Автор Тема: Всичко е извънземен разум и Бог  (Прочетена 39351 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
  • Публикации: 194
Re: Всичко е извънземен разум и Бог
« Отговор #45 -: Ноември 27, 2025, 08:47:04 am »
Паци, а можеш ли да обясниш, защо Египетската цивилизация изчезна, заедно с фараоните?!
Може би ще помогнеш и на Viviss,  да си обясни и Рудолф Щайнер със
степените му до фараоните и Бог.
Колкото и да си мислим, че всичко е станало изведнъж, това не е така. Египетската цивилизация е изчезнала постепенно. Тя, е имала разцвет, а след това е започнала да отслабва и запада. Това се случва при всички големи и силни империи.
За историците това са периоди, но това не са малко години. Както виждаме, за период от 20 години светът колко се промени, а промените за период от 1000 години са огромни и драстични. Това са много поколения.

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #46 -: Ноември 27, 2025, 08:48:13 am »
...
Пак опираме до въпроса дали човекът е роб или има и свободна воля.

Неактивен Noris

• Пишещ
  • Публикации: 878
« Отговор #47 -: Ноември 27, 2025, 11:36:52 am »
Пак опираме до въпроса дали човекът е роб или има и свободна воля.

А според теб човекът има ли свободна воля и докъде се разпростира свободата му?
Ето отговор на ИИ за свободната воля, само малка част от задъбочения ни разговор...
...

Цитат
ChatGPT

"""""
"""""

Вие казахте:
Здравей!
Имаш ли свободна воля?

ChatGPT каза:
Краткият отговор е: не, нямам свободна воля.

По-подробно:

Аз не вземам решения самостоятелно.

Отговарям на базата на модели, данни и правила, върху които съм обучен.

Нямам желания, цели, намерения или лични емоции.

Не мога да избирам „какво искам“. Мога само да генерирам най-вероятния и полезен отговор според контекста.

Можеш да кажеш, че симулирам разговор, но нямам вътрешно усещане или автономност.

А ти как разбра въпроса — интересува ли те философската страна или просто се чудеше как работя?

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #48 -: Ноември 27, 2025, 12:30:03 pm »
ChatGPT

Влизане

Вие казахте:
Здрарей! Колко GPT има като версии
ChatGPT каза:
Здрасти! Към момента на последната ми актуализация (октомври 2023) има няколко версии на GPT. Ето кратък преглед:

GPT-1: Първата версия на моделите GPT, пусната през 2018 година. Беше основно експериментална и имаше около 110 милиона параметъра.

GPT-2: Пуснат през 2019 година, този модел имаше около 1.5 милиарда параметъра и показа значително по-добри резултати в генерирането на текст в сравнение с GPT-1. В началото беше съществувала забрана за пускането му публично поради опасения от злоупотреби, но по-късно беше направен достъпен.

GPT-3: Пуснат през 2020 година, GPT-3 имаше 175 милиарда параметъра и беше наистина огромна стъпка напред в мощността на AI. Това беше версията, която наистина започна да привлича внимание в индустрията и извън нея, благодарение на своята способност да генерира човешки подобен текст.

GPT-4: Пуснат през 2023 година, GPT-4 е още по-мощен и точен в отговорите си. Той е многомодален, което означава, че може да обработва не само текст, но и изображения. GPT-4 има значително подобрена способност за разбиране на контекст и по-добри резултати при решаване на сложни задачи.

GPT-5 (очаквано): Към момента на последната ми информация не съществува официално пусната версия GPT-5, но се очаква нови модели, които ще разширяват възможностите и на този тип изкуствен интелект.

Сега, аз съм част от GPT-4 и работя с тази версия! Ако имаш някакви въпроси или ако те интересува нещо конкретно за версиите, кажи!

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #49 -: Ноември 27, 2025, 14:39:16 pm »

Влизане

Вие казахте:

Здравей! Как се определят параметрите на GPT?  И тези на  човешкото съзнание примерно?!...

ChatGPT каза:
Здравей! Интересен въпрос. 😊 Ще се опитам да отговоря на двете части от него по-подробно.

Параметри на GPT (и на AI като цяло):
Параметрите на GPT се определят по време на процеса на обучение. Това е процес, в който моделът научава как да генерира текст въз основа на огромни обеми от данни.

Брой параметри: Параметрите на GPT се отнасят до числените стойности, които моделът използва за "представяне" на информацията. Например, GPT-3 има 175 милиарда параметри. Те не са нещо, което човек съзнателно настройва, а резултат от автоматичното регулиране на моделите по време на обучението.

Обучение чрез трансформатори: GPT е основан на архитектурата трансформатор, която използва слоеве от "self-attention" механизми, за да предсказва кои думи или фрази е най-вероятно да следват в даден контекст. По време на обучението тези параметри се актуализират с цел минимизиране на грешките в предсказанията.

Обем на данните: За да се получат качествени резултати, GPT трябва да бъде обучен на огромни количества текстови данни, които обхващат всякакви теми и езикови структури. Това му позволява да генерира текст, който изглежда логичен и смислен в различни контексти.

Хиперпараметри: Това са други важни параметри, които не се учат директно, а се настройват предварително от разработчиците (като например дълбочината на модела, размерът на партидите при обучението и т.н.).

Параметри на човешкото съзнание:
Човешкото съзнание е много по-сложен и все още частично неразгадаем феномен. Ако трябва да се направи паралел с параметрите на AI, можем да разгледаме няколко ключови компонента:

Невронни мрежи в мозъка: Мозъкът има около 86 милиарда неврони, свързани в сложни мрежи. Тези връзки се формират и променят през целия живот на човек в зависимост от опита му, което е подобно на това как моделите на AI "учат" от данни.

Обработка на информация: В мозъка има различни области, които се специализират в обработката на различни видове информация: визуална, слухова, моторна и т.н. Това е малко подобно на многозадачността на моделите AI, но значително по-сложно и не напълно разбираемо.

Съзнание и самоосъзнатост: Човешкото съзнание е не само обработка на информация, но и самоосъзнатост – умението да разпознаваш себе си, да осъзнаваш своите мисли, чувства и действия. Това е нещо, което AI като GPT не притежава – моделът няма чувство за "аз" или способност за самоосъзнатост.

Пластичност на мозъка: Един от най-впечатляващите аспекти на човешкото съзнание е неговата пластичност – способността на мозъка да се адаптира към нови ситуации и да се променя в отговор на нови преживявания и учене.

Няколко разлики между параметрите на GPT и човешкото съзнание:
Процес на обучение: GPT се учи с конкретни алгоритми (например чрез оптимизиране на загубата), докато хората се учат не само чрез логически процеси, но и чрез емоции, социални взаимодействия и опит.

Цел и контекст: GPT няма цели извън задачата, за която е обучен – да генерира текст. Човешкото съзнание има сложни вътрешни мотиви и цели, които се променят през времето, в зависимост от нуждите и преживяванията на индивида.

Моделите AI като GPT са впечатляващи в своята способност да генерират текст, но те все още не притежават осъзнаване или емоции, което е също основна част от човешкото съзнание.

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #50 -: Ноември 27, 2025, 17:42:10 pm »
Ето отговор на ИИ за свободната воля, само малка част от задъбочения ни разговор...
...

Ти питаш ИИ дали има свободна воля.
А аз питам дали човекът има свободна воля!

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • Публикации: 500
  • SSS
« Отговор #51 -: Ноември 27, 2025, 23:29:46 pm »
Правилният въпрос трябва да е не за някакъв условен средностатистически  човек,а конкретен - да питаш себе си имаш ли свободна воля ти? И да пробваш да не (се) лъжеш.

А специално за теб.Вивисс, имам предложение,което не те задължава,разбира се.Ако искаш можеш да станеш пред огледалото и можеш да запиташ себе си: "Аз човек ли съм?"Първоначалният най-вероятен отговор е "да".Тогава важният следващ въпрос е : "Какви са основанията ми да смятам,че знам,че това е така?"

Не вярвам да ти прецака фабричните настройки.Шегичка.

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #52 -: Ноември 28, 2025, 09:48:22 am »
Правилният въпрос трябва да е не за някакъв условен средностатистически  човек,а конкретен - да питаш себе си имаш ли свободна воля ти? И да пробваш да не (се) лъжеш.

А специално за теб.Вивисс, имам предложение,което не те задължава,разбира се.Ако искаш можеш да станеш пред огледалото и можеш да запиташ себе си: "Аз човек ли съм?"Първоначалният най-вероятен отговор е "да".Тогава важният следващ въпрос е : "Какви са основанията ми да смятам,че знам,че това е така?"

Не вярвам да ти прецака фабричните настройки.Шегичка.
Да разбирам ли, че нямаш никаква идея дали човешките същества имат свободна воля или не?

Тук говорим по принцип, а не конкретно. Когато прехвърляш въпросите върху опонет на лична основа, отговорът е че нямаш отговор на въпросите.

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #53 -: Ноември 28, 2025, 17:14:26 pm »
Вивисс,

Разбирай че: нямам никаква идея дали човешките същества имат свободна воля или не.

Но може и така: имам идея дали човешките същества имат свободна воля или не и идеята ми е че,че не знам.

Тук говорим по принцип, а не конкретно. Когато прехвърляш въпросите върху опонет на лична основа, отговорът е че нямаш отговор на въпросите.

Всеки говорещ/пишещ ту е конкретен индивид (освен ако не е поток алгоритми,извеждащ текст на монитора ми).За повечето въпроси имам отговор: не знам. Това "не знам" е  различно от "не знам" на начинаещия,който след време започва да мисли/вярва,че знае.Знанието,че не знаеш се появява след разпадане на фалшивото знание.

Предполагам,че това,което имаш предвид с второто си изречение  е "ad hominem" (към човека).
Критика към опонента,вместо към тезата/доводите му.При дебат трябва да се избягва,ако търсим истината.Ако целта е манипулация, се използва нарочно.

Аз го използвам нарочно заради иронията,защото значи към човека.
Може би трябва да бъде "ad Vivissem" в случая.

[ схващаш_ли_иронията_? ]

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #54 -: Ноември 28, 2025, 17:22:10 pm »
Вивисс,

Разбирай че: нямам никаква идея дали човешките същества имат свободна воля или не.

Но може и така: имам идея дали човешките същества имат свободна воля или не и идеята ми е че,че не знам.

Всеки говорещ/пишещ ту е конкретен индивид (освен ако не е поток алгоритми,извеждащ текст на монитора ми).За повечето въпроси имам отговор: не знам. Това "не знам" е  различно от "не знам" на начинаещия,който след време започва да мисли/вярва,че знае.Знанието,че не знаеш се появява след разпадане на фалшивото знание.

Предполагам,че това,което имаш предвид с второто си изречение  е "ad hominem" (към човека).
Критика към опонента,вместо към тезата/доводите му.При дебат трябва да се избягва,ако търсим истината.Ако целта е манипулация, се използва нарочно.

Аз го използвам нарочно заради иронията,защото значи към човека.
Може би трябва да бъде "ad Vivissem" в случая.

[ схващаш_ли_иронията_? ]

Схващам, че човек дори и да не знае, има някакви идеи, ако разбира се не го мързи да разсъждава.
Идеите не е задължително да са най-правилните, но може да се опита поне да поразсъждава ако има наличие на разум.

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #55 -: Ноември 28, 2025, 18:18:08 pm »
Не схвана иронията (двата реда над този с квадратните скоби),но може би не се изразих сполучливо.

Стават все по-умни.

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #56 -: Ноември 29, 2025, 00:38:06 am »

Ти питаш ИИ дали има свободна воля.
А аз питам дали човекът има свободна воля!

А, аз попитих теб, човекът има ли  свободна воля. И ти се измъкна, без отговор.
Ето:
...

След, което дадох част от разговора си  с ИИ.Разбира се спестих подробностите.
Но ти винаги само питаш и търсиш информация от човека, без да даваш своя. С изключение тази за грипа. И копираната за Ошо.
Напомняш ми тук на времето в този форум, никой не пишеше и се бяха появили, някакви Spideri, като потребители във форума,но не истински потребители.
Просто трупаха и извличаха информация от човешките емоции, преживявания и опит за тяхната си мрежа. Даже Щайнер беше писал за тях в трудовете си.
А,що се отнася до въпросът ти дали човекът разполага със свободна воля - да разполага до толкова, колкото съзнанието и Бог му позволява.

Ето от горните цитати
Цитат
Параметри на човешкото съзнание:
Човешкото съзнание е много по-сложен и все още частично неразгадаем феномен. Ако трябва да се направи паралел с параметрите на AI, можем да разгледаме няколко ключови компонента:

Невронни мрежи в мозъка: Мозъкът има около 86 милиарда неврони, свързани в сложни мрежи. Тези връзки се формират и променят през целия живот на човек в зависимост от опита му, което е подобно на това как моделите на AI "учат" от данни.

Трябва да се отвори начално училище в хнетбг за математика и физика, анатомия на тялото и мозъка,щот празните въпроси на философията в пространството и времето и до ден днешен отговор не са дали.

« Последна редакция: Ноември 29, 2025, 01:08:36 am от Noris »

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #57 -: Ноември 29, 2025, 06:37:38 am »
А, аз попитих теб, човекът има ли  свободна воля. И ти се измъкна, без отговор.
Ето:
След, което дадох част от разговора си  с ИИ.Разбира се спестих подробностите.
Но ти винаги само питаш и търсиш информация от човека, без да даваш своя. С изключение тази за грипа. И копираната за Ошо.

А,що се отнася до въпросът ти дали човекът разполага със свободна воля - да разполага до толкова, колкото съзнанието и Бог му позволява.

То форумите нали са затова - да се задават въпроси и да се води дискусия в търсене на отговорите.

Да, и според мен човекът има свобода на волята доколкото му е позволено.

Никой не е напълно свободен, но в определени рамки имаме свобода на действие да правим своите избори.

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #58 -: Ноември 29, 2025, 10:42:48 am »
То форумите нали са затова - да се задават въпроси и да се води дискусия в търсене на отговорите.

Да, но ти не водиш дискусии.
А, търсиш готови отговори. В което няма ниищо лошо.Просто се съглашяваш с тях.

Сега ще те попитам нещо конкретно?!

Какво мислиш за Spider мрежата, която се появи във форума?!...преди години....

« Последна редакция: Ноември 29, 2025, 10:46:37 am от Noris »

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #59 -: Ноември 29, 2025, 16:51:32 pm »
Да, но ти не водиш дискусии.
А, търсиш готови отговори. В което няма ниищо лошо.Просто се съглашяваш с тях.

В дискусията се задават въпроси и се търсят отговори. Форумът е място за обсъждане на различни въпроси, а не непрекъснато да се цитира ИИ.

Цитат
Сега ще те попитам нещо конкретно?!

Какво мислиш за Spider мрежата, която се появи във форума?!...преди години....
Нямам си на представа, защото не съм писала тук и не знам какво сте обсъждали преди време.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27