Автор Тема: Свободата в интернет  (Прочетена 112297 пъти)

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен sasho90

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 451
  • Ако още не си бесен, значи не внимаваш достатъчно
Re:Свободата в интернет
« Отговор #225 -: Януари 29, 2012, 22:47:41 pm »
Можеш ли да поясниш, че ми стана интересно? Не виждам името на създателя на DuckDuckGo до това на Google.  :-X
« Последна редакция: Януари 29, 2012, 22:50:15 pm от sasho90 »
Keep 'em occupied!

Неактивен darkmatter

• Четящ
  • *
  • Публикации: 15
« Отговор #226 -: Януари 29, 2012, 22:50:04 pm »
Още повече че google подкрепяха протестите срещу SOPA/Pipa.Отделно те също ще загубят и ще бъдат гонени от закона заради youtube ;]

Неактивен Гален

• Пишещ
  • Публикации: 814
« Отговор #227 -: Януари 30, 2012, 11:12:55 am »
           ЦЯЛА ПОЛША СЕ ВДИГНА, ЗА ДА ЗАЩИТИ СВОБОДАТА В ИНТЕРНЕТ

(видео) Страната е обхваната от масови демонстрации срещу договора АСТА, с който се слага край на свободата в интернет и началото на открита цензура в световната мрежа.

ВИДЕО:

===================
http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2012/01/30/ciala-polsha-se-vdigna-za-da-zashtiti-svobodata-v-internet.892418

Неактивен Materius

• Четящ
  • *
  • Публикации: 33
« Отговор #228 -: Януари 30, 2012, 15:55:26 pm »
Ами на мен ми се върти идеята, че това е провокация или отклоняване на вниманието, или и двете.

Защото на всеки, който не е идиот, дори на полуидиотите е ясно, че хората НЯМА да си дадем интернета без бой. И подобни безобразия според мен целят едно от трите:
1. Провокация с цел да се предизвикат безредици и това да наложи извънредни мерки.
2. Да се отклони вниманието на хората, докато зад кулисите се готви съвсем различна манджа. (Според мен е това, винаги така са процедирали.)
3. Да се тества доколко спи народа. Един вид "ако мине".

Или и трите наведнъж :Д.
Във всеки случай няма нищо общо с пиратството.
Монетата обаче има и друга страна.

Когато направиха интернета общодостъпен, изтърваха кучето. Не знам дали са предвиждали колко неблагоприятни последствия ще има това за тях. Информацията е голяма сила. Всички знаем, че информацията в интернет е нож с две остриета и може много да се подведеш, но все пак набора от информация е изключително голям. И ако умееш да отсяваш тази информация на база източници, проверка на фактите, с които е подкрепена, и други, то това ти дава определена сила. Scientia potentia est.
И ако например аз имам някаква важна информация, примерно теч или нещо подобно, и я споделя в този форум, то тя теоретично може да обиколи интернета за 1 час и да достигне до много голям брой хора.
Къде незабелязано, къде по-видимо, от много време се опитват да ограничат тази свобода. Пиратството е параван, всеки знае, че то няма никога да спре. Да може да бъде затруднено, но никога спряно. А и честно казано, никой не се интересува от спирането на пиратството, най-малко артистите, които, за да се снимат в реклама на кока кола примерно, взимат колкото моята заплата за 6 месеца.
Освен това нали се сещате, колко лесно могат да бъдат манипулирани данните от интернет, и за нула време да те обвинят в педофилия, тероризъм, etc.? То не че сега не ни следят, но данните не могат да се използват в съда, защото на теория не трябва и нямат право да ни следят.
Има доза истина в тази теза, защото наистина отклоняването на вниманието е един от най-важните фактори. А ограниченията, които ще бъдат наложени са напълно незаконни в света извън Америка. Освен това те не целят да следят хората, защото тези, които са били следени знаят много добре, че със и без нет нещата са неприятни. Според мен те го правят основно за ПАРИ и ВЛИЯНИЕ! Защото по този начин медийните компании ще си възвърнат част от потребителите, които вече няма да могат да ползват инфо от нета или пък ще трябва да плащат за него. А има и друг момент, че ние не знаем какво ще е следващото ниво на интернет - както едновреме имаше касетки, които бяха моментално изместени от дискове, те от ДВД и т.н. Та някой има ли представа или информация в кавко ще еволюира интернет технологията?

Неактивен Black Adder

• Администратор и Собственик на XNETBG.NET
  • Доста Писал
  • Публикации: 1 786
« Отговор #229 -: Януари 30, 2012, 18:49:44 pm »
Можеш ли да поясниш, че ми стана интересно? Не виждам името на създателя на DuckDuckGo до това на Google.  :-X
Обикновено не давам частни уроци по мислене, но за теб ще направя изключение:
Та замисли се, защо трябва да сменя разработката на евреите Сергей Брин и Лари Пейдж (google) с тази на евреина Габриел Уайнбърг? ("Duck Duck Go")
/и дали пък да не използвам само популяризираният от друг евреин ( Марк Зукърбърг) продукт - Facebook?
Дай ми аргумент с който да ме убедиш, че точно този евреин е по-добър от другите и не мисли за нас като гой?
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен darkmatter

• Четящ
  • *
  • Публикации: 15
« Отговор #230 -: Януари 31, 2012, 17:15:28 pm »
Случайно слушах една новинарска емисия по БНР.Спомена се, че една от партиите в парламента е против АКТА и те са на мнение, че ще стане поредната грешка от Б.Борисов ако подпише.
Това значи, че Цветан Цветанов ще може без проблем да разбива всяка врата и да конфискува всеки компютър който е засечен с нелегално съдържание, което ме подсети, че преди седмица от МВР бяха разбили вратата на едно момиче със ФБ група против Б. Борисов. :---
« Последна редакция: Януари 31, 2012, 21:10:10 pm от Black Adder »

Неактивен sixenius

• Четящ
  • *
  • Публикации: 10
« Отговор #231 -: Януари 31, 2012, 17:23:37 pm »
Можеш ли да поясниш, че ми стана интересно? Не виждам името на създателя на DuckDuckGo до това на Google.  :-X
Обикновено не давам частни уроци по мислене, но за теб ще направя изключение:
Та замисли се, защо трябва да сменя разработката на евреите Сергей Брин и Лари Пейдж (google) с тази на евреина Габриел Уайнбърг? ("Duck Duck Go")
/и дали пък да не използвам само популяризираният от друг евреин ( Марк Зукърбърг) продукт - Facebook?
Дай ми аргумент с който да ме убедиш, че точно този евреин е по-добър от другите и не мисли за нас като гой?

Доста истина има в това, което казваш. Още с излизането на „алтернативата на Google, която не Ви следи („track-ва“), не ви bubble-ва (ограничава подобно на изкуствен балон търсенията ви според вече записаните от търсачката ваши предишни търсения, плюс реклами, които се напасват според предишните ви търсения) и не ви занимава с глупости“, след малко ползане се усъмних сериозно в намеренията на тази търсачка... някакси е прекалено хубаво, за да е истина, което ми подсказва, че намеренията ѝ не са толкова невинни и зловредни, колкото им се иска ние да вярваме.

Така де, откъде иначе ще печели подобна търсачка без реклами? Само от data mining, user profiling & info tracking, то друго май няма като варианти. Иначе е нещо като метатърсачка, т.е. източва търсения от другите търсачки, пак в стил Гугъл, т.е. централизирана интернет диктатура върху индексирането на съдържанието в нета...

Ето още лоши новини впрочем (те край нямат, тъй че на кого ли му пука... ефектът на постоянното облъчване с лоши новини, трагедии и апокалиптични прогнози за бъдещето = awe & shock психоатаки и държане на населението под контрол чрез страх и ужас, което ни е известно като метод за контрол над съзнанието и влияние върху формирането на обществените нагласи):
http://www.perniktoday.net/Politika/Naglost-Deputatite-da-parkirat-navsiakyde-bezplatno.html
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=845836
http://www.razkritia.com/136622/започва-масово-следене-в-социалните-м/.
« Последна редакция: Януари 31, 2012, 17:26:48 pm от sixenius »

Неактивен Ashaman

• Пишещ
  • Публикации: 810
« Отговор #232 -: Януари 31, 2012, 19:45:14 pm »
Ами на мен ми се върти идеята, че това е провокация или отклоняване на вниманието, или и двете.

Защото на всеки, който не е идиот, дори на полуидиотите е ясно, че хората НЯМА да си дадем интернета без бой. И подобни безобразия според мен целят едно от трите:
1. Провокация с цел да се предизвикат безредици и това да наложи извънредни мерки.
2. Да се отклони вниманието на хората, докато зад кулисите се готви съвсем различна манджа. (Според мен е това, винаги така са процедирали.)
3. Да се тества доколко спи народа. Един вид "ако мине".

Или и трите наведнъж :Д.
Във всеки случай няма нищо общо с пиратството.
Монетата обаче има и друга страна.

Когато направиха интернета общодостъпен, изтърваха кучето. Не знам дали са предвиждали колко неблагоприятни последствия ще има това за тях. Информацията е голяма сила. Всички знаем, че информацията в интернет е нож с две остриета и може много да се подведеш, но все пак набора от информация е изключително голям. И ако умееш да отсяваш тази информация на база източници, проверка на фактите, с които е подкрепена, и други, то това ти дава определена сила. Scientia potentia est.
И ако например аз имам някаква важна информация, примерно теч или нещо подобно, и я споделя в този форум, то тя теоретично може да обиколи интернета за 1 час и да достигне до много голям брой хора.
Къде незабелязано, къде по-видимо, от много време се опитват да ограничат тази свобода. Пиратството е параван, всеки знае, че то няма никога да спре. Да може да бъде затруднено, но никога спряно. А и честно казано, никой не се интересува от спирането на пиратството, най-малко артистите, които, за да се снимат в реклама на кока кола примерно, взимат колкото моята заплата за 6 месеца.
Освен това нали се сещате, колко лесно могат да бъдат манипулирани данните от интернет, и за нула време да те обвинят в педофилия, тероризъм, etc.? То не че сега не ни следят, но данните не могат да се използват в съда, защото на теория не трябва и нямат право да ни следят.
Това е узаконяване на следенето, ако мислиш, че е просто отвличане на внимаването мисля, че се залъгваш. И едновременно с това е и за отвличане на вниманието по принцип.
И все пак нещата се решават в София, парламента е в София, 2 милиона са в София. Друго какво?

Неактивен Hound Dog

• Четящ
  • *
  • Публикации: 86
« Отговор #233 -: Януари 31, 2012, 20:03:20 pm »
Да, съгласна съм, че узаконява следенето, просто не мислех, че са толкова тъпи да си мислят, че ще мине лесно и едва ли не никой няма да се усети.

Да не говорим колко лесно става да се натопи неудобен.

Неактивен Choco

• Четящ
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #234 -: Февруари 02, 2012, 00:15:06 am »
Някой има ли представа дали достачиците спазват задължението си да пазят 2 годишни логове на трафика на потребителите си ?

Неактивен Black Adder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 786
« Отговор #235 -: Февруари 02, 2012, 20:38:02 pm »
Да, пазят ги.
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен kalan

• Пишещ
  • Публикации: 848
« Отговор #236 -: Февруари 03, 2012, 01:52:45 am »
Някой има ли представа дали достачиците спазват задължението си да пазят 2 годишни логове на трафика на потребителите си ?
Това какво значи? Какви са тези логове. Да не става въпрос за всеки един сайт който посещаваме.

Неактивен Choco

• Четящ
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #237 -: Февруари 03, 2012, 02:31:15 am »
Нещо такова. Най-добре някой системен администратор от ISP да поясни ако има такива тук.
« Последна редакция: Февруари 03, 2012, 07:13:12 am от Mirotvorec »

Неактивен Monolith

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 436
« Отговор #238 -: Февруари 08, 2012, 11:20:36 am »
Тъжна новина - един от най-големите сайтове за торенти затвори "врати". Направили са го превантивно, преди да са ги принудили насила. Доста неща съм изтеглил и много спомени имам оттам. Каквото и да напиша ще е малко, затова просто ще кажа - Благодаря!

http://btjunkie.org/goodbye.html
« Последна редакция: Февруари 08, 2012, 11:35:12 am от Monolith »
Бъди Слънце!

Неактивен hobbs

• Четящ
  • *
  • Публикации: 121
« Отговор #239 -: Февруари 08, 2012, 13:01:41 pm »
ИМАШ ШАНС ДА СПРЕШ ТОВА БЕЗУМИЕ!

КАКВО МОЖЕШ ДА НАПРАВИМ?

Може ВСЕКИ  да изпрати мейл до българските представители в Европейския парламент със следния или подобен текст:

АЗ съм против ратифицирането на ACTA , тъй като считам, че това накърнява правото ми на достъп и търсене на информация, както и личната ми неприкосновеност, гарантирани от конституцията на Република България!
Като ИЗБРАН ОТ МЕН, представител в ЕП, настоявам да защитите МОИТЕ права, като гласувате ПРОТИВ това срамно споразумение!

Метин КАЗАК - [email protected]
Слави БИНЕВ -
Филиз Хакъева ХЮСМЕНОВА - [email protected]
Станимир ИЛЧЕВ - [email protected]
Илияна Малинова ЙОТОВА -
Илиaна ИВAНОВА - [email protected]
Ивайло КАЛФИН -
Евгени КИРИЛОВ -
Андрей КОВАЧЕВ - [email protected]
Мария НЕДЕЛЧЕВА - [email protected]
Светослав Христов МАЛИНОВ -
Надежда НЕЙНСКИ -