Искам да кажа, че най-накрая намерих време и си направих труда да гледам филма.
На тези, които са силно впечатлени от него, ще кажа да прочетат първите две книги на Верищагин. Във втората книга (така мисля, ако не съм забравила) или може би третата тези неща са обяснени много по-подробно, без излишни медийно-рекламни методи. Освен това темата за формулирането на целта я има и в трудове по НЛП(нервно лингвистично програмиране).
И на двете места нещата са обяснени много по-пълно и подробно отколкото във филма. Да не говорим, че във филма има доста пропуснати моменти(може да не им е стигнало времето), като например начина на формулиране: той трябва да е изцяло позитивен. Т.е. освен, че трябва да идва от сърцето не трябва да е съставен с негативна конструкция, съдържаща частицата "Не" или други подобни (които знаем, че подсъзнанието не възприема). Например: "не искам да съм дебела" е неправилно конструирано и подсъзнанието ще го възприеме така. Правилния подход е позитивното ФОРМУЛИРАНЕ "Искам да отслабна"
Има и много други неща. Верищагин например описва това в няколко етапа: формулиране на целта, път за постигането й (естествено ние не знаем как ще стане, но набелязваме основни начини, които в момента смятаме за подходящи)... Етапа за крайното удовлетворение от постигането - трябва да знаем дали постигането на това нещо ще ни донесе наистина положителни емоции.. Имаше и още май.. Но накрая едно нещо, което не се споменаваше във филма: а то е: нещо като "дистанциране от желанието" Т.е. формулираш го, визуализираш начините, хората, които биха ти помогнали, също крайното удовлетворение и след това... някак го оставяш за малко настрани... За да може да се случи...
За Визуализацията много полезна е НЛП - (Верищагин използва същия метод)
тук се включват всички сетива. Как изглежда вашата цел, как мирише, какъв звук издава, каква е на допир, на вкус, движи ли се... Това са основните модалност.. Всяка една има субмодалности....
Другото - модел на точността (НЛП) е ясното формулиране на целта...
След това имаме нещо като "оценка" на целта - да е съизмерима, достижима, реалистична и уместна. Това не се спомена никъде във филма - аз бих добавила "ОК, знаем вече за закона на привличането, но има други вселенски закони. Какво става, когато изпаднем в противоречие с тях?" Например, силно желаем нещо, използваме закона за привличането, но не се съобразяваме със закона за кармата, и... изпадаме в ситуация, в която си казваме: Защо ми трябваше това? И достигането на целта вместо удовлетворение ни носи нещастие и бреме, защото се оказва, че влиза в противоречие с други космически закони или дори с наши собствени цели...
Затова мога да кажа, че според мен филма определено е построен едностранчиво. Някои моменти се акцентират прекалено, други - много по-слабо, а доста важни неща изобщо не се споменават...
За хора, обаче незапознати с тези принципи филма определено звучи твърде правдоподобно - както рекламите, в които "зъболекаря" ви убеждава колко "полезна" е представяната от него паста за зъби (това между другото отново е НЛП похват - използване на "признати" от обществото "капацитети", за внушаване на определени неща)
--------------------------------
Все пак във филма има някои интересни моменти, но забравяйте най-важното:
"Think by yourself"