Автор Тема: Какво знаем за българите и българския език  (Прочетена 155950 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Trandev

• Пишещ
  • Публикации: 739
  • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
    • Елементи от някои умозаключения
Re: Какво знаем за българите и българския език
« Отговор #150 -: Май 09, 2007, 08:44:07 am »
А преди да отиде на Антарктида къде е била бе?
То бива, бива дрейф на континетите, ама тая Атлантида е като туристически лайнер, обикаля света за нула време. Аз също съм съгласен с колегата Handle, по отношение на местоположението на Атлантида, но това е за друга тема.  8)

Досега само на Антарктида не бях срещал артефакти от Великото Канство България, явно трябва да се поправя. :-\

Велика България е навсякъде, оня череп на Марс нещо ме съмнява. :D

karutzar

• Гост
« Отговор #151 -: Май 12, 2007, 09:18:17 am »
Травъл 10Х ! Хората не се и замислят за корените на думите, които употребяват всекидневно.
Всеки, научил поне 1 чужд език (а в този форум са/сме доста) знае, че от една коренна дума излизат много производни. Ето защо не трябва да се "зубрят" всички думи, а да се научат основните корени и думи първо. След това другото е лесно. Не е ли така? :-\
Един въпрос Травъл -
Цитат
Сакар - Сак+ар, мястото на Сак/Сок
- Кой е Сак? Имаш ли обяснение и за думата "Шипка"?

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #152 -: Май 12, 2007, 10:26:39 am »
Цитат
Пробвай се да натъкмиш нещо на немски. Ако не стане, не се отчайвай - не е, понеже си невеж.

На немски незнам, но и в някои други езици трябва да има определени съвпадения, но трябва да се признае че в българския език са най- много. Но само за пример ето нещо от английски:

GOD (БОГ) обърната на обратно DOG (КУЧЕ) - Кучешката звезда е Сириус  ;) А вярвам знаете теориите за направата на човека точно от там  :P

karutzar

• Гост
« Отговор #153 -: Май 12, 2007, 13:09:11 pm »
Травъл ,
Цитат
ши+п+ка – преградна сила срещу вързания в материята дух
- това мисля, че е обяснението. И в света има 2 прохода Шипка - в България и в Хималаите (въобще не е странно, че ученият еврей Рьорих не споменава българският проход - не че не го е знаел). Както и Сакар (Саккар) има само в Египет (малка планина близо до пирамидите) и в България (също малка планина). Но си мисля, че трябва да се чете Ра-Кас. Или Ра-Ка-с. Тайната на словата не е скрита само в буквите и думите, но и в интонационното им произнасяне. Една тантра произнесена без необходимата интонация (свързана с мелодия-музика) няма сила. (С риск да се повтарям) Бих казал, че в санскрита всяка буква (78) има освен свързан с нея звук, но и музикален тон, което означава 78 ноти - 102 макама (макам - музикален лад). Следвайки тази логика само с музикален инструмент (без употребата на думи) може да се говори и каже нещо. Защото всеки тон е и буква, поредица от тонове - думи. Поредица то завършени думи - Тант-Ра. А тантрата си е магия-сила. Доста ме съмнява дали Орфей е имал 5 струнна лира без подгласни струни - прекалено елементарен инструмент е за магиите в живота, които е правил. Според мен гъдулката е далечен "наследник" на Лирата на Орфей - с няколко подгласни струни - свири се на флажолет (което означава голям избор на обертонове) и няма лимитацията европейския темпериран строй. На гъдулка могат да се просвирват всичките 102 макама ( ;Dстига някой да го може). Подобен по устройство е индийската Вина, но доста по-голяма и функционална.  :) А Рави Шанкар си е №1...
« Последна редакция: Май 12, 2007, 14:16:44 pm от karutzar »

stt

• Гост
« Отговор #154 -: Май 12, 2007, 15:45:24 pm »

2. В бар където се играе River данс - (Ръченица): "Ще ви освободим маса, само ако ни покажете оригиналния български танц!".

River Dance - Речен Танц - Реченица(Ръченица)

Неактивен Ashaman

• Пишещ
  • Публикации: 810
« Отговор #155 -: Май 12, 2007, 16:10:06 pm »
Чисти раси няма, а на апетитна земя и кърстопът като при нас това е невъзможно.
Наистина всеки дърпа чергата нанякъде, един към Хиндукуш, друг ни обявява за коренно население на Балканите.
Франсоа Митеран е казал;
“ Българите стоят в основата на човешката цивилизация”

В момента сме далеч от славното минало,каквото и да е било то, една държава джудже с робско самосъзнание, в която избуяват националистисти и продажници.

Eon

• Гост
« Отговор #156 -: Май 12, 2007, 16:10:47 pm »
Ръченица идва от една част на дрехата на участниците в ръченицата. Нещото се нарича ръченик, и се слага върху ръкава за което се хващат играещите ръченица. Are stiga измислени теории.
« Последна редакция: Май 12, 2007, 16:12:16 pm от Eon »

stt

• Гост
« Отговор #157 -: Май 12, 2007, 18:00:21 pm »
Ръченица идва от една част на дрехата на участниците в ръченицата. Нещото се нарича ръченик, и се слага върху ръкава за което се хващат играещите ръченица. Are stiga измислени теории.

А ти сигурно идваш от тук: http://www.eon-bulgaria.com/english/index.htm

Обясни ми какво означава "измислена теория", ако обичаш. Теориите се потвърждават или отхвърлят, дотогава са измислени.
Още малко към измислицата за ръченицата/river dance: Движенията, ритъма и пр. приличат на речни вълни - хем нямат логическа последователност, хем са в синхрон.
А пък и ирландците като нямат "нещо зашито на дрехата" затова нямат ръченица ами един постен river dance.
Има ли нещо общо между: река и  реч? Или всичко просто си тече...като народна песен/танц - ръченица?

П.С. Ти като си Aegean&Mediterranean к'во ти пука за българската ръченица?

Eon

• Гост
« Отговор #158 -: Май 12, 2007, 18:21:00 pm »
Попитах един човек, който се е занимавал 10 години с БГ фолклористика и народни танци. На него имам по-голямо основание да му вярвам отколкото на твоята теория, иначе си прав, не се интересувам от ръченица, просто изказах моята версия за нещата, която разбира се на теб няма да ти хареса, защото е по... как да кажа.. обикновена.

Е като нямат ръченица какво от това? Задължително ли е да имат ръченица, защо намесваш изобщо ирландците и техния river данс? Къде ти ирландци къде ти българи

П.С. - Не, не идвам оттам. И каква е връзката на този link с ръченицата?

« Последна редакция: Май 12, 2007, 18:24:57 pm от Eon »

karutzar

• Гост
« Отговор #159 -: Май 12, 2007, 18:25:02 pm »
Eon , не мислиш ли, че stt е абсолютно прав? Моите уважения към теб и знанията ти, но можеш ли само за момент да допуснеш, че самата дреха е наречена така заради танца Ръченица? Нали знаеш, че всички танци имат езотерическо значение?  :)Вярвам, че знаеш значението на танца Хоро. stt , съгласен съм с написаното от теб.  :)

Eon

• Гост
« Отговор #160 -: Май 12, 2007, 18:28:27 pm »
Може и неговото да е вярно, но аз вярвам на моята версия, номера е че аз мога да си променя мнението, а той никога няма да приеме моето, или поне така мисля...

sтт какво ще кажеш?

Kолкото и да се зоря не мога да намеря връзка с ирландския river dance и нашата ръченица, още по-малко в етимологично отношение и произход на думата ръченица

karutzar

• Гост
« Отговор #161 -: Май 12, 2007, 18:40:01 pm »
Травъл , явлението се нарича първично и вторично затъпяване. Просто хората при стресови ситуации затъпяват. Говоря за преселението на народите - при настъпване на ледниковата епоха - по късно при затоплянето също. Губят се знания и морала остава основното правило на живот.
Шотландците са най-близките ни "роднини" в Европа. Можем ли да им се сърдим, че музиката им е толкова опростена. Мисля че не. А иначе си ужасно прав за написаното. :)
« Последна редакция: Май 12, 2007, 20:09:00 pm от H. »

Неактивен Oberon

• Доста Писал
  • Публикации: 1 092
« Отговор #162 -: Май 14, 2007, 15:18:13 pm »
Ура=у-ра?
Може да го разгледате и като Ур-а, столицата на Шумер. Имаше преди години виждане че Магнаурската школа се разглежда като Маг-на-Ур-ска, демек маг на град Ур, Боян Магът:)

За едно е прав Еон, с тези натъкмявания на езиците, нищо не се постига :)

И защо "шипка" да е само прохода, като има и растение шипка.?

След като фирма Oberon пакетира ориз например, каква е връзката м/у ориза и Великия град Амбър?

Handle the dwarf
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен Tina

• Доста Писал
  • Публикации: 1 692
« Отговор #163 -: Май 15, 2007, 23:28:32 pm »
Браво,

с уважение към Albinoni, която почна тази тема,както и за всички участници, които спорят (И ни влачат по пътя към истината!).

Много се заинтересувах след последните съобщения - не очаквах толкова попадения, но пък....ние сме в един астрал- така че.... ;D

Травъл е много интересен - жалко че не знам истинската ти идентичност, но бих искала да ми пишеш ако си народен музикант! Аз правих тестове с народните инструменти и точно гъдулката ме шокира- звука и не отмира дълго време и подгласниците създават такива лекуващи тонове, че шотландските гайди и ирландските кавали ряпа да ядат. Вярно, че и ирландците и шотландците са наследници на българите, ама много им се е разводнила кръвта - запазили са само 9/8 (ирландците) и 3/4 + 9/8 шотландците..... Независимо от всичко наследството се открива точно в музиката - не в историята.

Египетската връзка е толкова силна, че не зная как да ви подчертая това и как да го направя в по-сериозен фонт или шрифт! Няма запазена музика обаче - подменена е от арабските нашественици, но по саркофазите и гробниците има картини на нашенски ХОРА.

Всеизвестен е факта, че някои арабски племена не могат да изговарят "Б", а други - "П". Някои от тях пък имат много "Х'-с (до 6 в Сирия). Според последните данни ние винаги сме се идентифицирали с Бол, Болг, Бел, Блг....Арабските племена обаче са ни прекръстили на Пел, Плг...(Пеласги).... Гърците които генетично са повече етиопци, отколкото европейци (и са ни откраднали историята не само според мен) са ни сложили "В" вместо "Б".

Вече е ясно, че преди 7512 години (днешната дата по българския календар) е имало потоп в Черноморе.От там нашите хора (заедно с други скитски племена) са се преселили в Месопотамия, а после са създали Египетската цивилизация....Знам, че пусках тази връзка преди, но пак ше я пусна: http://www.institutet-science.com/index.htm

Разгледайте и пак ще си пишем!

Неактивен Gil-Galadh

• Много Писал
  • Публикации: 2 983
  • V to the A to the D-E-R
    • chigot.blogspot.com
« Отговор #164 -: Май 16, 2007, 16:11:41 pm »
Честно казано много обичам да чета истории,които ни изкарват основополжници или наследници на всичко де е по света...кара ме да се замислям какъв би бил света,ако наистина беше така...всъщност от целия буламач единсвтвено връзката ни с келтите ми се вижда смислена...
А за близостта на шотландци и българи и Ирландци надявам се не съдите от гайдите...
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27