Автор Тема: The Secret  (Прочетена 126159 пъти)

0 Потребители и 7 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
Относно: The Secret
« Отговор #120 -: Декември 01, 2008, 23:40:59 pm »
Цитат
Я да си представим,че почна много,ама много да си мисля,как искам 20 000 $ и хоп,получавам ги,само че от застраховката живот на някой близък ? Тогава какво правим? Започвам да си мисля,как на този близък нищо му няма и CatalogUniverse.com ще ми го върне ? Нещо подобно се опита да каже Извънземния,а остана неразбран.
Аз този пример умишлено го спестих при последните си коментари и си го бях оставил за друг път а може и да съм казал нещо подобно по-назаде - знам ли вече  :P Така и неразбрах има ли някой който явно да отрича тезата че е важно не само какво се иска а и начина по който това да стане и ако наистина има моля да приведе своите аргументи защото това е най-важния минус на филма.
Другите неща са си класически философски спорове които касаят важни принципи за функционирането на Вселената и частта в която се намираме ние ( и която не е задължително да функционира по същия начин)като филма просто се използва за предлог.
« Последна редакция: Декември 02, 2008, 04:47:45 am от H. »

Неактивен dlakon

• Четящ
  • *
  • Публикации: 105
  • 65% chance for critical post
« Отговор #121 -: Декември 02, 2008, 00:26:48 am »
А ако не е роднина, това прави ли го правилно.. ако си пожелая 200000$ и те дойдат по някакви неведоми пътища до мен, причинявайки вреда на хората в пустинята Гоби?
И в крайна сметка разбрахме че начина е важен, а каква е ТАЙНАТА да контролираме начина.. същото ли е? Ако си сложа 2 снимки, едната на 100000000$, другата на спорт-тото 6/42, ще мине ли номера?  ;)

И другото което не разбрах, мога ли да искам жени?  :D Получава се малко разминаване в исканията, ама както и на Upsidedown казах преди малко, ако аз ги искам повече, отколкото те не искат мен.. законите на ВСЕЛЕНАТА си остават 100% валидни, нали?  ;D
Asatoma sat gamaya, tamasoma jyotir gamaya, mrityorma anritam gamaya..

Неактивен Joro Velev

• Доста Писал
  • Публикации: 1 539
  • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
« Отговор #122 -: Декември 02, 2008, 04:16:23 am »
   Много писане много нещо?
   Едва ли ще мога да отговоря на всичко...
   Преди време из темите ми бе обърнато внимание към "Илюзии" на Ричард Бах. Не съм я чел още но хвърлих някалко погледа. Ако сметнете за нужно едва ли ще Ви навреди.

Цитат
Никога не те спохожда желание,
без да те споходи и силата,
с която да го осъществиш.

Но все пак може да се наложи
и да се потрудиш
за това.

От къде ли да започна?
   UpsideDown, заигравката с ника май се оказа неподходяща. Ще гледам да не се повтаря.
   Вече писах, че за мен "как" не е фундаментален въпрос. При разучаването на нещата аз винаги започвам със "защо?". Това ми помага да възприема потока причина-следствие. Обичайно се получава мрежа от причини и следствия. При получаване на задоволителен отговор не се интересувам от веригите на "как". Морала е рамка на личността, която е самоналожена или вменена от общество или личност(авторитет). Разликата в размера на рамката се е приело да определя, кой колко е морален или не морален. Т.е., на някой му е тясна, на друг широка а трети са без рамка. Последните най-лесно постигат успехи, защото нямат вътрешните морални спънки. Свободни са да постъпват както решат. Ситуцията в света е в подкрепа на виждането ми. Болшинството успели са точно от свободните, без или с едва доловими рамки.
   Казват, че всичко е енергия. Но да не забравяме, че енергията следва мисълта. При свободните мисълта не е прекъсвана от морални дилеми. Затова нещата им си случват по-бързо. (какво казва учителя Йода за тъмната страна на силата?)
   Какво става с онези с рамките ако безрамковите са свободни?
   Заробени!? Колкото по-тясна (стриктна) е моралната рамка толкова по-заробени са.
   Остава ли шанс за моралните да успеят?
   Според мен да. Но те са принудени от избора си да маневрират в по-тесен диапазон. По-прецизно и подробно да планират постъпките си. За което им е нужен повече опит и съответно повече време.
   Обаче никой от горе описаните и неописаните не може да се измъкне от закона за равновесието. Действие и противодействие.... Чувам, че и Боговете били в кюпа?
   Гледам някои си пожелаха десетки, стотици дори милион "гущерчета". (от къде пък им е излязло това прозвище?)
   А готови ли са да се лишат от нещо равностойно на пожеланото?
   По-моралното желание бе да се помогне на гладуващите.
   Но и тук е нужна готовност да се лишим от равностойното на пожеланото. И ще изпаднем в невъзможност...защото се забиваме в това как трябва да се случи а не защо ще се случи.
   Излиза, че каквото и да предприемем все ще ни се отнема!?
   Аз поради това се опитвам да не изявявам никакви желания. И подобренията започват да се усещат.

Да,лошо е когато ти сипват направо с лъжичка в устата,на готово,смляно,а още по-лошо е когато пишеш супер "възвишено" ,така че и сам трудно да се разбереш.
Целта е да се намери баланса между двете крайности,а резултатите от това ще са оптимално добри...
   Намерих ли баланса, според теб, или се изразих най-лошо?

Получил се е сблъсък на интереси при различните искания, при което е победило искането на по-силно искащите.Откъде на къде за едни се "приема за нормално" да искат други да гладуват и да им се намесват в живота че да са спечелили с по-силното си желание а да не е нормално аз да се намесвам с контра действие като искам пък да са сити  защото глада им  и страданията им нарушават хармонията и  т.н. След като е имало "сблъсък на желанията го приеми като помощ към едната страна която очевидно е по- слаба. Освен това по-силно искащите са малцинство - да не позлват нещо неква тайна технология за усилване на желанията  ;)
   Мурафета не е в силата а в тайминга.
   По принцип заявките се изпълняват по реда на постъпване. Нали?
   Ако си по средата на опашка за хляб чия поръчка ще бъде изпълнена първа?
   Предлагам да си размениш мястото с най-гладния в края, ако събранието не се смили над нуждаещия се.
   Не допускам, че някой е заявил "Искам тези и онези да гладуват". По-скоро е пожелал изобилие за своите, което е довело до временен дисбаланс.
   Упс... ами ако си го е пожелал за всичките си наследници? Или се сродяваме с тях (глобализация), или ... да го отвлекат най-върлите неземни.
   И от тях малко да поцуца... ама хаааа (сега е момента да се ослушваме за безследно изчезващи успели големци  ::))
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен Joro Velev

• Доста Писал
  • Публикации: 1 539
  • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
« Отговор #123 -: Декември 02, 2008, 04:24:21 am »
Не се стърпях да ви предложа за размисъл и цитат от Бах:

“Имало едно време едно село, всички в него живеели на дъното на пълноводно кристално бистра река. Течението на реката се носело тихо над всички тях: млади и стари, богати и бедни, добри и зли, понеже следвало своя път и познавало само своята кристално бистра същност. Всяко същество се било вкопчило кой както намери в коренищата и камъните по дъното на реката, понеже така живеели – вкопчени, и от рождение били усвоили да се съпротивляват на течението.
   Ала накрая едно от съществата рекло: “Уморих се да живея вкопчен. Макар и да не го виждам с очите си, вярвам, че течението знае къде отива. Ще взема да се пусна и да го оставя да ме отнесе където реши. Ако и занапред живея вкопчен, ще умра от скука.”
   Другите същества му се изсмели и рекли: “Безумец! Пуснеш ли се, течението, пред което се прекланяш, ще те изхвърли изподран и насинен от камъните и ти ще умреш по-бързо, отколкото скуката!”
   Той обаче не ги послушал, поел си дълбоко въздух, оставил се на течението и то начаса го заблъскало и замятало сред камъните.
   Ала съществото отказало да се вкопчи отново и с времето течението го издигнало над дъното и го освободило, и вече не го удряло и наранявало.
   И съществата надолу по течението на реката, които не го познавали, възкликнали: “Вижте, чудо! Уж е същество като нас, а лети! Вижте – Месия, дошъл е да ни спаси!”
   А съществото, носено от течението, отвърнало: “Аз съм точно толкова Месия, колкото и вие. Реката на драго сърце ни вдига и ни прави свободни, стига да се престрашим и да се пуснем. Истинското ни дело е това пътуване, това приключение.”
Те обаче продължили да викат още по-гръмогласно: “Спасител!”, все така вкопчени в скалите, а когато погледнали отново, него вече го нямало и те си останали сам-сами, за да разказват предания за Спасителя.   Мина още известно време и Учителят видя, че от ден на ден множеството набъбва все повече и повече, че го обкръжава все по-плътно и яростно – насъбралите се го умоляваха да ги изцелява неуморно, да ги храни постоянно със знаменията си, да учи вместо тях и да им живее живота; онзи ден той се качи сам на билото на един хълм и там започна да се моли.
   И рече в сърцето си – Безконечно Сияйно Аз, ако такава е твоята воля, нека тая чаша ме подмине, нека върху плещите ми не ляга тая непосилна задача. Не мога да живея живота на друга душа, а десет хиляди ме молят за живот. Съжалявам, че допуснах всичко това да се случи. Ако такава е твоята воля, направи така, че да се върна при моите двигатели и моите инструменти, остави ме да живея като всички останали.
   И на хълма му заговори глас, глас нито мъжки, ни женски, нито силен, нито тих, глас безкрайно добър. И гласът му рече: “Ще бъде не моята, а твоята воля. Каквато е твоята воля, такава е и моята за теб. Върви си по пътя като всички останали и бъди щастлив на тая земя.”
   И щом чу това, Учителят се зарадва, благодари и слезе от хълма, като си тананикаше автомонтьорска песничка. А когато хората в тълпата го притиснаха със своите беди и несрети, когато взеха да го молят да ги изцели, да учи вместо тях, да ги храни безспир със своя разум, да ги забавлява с чудесата си, той се усмихва на множеството и му рече благо: “Аз бях дотук.”
   За миг множеството се вцепени от изумление.
   И той им рече: “Ако някой каже на Бога, че най-много иска да помага на страдащия свят, каквото и да му струва това, и Бог му отвърне и му каже какво да прави, трябва ли човекът да постъпи както са му казали?”
   “Разбира се, Учителю! – викнало множеството. – Би трябвало да понесе с радост и мъките пъклени, ако такава е волята Божия!”
   “Каквито и да са мъките, колкото и трудна да е задачата?”
   “Чест е да бъдеш обесен, слава – да бъдеш прикован към дървото и изгорен на кладата, ако такава е волята Божия”, отвърнали те.
   “А какво ще сторите – попитал Учителят множеството, - ако Бог ви каже право в лицето: “ЗАПОВЯДВАМ ДА СТЕ ЩАСТЛИВИ НА ТОЯ СВЯТ, ДОКАТО СТЕ ЖИВИ”, какво ще сторите тогава?
   Ала множеството мълчеше, сред хълмовете, из долините, където се бе събрало, не се чуваше ни глас, ни звук.
   И Учителят рече на мълчанието: “По пътя на нашето щастие ще открием познанието, заради което сме избрали този живот. Ето какво научих този ден и избрах да ви оставя да вървите по своя път, както сметнете за добре.”
   И той си продължи по пътя, през тълпите, и ги остави, и се завърна към делничния свят на хората и на машините.
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен dlakon

• Четящ
  • *
  • Публикации: 105
  • 65% chance for critical post
« Отговор #124 -: Декември 02, 2008, 05:24:54 am »
Предполагам мен визираш за 'гущерчетата', също предполагам че им викат така просто заради цвета им. ;) Това беше само пример, който евентуално можеше да предизвика интерес за търсенето на 'начина'. И в случея 'защо' не е ли същото като 'как' ще се случи това, което искам.
Отново примера с парите: Искам 200000$.. Как ще ги получа?
- има варианти - ще спечеля от тотото, ще умре някой и ще ги наследя, ще се контузя и ще осъдя някой за обезщетение, ще ми се отвори път за реализация на някоя идея и така нататък.
Защо ще получа 2000000$.. ?
- вариант 1: защото искам..
- вариант 2: същото като горе, защото някой ще умре и ще ги наследя и т.н... Защо аз? Ами защото аз ги искам най-много, примерно.

Дори и да си имал нещо друго напредвид, предполагам, че 'начина' по който действат тия вселенски закони включва в себе си и 'как' и 'защо'..

И нали ставаше дума за филма. Него коментираме. Не видях пичовете да губят нищо, докато си гледат снимката с мечтаната къща и дори, когато я получават. Защо аз да губя нещо. Освен енергията, за да направя това възможно.
Цитат
Никога не те спохожда желание,
без да те споходи и силата,
с която да го осъществиш.

Но все пак може да се наложи
и да се потрудиш
за това.
Ей тоя цитат е много добър наистина, неволята на никой не е помогнала. Ако имаш желание за къща - трябва да направиш нещо по въпроса, не да седиш вкъщи и да си мислиш колко много я искаш. Ако искам чаша вода - ще я получа, нали? Ама трябва да стана и да си налея, няма да стане да си я снимам и да я гледам по цял ден със замечтан поглед.
Предполагам, че и във филма са имали това напредвид. Който си е извлякъл някаква полза, хубаво. Който не е - нека седи и чака "вселената" да му даде мечтания апартамент, докато си го гледа цял живот на снимка. Може точно това да е целта, да накара хората да не правят нищо, само да седят и да искат..
Asatoma sat gamaya, tamasoma jyotir gamaya, mrityorma anritam gamaya..

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #125 -: Декември 02, 2008, 05:31:03 am »
Жоро, гледам си почнал да четеш "Илюзиите", и даже ти харесва. :D
Странно, тоя превод е друг, не е като хартиеното издание. Може би щото щото съм свикнал с другия, той си ми допада повече.

Книгата е с много хумор и е голям гъдел да се чете.

Помня как едно време вместо да уча за изпит четях само нея. После ходех на изпита, с някаква особена увереност и даже щастие, и си взимах изпита. Много се чудех на останалите, дето трепереха от ужас какво ще се падне. Мен това не ме тревожеше, щото така и така не бях чел. Няма опасност да забравя нещо, или да не се падне точно това дето съм чел.

Само по философия ме скъсаха ... професора не търпеше хора, които мислят  ;D
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Xpuctoc Muxaul

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 447
  • Виждам мислите ти!
« Отговор #126 -: Декември 02, 2008, 07:16:46 am »
Идеално - точно такъв отговор исках да  чуя - това че те искат да са гладни е меко казано дискусионно но аз няма да се спирам на това -

Що, нека се спрем и на това. Аз не казах, че те искат да са гладни, а че вероятно НЕ искат да НЕ са гладни. Има огромна разлика. Ако искам нещо определено то е по-силно като градивен потенциал отколкото ако нямам конкретно искане или дори ако не искам нещо. Според мен да нямаш ясно искане е почти същото като да не искаш нещо конкретно.

Значи за "намесата в съдбата на други хора" искам да поговорим, защото доколкото схващам тази теза оправдава абсолютно всички възможни престъпления за които се сетиш.

За съжаление си прав, ми се струва. Също така ми се струва, че съдържанието на думата "престъпление" може да се тълкува по различни начини в зависимост от гле(а)дната ;) точка, защото ако един път някой ти направи беля, а в следващия момент в друга ситуация ти го съжалиш и му спестиш неприятности, ти го лишаваш от възможността да осъзнае какво ти е причинил и не му даваш възможност да си понесе последиците, съответно пак ти ще го отнесеш.

А на базата на това Получил се е сблъсък на интереси при различните искания, при което е победило искането на по-силно искащите.Откъде на къде за едни се "приема за нормално" да искат други да гладуват и да им се намесват в живота че да са спечелили с по-силното си желание а да не е нормално аз да се намесвам с контра действие като искам пък да са сити  защото глада им  и страданията им нарушават хармонията и  т.н. След като е имало "сблъсък на желанията го приеми като помощ към едната страна която очевидно е по- слаба. Освен това по-силно искащите са малцинство - да не позлват нещо неква тайна технология за усилване на желанията  ;)

Разликата е следната: Да искаш самия ти да си богат, без да те интересува за чия сметка става това, е едно, а да искаш другите да не са бедни е съвсем друго. В първия случай ти искаш нещо лично за себе си и ще си понесеш последиците рано или късно, а във втория случай искаш нещо за голяма група от хора, което вече зависи и от техните лични искания или липса на искания. Ти си искай гладуващите да намалеят, няма лошо, само че към своето искане прибави и техните лични искания или неискания и тогава търси резултати.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #127 -: Декември 02, 2008, 07:33:02 am »
Като искам нещо за себе си, не разбрах лошо ли е, или добро, и колко по-точно.

То не че знам какво да си поискам, де, ама.

Най-хубаво било, съм чувал, да искаш това, което оня отгоре ти мисли.
Ама аз все си мисля, че това на моменти може би било жестоко. Ами ако ще трябва да се жертвам?! Мисълта, че не живееш за себе си, а в името на някой друг, дори и да се появява само в много редки моменти е плашеща.
Не може ли да си живея за себе си?

Не ли по добре да си искам нещо, по-така земно, жени, пари?
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен neven

• Пишещ
  • Публикации: 698
« Отговор #128 -: Декември 02, 2008, 10:30:37 am »
Като искам нещо за себе си, не разбрах лошо ли е, или добро, и колко по-точно.

То не че знам какво да си поискам, де, ама.

Ама аз все си мисля, че това на моменти може би било жестоко. Ами ако ще трябва да се жертвам?! Мисълта, че не живееш за себе си, а в името на някой друг, дори и да се появява само в много редки моменти е плашеща.

"ЖИВОТЪТ СЕ ЗАДЪХВА БЕЗ ЯСНА ЦЕЛ" - Достоевски
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен rump

• Четящ
  • *
  • Публикации: 46
  • това не съм аз ;)
« Отговор #129 -: Декември 02, 2008, 12:10:04 pm »
... Я да си представим,че почна много,ама много да си мисля,как искам 20 000 $ и хоп,получавам ги,само че от застраховката живот на някой близък ? Тогава какво правим? Започвам да си мисля,как на този близък нищо му няма и CatalogUniverse.com ще ми го върне ? Нещо подобно се опита да каже Извънземния,а остана неразбран.

Да не говорим,за начина,как визуализирам и искам, много силно нещо и го получавам,защото за толкова години с прекалено развита фантазия и доста силни желания за различни неща,не съм получил каквото и да е било....

Ми това показва че имаш нужда да го гледаш още  :-\ , като чета какви ти се въртят в главата, разбирам че не си схванал това което ти обясняват там  laugh
Ся...за тия 20 000$...представи си че наистина ги имаш.Почуствай се богат,как би живял с 20 000, какво би си купил,как би се чуствал ако наистина ги имаше.Не мисли от каде, просто си представи че ги имаш.И остави близките си на мира за бога  laugh

Като искам нещо за себе си, не разбрах лошо ли е, или добро, и колко по-точно...

Няма добро и лошо за вселената.Тя не прави разлика между добро и лошо.Просто ,това за което мислиш това ще получиш.Оня отгоре не ти мисли нищо, ти самия изграждаш своята действителност.Ако живееш за някой друг, , това означава само едно... ти живееш несъзнателно, без ясна цел, без мечти.РАзбира се...пожелавай си жени, коли ...почуствай че ги имаш.Кажи си йееее...баси кефа  :D Бъди постоянен в мислите си.Някой хора започват да визуализират своите мечти, но се отказват мн. бързо, като видят че не става веднага. От теб зависи  :P  :-[
« Последна редакция: Декември 02, 2008, 12:14:59 pm от rump »
няма "не мога" има само "не искам"

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
  • Публикации: 228
« Отговор #130 -: Декември 02, 2008, 12:47:54 pm »

UpsideDown, заигравката с ника май се оказа неподходяща. Ще гледам да не се повтаря.

Не се усети,че е с ника,понеже това което направи е отзад напред и по мязаше на зеления леприкон.  ;)

Цитат
Вече писах, че за мен "как" не е фундаментален въпрос. При разучаването на нещата аз винаги започвам със "защо?". Това ми помага да възприема потока причина-следствие. Обичайно се получава мрежа от причини и следствия. При получаване на задоволителен отговор не се интересувам от веригите на "как". Морала е рамка на личността, която е самоналожена или вменена от общество или личност(авторитет). Разликата в размера на рамката се е приело да определя, кой колко е морален или не морален. Т.е., на някой му е тясна, на друг широка а трети са без рамка. Последните най-лесно постигат успехи, защото нямат вътрешните морални спънки. Свободни са да постъпват както решат. Ситуцията в света е в подкрепа на виждането ми. Болшинството успели са точно от свободните, без или с едва доловими рамки.
   Казват, че всичко е енергия. Но да не забравяме, че енергията следва мисълта. При свободните мисълта не е прекъсвана от морални дилеми. Затова нещата им си случват по-бързо. (какво казва учителя Йода за тъмната страна на силата?)
   Какво става с онези с рамките ако безрамковите са свободни?
   Заробени!? Колкото по-тясна (стриктна) е моралната рамка толкова по-заробени са.
   Остава ли шанс за моралните да успеят?
   Според мен да. Но те са принудени от избора си да маневрират в по-тесен диапазон. По-прецизно и подробно да планират постъпките си. За което им е нужен повече опит и съответно повече време.
   Обаче никой от горе описаните и неописаните не може да се измъкне от закона за равновесието. Действие и противодействие.... Чувам, че и Боговете били в кюпа?
   Гледам някои си пожелаха десетки, стотици дори милион "гущерчета". (от къде пък им е излязло това прозвище?)
   А готови ли са да се лишат от нещо равностойно на пожеланото?
   По-моралното желание бе да се помогне на гладуващите.
   Но и тук е нужна готовност да се лишим от равностойното на пожеланото. И ще изпаднем в невъзможност...защото се забиваме в това как трябва да се случи а не защо ще се случи.
   Излиза, че каквото и да предприемем все ще ни се отнема!?
   Аз поради това се опитвам да не изявявам никакви желания. И подобренията започват да се усещат.

Закона за равновесието как да го разбирам,по скоро как ти го разбираш?Получаваш нещо,но се лишаваш от друго със същата значимост /грубо обяснение разбира се/ или както на повечето места се използва и на мен ми се струва по логично,за да имаш ти,губи друг.При втория вариант съм объркан,защото ако разделим Земята на почти 2 равни части/на перфектно 2 няма как да стане/ и 50 % от населението живеят добре с по 1 къща,една кола,една жена  :D /говорим чисто материално/ то останалите 50 % трябва да живеят прилично зле.Да не говорим и че не е малък процента от хората които си живеят,много,много добре.Да,има много хора,прекалено много които са потънали в мизерия и глад,но по подобна логика не излизат,точно "сметките".Най-вероятно бъркам нещо,ама сега ми се е загнездило в главата и не намира обяснение на този парадокс.
За останалата част от поста,съм напълно съгласен с мнението и зададените въпроси на спящия длакон.

Цитат на: rump
Няма добро и лошо за вселената.Тя не прави разлика между добро и лошо.Просто ,това за което мислиш това ще получиш.Оня отгоре не ти мисли нищо, ти самия изграждаш своята действителност.Ако живееш за някой друг, , това означава само едно... ти живееш несъзнателно, без ясна цел, без мечти.РАзбира се...пожелавай си жени, коли ...почуствай че ги имаш.Кажи си йееее...баси кефа  Cheesy Бъди постоянен в мислите си.Някой хора заповат нещо, но се отказват мн. бързо, като видят че не става. От теб зависи  Tongue  Embarrassed

Ти си някакъв болен мозък  :o Толкова ли са ти промили главата,че да пишеш буквално част от сценария на филма.Гледал съм го,знам го,не ми откриваш нови хоризонти..въпроси беше как да се постигне това което се иска,без да навредиш на други хора ? Какво означава,ако живееш за някой друг,живееш несъзнателно... ти на 15 години ли си? Точно защото,не се прави разлика между добро и зло/ако мислим буквално по думите от филма/ можеш да получиш нещо,дори всичко,но на каква цена ?Дай всичките пари,коли,къщи при мен,а дали хора умират или страдат заради това няма значение,нали на мен ми е добре ? Всъщност,Не,прав си.Точно такова мислене ти трябва за да успееш,дори и без закони на привличането.Хората които "управляват" в момента,са на този принцип и не им е зле,а ?

Неактивен Salito

• Четящ
  • *
  • Публикации: 218
  • ТАЙНАТА Е В ХРАНАТА
« Отговор #131 -: Декември 02, 2008, 14:05:19 pm »
Цитат
Така и неразбрах има ли някой който явно да отрича тезата че е важно не само какво се иска а и начина по който това да стане и ако наистина има моля да приведе своите аргументи защото това е най-важния минус на филма
Рабира се е важно, аз си го предствям так: човек когато изрази моментното си желанието, той изразява желанията си спрямо моментните обстоятелста.
по-късно други обстоятелства, и съответно други желания.
Един клошар мечтае за топла вечеря, и си я получава, после топла баня, и си я има, и тук е важно вече леглото ако и то му бъде усигорено, тогава следващото желание ще е красива жена ;), а сега си представи това желание спрямо първоначалното с вечерята.
Ако обаче пак бъде върант този клошар на улицата, той пак ще си мечтае за топла храна.
Сега се връщам към твойте думи
Цитат
Така и неразбрах има ли някой който явно да отрича тезата че е важно не само какво се иска а и начина по който това да стане и ако наистина има моля да приведе своите аргументи защото това е най-важния минус на филма

ами да важно е но не е от фундаментална важност, тоест не влияе в/у събитята, а само в/у самият човек, защото той ако продължава да си иска вечеря, ще продължава да мечтае незачитаики обстоятелствата които го накарали да мечтае за вечеря, докато ако мечтае за вечеря която той сам да си приготви, мечтата ще изглежда така: чиста кухня, свежи продукти, страхотно вино, може и красива жена  ;).
Тук идва отговорът: според мен значението как да се усъществи желанието е свързано с конкретните действия на човека мечтател, тоест ако нищо не правиш по въпросната мечта, то тя дори да се сбъдне, аз мисля че ще бъде случайно, и ако не е случайно то поне ще бъде еднократно, докато ако мечтата е свързана с НОВИ действия и е фундаментално желание спрямо обстоятелствата, то тогава тя се сбъдва по закона на превличането и начина по който се усъществява е ПРАВНОПОДОБЕН, и не би вредил на никой, именно защото ти самия си се сдобил с РЕЗУЛТАТИТЕ чрез действия.
От тук нататък действията могат да бъдат и агресивно-негативни или мирно-полужителни, и това няма нищо общо със закона на превличането, защото според мен закона действа без значение кой варянт ще се избира. Просто същият закон, след като изпълни желанията ще осигори и ОТГОВОР на който и да е избран от двата начина метод за действие( но в по късен етап).
« Последна редакция: Декември 02, 2008, 14:28:25 pm от Salito »
най-добрият приятел на човека остава самият той, въпреки предателствата понякога.

Неактивен rump

• Четящ
  • *
  • Публикации: 46
  • това не съм аз ;)
« Отговор #132 -: Декември 02, 2008, 14:36:33 pm »
Ти си някакъв болен мозък  :o Толкова ли са ти промили главата,че да пишеш буквално част от сценария на филма.Гледал съм го,знам го,не ми откриваш нови хоризонти..въпроси беше как да се постигне това което се иска,без да навредиш на други хора ? Какво означава,ако живееш за някой друг,живееш несъзнателно... ти на 15 години ли си? Точно защото,не се прави разлика между добро и зло/ако мислим буквално по думите от филма/ можеш да получиш нещо,дори всичко,но на каква цена ?Дай всичките пари,коли,къщи при мен,а дали хора умират или страдат заради това няма значение,нали на мен ми е добре ? Всъщност,Не,прав си.Точно такова мислене ти трябва за да успееш,дори и без закони на привличането.Хората които "управляват" в момента,са на този принцип и не им е зле,а ?
Човече, ако ти е трудно да схванеш...не съм този който мойе да ти помогне.Изглежда не си дорасъл още.На 15 ли си !?! не знам.  :-\ Това какво означава да живееш за някой друг, е отговор за другиго, не за тебе.Той вероятно ме е разбрал  :-X
няма "не мога" има само "не искам"

Неактивен WhiteKnight

• Четящ
  • *
  • Публикации: 230
« Отговор #133 -: Декември 02, 2008, 14:48:46 pm »
B събота бях на един рожден ден, дето бяхме хора с доста различна възрастова граница и тези учениците, говореха за филма "Тайната", като на нещо дето е много яко и наистина ще им помогне! ;-) Това са хора, които и идея си нямат за пътуването на душата, силата на мисълта и т.н., но са се вманиачили пък сега по този филм и сигурен съм и много други тяхни другарчета от БГ нета, щото при тях в скайпа файските новини идват бързо! ;-)

Неактивен July

• Четящ
  • *
  • Публикации: 242
« Отговор #134 -: Декември 02, 2008, 14:53:15 pm »
Всеки има правото да иска каквото си поиска, жени пари, това май не е ясно на хората.  Но те сами предварително си внушават, че не е възможно да имат каквото си поискат ( защото не вярват в себе си) и така сами ограничават духа.  После веднага прибавят към „искам” собствените си ( следователно строго субективни) морални съждения.   Мога ли да искам и какво моето „искам”, ще причини на 50 000 човека от Папуа - Нова Гвинея?  И аз съм длъжен да мисля за това докато искам нещо? Длъжен съм да знам или поне да предвидя,  какво моето „искам” би причинило на папуасците?

Моралистите говорят за  това, че трябва да се замисляш,  дали не причиняваш  с твоето „искам” вреда на други хора. Тоест,  те застават на арогантната позиция,  че знаят най-добре от всички и със абсолютна сигурност, кое е универсално правилно  и кое е универсално грешно за хората.  Що?  Кой им е дал това право да се изказват от името на  хората, кое е добро или кое е лошо за тях?  И с това стават същите като агресорите.  Агресори, които  обаче ще ми налагат да съм добър и да мисля за всички останали.  Ще ми налагат да мисля и живея, както те ми кажат, че било „правилно”, а не както моето изконно право на свободен избор повелява.

Аз пък искам,  някой моралист да се обоснове, защо той смята, че неговата позиция е универсално правилната  и важаща за всички хора, а не е лично-субективна и като такава - резултат  на  субективните моралните системи, които той си е изградил и които несъмнено са изграждани постепенно,  първо от родители, после от образование и общество.  Норми,  като блато, в което той е затънал до гуша и не може да види по-далече от тях.

Защо моралистът смята, че той има право да ми каже, кое е правилно и кое не е?  Ами ние ако мислим, че той не е прав?  И ето конфликтът е готов.  Затова утопията никога няма да работи . Защото, за да работи, хората не трябва да са лицемери ( тоест винаги да казват това, което мислят без да страдат от излишни комплекси,  дали няма да обидят някой)  Тоя фалш за който бай дъ уей самият „И-ти”  говори в темата за псувните. Хем ми говори за фалша  в интонацията и начина по който нещо може да бъде казано,  хем ако му кажа да каже на ей оная лелка, че е дебела, сигурно няма да го направи, за да не я обиди.  Защо, бе? Защо да е обидно, че е дебела.  Кво като е дебела?  Нищо, за мен е нищо, защото не ми пука кой е дебел и кой слаб.  Но някой,  пак така арогантно, преди това е определил от неговата си арогантна, лична позиция и ни е наложил ограничителни норми, които казват : дебелото е грозно, слабото е хубаво.  И стадото  следваме тези норми. И затова трябва да съм тактичен ( разбирай фалшив) , за да не обидя хората.  Тактичен,  което си е баш лицемер.  Да, ма с тая си тактичност, ти не даваш на хората ясен и честен сигнал за истинското си мнение за тях , а фалшиво такова. И от там и те изграждат за себе си фалшиво, нереално мнение.  И това резултира в абсолютно фалшива идентичност.  Те започват да мислят за себе си, като за един напълно нереален образ, просто оглеждайки се във фалшивото мнение на околните.  От там тръгва лавината на лъжата, (имало и благородна такава)  която рано или късно застига и самите моралисти.  Защото моралистите са лицемери, тъй като те самите не живеят 100% по нормите, които сами проповядват.  Защото и на тях им се налага да лъжат. А утопичен свят с лъжа в него, не е възможен.  

Разбира се,  едно обективно съзнание, (което не е възможно за индивиди  с 5 фини тела, каквито са хората) вижда нещата по друг начин, то разбира мъките на страдащите, то се опитва да им съчувства, да ги облекчава до колкото може. Това обективно съзнание, самó прави избор как самото то да действа и какво самото то може да направи,  за да облекчи нечие страдание. То не се качва на високи трибуни,  да проповядва  на хората да бъдат морални.  То прави нещата самó.  И му е достатъчно то самото да знае какво прави, тоест не му е необходима публика за добрите му дела.
Което не може да се каже за моралистите с емоционално съзнание. Същото това, обективно съзнание,  е разбрало, че да иска жени или пари, по никакъв начин не го удовлетворява духовно, защото когато не е било обективно, а емоционално съзнание, то също  е искало  жени и пари и когато ги е получавало, не се е чувствало задължително щастливо.  Но, когато ги е искало,  си е мислило, че ще бъде щастливо, ако ги получи.  Това съзнание е било емоционално и вече не е. То се е издигнало над дребните си материални  желания, разбирайки, че те на са го обогатили.  Това обективно съзнание ще иска вече съвсем други неща. То ще е състрадателно към страдащите, но няма да го видите на митинг или мирна демонстрация, защото то знае, колко е вредно да налагаш на другите дори и мир.  Защото каквото и да налагаш на другите, ти нарушаваш изконнното им право на избор. Ти ставаш,  от радетел за мир и свобода,  в агресор,  който налага мир и свобода ( типичен пример  са комунизма и социализма).

Изборът  на всеки индивид е личен и обикновено от това, какъв е избора, съответният индивид ще бере плодовете на посаденото.  Законът : каквото посееш, това ще пожънеш.  Когато реколтата му е лайняна , ще си каже: О, май сбърках с това семе. Другия път явно ще трябва да насадя друго, но сега имам лайнаната реколта и ще трябва да живея с това, което съм насадил, поне докато дойде време за нова сеитба.  Рано или късно, личният ти изборът те застига. Тогава и само тогава, сам разбираш,  дали е бил правилен  избор или не. Ако си нарушил нечие право, ти си потъпкал  свободата му.  Ако мислиш, че като нарушаваш правата на лошите,  това те прави добър,  е това е великата грешка, която много моралисти правят.

Май трябва да се отвори  тема за морала, за да може да се разнищи целия му фалш.   Че тука вече сме бая оф топик.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
7111 Прегледи
Последна публикация Декември 08, 2005, 15:46:18 pm
от H.
TOP SECRET-MAJIC autopsi alien report

Започната от globalufos НЛО

1 Отговора
5586 Прегледи
Последна публикация Септември 15, 2007, 21:15:54 pm
от Eon