ще остареят и ще сложат памперсите.
В един момент,ракетата се ускорява двойно по-бързо от другата,времето се забавя,докато пак настигнат първата ракета.Щом при забавянето те остаряват,тогава при ускорението ,те ще станат ли по-млади пак?
Да предположим,че измерваме времето в ракета 1.Там е минала 1 година от раздялата до събирането отново.
А в ракета 2 са минали 50г.
Въпроса е,ако в началото на полета двата екипа космонавти са били на еднаква възраст,какво става при втората среща?
Щом времето влияе на растежа,то при забавяне или ускоряване би трябвало да има промени....