Автор Тема: Астрономия - НОВИНИ  (Прочетена 225645 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #15 -: Декември 13, 2005, 09:36:43 am »
Лишеи оцеляват в космоса
5 Декември 2005


лишеи в космоса
Учени откриват най-сложният организъм, който може да оцелее в
 космическото пространство. Според Европейската Космическа Агенция,
 която финансира изследванията, резултатите показват че живота може
да се пренася от една планета на друга.

Испански учени са направили тестове с горски мъхове и лишеи, като си
ги прикрепили към външната стена на руската ‘Съюз’ капсула през май тази

 година. Даже след цели две седмици в орбита, и въпреки вакуумът и екстремните
температурни амплитуди, лишеите са оцелели.

Според Rosa de la Torre, от Spanish Aerospace Research Establishment,
 лишеите продължават да фотосинтезират и клетките не показват признаци на повреда,
 въпреки космическата радиация.

’Лишеите са едни от най-издръжливите организми’, казва астробиологът Чарлз Кокел от
 британският Open University. ’Те имат слой от специален пигмент, който ги предпазва от
 ултравиолетовата радиация’.

Лишеите обикновено растат по повърхността на камъни, и могат да оцелеят екстремни
планински условия. Подобни експерименти с бактерии показват, че космическото пространство
или други планети, като Марс, могат да поддържат елементарни форми на живот,
 но растения не могат да се преборят с космическата радиация. Семената им
 спокойно оцеляват екстремните температури в космическото пространство,
 но радиацията се оказва прекалено много за тях.

През 2007 Европейската Космическа Агенция ще повтори експериментите за да пробват
 колко дълго лишеите могат да оцелеят в космоса и дали биха преживели пренос от астероид.

Източник: Discovery News
 
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Oberon

 • Гост
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #16 -: Декември 13, 2005, 13:33:45 pm »
В Космоса има всичко дето можете да се сетите - вода, лишеи, спори, бактерии, микроорганизми и тн:)
То отдавна се знае:) Някой да е фен на теорията за панспермията? Имаше преди време едно 3Д филмче на един японец как се е зародил живота..много яко:))))


Оберон

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #17 -: Декември 13, 2005, 17:08:27 pm »
Dnes +
През 1989 година на Земята е получена първата информация за системата на Нептун. Тя е изпратена от “Вояджер 2”. Новата идея за експедиция в далечния космос ще струва около 3-4 милиарда долара, а реализирането на проекта може да отнеме 30-тина години.

Нептун – осмата планета от Слънчевата система – се намира между Уран и Плутон. На снимките, получени от “Вояджер” Нептун изглежда като огромна синя планета с подвижна атмосфера. Скоростта на ветровете на Нептун достига 300 м/сек. На снимките са запечатани също пръстените около планетата, както и “Голямото тъмно петно”, сходно на Голямото червено петно на Юпитер.


В момента обаче най-голям интерес за учените представлява спътникът на Нептун – Тритон. Повърхността му е осеяна с гейзери. Предполага се, че Тритон не е естествен спътник на планетата, а е прихванат от гравитационната й сила. Тритон дава на учените уникална възможност да изучат обект от пояса на Куйпер, който обаче се намира значително по-близо до Слънцето, отколкото самият пояс.

Д-р Бенсток и д-р Аткинсън по време на конференция на Американския геофизически съюз представят концепция за експедиция до Нептун. Масата на бъдещият кораб ще е около 36 тона. На борда му ще има две сонди, които ще изследват атмосферата на планетата. Освен това се предвижда и спускаем апарат, който да кацне на повърхността на Тритон и да проведе редица изследвания. Кацането на спътник на Нептун при такова отдалечаване от Земята е доста сложна техническа задача. Атмосферата на Тритон е много разредена и това изключва възможността за използване на парашут, както беше при мисията на сондата “Хюйгенс”. На практика от общо 500кг. тегло на спускаемия апарат 65% ще са гориво и спирачни двигатели.

Авторите на концепцията имат следното виждане за експедицията. Кораб с маса 36 тона и ядрена силова установка се сглобява на орбита около Земята. След старта през януари 2016 година за 4 години полет той ще достигне до орбитата на Юпитер. В гравитационното поле на Червеният гигант ще извърши маневра, която ще намали значително общото време на полета (до 12,9 години). Корабът ще достигне до системата на Нептун през 2029 година.
През януари и юли на Нептун последователно ще бъдат изпратени двете сонди. Навлизането в атмосферата на планетата първата сонда ще извърши след 62 дни орбитални проучвания. Очаква се сондите да могат да работят по 5 часа е атмосферата на Нептун. Всеки от двата апарата ще е с маса 300кг., от които 19,4кг. ще е теглоот на научната апаратура. Самият кораб ще се намира на орбита около Нептун, която ще варира на дистанция от 335 до 500 хиляди километра.

След това, корабът ще се насочи към Тритон и ще го достигне през октомври 2033 година. Преминавайки през орбитата на спътника ще изстреля към него спускаемия апарат. Едновременно спътника ще се наблюдава и от уредите на борда на кораба.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #18 -: Декември 13, 2005, 17:14:32 pm »
Dnes+
Нашата Галактика се състои от няколко спирални ръкава. Предполага се, че Слънцето е разположено в междината между сравнително късият ръкав, наричан ръкав на Орион и значително по-големият, външен ръкав на Персей. Въпреки, че това са добре известни факти, учените нямаха точна представа за размерите на ръкавите, а от там и за големината на Млечния път.Д-р Марк Рейд от Харвард-Смитсониан астрофизически център заедно с колегите си е използвал най-директният метод за определяне на разстоянията – методът на триангулацията, за определяне на размерите на Галактиката. Базова точка за триангулирането е орбитата на Земята.
В продължение на 1 година учените провеждат наблюдения в областта W3OH, където се забелязва активно формиране на нови звезди. Тази област е разположена в ръкава на Персей. Паралаксът на обектите се е определял по изместването им спрямо три отдалечени квазара.
Методът за непосредствено определяне на разстоянието позволява да се постигне значително по-голяма точност и да се приключи продължилият вече много време спор, относно резултатите от методите за косвено определяне на астрономични разстояния. Тези резултати понякога се различават в пъти. Обектът W3OH се оказва, че се намира на 6360 светлинни години от нас. Резултатите са публикувани в списание Science.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #19 -: Декември 18, 2005, 01:21:24 am »
Американски астрономи предполагат, че са открили следи от чудовищен космически катаклизъм - поглъщане на неутронна звезда от черна дупка - два космически обекта, които се характеризират с невероятно мощни гравитационни полета.

Притеглянето на черната дупка е толкова мощно, че от него не може да се отскубне дори и светлината. Съвсем малко по-слабо гравитационно поле притежава неутронната звезва, която се ражда в хода на еволюцията на огромна, но обикновена звезда.

Според учените свидетелство за ставащия катаклизъм е мощното изхвърляне на гама лъчи, регистрирано от космическия телескоп "Спитцър". Допълнително потвърждение според астрофизиците е идващото от този район рентгеново, инфрачервено и радио излъчване. Учените предполагат, че неутронната звезда и черната дупка с техните мощни гравитационни полета в продължение на няколко милиарда години са изпълнявали нещо като "танц на смъртта", кръжейки една около друга. Информацията е на БГНЕС.

Oberon

 • Гост
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #20 -: Декември 20, 2005, 15:21:03 pm »
Смъртоносна красота:)
Аз съм гледал научно-популярен филм по темата, в който имаше компютърни модели на "звезди колизии", т.е сблъсък м/у две звезди, 2 чени дупки или черна дупка и червен гигант.
Да посветя малко хората, които не са толкоз навътре по темата. Неутронна звезда е звезда, която се е родила и живяла в Главната последователност, претърпяла е взрив ( Звездна смърт ), трансформирала се е в няколко вида джуджета ( бяло, жълто, кафяво, черно ) и накрая е станала неутронна звезда. В тази звезда материята е толкова наблъскана и изродена, че 1 напръстник тежи стотици тонове. Ако човек мислено застане на тъмната и и студена повърхност,само тежестта на 1 негов косъм ще го сплеска. Неутронната звезда е мощен източник на рентгеново лъчение и гама-радиация. Тя се трансформира след време в черна дупка. Неутронната звезда изкривява пространство-времевия континуум дотолкова, че ако е твърде тежка, буквално го скъсва. Така се получават "белите дупки" и материята минава м/у различните вселени. По теория, в друга паралелна Вселена материята е "антиматерия" и при сблъсък с материя от нашата Вселена, се получава анихилация. При анихилацията се отделя ЧУДОВИЩНО количество енергия, което резонира в цялата Вселена с различна сила. Именно това се опитват да засекат с новите типове телескопи, които планират да правят.
Миналата година страртира един проект на ЕСА, според който в орбита ще се изведе телескоп, който може да засича гравитационните вълни. Доскоро се смяташе, че това е невъзможно, но се оказа че не е така :)))
Ако този проект е успешен, може да се окаже, че тъмната материя в Космоса излъчва гравитационни вълни с огромна енергия. Май идеята е да се акумулира тази енергия....:)))

Оберон

Eon

 • Гост
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #21 -: Декември 20, 2005, 15:41:01 pm »
С това не съм съгласен:

Тя се трансформира след време в черна дупка. Неутронната звезда изкривява пространство-времевия континуум дотолкова, че ако е твърде тежка, буквално го скъсва. Така се получават "белите дупки"

Неутронните звезди не се трансформират в черни дупки. В черни дупки се трансформират звезди, които като умират (взривяват-свръхнови) не могат да изхвърлят при взрива достатъчно матриал  ;) и матриал над 2,5 пъти слънчевата маса колапсира с невиждана скорост (мигновено) към центъра на звездата, което причинява скъсване на пространствено-времевия континиум т.е. черна дупка.
А не да се получи от неутрнонна звезда. Неутронната звезда след време (милиарди години) лека полека изстива и нататък не се сещам какво ставаше (майс студено тяло)....

Не се знае дали се получват така белите дупки.... това вече са теории... аз също ги знам....
Предполага се че мигновенния пренос на материя през пространството трябва да се компенсира някакси и затова материята преминала през черна дупка предполагаемо се появява назад във времето още в началото на Вселената. Това са т.нар. квазари, които са най-мистериозните обекти във Вселената (след тъмната материя и енергия разбира се) и се наблюдават на много големи разстояния респ. в миналото....

айди  ;)

Oberon

 • Гост
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #22 -: Декември 20, 2005, 15:56:31 pm »
леко се обърка брат Еон:)
Свръхновата наистина, след като колабира, се превръща в джудже. Обаче като се намали радиуса на звездата, тя почва да се върти много по-бързо и по този начин изхвълря леките елементи ( електрони, протони и тн ) и остават само най-тежките. Като стане неутронна звезда, започва да се върти още-по бързо, и по този начин увеличава собствената си кинетична енергия и става силен гравитационен източник. След което става черна дъпка, защото къса континуума.

не ме ядосвай:)

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #23 -: Януари 18, 2006, 09:41:36 am »
Труд

Един от хитовите продукти от изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, което приключи миналата седмица е личният планетариум  "Скай Скаут"  на щатската фирма "Селестрон". Устройството е с размерите на цифрова видеокамера. Достатъчно е да го насочите към някой обект в звездното небе, натискате бутон и на неговия дисплей се изписва наименованието на звездата. Нещо повече, ако искате да намерите къде е Марс, само напишете името и апаратът ви показва къде да го насочите, за да видите планетата.

Техниката използва глобалната система за позициониране GPS и база с данни за 6000 небесни обекта -звезди и съзвездия. Освен това устройството има и сензори, които определят правилното му насочване към небесните тела. "Скай Скаут" излиза на пазара през март и ще струва $ 399.
« Последна редакция: Януари 18, 2006, 17:05:31 pm от Alien »

Heinie

 • Гост
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #24 -: Януари 21, 2006, 18:03:20 pm »
Сондата "Нови хоризонти" стига Плутон през 2015-а

Това ще е първата среща на земен космически апарат с деветата планета и спътника й Харон

20.01.2006

След неколкократно отлагане поради силния вятър космическата сонда на НАСА "Нови хоризонти" (New Horizons) бе изстреляна снощи от площадката в Кейп Канаверал към най-отдалечения край на Слънчевата система. Това ще е първата среща на земен космически апарат с Плутон и спътника му Харон, но тя ще се състои чак през 2015 г. На сондата има седем прибора, чиито измервания трябва да хвърлят светлина върху атмосферата, климата, повърхността и геоложките особености на деветата планета. Всичко, което знаем до момента за Плутон, може да се напише на гърба на пощенска марка, а след тази мисия ще разполагаме с доста повече, коментираха специалисти от НАСА. Самата сонда е с размерите на пиано и тежи по-малко от 500 кг, но е най-бързата по рода си и при отдалечаването от Земята скоростта й достигна близо 58 000 км/ч. Докато стигне основната си цел, тя ще измине траектория от над 4,8 млрд. км, а освен Плутон и спътника му, ще изследва още обекти от пояса на Кайпер. Тази мисия следва традицията, установена от "Маринър", "Пайъниър" и "Вояджър", похвалиха се от НАСА. Преди изстрелването американската космическа агенция бе обект на критики заради наличието на борда на плутониево гориво, чието разпръскване в атмосферата при евентуална авария би причинило радиоактивно замърсяване. Според експертите на НАСА обаче такава вероятност е била минимална. Сондата лети с енергия, равна на две обикновени 100-ватови електрически крушки и произвеждана от един-единствен радиоизотопен термоелектрически генератор, обясняват създателите й. След като в началото на 2007-а премине край Юпитер, където ще изпробва как работи изследователската й апаратура, "Нови хоризонти" ще изпадне в "електронна летаргия" и ще остане в това състояние през по-голямата част от пътуването си до Плутон. Учените ще изключат почти всички системи на борда, а останалите ще проверяват веднъж годишно. Плутон е най-малката планета в Слънчевата система и носи името на владетеля на Подземното царство в римската митология. Спътникът й Харон пък е кръстен на лодкаря Харон от древногръцките митове, който превозва душите на умрелите през реката на забравата Стикс. Планетата е открита на 18 февруари 1930 г. от астронома Клайд Томбо, но според някои учени не е достатъчно голяма, за да се нарича така, а двете с Харон представляват по-скоро двойна планета. С температура на повърхността -233 градуса по Целзий Плутон напомня по-скоро леденото ядро на комета; орбитата й също я отличава от останалите планети в Слънчевата система. Тя е по-малка не само от нашата Луна, но и от още шест други естествени спътника - Йо, Европа, Ганимед, Калисто, Титан и Тритон.
« Последна редакция: Януари 22, 2006, 04:35:11 am от Horus »

Eon

 • Гост
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #25 -: Януари 21, 2006, 18:18:19 pm »
Мани мани.
Учените да знаеш как се пенят в спорове това дали е планета или не...

Сигурно не е планета, толкова е малка и има такава крива орбита, че няма накъде (елиптична).

Типичен по голям представител от Куйперовия пояс....

Трябва да измислят някакви граници, в които да казват намерения обек планета ли е или не.

А до 2015 много вода има да изтича....

Може да направим по-нова, която да задмине старата и да стигне преди нея  ;D

Неактивен Glarusman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 120
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #26 -: Януари 22, 2006, 10:14:32 am »
Трябва да измислят някакви граници, в които да казват намерения обек планета ли е или не.

Отдавна съществуват строго определени научни критерии за класифициране на небесните тела. Проблема е че Плутон е толкова странна, има характеристики както на планета така и на комета. Учените много се вайкат за това и май смятат да правят ревизия на критериите си заради нея  :) .

А иначе естествено че можем да направим по-бърза сонда  :) . От ЕКА (ESA)  като пуснат една сонда с йонен двигател и американците ще ни дишат прахта  :) .
I'm seeking for the light, but I always move into the shadows.  The destiny of every Guru, is to be a

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #27 -: Януари 26, 2006, 23:21:40 pm »
Международен изследователски екип откри нова планета, 5 пъти по-голяма от Земята, обяви базирана в САЩ лаборатория. Новата планета, която получи името OGLE-2005-BLG-290 Lb е най-малката забелязана до момента извън слънчевата система и обикаля в орбита около звезда червено джудже, се казва в съобщение на Националната лаборатория Лорънс Ливърмор, Сан Франсиско.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Eon

 • Гост
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #28 -: Януари 27, 2006, 16:18:10 pm »
Спомняте ли си, допреди 10-тина години имаше ожесточени спорове между учените
относно това дали съществуват планети извън Слънчевата система...
 >:(

 :P :P :P

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 759
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #29 -: Януари 27, 2006, 17:18:49 pm »
Хахаха... дааа... верно....
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27