Като върна назад нещата, първото нещо което разклати човешката ми представа за реалност са сънищата. Дежавютата ставаха толкова чести че започнах да се чудя какво е това, защо и какво го предизвиква. Постепенно забелязах, че имат връзка със сънищата и откъде идва чувството че съм го преживял вече. Второто което ме шамароса здраво беше Матрицата и от там се започна да търся какво не е наред с тази реалност. За другите неща няма да споделям , но се стига до един момент в който започвам да се съмнявам и в себе си кой съм и какво съм

Виртуален свят или матрица на всеки тук би трябвало да му е ясно, че има сетивно съзнание и чрез него възприема вътрешната и околната среда. Както казва Морфей на Нео: "Матрицата е навсякъде. Тя е всичко около нас. Дори сега, в тази стая. Виждаш я през прозореца си или когато включиш телевизора. Усещаш я, като отидеш на работа, като отидеш на църква, или докато си плащаш данъците. Тя е светът, поставен пред очите ти, за да те заслепи от Истината.
– Каква истина?
Че ти си роб, Нео. И като всеки друг, ти си роден в окови, в затвор, които не можеш да помиришеш, вкусиш или докоснеш. Затвор за твоето съзнание. За съжаление, на никого не може да бъде обяснено, какво е Матрицата. Трябва да я видиш сам."
Доказателството за това е когато човек бъде анестезиран сетивата спират и с тях изчезва целия реален свят, нито теб те има нито света. Както каза ИИ сам трябва да стигна до отговорите не може да ми даде нищо като отправна точка за истината само предположения.